marcin_ksiazenice 04.06.2013 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 (edytowane) Witamy, Od 2009 roku mieszkamy na Osiedlu Książenice i chcielibyśmy podzielić się z użytkownikami tego forum naszymi doświadczeniami oraz spostrzeżeniami, które pokazują od strony mieszkańca jak w rzeczywistości wygląda życie w Książenicach w budynku zakupionym w stanie deweloperskim od Dewelopera - firmy MTG Agri-Rol S.A. Serdecznie zapraszamy na stronę http://http://www.osiedle-ksiazenice.pl gdzie opisujemy naszą historię. Na ww. stronie www można obejrzeć wiele "interesujących" zdjęć. Nasze dane kontaktowe: e-mail: [email protected] tel: 535 060 274 Edytowane 12 Czerwca 2013 przez marcin_ksiazenice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.06.2013 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 Ale co to za odkrycie, że deweloperzy buduja dziadowsko?To normalne w całej Polsce.Myślałam, że to dla nabywców oczywiste. W Tulcach pod Poznaniem całe osiedle było obklejane styropianem i tynkowane w mrozy. Dlatego buduje sama, by mieć pewnośc co do jakości materiałów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 06.06.2013 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2013 Mieszkam pod Warszawa i kolo nas widac wiele osiedli deweloperskich , ceny bardzo niskie .Przeciez to oczywiste z czego i jak to jest budowane .Ludzi kusi niska cena a pozniej rozpaczaja bo lipa . No lipa , bo jak moze byc dom sredniej powierzni za mniej niz 400 tysiecy ? Deweloper nie buduje , ze by komus zrobic prezent a po to zeby zarobic. Lepiej kupujac poszukac kogos kto ma noz na gardle a budowal dla siebie . Nie trzeba byc myslicielem , zeby na to wpasc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NieJan 07.06.2013 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 (edytowane) Ludzi kusi niska cena a pozniej rozpaczaja bo lipa . No lipa , bo jak moze byc dom sredniej powierzni za mniej niz 400 tysiecy ? Nie wiem co masz na myśli pisząc o średniej wielkości, ale postawienie domu 110 metrów jak te połówki bliźniaka w książenicach, które sprzedają w stanie developerskim bez zagospodarowania działki, pieca, grzejników po około 400tyś (plus około 70 tys. za 700m działki) to dużo. Budując ekipami ludzie się mieszczą przy tej wielkości domach w 300tys i to z wykończeniówką. Inna sprawa, że jakiś czas temu, przymierzając się do zakupu działki w książenicach (ceny przyjemne, bo 1500m da się kupić za niecałe 150tys.) przekopywałem dość wnikliwie forum mieszkańców, i specjalnych zastrzeżeń co do jakości budynków nie widziałem. Edytowane 7 Czerwca 2013 przez NieJan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 07.06.2013 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 A myślicie , że jak ktoś buduje prywatnie to już wszystko jest ok? Przykład z ostatniego tygodnia, na pobliskiej budowie domku został zaszalowany strop nad garażem. Po ok 2 tygodniach został rozszalowany Po czym okazało się, że osiada wiec znów został zaszalowany. Może jeszcze kilka kwiatków? Proszę . Ścianki fundamentowe w ciągu jednego dnia pobudowane, zamalowane dysperitem i przyklejony styro oczywiście zwykły. Majtki opadają!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.06.2013 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2013 może ktoś jednak buduje na sprzedaż? