Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Proszę i podpowiedzi dla mojej łazienki 330x180

kopkasiek

Recommended Posts

Witam!

Właśnie odbieramy klucze od mieszkania (52m2) i nie sądziłam, że tak trudną rzeczą będzie zaprojektowanie łazienki.

Mamy dwa różne podejścia do tematu, czy ktoś może nam pomóc w rozwianiu tej dość burzliwej dyskusji????

Oto wymiary naszej łazienki 330x185 (nie patrzcie na zielone poprawki, to jeden ze starych pomysłów)

2013-06-12 10.03.51.jpg

Koło komina wentylacyjnego w rogu łazienki jest rura kanalizacyjna i jakieś 30cm od niej w stronę drzwi odpływ z wanny, reszta wyprowadzeń pasuje do tego co pierwotnie na projekcie.

MOJE oczekiwania:

Zabudowa pralki 60 tak żeby znalazł się też miejsce na ręczniki,kosmetyki, chemię...

Tylko czy to co pierwotnie w projekcie jest ok?

Czy podwieszana toaleta i naprzeciwko umywalka (45-50)x(80-90)cm zapewnią wystarczający odstęp czy bedzie za ciasno?

Jak dla mnie to koncepcja z projektu pierwotnego do zaakceptowania, ale maż uważa ze jest zaciasno przy takim ustawieniu.

MĄŻ:

Proponuje ustawić wannę 70x160 prostokątną zaraz obok drzwi (jeszcze nie ma drzwi można jeszcze zamontować drzwi 70cm). Toaleta i umywalka i pralka na krótkiej ścianie, lub w ogóle mąż chce wynieść pralkę do kuchni.

Tylko czy w kuchni przy panelach to nie zbyt ryzykowne postępowanie.

proszę o poradę bo to mi spędza sen z powiek, bo już czas dokonywać zakupu......

Myślimy o dużych szarych matowych płytkach lub beżowych z imitacją drewna.

Łazienka wcale nie jest mała i spokojnie się wszystko pomieści,proponuję płytką pralkę chowaną pod blatem,wanna oczywiście może być prostokątna ale mnie bardzie pasuje tutaj asymetryczna z uwagi na dojście do umywalki.

http://img199.imageshack.us/img199/4700/ju0f.jpg

A tutaj ustawienie z prostokątną wanną i zwykłą pralką również zabudowaną z miejscem na kosze.

http://img19.imageshack.us/img19/1870/5eo4.jpg

Edytowane przez kinka

Bardzo podobają mi się te propozycje, szczególnie 2.Jednak mam obawy czy to nie za daleko toaleta wc od rury, która odchodzi w rogu zaraz przy kominie wentylacyjnym? Ps zaraz przy drzwiach mam zamontowany kaloryfer. A jak odnosić się do projektu zaproponowanego przez dewelopera?

kopkasiek moim zdaniem układ zaproponowany przez dewelopera jest w porządku, pralkę możesz schować w szafie, będzie nad nią mnóstwo miejsca do przechowywania, przy wannie obok pionu możesz zrobić półkę na kosmetyki. Co do odległości między umywalką a toaletą, to proponuję zamontować płytki stelaż (są już nawet takie mające tylko 10 cm głębokości) i zwrócić uwagę również na głębokość wc, a nie będziesz miała problemów z korzystaniem z tych urządzeń. Co do propozycji kinkii to w warience 1 wc zdecydowanie za daleko od pionu, a w 2. na wprost wejścia, co nie wygląda dobrze, lepiej wyeksponować wannę, nić wc.

Super bardzo dziękuję, jakoś trudno jest mi sobie wyobrazić tą łazienkę jak będzie wyglądała w rzeczywistości....ale faktycznie chyba to najrozsądniejsze.

Mam kolejne dylematy jak proponujecie położyć płytki: do sufitu, do wysokości drzwi (hm, tylko planuje drzwi z regulowaną ościeżnicą i nie wiem jak będzie prezentowała się szczelina w górnej częsci ościeżnicy- która powstanie), czy może tylko w wybranych miejscach płytki?

Kolejny dylemat znacie miskę WC, w której deska z otworem idealnie przykrywa ceramiczny brzeg muszli? Myślę o ROCA lub KOŁO luc L&V?

Niestety wersja nr 2 ze wzgledow technicznych moim zdaniem raczej nie wchodzi w grę. Wersja nr 1 Kinki jest ciekawa pod wzgledem aranzacji przestrzeni i gwarantuje wygodna komunikacje do wanny i umywalki. Aczkolwiek ja jesli jest mieszkanie w bloku, to raczej optuje za rozwiazaniami, gdzie z wanny mozna wygodnie korzystac jak z prysznica, a wanna asymetryczna nie do konca na to pozwala.

Rzeczywiscie w pierwszym odruchu skoncentrowalabym sie na propozycji dewelopera. Natomiast GORACO odsyłam Cie tutaj do watku Channel8, ktora ma prawie identyczna lazienke. Przesledz dyskusje, wizualizacje, moze ktores propozycje Cie zainspiruja. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?174717-mieszkanie-zamiast-domu/page3

W tej dyskusji sa tez rozwazania praktyczne, tzn. jakie odleglosci, co gdzie mozna stawiac :)

Co do płytek to wszystko jest kwestia gustu i wygody. Ja kiedys bylam zwolenniczka kladzenia plytek tradycyjnie na calosci, ale po obejrzeniu roznych inspiracji w tym w galerii na tym forum Lazienki nasze orazz kilku nowoczesnych mieszkan, uwazam ze kladzenie plytek tylko w wybranych miejscach rowniez moze sie sprawdzic. Jesli na chwile obecna nie wiesz, jak to bedzie wygladalo, to nic strasznego. Polecam ogladanie roznych inspiracji az do bolu. W koncu cos dla siebie znajdziesz. :)