kopkasiek 17.06.2013 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2013 Witam! Właśnie odbieramy klucze od mieszkania (52m2) i nie sądziłam, że tak trudną rzeczą będzie zaprojektowanie łazienki. Mamy dwa różne podejścia do tematu, czy ktoś może nam pomóc w rozwianiu tej dość burzliwej dyskusji???? Oto wymiary naszej łazienki 330x185 (nie patrzcie na zielone poprawki, to jeden ze starych pomysłów) Koło komina wentylacyjnego w rogu łazienki jest rura kanalizacyjna i jakieś 30cm od niej w stronę drzwi odpływ z wanny, reszta wyprowadzeń pasuje do tego co pierwotnie na projekcie. MOJE oczekiwania: Zabudowa pralki 60 tak żeby znalazł się też miejsce na ręczniki,kosmetyki, chemię... Tylko czy to co pierwotnie w projekcie jest ok? Czy podwieszana toaleta i naprzeciwko umywalka (45-50)x(80-90)cm zapewnią wystarczający odstęp czy bedzie za ciasno? Jak dla mnie to koncepcja z projektu pierwotnego do zaakceptowania, ale maż uważa ze jest zaciasno przy takim ustawieniu. MĄŻ: Proponuje ustawić wannę 70x160 prostokątną zaraz obok drzwi (jeszcze nie ma drzwi można jeszcze zamontować drzwi 70cm). Toaleta i umywalka i pralka na krótkiej ścianie, lub w ogóle mąż chce wynieść pralkę do kuchni. Tylko czy w kuchni przy panelach to nie zbyt ryzykowne postępowanie. proszę o poradę bo to mi spędza sen z powiek, bo już czas dokonywać zakupu...... Myślimy o dużych szarych matowych płytkach lub beżowych z imitacją drewna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kinka 17.06.2013 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2013 (edytowane) Łazienka wcale nie jest mała i spokojnie się wszystko pomieści,proponuję płytką pralkę chowaną pod blatem,wanna oczywiście może być prostokątna ale mnie bardzie pasuje tutaj asymetryczna z uwagi na dojście do umywalki.http://img199.imageshack.us/img199/4700/ju0f.jpgA tutaj ustawienie z prostokątną wanną i zwykłą pralką również zabudowaną z miejscem na kosze.http://img19.imageshack.us/img19/1870/5eo4.jpg Edytowane 17 Czerwca 2013 przez kinka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kopkasiek 18.06.2013 17:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2013 Bardzo podobają mi się te propozycje, szczególnie 2.Jednak mam obawy czy to nie za daleko toaleta wc od rury, która odchodzi w rogu zaraz przy kominie wentylacyjnym? Ps zaraz przy drzwiach mam zamontowany kaloryfer. A jak odnosić się do projektu zaproponowanego przez dewelopera? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.06.2013 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2013 toaleta może być odsunięta o max 1 m od pionu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlpro 20.06.2013 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2013 kopkasiek moim zdaniem układ zaproponowany przez dewelopera jest w porządku, pralkę możesz schować w szafie, będzie nad nią mnóstwo miejsca do przechowywania, przy wannie obok pionu możesz zrobić półkę na kosmetyki. Co do odległości między umywalką a toaletą, to proponuję zamontować płytki stelaż (są już nawet takie mające tylko 10 cm głębokości) i zwrócić uwagę również na głębokość wc, a nie będziesz miała problemów z korzystaniem z tych urządzeń. Co do propozycji kinkii to w warience 1 wc zdecydowanie za daleko od pionu, a w 2. na wprost wejścia, co nie wygląda dobrze, lepiej wyeksponować wannę, nić wc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kopkasiek 21.06.2013 20:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2013 Super bardzo dziękuję, jakoś trudno jest mi sobie wyobrazić tą łazienkę jak będzie wyglądała w rzeczywistości....ale faktycznie chyba to najrozsądniejsze.Mam kolejne dylematy jak proponujecie położyć płytki: do sufitu, do wysokości drzwi (hm, tylko planuje drzwi z regulowaną ościeżnicą i nie wiem jak będzie prezentowała się szczelina w górnej częsci ościeżnicy- która powstanie), czy może tylko w wybranych miejscach płytki? Kolejny dylemat znacie miskę WC, w której deska z otworem idealnie przykrywa ceramiczny brzeg muszli? Myślę o ROCA lub KOŁO luc L&V? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aantenka 22.06.2013 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2013 Niestety wersja nr 2 ze wzgledow technicznych moim zdaniem raczej nie wchodzi w grę. Wersja nr 1 Kinki jest ciekawa pod wzgledem aranzacji przestrzeni i gwarantuje wygodna komunikacje do wanny i umywalki. Aczkolwiek ja jesli jest mieszkanie w bloku, to raczej optuje za rozwiazaniami, gdzie z wanny mozna wygodnie korzystac jak z prysznica, a wanna asymetryczna nie do konca na to pozwala. Rzeczywiscie w pierwszym odruchu skoncentrowalabym sie na propozycji dewelopera. Natomiast GORACO odsyłam Cie tutaj do watku Channel8, ktora ma prawie identyczna lazienke. Przesledz dyskusje, wizualizacje, moze ktores propozycje Cie zainspiruja. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?174717-mieszkanie-zamiast-domu/page3 W tej dyskusji sa tez rozwazania praktyczne, tzn. jakie odleglosci, co gdzie mozna stawiac Co do płytek to wszystko jest kwestia gustu i wygody. Ja kiedys bylam zwolenniczka kladzenia plytek tradycyjnie na calosci, ale po obejrzeniu roznych inspiracji w tym w galerii na tym forum Lazienki nasze orazz kilku nowoczesnych mieszkan, uwazam ze kladzenie plytek tylko w wybranych miejscach rowniez moze sie sprawdzic. Jesli na chwile obecna nie wiesz, jak to bedzie wygladalo, to nic strasznego. Polecam ogladanie roznych inspiracji az do bolu. W koncu cos dla siebie znajdziesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts