Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie nadmuchowe w domu jednorodzinnym.

alesniak

Recommended Posts

Ale pamiętaj że ze ścian murowanych będzie bił chłód i dla odczucia komfortu będziesz musiał grzać wyżej, co będzie się przekładało na wyższe rachunki. po za tym posadzki też będziesz miał zapewne betonowe czyli też chłód.

Trochę nie rozumiem Twojego wytłumaczenia

Przecież większość (u mnie) ludzi ma podłogówkę tylko na dole. Czyli jakoś nie czuć chłodu od ścian czy podłóg na piętrze.

Co ma podłogówka do chłodu ścian na parterze?

Jeden znajomy w ogóle nie ma podłogówki (same grzejniki) i ani ściany ani podłoga nie jest zimna.

Wg mnie Twoje opinie są troszkę wyssane z palca.

No chyba, że byłeś w kilku domach MUROWANYCH z nadmuchem gazowym i rzeczywiście było słabo to zwracam honor.

PS.1 Oczywiście ani ściany ani podłogi nie były ciepłe ale wcale nie było czuć chłodu. Całe życie mieszkam w bloku z grzejnikami i nie narzekam.

PS.2 Siostra ma podłogówkę na dole (góra i to i to) i wcale ściany nie są zimne. Za to od okien strasznie daje zimno. Dlatego nie chcę wentylacji i zwykłych okien.

Edytowane przez lorak86

• Odpowiedzi 61
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Chodzi o to że w nadmuchowym grzejesz tylko powietrze i nie ma promieniowania takiego jak z podłogówki czy z grzejników. Objedź kilka domów z nadmuchowym to zrozumiesz o czym mówię. 22 stopnie gdy jest promieniowanie z grzejnika, a 22 stopnie gdy tego promieniowania nie ma jest zupełnie inaczej odczuwalne. Wyjdź na pole przy 16 stopniach wieczorem będzie zimno, a gdy będzie mocne słońce to można nawet w koszulce chodzić. Zrobisz co zechcesz, twój dom twoje zabawki. Ja mówię co ja uważam, i co zaobserwowałem

No chyba, że byłeś w kilku domach MUROWANYCH z nadmuchem gazowym i rzeczywiście było słabo to zwracam honor.

Tak jak napisałem. Ja niestety nie mam takiej możliwości.

Dziś @qqlio troszkę mi wyjaśnił co i jak. Może uda mi się go odwiedzić i zobaczyć jak to działa. Dobrze, że akurat zima.

Objedź kilka domów z nadmuchowym to zrozumiesz o czym mówię.

Akurat to chciałbym zrobić tylko nie wiem jak znaleźć ludzi w świętokrzyskim, którzy mają taki system.

• 4 years później...

Witajcie ponownie,

tak sobie czytam te wszystkie wpisy i właśnie można odnieść wrażenie, że ogrzewanie nadmuchowe to tylko do domów z mniejszą akumulacyjnością. Nie mam doświadczenia, to nie chcę za bardzo dywagować, ale w mojej firmie warsztat jest grzany podłogówką oraz dodatkowo klimatyzatorami. Musze powiedzieć, że robią świetną robotę, całkiem dobrze to działa. Są dość ciche, ogrzewają szybko, a w środku jest przyjemna atmosfera. Budynek oczywiście jest murowany. Jest to nie pierwszy przykład grzania klimatyzatorami w budynku murowanym, który miałem okazję zaobserwować, a grzanie klimatyzatorem, to nic innego jak nadmuchowe. Nie jestem do końca przekonany, czy z góry możemy dedykować budynek murowany do ogrzewania wodnego.

Ponawiam pytanie, czy jest ktoś z województwa śląskiego z zainstalowanym ogrzewaniem nadmuchowym w budynku murowanym ?

Byłbym bardzo wdzięczny za możliwość obejrzenia takiego systemu.

Wszystkim jednocześnie dziękuję za ustosunkowanie się do moich kwestii.

Pozdrawiam

1igor1@

Często dzisiaj proponuje się ogrzewanie za pomocą klimakonwektorów zamiast podłogówki, mając pompę ciepła. A czym innym są klimakonwektory jak nie pewnego rodzaju ogrzewaniem nadmuchowym?

Zgadzam się, że ten typ ogrzewania może świetnie działać w domach szkieletowych, bo sam w takim mieszkałem przez dwa lata w Kanadzie, ale generalizowanie, że ten typ ogrzewania nadaje się tylko do budynków o niskiej akumulacyjności jest moim zdaniem nie zupełnie trafne.

Pozdrawiam

Często dzisiaj proponuje się ogrzewanie za pomocą klimakonwektorów zamiast podłogówki, mając pompę ciepła.

Kto tak proponuje i z jakich powodów?

Klimaknwektory są lepsze od podłogi do chłodzenia. Do grzania w nowym domu nie mają sensu - co najwyżej do starego domu przez łatwiejszy montaż.

1igor1@

Często dzisiaj proponuje się ogrzewanie za pomocą klimakonwektorów zamiast podłogówki, mając pompę ciepła. A czym innym są klimakonwektory jak nie pewnego rodzaju ogrzewaniem nadmuchowym?

Zgadzam się, że ten typ ogrzewania może świetnie działać w domach szkieletowych, bo sam w takim mieszkałem przez dwa lata w Kanadzie, ale generalizowanie, że ten typ ogrzewania nadaje się tylko do budynków o niskiej akumulacyjności jest moim zdaniem nie zupełnie trafne.

