Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Z241 maksymalnie zagęszczony

Recommended Posts

• Odpowiedzi 147
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pogratulować tempa :wave:

Dobra decyzja jesli chodzi o daszek nad wejściem poniewaz słupy byłyby zbyt masywne do bryły tego domu a tak jak jest teraz wszystko bedzie wygladać ładnie i schludnie.

Jaka blache bedziesz kładł jeśli mozna wiedzieć??

U mnie prace z dachem dobiegają własnie końca więc jestesmy w podobnym miescu naszej "meczarni" :)

Dobry pomysł z tymi puszkami w łazience i kuchni, tak zrobię. Nawet nie pomyślałem o tym i bym obsadził je stanowczo za głęboko.

......:D

Tu nawet nie chodzi o "za głęboko", a o ładne rozmieszczenie na płytkach i dobraniu odpowiedniej wysokości w kuchni. Nad blatem jak dasz za wysoko, to wtyczki zamiast schowane za sprzętem będą widoczne. Poza tym zmieniają się zazwyczaj koncepcje w tych pomieszczeniach. Gniazdko zamiast za lodówką powinno być obok w szafce, bo łatwiej jest ją wtedy odłączyć, podobnie ze zmywarką, zasilanie do okapu może polegać na połączeniu przewodów i wtedy gniazdo jest zbędne, a indukcja zasilana z dwóch faz spokojnie pozwoli przeznaczyć trzecią na piekarnik i przy okazji na mikrofalę. W salonie TV pewnie powiesisz i wkujesz kanał, wtedy również zbyt szybkie obsadzanie gniazd nie ma sensu. Tutaj bardziej planowałbym rozmieszczenie "zasilania" głośników do kina domowego i ustalenia czy są stojące i wtedy spod listwy cokołowej dostaną "prund" czy może głośniki będą wisiały na ścianach i trzeba już kable rozrzucić.

• 3 weeks później...

witam

Ładny domek no widac od razu ze z pracowni Z500:D,w stosunku do mojego prawie 2 metry dłuzszy ,spoko,mi teraz właśnie troche brakuje tego metra długości:)

Tempo ekspresowe , kubatura o 40m3 większa niż u mnie. Jesli chodzi o zapotrzebowanie to tez się tu zdziwiłem twoim wynikiem,ja miałem 3 niezależne wyliczenia i wyszło u mnie miedzy 58-69 kWh/m2/rok i ocieplenia podobne.

Ogólnie ładny domek będę zaglądał.powodzenia i pozdrawiam

• 3 weeks później...