Jacek06 12.06.2013 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 Czytam tę tematykę ale nie trafiłem na kwestię która mnie interesuje. Mianowicie chcę nisko umieścić podłogę na gruncie. Widzę to tak: podsypka polistyren extrudowany ( np 12 -14 cm) może być z fazą aby nie dawać 2 warstw. Dalej w górę- płyta betonowa np 10-12 cm (mój wykonawca chce dać 15) - tutaj izolacja pozioma - czyli mamy punkt zero. Do tego 5-6 cm wylewki z mixokreta. Nie będę dawał ogrzewania podłogowego. Chcę w przyszłości zastosować promienniki podczerwieni - ogrzewają sprzęty, ludzi, ściany (akumulacja ciepła) np. przy II taryfie energetycznej. Dzięki takiemu układowi warstw poziom "0" mogę dać np na 25 cm od pow. gruntu + wylewka i podłoga to ok. 32 cm ponad grunt. Do domku 2 schodki a podsypki na grubość + ubijania sporo mniej !! Jak to widzicie?! Zaznaczam, że układ warstw jest zgodny ze sztuka budowlaną (info z muratora)! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 12.06.2013 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 Czytam tę tematykę ale nie trafiłem na kwestię która mnie interesuje. Mianowicie chcę nisko umieścić podłogę na gruncie. Widzę to tak: podsypka polistyren extrudowany ( np 12 -14 cm) może być z fazą aby nie dawać 2 warstw. Dalej w górę- płyta betonowa np 10-12 cm (mój wykonawca chce dać 15) - tutaj izolacja pozioma - czyli mamy punkt zero. Do tego 5-6 cm wylewki z mixokreta. Nie będę dawał ogrzewania podłogowego. Chcę w przyszłości zastosować promienniki podczerwieni - ogrzewają sprzęty, ludzi, ściany (akumulacja ciepła) np. przy II taryfie energetycznej. Dzięki takiemu układowi warstw poziom "0" mogę dać np na 25 cm od pow. gruntu + wylewka i podłoga to ok. 32 cm ponad grunt. Do domku 2 schodki a podsypki na grubość + ubijania sporo mniej !! Jak to widzicie?! Zaznaczam, że układ warstw jest zgodny ze sztuka budowlaną (info z muratora)! Zajrzyj do wątku o płycie fundamentowej. Podsypki z (jak się domyślam) płyt XPS raczej nie zrobisz . Zdecydowanie polecam lekturę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wski 12.06.2013 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 Czytam tę tematykę ale nie trafiłem na kwestię która mnie interesuje. Mianowicie chcę nisko umieścić podłogę na gruncie. Widzę to tak: podsypka polistyren extrudowany ( np 12 -14 cm) może być z fazą aby nie dawać 2 warstw. Dalej w górę- płyta betonowa np 10-12 cm (mój wykonawca chce dać 15) - tutaj izolacja pozioma - czyli mamy punkt zero. Do tego 5-6 cm wylewki z mixokreta. Nie będę dawał ogrzewania podłogowego. Chcę w przyszłości zastosować promienniki podczerwieni - ogrzewają sprzęty, ludzi, ściany (akumulacja ciepła) np. przy II taryfie energetycznej. Dzięki takiemu układowi warstw poziom "0" mogę dać np na 25 cm od pow. gruntu + wylewka i podłoga to ok. 32 cm ponad grunt. Do domku 2 schodki a podsypki na grubość + ubijania sporo mniej !! Jak to widzicie?! Zaznaczam, że układ warstw jest zgodny ze sztuka budowlaną (info z muratora)! [/ rozumiem,że to w fundamentach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek06 13.06.2013 14:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 Do: wski To opis - przekrój przez warstwy podłogi na gruncie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts