Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Z241 maksymalnie zagęszczony

Recommended Posts

• Odpowiedzi 147
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

Witam!!

Czemu ja na ten dziennik nie trafiłem wcześniej ?!;) na razie przejrzałem tylko ale widze mnóstwo podobnych rozwiązań co u mnie, a niektóre chętnie sam bym teraz zastosował....

Będę zaglądał i życzę powodzenia!

BTW: jak teraz się zapatrujesz na centrale 400 w domu takiej wielkości jak Twój? Ja mam podobny, a czaje się na 450 Alnora i nie wiem czy nie będzie za duża.

Edytowane przez sebcioc55

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...
  • 4 weeks później...
  • 3 weeks później...
Po położeniu podłogi właz. Wejście od schodów jest około centymetr wyżej niż poziom podłogi. Klapa to skrzynka z OSB a w środku 20cm styropianu, szersza niż sama dziura. Na niej nakleiłem uszczelkę okienną żeby było szczelnie. Drugą, bardziej zewnętrzną uszczelkę zrobiłem ze zwykłej pianki rozprężnej. Okleiłem właz oraz kawałek podłogi taśmą malarską żeby pianka się nie przykleiła na stałe, lepsza była by folia stretch bo cieńsza i lepiej się układa ale nie miałem. Na zamkniętej klapie między podłogę strychu a klapę wpuściłem piankę. Jak zastygła otworzyłem, oderwałem taśmę malarską i mam idealnie dopasowaną drugą uszczelkę. Jeszcze po zamknięciu dociskam obydwie uszczelki haczykami także jest szczelnie i co najważniejsze ciepło.

A jak ulżyć sobie z otwieraniem bądź nie bądź dość ciężkiej pokrywy? Prosta sprawa, trochę sznurka, dwa bloczki i jakiś ciężarek i mamy przeciwwagę. Nie śmiejcie się tylko z ciężarka, na razie jest kawałek pustaka silikatowego, nie miałem pod ręką nic bardziej odpowiedniego. Kiedyś się wymieni, chociaż znając życie prowizorki są najtrwalsze.

http://i61.tinypic.com/2qx2fjl.jpg

http://i59.tinypic.com/dy11dx.jpg

http://i59.tinypic.com/eju8nc.jpg

Też ostatnio dumam nad tematem wyłazu strychowego. Myślę o wykorzystaniu drzwi balkonowych które posiadam . Czyli kładę drzwi na podłogę strychu. Otwieranie- po twoim patencie z bloczkiem silikatowym. Na szybę drzwi naklejam styropian. Oczywiście od dołu- wyłaz ze schodami łamanymi tak jak u Ciebie

Przekroju przez strop nie mam, ale to proste jest akurat. Zobacz sobie na zdjęciach wcześniej mam podwieszony ruszt krzyżowy na wieszakach obrotowych jeszcze przed opłytowaniem. Dalej po prostu w przestrzeń między płytą przykręconą do rusztu a belką wiązara wysypany jest granulat, jakieś 25-30cm, zależy w którym pokoju. Między belki wiązara poszła wełna 5cm i później 15.

To tak na oko wyglądało, mnie ciekawiło czy na ruszcie nie masz jakiejś wełny aby granulat nie leżał bezpośrednio na płytach gk. Też kiedyś myślałem o granulacie z styropianu ale styropian się pali w razie pożaru. Nie masz o to obawy?

• 4 weeks później...
  • 3 weeks później...