purflux 17.06.2013 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2013 Jest pomalowana olejną przed poprzedniego wlasciciela ( nie skrzypi, nie ma szpar, jest w miarę równa ) ale w zimie bardzo zimna!Położyłem z rozpędu na to panele z podkładem EKOPOR. ( nie chciałem tego cyklinować ze względu na gwoździe i nierówności lekkie no i koszt )Chce to jakoś ocieplić. W piwnicy jest dość niski sufit i są łuki więc od strony piwnicy ocieplenie odpada.Opcje są dwie:Jedna to inny podkład pod panele np http://allegro.pl/mata-termoizolacyjna-docieplenia-scian-podlog-30m2-i3302613741.htmlchociaż jezeli to zastępuje 10cm styropianu to mi się nie wydaje.Ewentualnie podkład pod panele XPS 5mm? czy to ociepli chociaż trochę tą podłogę ? Druga - zerwać deski wybrać to co pod nimi , wyrównać , wyścielić folie , ułożyć styropian , z powrotem zamontować deski a na nie panele.Z tego co widzę to podłoga nie jest wentylowana. Jeżeli opcja pierwsza jest nieopłacalna - tzn nic to nie da, to odpada.Demontował ktoś taką podłogę ? Jak się zabrać do gwoździ które są poniżej poziomu desek ?Myślałem o rozwierceniu łebka wiertarką , podważeniu pierwszej deski a później jakoś pójdzie.Chętnie zamówiłbym fachowca ale jakby mnie było stać na fachowca to nie mieszkałbym w starej kamienicy :/ I jeszcze jeden problem - jest mały fragment podłogi gdzie jest beton/cegły - prawdopodobnie stał tam piec. Czy mogę to normalnie skuć ( jeżeli wybrałbym opcje drugą ocieplenia tej podłogi ? ) Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 17.06.2013 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2013 Montując panele zyskałeś nieco na przenikalności cieplnej ale straciłeś na komforcie w dotyku. W sumie koszt bez efektu.Proponuję Twoje drugie rozwiązanie bez paneli ale z wentylacją ewentualnie z barierą paroszczelną - folią między deskami a izolacją. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
purflux 21.01.2014 08:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 Podłoga wyglada jak na powyzszym zdjeciu. Zdecodowałem że zrobie ocieplenie konkretne ( zerwanie desek ) Prosze o porady jezeli ktoś robił cos podobnego ... jak zdemontować deski, czego moge sie spodziewać pod spodem. XPS 5cm wystarczy ? Podłoga aktualnie nie skrzypi, nie ugina się, nie ma uszkodzeń ani ubytków, kilka warstw farby olejnej. Pod spodem jest piwnica z sufitem w łuki - dlatego chce ocieplic od strony pomieszczeń. Folia,XPS,folia,deski ? Przy montażu długie gwoździe czy wkręty ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spt 21.01.2014 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 Jest pomalowana olejną przed poprzedniego wlasciciela ( nie skrzypi, nie ma szpar, jest w miarę równa ) ale w zimie bardzo zimna! Położyłem z rozpędu na to panele z podkładem EKOPOR. ( nie chciałem tego cyklinować ze względu na gwoździe i nierówności lekkie no i koszt ) Chce to jakoś ocieplić. W piwnicy jest dość niski sufit i są łuki więc od strony piwnicy ocieplenie odpada. Opcje są dwie: Jedna to inny podkład pod panele np http://allegro.pl/mata-termoizolacyjna-docieplenia-scian-podlog-30m2-i3302613741.html chociaż jezeli to zastępuje 10cm styropianu to mi się nie wydaje. Ewentualnie podkład pod panele XPS 5mm? czy to ociepli chociaż trochę tą podłogę ? Druga - zerwać deski wybrać to co pod nimi , wyrównać , wyścielić folie , ułożyć styropian , z powrotem zamontować deski a na nie panele. Z tego co widzę to podłoga nie jest wentylowana. Jeżeli opcja pierwsza jest nieopłacalna - tzn nic to nie da, to odpada. Demontował ktoś taką podłogę ? Jak się zabrać do gwoździ które są poniżej poziomu desek ? Myślałem o rozwierceniu łebka wiertarką , podważeniu pierwszej deski a później jakoś pójdzie. Chętnie zamówiłbym fachowca ale jakby mnie było stać na fachowca to nie mieszkałbym w starej kamienicy :/ I jeszcze jeden problem - jest mały fragment podłogi gdzie jest beton/cegły - prawdopodobnie stał tam piec. Czy mogę to normalnie skuć ( jeżeli wybrałbym opcje drugą ocieplenia tej podłogi ? ) Z góry dziękuję za pomoc. Witam -Pod farba moga byc deski sosnowe lub modrzew -Gwoździe przebijamy przez grubość deski do legaru,(łatwiejszy bedzie demontaż) -Zrywamy deski, w trakcie numreujemy je ( bedzie szybciej z ponownym ich montazem) -Wybieramy pomiedzy belkami-legarami (gruz,gline...) -Skuwanie ławy betonowej po piecu kaflowym -Całość wykłądamy folią i wypełniamy perlitem (granulat) -Montaz desek wkrętami pod 45° (niewidoczny montaz) -Cyklinowanie, szpachlowanie ,uzupelnianie braków, lakierowanie, ( przed lakierowaniem deski mozna przyciemnic, lub wybielic) Pozdrawiam (kilka fotek z renowacji starych desek i parkietów) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 21.01.2014 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 Witam -Pod farba moga byc deski sosnowe lub modrzew -Gwoździe przebijamy przez grubość deski do legaru,(łatwiejszy bedzie demontaż) -Zrywamy deski, w trakcie numreujemy je ( bedzie szybciej z ponownym ich montazem) -Wybieramy pomiedzy belkami-legarami (gruz,gline...) -Skuwanie ławy betonowej po piecu kaflowym -Całość wykłądamy folią i wypełniamy perlitem (granulat) -Montaz desek wkrętami pod 45° (niewidoczny montaz) -Cyklinowanie, szpachlowanie ,uzupelnianie braków, lakierowanie, ( przed lakierowaniem deski mozna przyciemnic, lub wybielic) Pozdrawiam (kilka fotek z renowacji starych desek i parkietów) [ATTACH=CONFIG]236560[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]236561[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]236564[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]236565[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]236566[/ATTACH] Dobre rozwiązanie, jakkolwiek dałbym folię po cieplejszej stronie podłogi, czyli bezpośrednio pod deskami. Pod spodem jest bardzo zimna piwnica, jak pisze pytający i może się rosić wilgoć na folii ułożonej na stropie.. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
purflux 30.05.2014 06:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2014 (edytowane) Zacząłem dopiero wczoraj zrywać deski z podłogi.Opróżniłem pokój z mebli, ściągnąłem panele, oczyściłem szpachelką wstępnie 3 pierwsze deski z farby, udało mi się wyciągnąć 4 gwoździe podważając deskę.Mam problem bo gwoździe na środku deski nie chcą odpuścić a nie chcę deski złamać. Zastanawiam się żeby przewiercić łebki gwoździ.Czy mogę liczyć na Waszą pomoc w trakcie prac co robić dalej na podstawie fotek i opisów w tym poście ?Na chwilę obecną mam parę pytań.1.Zeskrobywałem farbę szpachelką - pozostała farba która jest "w drewnie". Tylko cyklinowanie wchodzi w grę?Da się to zeszlifować bez zamawiania faceta z maszyną do cyklinowania ? np. ręcznie ( klocek z papierem ściernym, heblarka, szlifierka oscylacyjna? )2. Po zmontowaniu będę musiał wypełnić szpary - pył ze szlifowania ale z czym ? Jest jakiś specjalny środek,klej - o co mam pytać w sklepie.3. Do mocowania desek po ociepleniu stosować gwoździe ?4.Co dać między legary a deski ? Filc ? 5.Czym zabezpieczyć legary i deski od spodu ( na pierwszy rzut oka z tego co widzę deski i legary są w dobrym stanie,6.Jeżeli wybiorę żużel jak powinny wyglądać warstwy ocieplenia ? Wilgoci specjalnie nie widzę. Folia budowlana 0,2?0,5?, Styropian EPS200(czy wełnę?),znowu folia i na to deski ?7.Czym wyrównać podłożę po wybraniu żużla przed położeniem folii - Piaskiem, granulatem styropianowym? Zastanawiałem się żeby nie dawać folii na pierwsza warstwę ( nie dawać folii pod styropian ) tylko na styropian (miedzy ocieplenie a deski ) ze względu na punkt rosy ( może skroplić się woda miedzy folią a styropianem - pod podłogami piwnica nieogrzewana, a styropianowi EPS200 chyba wilgoć nie zaszkodzi?Nie widzę nigdzie wentylacji tej podłogi a wszędzie gdzie czytam piszą że takie podłogi są wentylowane? I z tego co zauważyłem po częściowym zdemontowaniu jednej deski miedzy żużlem a deskami nie ma pustki. To czym jest wypełniona przestrzeń miedzy legarami jest na równo z nimi i styka się z deskami.robić pustkę między ociepleniem a deskami ? np będę miał 20cm na materiał izolacyjny, włożę 15cm i zostawię 5cm pustki?Z góry dziękuję za pomoc i w miarę możliwości będę starał się pisać o postępach i zamieszczać zdjęcia z pytaniami co do dalszych prac. Edytowane 30 Maja 2014 przez purflux Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
purflux 08.06.2015 18:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2015 Tak naprawdę teraz zacząłem tą podłogę robić. Kupiłem pilarkę z regulacją głębokości cięcia - muszę ciąć miedzy deskami bo są na pióro-wpust. Początek prac widać na fotce. Z biegiem czasu będę dodawał fotki i zadawał ewentualne pytania i za podpowiedzi/odpowiedzi z góry dziękuję. Znajomy budowlaniec mówi nie folia tylko papa na strop pod wełnę. A co z łączeniem tej papy ? Czy zakładki wystarczą ? Dzisiaj udało mi się zrobic to co na foto ... jutro mam zamiar demontować kolejne dechy i wybierać ten syf zależy jak pojdzie. Największy problem to gwoździe. Nie ma jak ich podejść - gdzieś czytałem zeby je wbić do legarów na siłe przez dechy. Może to nie glupie ? Obawiam się że legary leżą luzem na tym gruzie - jak je zamocować ? Wełna ich tak nie ustabilizuje jak gruz. Boję się że będzie się rosić wilgoć i myslałem zrobić tak: Folia lub papa 10cm styro znowu folia i na to 10cm welny - 2x folia w różnych miejscach = mniejsze ryzyko wilgoci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
purflux 10.06.2015 13:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2015 Aktualnie wygląda to tak. Zabieram sie za wybieranie tego syfu. Poważnie zastanawiam sie nad ułożeniem ocieplenia w dwóch warstwach ze względu na zimną piwnicę. Folia styropian folia wełna. Jak wilgoć pojawi się na pierwszej warstwie to druga warstwa uchroni przejście wilgoci wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
purflux 11.06.2015 06:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2015 (edytowane) Aktualnie wyglada to tak ... niestety jak sie samemu robi to nie idzie tak szybko. Wysokość od podłoża do legarów wynosi 14cm ??? Czy mogę dać wełnę 15cm ??? czy powinna być pustka powietrzna między deskami a wełną ? Z góry dziękuję za pomoc. koncowka: Finalnie: Poszło jak poszło ... W drugim pokoju popełnię mniej błędów i zrobię to prawdopodobnie szybciej Edytowane 30 Czerwca 2015 przez purflux Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Felek84 08.01.2016 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 [ATTACH=CONFIG]320346[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]320285[/ATTACH] Aktualnie wyglada to tak ... niestety jak sie samemu robi to nie idzie tak szybko. Wysokość od podłoża do legarów wynosi 14cm ??? Czy mogę dać wełnę 15cm ??? czy powinna być pustka powietrzna między deskami a wełną ? Z góry dziękuję za pomoc. koncowka: [ATTACH=CONFIG]321001[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]321002[/ATTACH] Finalnie: [ATTACH=CONFIG]322640[/ATTACH] Poszło jak poszło ... W drugim pokoju popełnię mniej błędów i zrobię to prawdopodobnie szybciej Jakie są efekty po ociepleniu podłogi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emiliai1 09.09.2024 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września Dzień dobry, chciałam skorzystać z wątku. Też muszę ocieplić jakoś podłogę w kamienicy na parterze. Pod spodem jest nieogrzewana piwnica. Tylko mój główny problem to budowa stropu piwnicy a tym samym podlogi mieszkania, czyli łuki. Ocieplanie styropianem odpada. Myślałam o czymś syplim jak keramzyt albo o styrobetonie, żeby wypełnić szczeliny. A może coś innego? Ktoś może coś doradzić? Jaką izolacje od wilgoci wtedy zastosować? Dziękuję za podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.09.2024 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 6 godzin temu, Emiliai1 napisał: A może coś innego? Perlit - jest bardzo lekki i nie obciąża konstrukcji. Albo wtryskiwać pianki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts