Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Styl kolonialny

Artmistrz

Recommended Posts

Wg mnie styl kolonialny bazuje na dużych wnętrzach. To, że wrzuci się elementy egzotyki sprawi jedynie, że nasze wnętrze będzie nim inspirowane.

Styl ten wywodzi się przecież głównie z zamorskiego "europejskiego" budownictwa. Z koloni, które dzięki bogactwu, pozwalały na budownictwo pełne przepychu i luksusu, na pokazanie tego jak zamożny jest dany kolonista.

:D

Gdyby wielkość i przepych były jedynie wyznacznikiem jakiegoś stylu , to zapewne tak by było a historycy sztuki dawno zdefiniowaliby sobie i określili styl kolonialny we wnętrzach.

Proponuję zapoznać się z wnętrzami w takich architektonicznych stylach choćby jak : Stick Architecture, Postmedieval, Queen Ann, Craftsman, Spanish Colonial, Monterey. To także jest zamorska architektura kolonialna. Wnętrza w wielu przypadkach nie przekraczają nawet 20m2 i luksusu tam nie uświadczysz.

Styl wnętrza nie wywodzi się z budownictwa, jak sugerujesz. Pewne jego cechy charakterystyczne mogą jedynie wynikać z konstrukcji i zasad w nim obowiązujących.

Ważniejsze są w nim wpływy epoki, panująca moda,charakterystyczne elementy i detale, sztuka regionu a także czasami i sam twórca ( najczęściej jednak bogaty mecenas :D).

To co tutaj próbujecie nazwać stylem kolonialnym jest w rzeczywistości jedynie niesformalizowanym i swobodnie potraktowanym, eklektycznym działaniem scenograficznym lub dekoratorskim a tego nie można nazwać stylem.

Nie mylić z eklektyzmem :)

Nie chce tutaj umniejszać Twoich rozważań, bo widać że je lubisz, jednak po Twojej wypowiedzi kompletnie nie wiem, czym ten styl kolonialny ma być. Jakie są jego charakterystyczne elementy?

Mi się zawsze wydawało, że to połączenie klasyki z orientalną egzotyką i gdziekolwiek natrafiałem na ten styl to właśnie tak to wyglądało. Oczywiście można upchnąć wiele na 20m2 ale czy będzie to dobrze się prezentować?

a jednak uderzę w lekką polemikę :) czy idąc tym tropem nie dojdziemy do wniosku, że style wnętrzarskie (podkreślam że chodzi o wnętrza, a nie architekturę) w ogóle "nie istnieją", jak napisałaś elfir? i czy nie są one zawsze zabiegiem scenograficznym lub dekoratorskim, jak napisałeś wojtku, czy nie na tym polega urządzanie wnętrz? czy raczej chodzi o odtworzenie wnętrz z danej epoki? bo chyba nie zawsze.

weźmy pierwszy z brzegu przykład, choćby tzw. "styl marynistyczny" - przecież każdy (chyba) wie, że nie chodzi o styl dzielnych marynarzy przełomu piętnastego i szesnastego wieku, odważnie odkrywających jamerykę u boku kolumba;) coś takiego w architekturze pewnie nie istnieje, ale używa się tej nazwy jako pewnego uproszczenia i każdy wie o co chodzi

https://www.google.pl/search?q=styl+marynarski+wn%C4%99trza&um=1&ie=UTF-8&hl=pl&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&authuser=0&ei=8KHlUdHsHIeTswbrnIFQ&biw=1137&bih=570&sei=9qHlUYbZJo_Msgb274HIDw#um=1&hl=pl&authuser=0&tbm=isch&sa=1&q=styl+marynistyczny+wn%C4%99trza&oq=styl+marynistyczny+wn%C4%99trza&gs_l=img.3.0.0.512237.515030.0.516805.13.13.0.0.0.2.142.1169.6j7.13.0....0.0..1c.1.20.img.Z5PfXnum2Yk&bav=on.2,or.r_qf.&bvm=bv.49405654%2Cd.Yms%2Cpv.xjs.s.en_US.QXiTEk6XjhM.O&fp=aad49487946994c9&biw=1137&bih=570

czy nie podobnie jest z tym nieszczęsnym kolonialnym? mędrkuję tak z czystej ciekawości i chęci poznawczej :)

a jednak uderzę w lekką polemikę :) czy idąc tym tropem nie dojdziemy do wniosku, że style wnętrzarskie (podkreślam że chodzi o wnętrza, a nie architekturę) w ogóle "nie istnieją", jak napisałaś elfir? i czy nie są one zawsze zabiegiem scenograficznym lub dekoratorskim, jak napisałeś wojtku, czy nie na tym polega urządzanie wnętrz? czy raczej chodzi o odtworzenie wnętrz z danej epoki? bo chyba nie zawsze.

:rolleyes:Wow! Nie wiem co Elfir miała na myśli, w każdym razie wydaje mi się, że chodziło Jej bardziej o to ,że w architekturze wnętrz nie ma czegoś takiego jak "styl kolonialny". I tu się z Nią zgadzam. Istnieje jednak w ogóle coś takiego jak styl kolonialny lecz nie ma on nic wspólnego z egzotyką, bogactwem z zamorskich kolonii, przestrzenią, Afryką czy Azją a odnosi się do obu Ameryk i budownictwa. Podałem przekornie wcześniej kilka przykładów stylu kolonialnego, który notabene momentami wyziera z Twoich, zamieszczonych wcześniej zdjęć.

Styl, jak podałaś w linkowanej definicji musi spełniać określone warunki. To o czym jest ten wewątek jest jedynie stylizacją a określenie tu używane słowem-wytrychem.

We wnętrzach jednak istnieje "styl" i związany jest on ściśle ze stylami obowiązującymi w architekturze i sztuce.

Tu nie ma mowy o scenografii i dekoratorstwie. Przykład. Nie odtworzysz wnętrza w stylu Ludwików we współczesnym domu, bo architektura na to nie pozwoli ale możesz wystylizować wnętrze na styl i epokę.Czy będzie to wnętrze w stylu Ludwików? Nie.

Architektura kolonialna rozwijała się, natomiast wnętrza jej były zawsze jednak eklektyczne bez określonych zasad, nie podlegające ikonografii i formalizacji.Choćby taka Opera w Manaus - jeden z ciekawszych obiektów kolonialnych, czy zabudowa Hawany.

To były "zwykłe" europejskie domy, takie same jakie budowano w odpowiednim dla nich stylu we Francji, Hiszpanii, Włoszech, Anglii , których wnętrza dekorowano tylko na modłę kraju w którym zostały zbudowane. Czasem pojawiały się jedynie z konieczności lub sztucznie wprowadzone detale, które nie mogły tym samym stworzyć odrębnego stylu.

To co pisałem o stylu "prowansalskim", czy co Ty mówiłaś o "marynistycznym", jest przykładem zupełnie swobodnej interpretacji miejscowego folkloru, eklektycznego zbioru pamiątek lub charakterystycznych przedmiotów, uogólnionych na potrzeby dekoratorskie.

Równie dobrze możesz zaprojektować wnętrze minimalistyczne w stylu Harry Pottera.

Jeśli do np. modernistycznego wnętrza wprowadzisz swobodnie, bez określonych zasad meble indyjskie, wrzucisz szamerowaną tkaninę i zabarwisz pokoje ochrą, możesz powiedzieć ,że masz dom ( i wnętrze) w stylu " kolonialnym" z jakiegoś rejonu Indii. Co ciekawe, takie budynki też znajdziesz w samych Indiach. ;)

Myślę, że pod "styl kolonialny" ludzie podciągaja wnętrza z meblami indyjskimi (indonezyjskimi, tajskimi) + orientalne dywany i dekoracje.

I to ma na mysli nocny.marek chyba. Te meble z reguły są masywne i ciemne - stąd dobrze wyglądaja w dużych pomieszczeniach.

Widziałam dom na Trynidadziew jakimś miesięczniku: białe proste okiennice (shuttersy), dywan z jakiejś roślinnej plecionki, głębokie rattanowe fotle, baldachim nad łożem. A do tego duzo bielonego drewna, zwłaszcza w kuchni, na styl skandynawski (właścicielem była Dunka) a w salonie chińskie szafki.

Z drugiej strony widziałam też wnętrza domu w Anglii z klasycznymi angielskimi kanapami w różyczki doprawionymi np. portalem z Indii, zaprojektowane przez architektkę z Trydnidadu :)

Edytowane przez Elfir

ok drogi wojtku, chyba rozumiem o co kaman: czyli istnieje coś takiego jak styl kolonialny, tylko nie jest on żadną tendencją dekoratorską, tylko "poważnym" stylem w architekturze amerykańskiej, z czasów jej kolonizacji przez kraje europy. eh widzę, że słabo z moją wiedzą, a cza było się uczyć.:)

dzięki, że ci się chciało i nie zlekceważyłeś laika ;)

Myślę, że pod "styl kolonialny" ludzie podciągaja wnętrza z meblami indyjskimi (indonezyjskimi, tajskimi) + orientalne dywany i dekoracje.

o to to. dokładnie tak. ja bym dodała jeszcze elementy "podróżnicze". choć czasem to nawet fajnie wygląda :p

Edytowane przez eveee

• 6 months później...