Pozdrawiam

Mam to sprawdzone bo mam dwa domy, jeden szkieletowy drugi murowany z MAX-a, przy ogrzewaniu nadmuchowym mury wydają się dużo zimniejsze i po wyłączeniu ogrzewania jest momentalnie chłodno, i cały czas czuć nieprzyjemny chłód od murów,

a niską akumulacyjność w domu murowanych też da się osiągnąć, tak jak pisałem, ogrzewanie nadmuchowe wg mnie jest złe dla domów z betony

Mam to sprawdzone bo mam dwa domy, jeden szkieletowy drugi murowany z MAX-a, przy ogrzewaniu nadmuchowym mury wydają się dużo zimniejsze i po wyłączeniu ogrzewania jest momentalnie chłodno, i cały czas czuć nieprzyjemny chłód od murów,

a niską akumulacyjność w domu murowanych też da się osiągnąć, tak jak pisałem, ogrzewanie nadmuchowe wg mnie jest złe dla domów z betony

Czyli Twoim zdaniem jaki materiał budowlany poleciłbyś do ogrzewania nadmuchowego ?

Ja chciałem keramzyt, bądz silikat, bo ten ma świetne właściwości akustyczne. W ścianach z karton gipsu, czy pustaków, to spokojnie nie można iść do ubikacji, bo wszystko słychać:-)

mówienie, że klimakonwektory do grzania, do nowego domu nie mają sensu, to tak jakby powiedzieć, że konwencjonalne grzejniki też nie mają sensu, więc jak budynek murowany, nowy to jedynym rozsądnym ogrzewaniem jest podłogówka.

Kwestia podejścia, a przede wszystkim zbytnie uogólnienie.

Sprawność ogrzewania konwencjonalnymi grzejnikami nie zależy od ich temperatury - przy PC to zwykła rozrzutność, bo obniża COP a klimakonwektory są droższe od wrzucenia rurek w podłogę. Użytkowo do grzania też ciepła podłoga to akumulacja (tańszy prąd) i wyższy komfort.

Akumulacja ścian nie robi różnicy - tak czy inaczej przy nadmuchowym trzeba grzać dużo w drogiej strefie, przy podłogówce nie trzeba wcale albo prawie wcale.

Edytowane przez Kaizen

U ścian i okien takie same? Czy przypisujesz ogrzewaniu zasługi termoizolacji?

A ja przeżyłem zimę 2018/2019 na kominku + turbina z DGP, od listopada 2019 cieszę się gazem z podłogówką.

Generalnie komfort podłogówki do ogrzewania powietrzenego w budynku z betonową posadzką jest nieporównywalny.

23 C na powietrzu a od podłogi daje zupełnie inny komfort cieplny. Rachunek za 4 mce z CWU 1450 PLN więc bez tragedii :)

Także potwierdzam wpisy, wydaję mi się że ogrzewanie powietrzne nadaję się do domów szkieletowych, kolega używa tego w Kanadzie.

Nie chodzi o U ściany tylko o odczucia cieplne, a te jest inne w zależności od ścian, to tak jak 18 od kaloryferow a 18 od podlogowki jest zupelnie inaczej odczuwane dla uzytkownikow

Nie mieszaj. Twierdziłeś, że komfort cieplny przy ogrzewaniu nadmuchowym zależy od materiału konstrukcyjnego. Rozumiem, że nie mierzyłeś temperatur skoro mury wydają się dużo zimniejsze - ale faktycznie, temperatura muru wpływa na komfort cieplny. Tyle, że przy szkielecie mur stygnie dużo szybciej (bo ma mniejszą pojemność cieplną), więc jedynym wyjaśnieniem zjawiska, które opisujesz jest gorsze U ściany murowanej.

Sprawność ogrzewania konwencjonalnymi grzejnikami nie zależy od ich temperatury - przy PC to zwykła rozrzutność, bo obniża COP a klimakonwektory są droższe od wrzucenia rurek w podłogę. Użytkowo do grzania też ciepła podłoga to akumulacja (tańszy prąd) i wyższy komfort.

Akumulacja ścian nie robi różnicy - tak czy inaczej przy nadmuchowym trzeba grzać dużo w drogiej strefie, przy podłogówce nie trzeba wcale albo prawie wcale.

To już pojechałeś z ta podłogówką - nic tylko uznać ją za perpetum mobile - "przy podłogówce nie trzeba wcale, albo prawie wcale". Ja mam podłogówkę w domu i owszem, fajne rozwiązanie, ale grzeję klimatyzatorami w firmie i tez to całkiem dobrze działa. Jeden i drugi budynek jest murowany.

"Klimakonwektory nie mają sensu", a to niby czemu nie mają ? Mogę nimi grzać i chłodzić jednocześnie.Wystarczy mieć rewersyjną pompę ciepła. W konfrontacji z marnym chłodzeniem podłogówką nie wydaje się to takie bez sensu, jeśli ktoś chce mieć i grzanie i chłodzenie.

Niektórzy stosują DGP z kominka i tez to działa, a to także nic innego jak ogrzewanie powietrzne- nadmuchowe.

Coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że każdy tutaj przede wszystkim próbuje przeforsować swoje przekonania, a nie koniecznie mają one realne odzwierciedlenie.