Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co to za robaki chodzą mi po elewacji?

Recommended Posts

Proszę o pomoc co to za robaki chodzą mi po elewacji i jak je wytępić?

Zaczyna się tak z początkiem maja, wpełzają na ścianę i sobie siedzą aż je zwale lub zeschną. Jest ich więcej jak jest mokro, jak jest upalnie tak z lipcem jest już ich bardzo mało. W tej chwili jest ich masa.

Ściana jest z tynku silikatowego - może to ich przyciąga i jasny kolor, u sąsiadów jest ich dużo mniej.

Pozdr

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a9548aa8640a7451.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/49a0853e7439d01b.html

robak s1.JPG

robak s2.JPG

To krocionóg - jest i żyje w ziemi, pojawia się u Ciebie bo jest bardziej sucho niż u sąsiada. Nie widzi kolorów, ale wabią go np trociny, resztki skoszonej trawy...U mnie jest podobnie i są ich tysiące.

Większy to samica, mniejszy samiec łatwo się ich pozbyć opryskami pestycydem styk elewacji z odwodnieniem - tylko potem trzeba zamiatać.

Środek K-Othrine - działa 14 dni

No tak ale jak je zatrujesz i zdechną,to zeżre je twój jeż o którym nie wiesz że jest w twoim ogrodzie i źre twoje ślimaki w tym te obrzydliwe bez skorupki.

Jak ci zdechnie jeż to wlezą na elewacje te ślimaki,obrzydliwe bez skorupki.I tak by można bez końca.Tylko sensu jakby w tym nie było.

No tak ale jak je zatrujesz i zdechną,to zeżre je twój jeż o którym nie wiesz że jest w twoim ogrodzie i źre twoje ślimaki w tym te obrzydliwe bez skorupki.

Jak ci zdechnie jeż to wlezą na elewacje te ślimaki,obrzydliwe bez skorupki.I tak by można bez końca.Tylko sensu jakby w tym nie było.

Kolega przeczyta o tym preparacie to zweryfikuje swoją odpowiedz.

Preparat może i jest stosowany w hotelach,restauracjach szpitalach,przedszkolach,zakładach przetwórczych ,piekarniach itp więc jeżowi nie zaszkodzi bo mój też już by zdechł a ma się dobrze ;)

Jeśli chcesz zrobić destrukcję to zastosuj Dursban lub Pyrinex Extra 480 EC

No wiesz spaliny też są rakotwórcze.Muchomory trujące.Ciekawa filozofia .Wytruć i po problemie.O Randapie też pisali swego czasu,że się rozkłada w glebie.

A się nie rozkłada?Skąd takie informacje?

Więcej o tych robaczkach opisały krakowskie gazety http://krakow.gazeta.pl/krakow/1,44425,9717701,Krocionogi_zaatakowaly_Krakow__Sa_nie_do_zatrzymania.html

EEE u mnie też takie łaziły ale tylko wczesną wiosną. Wyglądało to jakby chowały się przed dużymi akurat wtedy opadami. Pamiętam tez, że jak dom był jeszcze w stanie surowym z tynkami jeszcze mokrymi to wtedy masę tego zwierza wlazło do środka. W tej chwili nie widzę ich w ogóle nigdzie. Chyba bym się tym nie przejmował, ot uroki życia poza miastem :)

Dziękuję za pomoc, najważniejsze to wiedzieć z czym się walczy, poznać przeciwnika.

Im więcej deszczu tym więcej ich będzie włazić mi na elewację. Wygląda to okropnie.

Na początek spróbuje K-Othrin, tylko teraz ciągle pada więc nie wiem czy ten oprysk coś da.

Jeszcze raz z dzięki za pomoc.

Proszę o pomoc co to za robaki chodzą mi po elewacji i jak je wytępić?

Zaczyna się tak z początkiem maja, wpełzają na ścianę i sobie siedzą aż je zwale lub zeschną. Jest ich więcej jak jest mokro, jak jest upalnie tak z lipcem jest już ich bardzo mało. W tej chwili jest ich masa.

Ściana jest z tynku silikatowego - może to ich przyciąga i jasny kolor, u sąsiadów jest ich dużo mniej.

To są krocionogi.

http://www.wsse.krakow.pl/pages/psse_chrzanow_serwis.php?nid=128&did=7315

Skutecznym i wypróbowanym środkiem do zwalczania krocionogów, który można nabyć jest Alfasekt.

Też miałem, środek faktycznie jest skuteczny.