Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak prawidłowo wykonać uziom i odgromówkę przy izolowanej płycie fundamentowej?

Recommended Posts

Po lekturze artykułu Edwarda Musiała "UZIOMY FUNDAMENTOWE I PARAFUNDAMENTOWE" mam kilka wątpliwości w temacie poprawnego wykonania uziomu i odgromówki przy izolowanej płycie fundamentowej?

Czy uziom otokowy połączony z GSW wystarczy, czy muszę jeszcze zastosować kratę wyrównawczą w podłodze budynku?

Budynek ma wymiary 10x16m, przy czym składa się jakby z dwóch brył 10x10m dom i dołączony do niego garaż 7x6m.

Płytę mam już wylaną i nie łączyłem bednarki ze zbrojeniem płyty.

Czy odgromówkę mogę podłączyć do tego samego uziomu otokowego co GSW?

Po lekturze artykułu Edwarda Musiała "UZIOMY FUNDAMENTOWE I PARAFUNDAMENTOWE" mam kilka wątpliwości w temacie poprawnego wykonania uziomu i odgromówki przy izolowanej płycie fundamentowej?

1. Czy uziom otokowy połączony z GSW wystarczy, czy muszę jeszcze zastosować kratę wyrównawczą w podłodze budynku?

Budynek ma wymiary 10x16m, przy czym składa się jakby z dwóch brył 10x10m dom i dołączony do niego garaż 7x6m.

Płytę mam już wylaną i nie łączyłem bednarki ze zbrojeniem płyty.

2. Czy odgromówkę mogę podłączyć do tego samego uziomu otokowego co GSW?

1. Wystarczy.

2. Do tego samego, ale nie w tym samym punkcie.

W tej chwili nawet gdybyś odkuł kawałek zbrojenia w płycie i do niego się podłączył to nic to nie da.

Zbrojenie zapewne było wiązane drutem wiązałkowym, a to nie jest 100% pewne połączenie elektryczne.

Przy założeniu że dom jest oparty na konstrukcji żelbetowej (2 kondygnacje łączone słupami i rdzeniami + stropy monolit) a zbrojenie jest połączone w sposób pewny (złączki albo spawy) czy jest sens wykonywać zwody na zewnątrz budynku czy raczej można wykorzystać zbrojenie rdzeni żelbetowych jako odprowadzenie prądu udarowego. Izolowana płyta połączona u dołu z otokiem zabezpieczonym antykorozyjnie(zalanym w betonowej ostrodze). Blaszana obróbka attyki normowej grubości połączona ze zbrojeniem tejże + coś pionowego dla ochrony ew sprzętów na dachu ( dach płaski )?

• 6 years później...
  • 2 weeks później...
Jak dla mnie poki co bajki, chyba ze masz inne doswiadczenia?

Myślę, że głównym powodem korozji bednarki są prądy błądzące. Tą teorię by potwierdzało, że na tzw. "wiosze" widziałem całkiem ładną kilkuletnią bednarkę a na terenach miejskich i przemysłowych stan uziomów po kilku latach eksploatacji - fatalny.

Tak czy inaczej, co cię boli w uziomie fundamentowym? Przecież to jest tańsze nawet od tych szpilek. Szpilki, to się stosuje jako uziomy tymczasowe do RB-tki w polach albo jako dodatek do uziomu fundamentowego wymagany przez niektórych producentów urządzeń jako warunek gwarancyjny.