Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Obliczenie no?no?ci wi??by dachowej !!!

Recommended Posts

Czy wiecie w jaki sposób obliczyć nośność więźby dachowej ??? Czy jest to operacja bardzo skomplikowana i niedostępna dla człowieka nie zajmującego się projektowaniem domów ??? W projekcie mam przewidzianą dachówkę i krokwie 5x18. Niestety w tartaku się trochę pomylili i zrobili 7x15. Mój super wykonawca, który sie tym wszystkim zajmował zmontował mi więc więźbę z takich elementów. Nie sprawdzałem wymiarów krokiew :oops: a gdy to ostatnio zrobiłem oblał mnie zimny pot :evil: :evil: :evil: !!! Mój projektant adaptujący twierdzi, że dach się nie zawali, lecz chcałbym to obliczyć sam - jeżeli KTOŚ mi powie jak to zrobić !!! POMOCY !!!

Wazne jest przy dochodzeniu do spraw wytrzymalosci Twoich krokwi jaki jest uklad warstw dachu i jaka to konstrukcja dachu: krokwiowa (rzadko), krokwiowo-jętkowa, krokwiowo-płatwiowa. Majac te dane mozna okreslic ciezar dachu i jego schemat statyczny. Aha wazna jest rowniez lokalizacja a to dlatego ze trzeba uwzglednic obciazenie wiatrem i sniegiem.

Pozdrawiam

QBQ

Postgres

Odpuśc sobie sam tego nie policzysz. To dosyć skomplikowana sprawa. Występują obciążenia statyczne i dynamiczne od śniegu i witru w najrozmaitszych kombinacjach są jakieś wymagania normowe na ugięcia itp. bzdety. Konstruktorzy liczą to przy pomocy specjalistycznych programow.

Pozdrawiam

Porównując wskaznik wytrzymałości na zginanie obu przekrojów to są one porównywalne 7*15 - 262cm3, 5*18 - 270 cm3. Na pewno będzie trochę mniejsza nośność. Należy sprawdzić też max. ugięcie, ale to zależy już od wymiarów geometrycznych konstrukcji i itp. co nie da się uogólniać.

Postgres

Konstruktorzy liczą to przy pomocy specjalistycznych programow.

Nie koniecznie jest to liczone za pomocal specjalistycznych programów, smiem twierdzic ze wiekszosc liczy to nadal na piechote (lub piszac sobie np w exlelu formuly). Ale obliczenia sa faktycznie dosc skoplikowane.

Wszystkie obliczenia mają jakieś uproszczenia, generalnie wytrzymałóść na zginanie jest proporcjonalna do pola przekroju i jego wysokości (wiem z Forum). Tak więc możesz się spodziewać spadku wytrzymałości na obciążenie o jakieś 20%. W założonej wytrzymałości zdecydowanie największy udział ma obciążenie wiatrem i śniegiem (są to wielkości rzędu 200kg/m2 zależne od strefy klimatycznej) podczas gdy obciążenie dachówką to jakieś 40kg/m2 a blachodachówką coś koło 10kg/m2.

W obliczeniach też na pewno należy założć jakąś wytrzymałość drewna, a ta zależy od jego rodzaju, gęstości słojów, wilgotności itp, tak więc przy projektowaniu musi być bardzo, bardzo duży współczynnik zapasu.

Jak chcesz mieć absolutną pewność to zrób próbę niszczącą :D , oczywiście na modelu np. w skali 1:10.

Zasugerowałem się obliczeniami Woreczka, który policzył jakoś dziwnie przekrój w m3 :o . Przekrój Twoich belek jest większy niż w projekcie 7*15=105cm2 > 5*18=90cm2, a to znaczy że nośność zmniejszy się o mniej niż 3%. (105*15)/(90*18 )=97,3%

Śpij spokojnie, wydałeś tylko więcej kasy na drewno o jakieś 15% i masz mniej miejsca na ułożenie izolacji. :wink:

am00

To ze przekroj jest wiekszy nie oznacza ze jest mocniejszy dla sprawdzenia proponuje wziac deske sprobowac zgiac ja na poczatek na plasko a nastepnie na sztorc. Przy tym samym polu przekroju musimy uzyc roznych sil aby deska sie ugieła. To co policzyl Woreczek to "wskaźnik wytrzymalosci" i jego jednostka jest prawidłowa cm3 (wzór ( b*h2)/6 ) Porownanie wskaznikow jest w uproszczeniu dopuszczalne. Porownianie pola przekroju tak naprawde nic nam nie mowi o wytrzymalosci danego elementu

Czy wiecie w jaki sposób obliczyć nośność więźby dachowej ??? Czy jest to operacja bardzo skomplikowana i niedostępna dla człowieka nie zajmującego się projektowaniem domów ??? W projekcie mam przewidzianą dachówkę i krokwie 5x18. Niestety w tartaku się trochę pomylili i zrobili 7x15. Mój super wykonawca, który sie tym wszystkim zajmował zmontował mi więc więźbę z takich elementów. Nie sprawdzałem wymiarów krokiew :oops: a gdy to ostatnio zrobiłem oblał mnie zimny pot :evil: :evil: :evil: !!! Mój projektant adaptujący twierdzi, że dach się nie zawali, lecz chcałbym to obliczyć sam - jeżeli KTOŚ mi powie jak to zrobić !!! POMOCY !!!

Kilka projektów już zrobiłem, więc jeśli chcesz to mogę ci przeliczyć krokiew. Podaj dane to ci przeliczę:

- jaka dachówka

- kąt nachylenia dachu, długość krokwi od kalenicy do płatwi i od płatwi do namurnicy

- klasa drewna i jakie drzewo

- lokalizację budynku

- rozstaw krokwi

Kilka projektów już zrobiłem, więc jeśli chcesz to mogę ci przeliczyć krokiew. Podaj dane to ci przeliczę:

- jaka dachówka

- kąt nachylenia dachu, długość krokwi od kalenicy do płatwi i od płatwi do namurnicy

- klasa drewna i jakie drzewo

- lokalizację budynku

- rozstaw krokwi

Jeszcze dzisiaj postaram przesłać Ci wszystkie dane. DZIĘKI !!!

Dzięki Jajmar, nie zrozumiałem Woreczka :oops: i myślałem, że pisze o polu przekroju, a nie o jego wytrzymałości. Nie myślałem się, że wytrzymałość mierzy się w cm3 :o, raczej spodziewałem się kN lub kG, ale pewnie jest to poparte jakąś bardzo wyrafinowaną teorią :roll: . A swoją drogą Ty też niedoczytałeś mojego drugiego postu do końca, bo wyszło mi dokładnie tak jak Woreczkowi tylko wyrażone w %.

Niestety te proste zależności pozwalają tylko porównać wytrzymałość krokwi, ale nie umiem jej policzyć. :oops:

Romi_25,

czy dużym kłopotem byłoby dla Ciebie policzenie również dla mnie optymalnego przekroju krokwi:

dane:

- więźba krokwiowo-jętkowa

- kąt nachylenia 38stopni

- długość krokwi 5m (od kalenicy do murłata)

- jętka w połowie tej długości

- rozstaw krokwi 1m

- drewno sosnowe klasy A

- rejon Wielkopolska

- blachodachówka.

Mam w projekcie 8x16cm, ale nikt tego nigdy nie przeliczał.

• 2 weeks później...