Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt S-GS-70-20GV2 pracownia PLUG STUDIO

Recommended Posts

pułapki płaskiego dachu - Odwodnienie. Brak ekip z doświadczeniem na takie dachy.

Będzie drogi w budowie:

1. jest wielki

2. mnóstwo dużych okien

3. duże rozpiętości stropów

BTW. jak na niby rezydencjonalny projekt wnętrze mało ciekawie rozplanowane (np. łazienka otwiera się na kanapę w salonie, brak miejsca na szafy w sypialni rodziców, gabinet bez toalety dla gości). Dom 200 m2 i garaż na jeden samochód?

Dziękuję za odpowiedź. Od murarza usłyszałem, że "takie udziwnione" to drogie w budowie. Ze względu na działkę parterowy raczej nie wchodzi w rachubę, chyba że zdecyduję się na praktycznie mikroskopijny ogród. Nie chcę mieć poddasza ze skosami, bo to strasznie niewygodne. Wydaje mi się, że optymalna byłby dom w kształcie sześcianu, czyli zwykła kostka. Żeby było taniej chcę dach płaski. Jednak nie chciałbym typowej kostki - stąd moje poszukiwanie podobnego projektu.

Wizualnie ciekawy. Najbardziej podoba mi się elewacja ogrodowa - czerń, biel, fajny rysunek gzymsów i ścian. Z przodu jak dla mnie już za dużo się dzieje.

Zgadzam się, że ma sporo elementów podnoszących koszty ponad średnią. Naprawdę duża powierzchnia przeszkleń i według propozycji architekta mało podziałów w tych szkleniach - wygląda ładnie, kosztuje słono. Stropów dużo, ciekawe jakie ilości stali będą potrzebne na zbrojenie.

W środku oryginalnie, ale mi nie do końca pasowałyby niektóre rozwiązania. Przeszklenia są duże, więc możliwość rozmieszczenia mebli i sprzętów nieco ograniczona. Ciekawa byłabym pomysłów na projekt wnętrza gabinetu, opcje umeblowania salonu (jest duży, a propozycja umeblowania banalna - ot stolik, kanapa i dwa fotele). Na poddaszu stoliki do pracy w mniejszych sypialniach stoją w świetle okien. Trochę mało zaproponowano szaf, a nie ma w projekcie garderoby. Zwłaszcza w głównej sypialni umeblowanie jakieś takie kulawe.

Kuchnia nieco inna niż w większości projektów. Kuchnio-jadalnia właściwie. Duża powierzchnia, okazały stół, a ciąg roboczy jak z ciasnej kawalerki. I ta płyta w rogu - bardzo kiepskie rozwiązanie.

Koszty budowy. Na moje wyczucie 500 tysięcy łatwo pęknie. Optymistycznie powiem, że do zamieszkania za 600.

A może projekt indywidualny?

darek - jest mnóstwo projektów z płaskim dachem i pełnym piętrem. Ostatnio zrobiły się modne i wiele biur przerabia teraz skosy na pełne piętro.

Jak masz małą działkę to po ci wielkie przeszklenia? Zeby je stale zasłaniać zasłonami, bo sąsiedzi mają darmowy serial obyczajowy?

To duży i reprezentacyjny dom. W takim przypadku inwestor nie pyta się "ile kosztuje", bo oczywiste, że dużo.

Jak zaczynasz zadawać pytania na temat kosztów i przemyśl na początku ile masz funduszy. Potem jakie są wymagania rodziny wobec domu (niezbędne pomieszczenia i ich minimalna wielkość). Dalej - dostępność mediów, sposób ogrzewania. I dopiero na końcu szukaj projektu.

Pamiętaj, że wygląd zewnęrzny to element modyfikowalny - nawet tradycyjny domek z kolumienkami można przerobić na minimalistycznie współczesny.

Im mniej w domu ścian nośnych i kominów, tym bardziej plastyczny układ wnętrz.

Przykładowo - często w projektach przewiduje się wielkie sypialnie dla rodziców i małe dla dzieci, chociaż częstotliwość przebywania w tych pomieszczeniach członków rodziny sugeruje coś kompletnie odwrotnego. Za to sypialnia rodziców musi miec więcej miejsca na szafy niż sypialnie dzieci, bo w jednym pokoju ubrania przechowuje dwoje ludzi.

mozna pomyślec o domu w układzie atrialnym (lub półatrialnym - z murem zamiast skrzydłem domu).

Albo o domu z podłużnymi oknami, umiejscowionymi pod sufitem - doświetlaja, ale nie mozna zajrzeć do środka. Również okna wąskie ale pionowe nie dają pełnego wgladu we wnętrzne. Duże przeszklenia tylko tam, gdzie można odgrodzić się zielenią.

http://muratordom.pl/budowa/przed-budowa/dom-o-kubicznej-bryle-okazaly-budynek-na-malej-dzialce,13_9464.html

http://www.trendir.com/house-design/urban-house-of-wood-and-glass-1.jpg

http://www.bryla.pl/bryla/56,85301,12784993,Domy_sasiedzkie__Rybnik__proj__jojko_nawrocki_architekci,,9.html