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 08.06.2013 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2013 majtki to opadają jak się człowiek dowiaduje że teraz jest taki trend na rynku fachowców: szukasz ekipy do stanu surowego, no i znajdujesz ale potem przychodzi inna ekipa i się okazuje że ucięli sobie np .wiersz ścianki fundamentowej albo parteru dla oszczędności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_ksiazenice 10.06.2013 23:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2013 Ale co to za odkrycie, że deweloperzy buduja dziadowsko? To normalne w całej Polsce. Myślałam, że to dla nabywców oczywiste. W Tulcach pod Poznaniem całe osiedle było obklejane styropianem i tynkowane w mrozy. Dlatego buduje sama, by mieć pewnośc co do jakości materiałów. Elfir ale życie czasami jest nieprzewidywalne i nie zawsze ma się czas i możliwości aby budować budynek samemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_ksiazenice 11.06.2013 00:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 (edytowane) Nie wiem co masz na myśli pisząc o średniej wielkości, ale postawienie domu 110 metrów jak te połówki bliźniaka w książenicach, które sprzedają w stanie developerskim bez zagospodarowania działki, pieca, grzejników po około 400tyś (plus około 70 tys. za 700m działki) to dużo. Budując ekipami ludzie się mieszczą przy tej wielkości domach w 300tys i to z wykończeniówką. Jako kilkuletni mieszkaniec Książenic w pełni zgadzam się z opinią NieJan. Budując samemu w tej cenie co deweloper można zbudować budynek w dużo wyższym standardzie. Inna sprawa, że jakiś czas temu, przymierzając się do zakupu działki w książenicach (ceny przyjemne, bo 1500m da się kupić za niecałe 150tys.) przekopywałem dość wnikliwie forum mieszkańców, i specjalnych zastrzeżeń co do jakości budynków nie widziałem. NieJan ja również tak postąpiłem. Przed zakupem (rok 2009) sprawdziłem książenickie forum mieszkańców i nie znalazłem tam nic co by mogło świadczyć o problemach z deweloperem Agri-rol. Jednakże teraz po kilku latach wiem dlaczego tak się stało. Otóż po pierwsze mieszkańcy naszego pięknego osiedla są dość specyficzni. Nawet jeżeli mają jakieś problemy z budynkiem kupionym od Agri-rol to na forum nic o tym nie znajdziesz bo ludzie się nie udzielają. Ponadto Agri-rol ma dość dobrą strategię. Jak zgłosi się mu jakiś problem to najpierw próbuje wmówić, że ten "typ" czyt. budynek już tak ma a jak Ktoś nie daję się zbyć pseudo teoriami dewelopera to wysyła on jakiś "magików" co się znają na wszystkim i na niczym żeby coś zapiankowali, pokleili, postukali i uspokolili właściciela budynku, że już wszystko naprawione I teraz najciekawsze - większość ludzi w tym momencie odpuszcza. A to jest błąd. Bo w rzeczywistości Agri-rol nie rozwiązuje przyczyny źródłowej problemu lecz "łata" skutki. A po jakimś czasie problem pojawi się znowu. Ale wtedy to już minie 5 lat rękojmi i .................... koniec zabawy. Radź sobie sam z tym całym bałaganem właścicielu budynku! Po drugie działki w Książenicach są bardzo zdradliwe. Na I i II etapie występuje głównie gleba piaszczysta. Stąd nie ma tam większego problemu z podmakaniem budynków. Co innego etap III i IV gdzie "rządzi" glina a woda opadowa zalega prawie wszędzie. Jeżeli chcesz poznać "prawdziwą" opinię o budynkach stawianych przez Agri-rol proponuję podjechać na ul. Wiolinową lub Muzyczną (tam Agri-rol stawiał w III etapie swoje pierwsze budynki) i zapytać mieszkańców. A teraz najciekawszy punkt programu. Agri-rol postawił niedawno na wjeździe do Książenic przed Szkołą budynek mieszkalno-usługowy (zielono-żółty). Budynek stoi mniej więcej od roku czyli jest nówka sztuka. Proponuję przyjrzeć się jak wyglądają ściany tego nowego budynku. Edytowane 12 Czerwca 2013 przez marcin_ksiazenice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r.tyrman 11.06.2013 01:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 (edytowane) Jako kilkuletni mieszkaniec Książenic w pełni zgadzam się z opinią NieJan. Budując samemu w tej cenie co deweloper można zbudować budynek w dużo wyższym standardzie. NieJan ja również tak postąpiłem. Przed zakupem (rok 2009) sprawdziłem książenickie forum mieszkańców i nie znalazłem tam nic co by mogło świadczyć o problemach z deweloperem Agri-rol. Jednakże teraz po kilku latach wiem dlaczego tak się stało. Otóż po pierwsze mieszkańcy naszego pięknego osiedla są dość specyficzni. Wiem, że mają dużo problemów z fuszerką w budynkach kupionych od Agri-rol. Ale na forum nic o tym nie znajdziesz bo ludzie się nie udzielają. Ponadto Agri-rol ma dość dobrą strategię. Jak zgłosi się mu jakiś problem to najpierw próbuje wmówić, że ten "typ" czyt. budynek już tak ma a jak Ktoś nie daję się zbyć pseudo teoriami dewelopera to wysyła on jakiś "magików" co się znają na wszystkim i na niczym żeby coś zapiankowali, pokleili, postukali i uspokolili właściciela budynku, że już wszystko naprawione I teraz najciekawsze - większość ludzi w tym momencie odpuszcza. A to jest błąd. Bo w rzeczywistości Agri-rol nie rozwiązuje przyczyny źródłowej problemu lecz "łata" skutki. A po jakimś czasie problem pojawi się znowu. Ale wtedy to już minie 5 lat rękojmi i .................... koniec zabawy. Radź sobie sam z tym całym bałaganem właścicielu budynku! Po drugie działki w Książenicach są bardzo zdradliwe. Na I i II etapie występuje głównie gleba piaszczysta. Stąd nie ma tam większego problemu z podmakaniem budynków. Co innego etap III i IV gdzie "rządzi" glina a woda opadowa zalega prawie wszędzie. Jeżeli chcesz poznać "prawdziwą" opinię o budynkach stawianych przez Agri-rol proponuję podjechać na ul. Wiolinową lub Muzyczną (tam Agri-rol stawiał w III etapie swoje pierwsze budynki) i zapytać mieszkańców. A teraz najciekawszy punkt programu. Agri-rol postawił niedawno na wjeździe do Książenic przed Szkołą budynek mieszkalno-usługowy (zielono-żółty). Budynek stoi mniej więcej od roku czyli jest nówka sztuka. Proponuję przyjrzeć się jak wyglądają ściany tego nowego budynku. Wcale nie są specyficzni. Czytając to forum od paru lat, dochodzę do wniosku że powiedzenie: "Jeden niezadowolony rujnuje opinię dziesięciu zadowolonych" jest nieprawdziwe w naszych warunkach. W naszym kraju bronienie swojego wyboru nawet w obliczu klęski jest "normalne". Doświadczony przez instalatora-krętacza apeluję sprawdzajcie komu płacicie swoje pieniądze. Pozdrawiam. Edytowane 11 Czerwca 2013 przez r.tyrman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_ksiazenice 11.06.2013 19:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 (edytowane) Wcale nie są specyficzni. Czytając to forum od paru lat, dochodzę do wniosku że powiedzenie: "Jeden niezadowolony rujnuje opinię dziesięciu zadowolonych" jest nieprawdziwe w naszych warunkach. W naszym kraju bronienie swojego wyboru nawet w obliczu klęski jest "normalne". Doświadczony przez instalatora-krętacza apeluję sprawdzajcie komu płacicie swoje pieniądze. Pozdrawiam. W pełni się zgadzam. Pisząc o specyficznych mieszkańcach Książenic miałem na myśli właśnie to. Większość z nich traktuje zakup domu w Książenicach jako coś niesamowitego, spełnienie marzeń i jak potem są jakieś problemy z budynkiem to wstyd się im do tego przyznać, więc siedzą cicho i udają, że wszystko jest w porządku. Stąd na książenickim forum tak mało rzeczowych i konkretnych opinii dot. Agri-rol i jakości budownictwa dostarczanego przez tego dewelopera. Chociaż mam nadzieję, że moja historia będzie przestrogą dla innych i spowoduje, że ludzie zaczną walczyć o swoje u dewelopera. Nie może być tak, że płaci się za budynek bez wad a otrzymuje budynek z całą lista niedoróbek, usterek oraz wad. Edytowane 26 Sierpnia 2014 przez marcin_ksiazenice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.06.2013 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 Elfir ale życie czasami jest nieprzewidywalne i nie zawsze ma się czas i możliwości aby budować budynek samemu. Dlatego mozna wynając inspektora nazdoru, który kontroluje w imieniu właściciela proces budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r-adek 08.06.2014 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2014 Widzę, że jest więcej osób z dużymi problemami z domem budowanym na Osiedlu Książenice.Marcinie, życzę pozytywnego zakończenia tej sprawy. Mojego niezadowolenia ze współpracy z Agri-Rol nie da się łatwo opisać po wielu latach walki sądowej o swoje, dlatego wkleję 3 linki, które przybliżą moje problemy z domem. Jeden z nich opisuje jakich narzędzi Agri-Rol używa by “zmotywować” administratora do usunięcia tematu z forum. http://www.forumbudowlane.pl/vt/6012/30/drewno-na-wiezbe-przechowywane-4-tygodnie-w-deszczu-i-blocie#283736 http://www.forumbudowlane.pl/vt/30632/0/agri-rol-www.osiedleksiazenice.pl-b.-negatywna-opinia http://forum.ksiazenice.net/viewtopic.php?f=1&t=986 (przeczytanie tego wątku może nie być możliwe jeśli się na niego kliknie, ale wystarczy wejść na to forum i znaleźć temat: z 21 grudnia 2011: "CENZURA - GDZIE wątek o standardach budowy Agri-Rol?" - mam nadzieję, że nie zostanie on wykasowany) Jest to podobna wypowiedź jak na innym znanym forum, jednak uważam iż warto aby jak najwięcej osób poznało standardy budowy przez firmę MTG Agri-Rol na Osiedlu Książenice koło Grodziska Mazowieckiego. Gdybym kiedyś przeczytał podobne opinie, to bym głęboko się zastanowił nad zakupem domu od nich a już bezwzględnie wziął własnego inspektora nadzoru przy budowie. Pozdrawiam, Radek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r-adek 14.10.2014 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 (edytowane) Niestety moje wątki z forum budowlanego wymienione powyżej w ciągu ostatnich paru dni zniknęły, choć jeden o wieźbie dachowej był niezwykle popularny.Próbuję ustalić co się stało z admistratorem forum (na razie brak odpowiedzi), ale łatwo można się domyślić komu zależy na ukrywaniu prawdy o swoich standardach budowy i jakimi narzędziami jest w stanie się posłużyć. Moja sprawa sądowa zbliża się ku końcowi w Sądzie Okręgowym - oczywiście jak nietrudno zgadnąć, to wg ekspertyzy biegłego dom jest do rozbiórki. Niezgodność z umową, sztuką budowlaną i projektem oraz nie wydana cała dokumentacja techniczna. Po wyroku przymierzam się do planowanego już wcześniej upublicznienia w jakimś popularnym medium typu gazeta ogólnopolska prawdziwego standardu budowy Agri-Rol mojego domu. Może to być dla wielu prawdziwy "szok".Czy mi starczy czasu oraz czy znajdzie się jakiś profesjonalny dziennikarz do opracowanie obszernego materiału, zobaczymy... Zauważyłem, że oprócz mnie i Marcina niewielu właścicieli domów budowanych przez Agri-Rol się wypowiada. Zachęcam do zabierania głosu zarówno tych niezadowolonych, jak i tych co pozytywnie oceniają wykonanie.Może dzięki temu wszyscy skorzystają dotychczasowi i potencjalni klienci.Mi z Agri-Rol też kiedyś dobrze się współpracowało dopóki nie zacząłem mieć uwag (obiektywnie słusznych np. co do "sezonowania" drewna na dach w deszczu i błocie) a potem ze względu na brak własnego inspektora nadzoru nie zacząłem przyjeżdżać z doradcą budowlanym i zamawiać ekspertyzy. Wtedy dopiero zobaczyłem prawdziwą twarz dewlopera z Książenic. Nikomu tego nie życzę, ale lepsze to było niż zaakceptować te niskie nawet jak na Polskę stadardy budowlane. Edytowane 14 Października 2014 przez r-adek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 15.10.2014 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 Wykonawca postraszył murator skasował. Standardowe zachowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakmar 05.04.2016 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2016 Witamy wszystkich obecnych i przyszłych mieszkańców Książenic. Proponujemy wizytę Wszystkich w Urzędzie Miejskim w Grodzisku Mazowieckim celem zapoznania się z informacjami dotyczącymi rodzaju gleb. Zachęcamy do rozmowy z Panem Pawłem Dąbrowskim (Naczelnikiem wydziału Planowania Przestrzennego). Dowiecie się wielu ciekawych informacji m.in. tego iż budynki stawiane na terenie Książenic w większości wymagają dodatkowego dozbrajania ław / fundamentów. Sprawdzcie to dopóki nie będzie za póżno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 06.04.2016 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2016 W tamtej okolicy jest sporo terenów które niebyły zabudowane z powodów kiepskiego gruntu.Zobaczcie jakie trawy [ bagienne] rosną od Radoń do Grodziska... Budując blisko południowych granic Grodziska sytuacja jest praktycznie wszędzie podobna a na północ są tereny gdzie do niedawna uprawiano cebulę ..... piaski to nie są . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r-adek 16.06.2016 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2016 (edytowane) 2 ostatnie posty bardzo słuszne uwagi i nawet nie dodaję, że firma która jest tam największym wykonawcą budynków powinna dostosować sposób budowy i zabezpieczeń gruntów do specyfiki podłoża - czy to robi, nietrudno się domyślećłatwiej jest jej "wywierać presję" na prowadzących forum by usunęli niewygone wątki, ten też pewnie niedługo zniknie, lub opłacać znanych prawników (nie znaczy dobrych, bo nie mających praktycznke żadnych merytorycznych argumentów a jedynie znających procedury pozwalające wydłużyć lub czasem zawiesić postępowanie) jeśli ktoś będzie próbował wyegzekwować prawidłowe wykonanie umowy zgodne ze sztuką budowlanączy odpowiednie jednostki nadzoru budowlanego przejmują się tymi sprawami - zgadnijcie..., czy lokalni biegli w razie postępowania sądowego cywilnego lub karnego przygotują rzetelną i obiektywną opinię - też proszę się domyśleć i pomyśleć dlaczego tak jest (w innych rejonach np. Warszawa nie jest już tak różowo dla A-R)podsumowując i nawet nie zgadując, tylko mając ułamek wiedzy o standardach budowy przez jedną znaną w tym rejonie firmę - czy można spokojnie mieszkać w zbudowanym przez nią domu w dłuższej perspektywie czasowej, czy np. częstsze choroby układu oddechowego pojawuają się przypadkowo..... to też do przemyślenia Edytowane 18 Czerwca 2016 przez r-adek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r-adek 16.06.2016 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2016 (edytowane) jeśli ktoś już się jednak zdecyduje na dom od A.... np. skusi go cena, wtedy- własny inspektor nadzoru przy budowie lub doradca budowlany/inspektor odbiorze technicznym budynku, to niestety konieczność- jeśli nie udało Ci się uruchmić inspektora wcześniej a masz podejrzenia, że coś nie tak z Twoim domem - nie ufaj wykonawcy i zamów dokładną ekspertyzę u rzetelnego, niezależnego rzecznawcy budowlanego/osoby z uprawnieniami budowlanymi, najlepiej z innego regionu, domagaj się prawdziwego naprawienia szkód (a nie wysłania wspomnianych przez Marcina magików od maskowania wad, którzy nawet jakby chcieli nie są w stanie naprawić technicznych zaniedbań na tym etapie ) a jeśli dojdzie do konfrontacji sądowej, potwierdzam, że da się z nimi wygrać (dobry, uczciwy prawnik i własny rzetelny konsultant budowlany są do tego kluczem) Edytowane 18 Czerwca 2016 przez r-adek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 17.06.2016 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2016 Wygrałeś z tą firmą w sądzie? Podziel się informacjami, to chyba nie jest tajemnica? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts