darek2009 26.06.2013 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 Pytanie o ten dom: http://www.plugshop.pl/index.php?c=produkt&id_pro=388 Czy jest funkcjonalny? Czy będzie drogi w budowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.06.2013 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2013 pułapki płaskiego dachu - Odwodnienie. Brak ekip z doświadczeniem na takie dachy.Będzie drogi w budowie:1. jest wielki2. mnóstwo dużych okien3. duże rozpiętości stropów BTW. jak na niby rezydencjonalny projekt wnętrze mało ciekawie rozplanowane (np. łazienka otwiera się na kanapę w salonie, brak miejsca na szafy w sypialni rodziców, gabinet bez toalety dla gości). Dom 200 m2 i garaż na jeden samochód? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek2009 28.06.2013 21:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2013 Dziękuję za odpowiedź. Od murarza usłyszałem, że "takie udziwnione" to drogie w budowie. Ze względu na działkę parterowy raczej nie wchodzi w rachubę, chyba że zdecyduję się na praktycznie mikroskopijny ogród. Nie chcę mieć poddasza ze skosami, bo to strasznie niewygodne. Wydaje mi się, że optymalna byłby dom w kształcie sześcianu, czyli zwykła kostka. Żeby było taniej chcę dach płaski. Jednak nie chciałbym typowej kostki - stąd moje poszukiwanie podobnego projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 29.06.2013 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2013 Wizualnie ciekawy. Najbardziej podoba mi się elewacja ogrodowa - czerń, biel, fajny rysunek gzymsów i ścian. Z przodu jak dla mnie już za dużo się dzieje. Zgadzam się, że ma sporo elementów podnoszących koszty ponad średnią. Naprawdę duża powierzchnia przeszkleń i według propozycji architekta mało podziałów w tych szkleniach - wygląda ładnie, kosztuje słono. Stropów dużo, ciekawe jakie ilości stali będą potrzebne na zbrojenie. W środku oryginalnie, ale mi nie do końca pasowałyby niektóre rozwiązania. Przeszklenia są duże, więc możliwość rozmieszczenia mebli i sprzętów nieco ograniczona. Ciekawa byłabym pomysłów na projekt wnętrza gabinetu, opcje umeblowania salonu (jest duży, a propozycja umeblowania banalna - ot stolik, kanapa i dwa fotele). Na poddaszu stoliki do pracy w mniejszych sypialniach stoją w świetle okien. Trochę mało zaproponowano szaf, a nie ma w projekcie garderoby. Zwłaszcza w głównej sypialni umeblowanie jakieś takie kulawe.Kuchnia nieco inna niż w większości projektów. Kuchnio-jadalnia właściwie. Duża powierzchnia, okazały stół, a ciąg roboczy jak z ciasnej kawalerki. I ta płyta w rogu - bardzo kiepskie rozwiązanie. Koszty budowy. Na moje wyczucie 500 tysięcy łatwo pęknie. Optymistycznie powiem, że do zamieszkania za 600.A może projekt indywidualny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek2009 30.06.2013 09:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2013 Nie chcę poddasza użytkowego, bo moim zdaniem niewygodne. Pozostaje więc kostka. A że praktycznie nie ma projektów gotowych typu kostka czy dom piętrowy, pozostaje projekt indywidualny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 30.06.2013 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2013 darek - jest mnóstwo projektów z płaskim dachem i pełnym piętrem. Ostatnio zrobiły się modne i wiele biur przerabia teraz skosy na pełne piętro. Jak masz małą działkę to po ci wielkie przeszklenia? Zeby je stale zasłaniać zasłonami, bo sąsiedzi mają darmowy serial obyczajowy? To duży i reprezentacyjny dom. W takim przypadku inwestor nie pyta się "ile kosztuje", bo oczywiste, że dużo.Jak zaczynasz zadawać pytania na temat kosztów i przemyśl na początku ile masz funduszy. Potem jakie są wymagania rodziny wobec domu (niezbędne pomieszczenia i ich minimalna wielkość). Dalej - dostępność mediów, sposób ogrzewania. I dopiero na końcu szukaj projektu.Pamiętaj, że wygląd zewnęrzny to element modyfikowalny - nawet tradycyjny domek z kolumienkami można przerobić na minimalistycznie współczesny. Im mniej w domu ścian nośnych i kominów, tym bardziej plastyczny układ wnętrz. Przykładowo - często w projektach przewiduje się wielkie sypialnie dla rodziców i małe dla dzieci, chociaż częstotliwość przebywania w tych pomieszczeniach członków rodziny sugeruje coś kompletnie odwrotnego. Za to sypialnia rodziców musi miec więcej miejsca na szafy niż sypialnie dzieci, bo w jednym pokoju ubrania przechowuje dwoje ludzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek2009 30.06.2013 21:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2013 Elfir - masz rację co do dużych okien. Na małych działkach to bez sensu. Jednak bez dużych przeszkleń zamiast nowoczesnych przeszkleń zrobi się taką prl-owską kostkę. Ale coś za coś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 30.06.2013 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2013 mozna pomyślec o domu w układzie atrialnym (lub półatrialnym - z murem zamiast skrzydłem domu).Albo o domu z podłużnymi oknami, umiejscowionymi pod sufitem - doświetlaja, ale nie mozna zajrzeć do środka. Również okna wąskie ale pionowe nie dają pełnego wgladu we wnętrzne. Duże przeszklenia tylko tam, gdzie można odgrodzić się zielenią. http://muratordom.pl/budowa/przed-budowa/dom-o-kubicznej-bryle-okazaly-budynek-na-malej-dzialce,13_9464.htmlhttp://www.trendir.com/house-design/urban-house-of-wood-and-glass-1.jpghttp://www.bryla.pl/bryla/56,85301,12784993,Domy_sasiedzkie__Rybnik__proj__jojko_nawrocki_architekci,,9.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts