Krzynka 23.06.2013 23:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 (edytowane) Witajcie, Ktoś buduje lub budował Ondraszka II (tego z podpiwniczeniem)? http://www.studioatrium.pl/projekty-domow/wszystkie-projekty/S-GL-784-Ondraszek-II,855.html Zachwycił mnie ten projekt, przyglądam się mu od kilku tygodni i nadal mi się podoba - właściwie to chyba jestem zdecydowana. Jednak chciałabym dokonać kilku istotnych dla mnie zmian: 1. przede wszystkim wydłużyć dom od strony salonu - co za tym idzie piwnicę, salon, i sypialnię na poddaszu - jeden pion domu. 2.podwyższyć ściankę kolankową (obecnie 0,85 m według projektu) do około 1,1 -1,3m (orientacyjnie) Co za tym idzie modyfikacja lukarn i ich położenie oraz dłuższe krokwie. Przeraża mnie trochę ilość miejsca na poddaszu według projektu. 3. dodanie balkonów z boków domu na poddaszu - przez cała szerokość domu - wyjścia na balkon z jednej strony z sypialni, na drugi balkon z drugiej sypialni oraz z łazienki. 4. dodanie do piwnicy wejścia od boku domu (wejścia do kotłowni, dodania minipomieszczenia pod tarasem), dodanie okna. 5. dłuższy salon - co powiększy jego powierzchnię z niespełna 21 m2 do niespełna 30m. 6. dodanie wyjścia na zewnątrz przez jadalnię. Co myślicie o tych zmianach? Ktoś budował ONDRASZKA II? Jakie spostrzeżenia i opinie? Macie może zdjęcia "na żywo"? Przyzanję, że o mozliwościach zmian i technice budowania domów nie mam zielonego pojęcia - stąd moje pytania. I pytanie odnośnie samego salonu - co sądzicie o tak małym metrażu tego pomieszczenia? Da się to jakoś sensownie i wygodnie urządzić? Pozdrawiam, Krzynka Edytowane 24 Czerwca 2013 przez Krzynka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.06.2013 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2013 Cięzki ten projekt w odbiorze. Budujesz w górach?To projekt dwupokoleniowy. Skoro pierwszy wiatrołap jest zamykany, nie ma sensu robić drzwi w tym drugim. W ogóle bym zmieniła i skróciła ten pierwszy wiatrołap. Można też zamienić schody zabiegowe na dwubiegowe, bezpieczniejsze.Ścianka kolankowa bardzo nisko schodzi. Będzie problem z ustawieniem szaf. Z tego co widze nawet łóżka przy ściance się nie ustawi. Zanim podejmiesz decyzję sprawdź przekroje poprzeczne. Dzieki temu, że w oryginale nie ma wyjśc balkonowych z pokoi, wnętrza sa bardziej ustawne (mozna przy oknie ustawić biurko lub łóżko. Propozycje:http://images42.fotosik.pl/910/38d7db4df1c83de7.jpghttp://images40.fotosik.pl/2090/441e28bb9a29f5ee.jpg Jesteś pierwszym który założył temat o tym projekcie, więc raczej nie ma tu kogoś, kto buduje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzynka 01.07.2013 10:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 (edytowane) Cięzki ten projekt w odbiorze. Budujesz w górach? To projekt dwupokoleniowy. Wybacz, jam blondyna intelektualna;) W czym ciężki? Dom ma stanąć na pogórzu - konkretnie teren Podkarpacia. Czy jest to dom dwupokoleniowy? Nie wiem - spełnia moje i mojej rodziny wymogi powierzchniowe oraz ma miły dla oka styl;) Skoro pierwszy wiatrołap jest zamykany, nie ma sensu robić drzwi w tym drugim. W ogóle bym zmieniła i skróciła ten pierwszy wiatrołap. Można też zamienić schody zabiegowe na dwubiegowe, bezpieczniejsze. Genialne w swej prostocie. Zastanawiam się dlaczego na to nie wpadłam - to pewnie zły wpływ barwnika z włosów. Zastanawia mnie tylko czy można sobie tak dowolnie manewrować ścianą przy schodach - pewnie do omówienia z profesjonalistą, która będzie pochylać się nad ostateczną wersją projektu. Dla mnie strzał w 10! Podziękował Ścianka kolankowa bardzo nisko schodzi. Też właśnie mi się jej wysokość nie podoba. Trzeba ją będzie podwyższyć - bez dwóch zdań. Tak, żeby przez lukarny można było wyglądać swobodnie, ale żeby ścianka kolankowa umożliwiała postawienie przy niej czegokolwiek. Zanim podejmiesz decyzję sprawdź przekroje poprzeczne. Znów mój intelekt. Na co mam zwracać uwagę jeśli chodzi o wysokość ściany kolankowej, czy są jakieś przeciwwskazania w projektach, które z automatu dyskwalifikują go przy zmianie powyższej ściany? Dzięki temu, że w oryginale nie ma wyjść balkonowych z pokoi, wnętrza są bardziej ustawne (można przy oknie ustawić biurko lub łóżko. Balkony muszą być - jak amen w pacierzu;) Z propozycji parterowych: Zamiana drzwi tarasowych spod balkonu na zwykłe okno, zmiana okna na wyjście na taras (bok domu) - yes, yes, yes:D Samo przedłużenie tarasu w stronę kuchni - w 10! Wyrzucę drugie okno na ścianie bocznej salonu żeby zyskać ścianę ustawną – jakoś takie ażurowe pokoje mnie niepokoją – nie ma w nich tej przytulności i ciepła, choć może być ciemno ze względu na orientację salonu na północ. Mam nadzieję, że sprawdzi się mimo sąsiedztwa kominka. Dodałabym jeszcze usunięcie wyjścia przez jadalnię (wyrzucenie okna z oryginalnego projektu, bo symetria rządzi!)- wyjście "dwa kroki" dalej. Jadalnia stanie się bardziej ustawna - zyskuję ścianę. Przedłuż enie ścianki "zamykającej" kuchnię - dodatkowa powierzchnia na szafę (lodówkę). Pasuje mi ten układ, bo w ten sposób mogę zagospodarować kuchenną ścianę bez okna na piece, płyty, okapy itp. Zlew w linii z oknem frontowym kuchni - moje odwieczne marzenie:D Do tego przesunięcie okna bocznego kuchni bliżej frontu domu – żeby móc zagospodarować sensownie nową ścianę potrzebuję odpowiedniej głębokości – myślę, że około metra wystarczy. Pozbywam się mebli ułożonych w podkowę, będzie po kształcie litery L, zwalnia mi się miejsce na grzejnik pod oknem. Jak pisałam - skrócenie ganku, wyrzucenie jednych drzwi - w 10! Gabineto-gościnny - ponieważ mam lekkie skrzywienie na punkcie symetrii okno z boku domu musi zostać Przesunięcie okna ze względu na symetrię – podobne miejsce jak boczne okno kuchenne. Poprzez zabiegi ze schodami zmniejsza mi się łazienka - do przełknięcia. Z propozycji poddaszowych: Sypialnia (główna) - mam wątpliwości co do wewnętrznej łazienki - podłączenie do obiegu, wolałabym unikać rur, przepraszam za określenie, kibl... znaczy kanalizacyjnych w salonie;) Chyba nie czuje potrzeby posiadania łazienki w tej sypialni. Podoba mi się za to dodatkowe okno (rozumiem lukarna) w tym pomieszczeniu. Jednakże łamanie dachu i sama powierzchnia, którą zajmą dwie lukarny – pewnie są jakieś wymogi techniczne co do tego żeby okno dało się bezpiecznie zbudować. Na moje oko dwie lukarny nie wejdą na ten dach bezpiecznie dla całej jego konstrukcji. Chyba lepiej byłoby zrobić jedną ale trochę większą żeby mogła doświetlić całe pomieszczenie. Czy nie będzie jednak dziwnie wyglądać jednak ta lukarna z zewnątrz? Umieszczona trochę niesymetrycznie na dachu. Nie chcę jej na środku żeby mieć kawałek ściany przy której np. będzie można postawić telewizor czy łóżko – nie lubię mieć łóżka „nad głową”. Właśnie wpadłam na pomysł umieszczenia dwóch pozostałych sypialni na froncie domu - krótsze boki to balkon, dłuższe będą na ścianie z przodu budynku. Pokoje będą jakby w linii - to pozwoli np zrobić drzwi przesuwne łączące je. Docelowo mają zajmować je dzieci w podobnym wieku - więc jak znalazł - przestrzeń wspólna, a jednak osobna. No i większe lukarny w tych pomieszczeniach. Pokoje staną się lustrzanymi odbiciami ze wspólną ścianą. Znów zmniejsza mi się łazienka na piętrze - co poradzić - schody mają swoje prawa;) Waham się czy łazienka powinna mieć wyjście na balkon czy tylko okno - ale chyba tylko okno ze względu na powierzchnię tej ściany i skosy. Mam jednak wątpliwość co do układu dachu po tej zmianie - tam są skosy - pewnie do omówienia z fachowcem. Poprzez zmianę układu pomieszczeń wypada mi ta klitkowa garderoba/schowek, a powstanie pomieszczenie prawie bliźniacze do łazienki (trochę większe) - idealne pod główną garderobę/pokój do przechowywania - nawet z oknem:) A wyglądać miałoby to tak: Teraz trochę wątpliwości: - na ile mogę manipulować ścianami w okolicy schodów żeby to było jeszcze bezpieczne dla całej konstrukcji? Zabiegi schodowe to przesunięcie ścian w piwnicy, na parterze i na poddaszu - na poddaszu dochodzi też kwestia skosów i "łamania" dachu. - uparcie i skrycie marzę także o murowanej kuchni – znaczy zamiast zwykłych mebli murowane [?] ścianki wyłożone płytkami/kamieniem/klinkierem (nie wiem, nie znam się, jestem zrobiona;))oraz drzwiczki szafkowe – to pewnie znacząco zwiększy wagę kuchni – czy podłoga kuchni/sufit piwnicy ją udźwignie? - z układu działki wychodzi mi, że salon jakby się nie obracać będzie na północy – mam trochę obaw co do doświetlenia tego pomieszczenia – dodatkowo główne okno salonu jest pod dość głębokim balkonem. - do piwnicy planuję wchodzić także z zewnątrz – schody z boku domu – czy to nie zagrozi całej konstrukcji i wytrzymałości domu? W końcu trzeba zrobić solidną dziurę. - łamania dachu łazienka/schody – skomplikowana sprawa. Bardzo dziękuję za użyteczne wskazówki. Zastawiam się czy jeszcze na coś warto zwrócić uwagę. Pozdrawiam, K. Edytowane 1 Lipca 2013 przez Krzynka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.07.2013 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 W czym ciężki? W wyglądzie. Powoli staje się niemodny i może być w przyszłosci problem ze sprzedażą (jak dzieci się wyprowadzą) Czy jest to dom dwupokoleniowy? Nie wiem - spełnia moje i mojej rodziny wymogi powierzchniowe oraz ma miły dla oka styl;) Chodzi o pokój na dole - ma ogromną łazienkę towarzyszącą. Jak planujesz mieszkanie ze starszą osobą na parterze, to ok. Ale jak rodzina ma nocować na piętrze, to taka duża łazienka wygeneruje ogromne koszty wykończenia wnętrza, a goście i tak skorzystają najwyżej z ubikacji, umywalki i prysznica. Można więc pokombinować ze zmniejszeniem łazienki na rzecz innego wnętrza. Też właśnie mi się jej wysokość nie podoba. Trzeba ją będzie podwyższyć - bez dwóch zdań. Tak, żeby przez lukarny można było wyglądać swobodnie, ale żeby ścianka kolankowa umożliwiała postawienie przy niej czegokolwiek. Mogą zmienić się proporcje budynku. Może wypaść za wysoki. Kominy mogą wypaść w koszach (załamania dachu). Podnoszenie ścian kolankowych jest zawsze bardzo ryzykowne i każ zmiany sprawdzić architektowi dokładnie. Na co mam zwracać uwagę jeśli chodzi o wysokość ściany kolankowej, czy są jakieś przeciwwskazania w projektach, które z automatu dyskwalifikują go przy zmianie powyższej ściany? Sprawdzać należy czy da się szafę o szerokości min. 1 m w pokoju ustawić wzdłuż najwyższej ściany. Balkony muszą być - jak amen w pacierzu;) Pomyśl jak często będziesz z nich korzystać? Masz ogródek - przecież nie będziesz siedzieć na balkonie tylko w ogrodzie. Balkony w wiekszości przypadków to drogi, tracący energię cieplną, element dekoracyjny elewacji a nie praktyczny. Chęć posiadania balkonów najczęsciej cechuje ludzi z bloków, którzy nie mieli mozliwości poznać dobrodziejstw własnego podwórka. W wielu domach balkony latami stoją niewykończone, bo szkoda ładować kasę w coś, czego sie nie używa. Czy masz na północy jakiś ładny widok, że sytuujesz tam salon? Bo będzie bardzo ciemno - największe okno zacienia dodatkowo balkon. Dlatego lepiej zrobić od zachodu okna. Można budynek zrobić odwrócony lustrzanie. Gdzie będziesz miała pralkę i suszarnię? W piwnicy to najgorsze rozwiązanie. Łazienka w sypialni podlączona byłaby do poszerzonego pionu kominowego kominka, więc rur w salonie nie będzie. - na ile mogę manipulować ścianami w okolicy schodów żeby to było jeszcze bezpieczne dla całej konstrukcji? Manipulowac możesz działówkami. W przypadku nosnych konieczne jest robienie podciągów i słupów. - uparcie i skrycie marzę także o murowanej kuchni – znaczy zamiast zwykłych mebli murowane [?] ścianki wyłożone płytkami/kamieniem/klinkierem (nie wiem, nie znam się, jestem zrobiona;))oraz drzwiczki szafkowe – to pewnie znacząco zwiększy wagę kuchni – czy podłoga kuchni/sufit piwnicy ją udźwignie? Bez problemu - do piwnicy planuję wchodzić także z zewnątrz – schody z boku domu – czy to nie zagrozi całej konstrukcji i wytrzymałości domu? W końcu trzeba zrobić solidną dziurę. Bez problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzynka 01.07.2013 18:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 (edytowane) Gdzie będziesz miała pralkę i suszarnię? W piwnicy to najgorsze rozwiązanie. Dlaczego? Muszę przyznać, że mnie ten pomysł zachwycił - oczywiście jako pralnia i pomieszczenie do czyszczenia ogólnie + suszarka jako urządzenie. Z suszarnią to nie zachwycałabym się tak - pranie suszone w pomieszczeniu średnio jest świeże. Co do mody i ciężkości odbioru - ufff. Już się bałam, że to kwestie techniczne;) Jam z tych dziwadeł co to szybko zapuszczają korzenie i kolejna wyprowadzka w życiu to nie jest coś na co decydowałbym się. Najwyżej urządzę sobie pokój ze stołem bilardowym;) A zanim moje dzieci dorosną i rozwiną skrzydła to pewnie minie jeszcze z minimum 15-20 lat;) Wjazd na działkę (z drogi), na której ewentualnie mogę budować wypad tak, ze żeby salon mieć od podwórka - inaczej nie chcę muszę salon mieć od północy. I tak - jam typ blokowy z babki prababki;) Edytowane 1 Lipca 2013 przez Krzynka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.07.2013 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 (edytowane) To sobie wyobraź - idziesz do łazienki, zrzucasz ubranie - teraz gdzie je wrzucasz? Ok. Masz kosz. Kosz się zapełnia i z pełnym koszem lecisz dwa piętra na dół. Robisz pranie i suszysz i teraz z michą prania lecisz dwie kondygnacje do góry.Każdy kto sobie coś takiego wymyślił puka się w głowę. Pralnia powinna być blisko sypialni.Czytałaś wątek - czego nie zrobiłabym ponownie?http://forum.muratordom.pl/showthread.php?18808-Czego-w-urz%C4%85dzaniu-domu-nie-zrobiliby%C5%9Bcie-ponowniehttp://forum.muratordom.pl/showthread.php?3337-Co-by%C5%9B-zmieni%C5%82(a)-buduj%C4%85c-jeszcze-raz/page40 Ogólnie to drogi projekt w budowie. Tak dobrze licząc 600 tyś. do skromnego wprowadzenia się. Edytowane 1 Lipca 2013 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 02.07.2013 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2013 Jeżeli w grę wchodzi wydłużanie części budynku, podnoszenie kolankowej, zmiany w konstrukcji dachu (przesunięcie lukarn niżej), doprojektowanie balkonów (jeśli betonowe to trzeba policzyć konstrukcję, powiązać ze stropem), przerobienie schodów, tyle przerysowań okien i ścianek działowych, to podejrzewam, że adaptacja + gotowiec cenowo osiągną pułap projektu indywidualnego. Po powiększeniu dom będzie miał jakieś 250m2 po podłogach (a do tego dojdą tarasy, schody wejściowe i piwniczne, balkony), z czego około 90m2 piwnicy. Realny budżet na taki budynek pod klucz to nie 504 tysiące podane na stronie (to jest tylko kosztorys szacunkowy netto), a raczej 750. Za 600 być może będzie można się wprowadzić, ale albo przy częściowym tylko wykończeniu, albo dużym nakładzie własnej robocizny. Dlaczego marzysz o zlewozmywaku w świetle okna? Jest to rozwiązanie powszechne w projektach, ale jednak takie okno trzeba bardzo często myć, no i nie ma w takim układzie miejsca na suszarkę do naczyń schowaną w szafce powyżej zlewozmywaka. Rozumiem, że będzie zmywarka i w niej będzie głównie zmywane. Pralnia w piwnicy? Moim zdaniem porażka - wszystko trzeba nosić dwie kondygnacje góra, dół. Czy działka ma wjazd od południa? Jeżeli tak, to jednak wybrałabym wersję lustrzaną projektu, bo część dzienna będzie bardziej słoneczna z zachodnimi niż z wschodnimi oknami. Taras północno - wschodni w naszym klimacie jest po prostu zimny. Północno zachodni przynajmniej po południu dostaje porcję ciepła i da się na nim wieczorem posiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.07.2013 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2013 Moim zdaniem Krzynka chce bardziej zrealizować archetypiczne marzenia o domu niż wybudowac miejsce do zamieszkania. Stąd przywiązywanie znaczenia do rzeczy z naszego punktu widzenia mało waznych (symerie, balkony, wyglad elewacji) a pomijanie podstawowych (np. energooszczędność, ustawnośc pomieczczeń) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzynka 02.07.2013 15:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2013 Moim zdaniem Krzynka chce bardziej zrealizować archetypiczne marzenia o domu Zabrzmiało inteligentnie. I chyba masz rację. Całe życie w bloku robi człowiekowi źle w mózgu;) Sąsiad z dołu, któremu przeszkadza rysowanie kredkami, sąsiad z boku, którego kichanie słychać przez ścianę, sąsiad z góry, który łazi po nocy czy sąsiadka gotująca "na bogato" i aromatycznie. Ech. O sąsiedzie palącym balkon w balkon nawet nie warto wspominać Dobra, macie rację. Nie dostrzegam tych wszystkich codziennych "uroków' mieszkania w domu jak noszenie prania i sprzątanie hali;) Chyba powoli zaczynam dostrzegać wady tego projektu - najwyraźniej kończy sie u mnie stan zakochania i motyli w brzuchu - czas zejść na ziemię - nawet gdyby mi się przelewało i paliłabym banknotami w ognisku to nie wydałabym 700 tyś na ten dom. Mój styl - owszem. Ale nie o to chodzi żeby cieszyć nim oko tylko żeby w nim żyć. W tym momencie wiem, że czas poszukiwań nie zakończył się. A byłam juz krok dalej aby móc spokojnie rano wyjść w pidżamie na balkon/taras i nie usłyszeć z zaskoczenia "dzień dobry" z ust sąsiada, który wyszedł na poranną fajkę. ZAŁAMKA! - moje drugie imię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.07.2013 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2013 Masz działkę na stoku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzynka 02.07.2013 18:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2013 Nie. Działka płaska - prawie jak patelnia. Oczywiście działka jest teoretyczna - znaczy mogę ją kupić baaaardzo atrakcyjnie. Z mojej pobieżnej orientacji w terenie sąsiedzi mają piwnice, więc w grę wchodzi podpiwniczenie. Jeśli chodzi o działki na stoku i projekty na nie - o tak, te klimaty mnie interesują wzrokowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.07.2013 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2013 Piwnica jest droga w budowie. Jesli masz mało miejsca na dom lub skarpę - to jest dobre rozwiązanie. Wówczas w piwnicy jest garaz, schowek, kotłownia. Ale jak działka jest normalnych rozmiarów to piwnica jest rozwiązaniem dla masterkowiczów, którzy potrzebują powierzchni czy dla chcących zrobić sobie np. salę ćwiczeń z sauną. Innymi słowy - zbytek. Niedyskretne pytanie - jaką dysponujecie kwotą na budowę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzynka 02.07.2013 19:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2013 Pytasz o zdolność kredytową? Cóż, z tego co czytam na forum to wychodzi mi średnia forumowa;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.07.2013 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2013 i za kredyt chcecie jednoczesnie kupić działkę i zbudowac dom?Bo wydaje mi się, że nastawiłaś się na dużą willę a finansowo projektów trzeba szukać wśród małych, skromnych domków. Szczerze mówiac nie wiem ile to jest forumowa średnia. Ja mam kredyt na 220 tyś. Działka własna i nieco własnego wkładu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.07.2013 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2013 (edytowane) Przykładowo coś takiego, tylko bez części mieszkalnej nad garażem:http://projekty.muratordom.pl/projekt_wspanialy-wariant-ii-energooszczedny,443,0,0.htmWiększośc okien salonu wychodziłoby na zachód. Sam garaż mozna zrobić w lekkiej konstrukcji, niezależnej od domu, to też obniży koszty budowy. Ten projekt wymaga pieca na gaz lub pompę ciepła. Czym zamierzacie grzać? Edytowane 2 Lipca 2013 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzynka 03.07.2013 05:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2013 (edytowane) Przykładowo coś takiego, tylko bez części mieszkalnej nad garażem: Ściana kolankowa wysokości 0,4 m. Czyli tak czy inaczej podnoszenie ściany i dodatkowe zabiegi i koszty. Do tego ta wielka powierzchnia - porównywana do tej mojej. Ten projekt wymaga pieca na gaz lub pompę ciepła. Czym zamierzacie grzać? A czy ja wiem? Przecież szukam dopiero;) Szukam porównuję, próbuję pozbyć sie awersji do gazu... A działka "prawie za darmoszkę" w porównaniu do cen na rynku lokalnym, więc kusi. Na dzień dzisiejszy szukam dalej. Wiem, że nic nie wiem. Chociaż nie: wiem, że ondraszek cieszy me oko, ale portfel przeżyje kryzys;) A tego "nie zniesę";) Może coś takiego: http://www.kbprojekt.pl/1199/turowice-b po lekkich modyfikacjach na dole i górze - dwie scianki mi nie pasują i proponowany układ w piwnicy. Jest całkiem do przyjęcia. Nie znalazłam wysokości ś.kolankowej - ale chyba ok. Piwnica powinna być - wiem - dodatkowy koszt, ale skoro mam tu mieszkać przez najbliższych paredziesiąt lat i mam zadatki na zbieracza to po prostu muszę Edytowane 3 Lipca 2013 przez Krzynka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.07.2013 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2013 (edytowane) powierzchnia mniejsza o część nad garażem. Sam garaż gdyby był z lekkiej konstrukcji nie byłby wliczany do pow. budynku. Ścianki kolankowe to problem większości projektów z podszem. Dlatego ja buduję pełne piętro. To nie był projekt do wzięcia, chciałam pokazać układ, pomieszczeń, okna przy salonie od północy - żeby były na ścianie zachodniej a nie pólnocnej, garaż nie powiązany z budynkiem. Czy na planowanej działce masz mozliwość podłączenia gazu? Nie dziwi cię niska cena? Sprawdzałaś MPZP? Może nie ma przy niej żadnych mediów? Może wysoki poziom wody albo grunty nie są nośne (torfy)? Co do załączonego projektu - przechodzisz w skrajności. Ten domek nadaje się najwyżej jako letniskowy z tymi ciasnymi pomieszczeniami Szukaj coś ok. 160 m2 Edytowane 3 Lipca 2013 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzynka 03.07.2013 12:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2013 Skosy mi nie przeszkadzają - jeśli będą nad sensownie wysoką ścianą. To chyba rzecz gustu - ja wzrokowo wolę skosy. Garaż bez połącznia z domem wydaje mi się niepraktyczny - ale jeśli byłby ujmujący rozkład pomieszczeń i przejście do garażu miałoby go zepsuć to pewnie przełknęłabym. Gaz można podłączyć. Sąsiad dwa domy dalej ma. Nie dziwi cię niska cena? Sprawdzałaś MPZP? Może nie ma przy niej żadnych mediów? Może wysoki poziom wody albo grunty nie są nośne (torfy)? Z gruntem pobieżnie wszystko ok. Cena jest dla rodziny tylko. Zwyczajnie chcą szybko sprzedać, bo zmieniają klimat na przyjemniejszy;)No taki ciasny to on nie jest. Zakładajac piwnicę można graty róznorodne używane od święta trzymać w piwnicy. Bo ja tak zawsze mam - ze skrajnosci w skrajność z pominięciem środka;)Szukam dalej. Muszę dokładnie rozpoznać swoje potrzeby - i określić możliwe ramy kompromisu między domem, który mam w głowie a tym, na który mnie stać zeby sie nie zrujnować na długie lata. Jakos to jest tak, że nie ma domów wśród gotowców, które spełniałyby wszystkie moje podstawowe wymagania. Obawiam się, że pisana mi jest willa o pow. 1000m2;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.07.2013 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2013 garaż - chodziło o konstrukcję a nie o drzwi. Oczywiście, że garaż najlepiej jak ma połączenie komunikacyjne z domem. Zbudujesz samochodom dom za 3 tyś/m2? Po co? Lepiej lekka konstrukcja, na mniejszym fundamencie, z cieńszymi scianami, lekkim dachem, nieocieplona. projekt który pokazałaś jest bardzo ciasny - w salonie nie da się wstawić normalnego stołu, żeby nie przeszkadzał. To układ pomieszczeń z bloku a nie z domu. Co za "graty" zamierzasz przechowywać, że dom pod nie planujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.07.2013 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2013 garaż - chodziło o konstrukcję a nie o drzwi. Oczywiście, że garaż najlepiej jak ma połączenie komunikacyjne z domem. Zbudujesz samochodom dom za 3 tyś/m2? Po co? Lepiej lekka konstrukcja, na mniejszym fundamencie, z cieńszymi scianami, lekkim dachem, nieocieplona. projekt który pokazałaś jest bardzo ciasny - w salonie nie da się wstawić normalnego stołu, żeby nie przeszkadzał. To układ pomieszczeń z bloku a nie z domu. Co za "graty" zamierzasz przechowywać, że dom pod nie planujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts