mkaczy 03.06.2013 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2013 Proszę o pomoc co to za robaki chodzą mi po elewacji i jak je wytępić? Zaczyna się tak z początkiem maja, wpełzają na ścianę i sobie siedzą aż je zwale lub zeschną. Jest ich więcej jak jest mokro, jak jest upalnie tak z lipcem jest już ich bardzo mało. W tej chwili jest ich masa. Ściana jest z tynku silikatowego - może to ich przyciąga i jasny kolor, u sąsiadów jest ich dużo mniej. Pozdr http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a9548aa8640a7451.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/49a0853e7439d01b.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 03.06.2013 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2013 może stonoga, ale trzeba policzyć łapki całkiem fajna... a tak na serio może ktoś z szanownych Forumowiczów studiował helmintologię i rozpozna, ja stawiam na stonogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gryfpc 03.06.2013 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2013 Zdjęcia niezbyt wyraźne, ale wydaje mi się, że to jakiś gatunek wija z rodziny Diplopoda. Prawdopodobnie masz gdzieś zbutwiałe, spróchniałe lub zgniłe drewno, które one uwielbiają. Poczytaj o krocionogach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
free_shop 03.06.2013 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2013 Jak to zauważył Przedmówca, też wygląda mi to na Dwuparce. Aby to określić jednoznacznie, musiałbyś poobserwować je w czasie kopulacji (otwory płciowe mają z przodu tułowia). A na poważnie, najpierw Wikipedia, później woojek google. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 03.06.2013 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2013 To krocionóg - jest i żyje w ziemi, pojawia się u Ciebie bo jest bardziej sucho niż u sąsiada. Nie widzi kolorów, ale wabią go np trociny, resztki skoszonej trawy...U mnie jest podobnie i są ich tysiące.Większy to samica, mniejszy samiec łatwo się ich pozbyć opryskami pestycydem styk elewacji z odwodnieniem - tylko potem trzeba zamiatać.Środek K-Othrine - działa 14 dni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 03.06.2013 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2013 No tak ale jak je zatrujesz i zdechną,to zeżre je twój jeż o którym nie wiesz że jest w twoim ogrodzie i źre twoje ślimaki w tym te obrzydliwe bez skorupki.Jak ci zdechnie jeż to wlezą na elewacje te ślimaki,obrzydliwe bez skorupki.I tak by można bez końca.Tylko sensu jakby w tym nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 03.06.2013 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2013 No tak ale jak je zatrujesz i zdechną,to zeżre je twój jeż o którym nie wiesz że jest w twoim ogrodzie i źre twoje ślimaki w tym te obrzydliwe bez skorupki. Jak ci zdechnie jeż to wlezą na elewacje te ślimaki,obrzydliwe bez skorupki.I tak by można bez końca.Tylko sensu jakby w tym nie było. Kolega przeczyta o tym preparacie to zweryfikuje swoją odpowiedz. Preparat może i jest stosowany w hotelach,restauracjach szpitalach,przedszkolach,zakładach przetwórczych ,piekarniach itp więc jeżowi nie zaszkodzi bo mój też już by zdechł a ma się dobrze Jeśli chcesz zrobić destrukcję to zastosuj Dursban lub Pyrinex Extra 480 EC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 03.06.2013 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2013 A dla znawców to te "małe robaczki" wydzielają związek który jest silniejszy od trucizny jaka na nich działa i jest RAKOTWÓRCZY szeroko opisywany w prasie "benzochinon" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 03.06.2013 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2013 No wiesz spaliny też są rakotwórcze.Muchomory trujące.Ciekawa filozofia .Wytruć i po problemie.O Randapie też pisali swego czasu,że się rozkłada w glebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 04.06.2013 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 No wiesz spaliny też są rakotwórcze.Muchomory trujące.Ciekawa filozofia .Wytruć i po problemie.O Randapie też pisali swego czasu,że się rozkłada w glebie. A się nie rozkłada?Skąd takie informacje? Więcej o tych robaczkach opisały krakowskie gazety http://krakow.gazeta.pl/krakow/1,44425,9717701,Krocionogi_zaatakowaly_Krakow__Sa_nie_do_zatrzymania.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TOMI1975 04.06.2013 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 EEE u mnie też takie łaziły ale tylko wczesną wiosną. Wyglądało to jakby chowały się przed dużymi akurat wtedy opadami. Pamiętam tez, że jak dom był jeszcze w stanie surowym z tynkami jeszcze mokrymi to wtedy masę tego zwierza wlazło do środka. W tej chwili nie widzę ich w ogóle nigdzie. Chyba bym się tym nie przejmował, ot uroki życia poza miastem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkaczy 04.06.2013 11:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 Dziękuję za pomoc, najważniejsze to wiedzieć z czym się walczy, poznać przeciwnika.Im więcej deszczu tym więcej ich będzie włazić mi na elewację. Wygląda to okropnie.Na początek spróbuje K-Othrin, tylko teraz ciągle pada więc nie wiem czy ten oprysk coś da.Jeszcze raz z dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 04.06.2013 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 Proszę o pomoc co to za robaki chodzą mi po elewacji i jak je wytępić? Zaczyna się tak z początkiem maja, wpełzają na ścianę i sobie siedzą aż je zwale lub zeschną. Jest ich więcej jak jest mokro, jak jest upalnie tak z lipcem jest już ich bardzo mało. W tej chwili jest ich masa. Ściana jest z tynku silikatowego - może to ich przyciąga i jasny kolor, u sąsiadów jest ich dużo mniej. To są krocionogi. http://www.wsse.krakow.pl/pages/psse_chrzanow_serwis.php?nid=128&did=7315 Skutecznym i wypróbowanym środkiem do zwalczania krocionogów, który można nabyć jest Alfasekt. Też miałem, środek faktycznie jest skuteczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.06.2013 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 a w czym przeszkadzają? Przecież nie zjadają ci elewacji. Co to za podejście: truć, zabijać!? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkaczy 07.06.2013 07:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 Temat uważam za zamknięty, Alfasekt zadziałał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts