Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt LUNA pracownia ARCHECO (Dom dla Ciebie)

Recommended Posts

http://www.domdlaciebie.com.pl/?akcja=szczegoly&id_domku=472&lustro=1&w=t&id_d=468

Witam. Co myślicie na temat tego projektu?

Nie mogę znaleźć odpowiedniego do 100m2 , ale znalazłam ten troszkę większy. Chodziło mi o to , żeby salon był od frontu, bo na działce to będzie od zachodu. Myślę, że to dobry wybór. Kotłownia może mieć również wejście od zewnątrz, więc też na plus. Chcę piec na ekogroszek lub inne węglowe.

Czekam na opinie Dziękuję za każdy komentarz

• 3 months później...
  • 8 months później...
  • 1 year później...

margolcia - to projekt z potencjałem, ale zanim wbijesz łopatę - urządź go na papierze. Bo kuchnia jest spora ale bardzo nieustawna. Do tego lokalizacja kominka nie jest specjalnie udana.

Tutaj możliwe zmiany:

http://images76.fotosik.pl/623/0acebedd5ee4ea08gen.gif

Kominek postawić przy kuchni i wybudować jeden komin wentylacyjny obejmujący kuchnię i salon z kominkiem (o ile nie planujesz rekuperacji). W kotłowni nie budować komina, tylko wyprowadzić rurę od pieca gazowego przewodem koncentryczno-spalinowym przez ścianę (taniej).

Przeniosłam pokój dziecka z frontu na stronę ogrodową, aby był lepiej doświetlony (dla domów z wjazdem od północy lub wschodu). Łazienki dałam na słabiej oświetloną stronę frontową. Zamiast wc proponuję łazienkę z prysznicem - dzięki temu dzieci mogą się pluskać we wannie, a jednocześnie można wziąć prysznic.

Bardzo dziękuje za cenne uwagi. Dom budowany jest przez mojego tatę, który ma doświadczenie w budowlance, ale z całym szacunkiem zdania mamy różne.

Dzisiaj poszła izolacja fundamentów i już beton komórkowy na ściany :rolleyes:

Stary dom, który znajdował się na działce był położony prostopadle do ulicy głównej, dlatego tak samo (celowałam z przyłączem wody) usytuowana będzie Luna. Jeśli chodzi o strony świata: salon od południa, pomieszczenie gospodarcze od północy, dodatkowo od skarpy, kuchnia od wschodu, wejście od zachodu (mam problem ze wstawieniem zdjęć...)

Kuchnia rzeczywiście nieustawna, nie ma gdzie postawić "kawałka "stołu, jedynie co mi przychodzi obecnie do głowy to meble do samego sufitu, aby wykorzystać przestrzeń.Po nocach nie śpię, ale narazie bez pomysłu, ale podobno kobiety tak maj brak wyobraźni przestrzennej.

Z kominka chciałam zrezygnować,ale Mąż się uparł-ciekawe czy nie jest za późno na zmianę miejsca kominka, że mój kierownik nie podpowiedział tego- od razu lepiej to wygląda, chyba, że przeforsuje bez. Z kotłownią hmm, nie zanosi się na gaz, więc będzie na opał stały, dlatego zamiast okna będą drzwi na zewnątrz. Jeszcze raz dziękuję.

• 5 months później...