Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Śliwy prawie uschnięte

Recommended Posts

Co to może być - może coś podpowiecie....

Na działce rośnie sobie dużo starych, dzikich śliw. Nie kwitną, nie owocują, liście mają tylko na niektórych gałęziach - i tak co roku.

Dziś jedną wyciąłem i stwierdziłem, że drewno w środku jest suchutkie! Jedynie przy samej korze było żywe.

A wspomnę jeszcze, iż drzewko, które wytypowałem, było młode i miało może z 1,5 m wysokości. Co do gałązek, to tylko kilka dolnych było bezlistnych, więc na tle starych wyglądało i tak na zdrowe. Czyżby stare śliwy tworzyły rozłogi, które powielają ich chorobę? Co to za choroba w ogóle i jak ją leczyć?

Edytowane przez MarkGyver
uzupełnienie

• 1 year później...

Śliwy na tej działce to istna plaga - rozkorzeniają się na dużych powierzchniach i wyrastają w nieoczekiwanych miejscach. Kilkanaście sztuk wyciąłem, a drugie tyle wyrwałem z korzeniami, ale jest to póki co "walka z wiatrakami", bo efektów nie widać, a posortowanie drzewka jednak trochę czasu zajmuje.

Temat odświeżam jednak z powodu uschniętych wiśni. Uschnięte są chyba już dość długo, bo można je wyrywać z korzeniami, a pnie miejscowo pokryte są jakąś galaretowatą mazią w formie kożuchów, które po wyschnięciu przybierają formę czarnych placków. Ma to związek z rakiem? Dodam, że tylko martwe sztuki tak wyglądają.

DSC_0245.jpg

DSC_0246.jpg

DSC_0247.jpg

Edytowane przez MarkGyver