LQS 28.06.2013 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2013 (edytowane) Witam, Nie ukrywam, że mam pewien pomysł, ale bardzo chętnie posłucham rad doświadczonych, którzy ten etap mają za sobą. Okna skierowane są w stronę wschodnią. Grzejniki o wymiarach 105x60 filarek i 90x60 ściana. Zapytam jeszcze, czy w związku z tym, iż jest to mieszkanie na najwyższym piętrze w nowym budownictwie, muszę "bardzo" liczyć się ze stratami ciepła? Czy rozcinając wylewkę (która już istnieje), również jestem narażony na znaczące straty ciepła? Warstwy podłogowe to: 5cm wylewka, folia PE, 8cm styropianu w tym 3cm akustycznego. Mam nadzieje, że mój pierwszy post na tym forum nie jest za bardzo chaotyczny i doczeka się odpowiedzi:) Pozdrawiam serdecznie. Edytowane 28 Czerwca 2013 przez LQS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nocny.marek 28.06.2013 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2013 Sądzę, że w lecie będziesz miał nawet nadwyżki ciepła, jeśli tylko pogoda się zmieni. Zamiast sypialni proponowałbym jakoś odgrodzić łóżko - meblem lub parawanem. Ewentualnie można zrobić nadbudówkę nad meblami jeśli masz wysokie mieszkanie i mieć łózko na półpięterku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LQS 28.06.2013 21:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2013 Nadbudówka odpada - mieszkanie ma 2.55m wysokości Strasznie bym chciał wcisnąć tą wygrodzoną sypialnie, nawet najcieńszą g-k ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joliska 29.06.2013 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2013 Ile osób będzie tu mieszkać? Dużo szaf, ksiązek, sprzętu? Stół konieczny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kinka 29.06.2013 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2013 Może w ten sposób:http://img819.imageshack.us/img819/5629/qzvp.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LQS 29.06.2013 20:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2013 (edytowane) Docelowo dwie osoby, dużo szaf, dużo książek, mało sprzętu, raczej minimalizm. Stół raczej w wersji barowej . Podoba mi się ta opcja kinka, ale strasznie dużo rozcinania wylewki przy takim ułożeniu. tak to widział deweloper: [ATTACH=CONFIG]198067[/ATTACH] Edytowane 12 Lipca 2013 przez LQS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rotan 29.06.2013 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2013 Docelowo dwie osoby, dużo szaf, dużo książek, mało sprzętu, raczej minimalizm. Stół raczej w wersji barowej . Podoba mi się ta opcja kinka, ale strasznie dużo rozcinania wylewki przy takim ułożeniu. tak to widział deweloper: [ATTACH=CONFIG]198067[/ATTACH] Jest coś takiego jak łóżko w szafie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LQS 29.06.2013 21:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2013 Ojjj nie, łóżko w szafie - mówimy wielkie nie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 30.06.2013 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2013 Kinka - jak u ciebie otwierają się szafy w sypialni? Na 30 m wprowadzanie dodakowego pokoju tworzy po prostu więcej ciasnych klitek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LQS 30.06.2013 17:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2013 myślałem o czymś takim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joliska 30.06.2013 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2013 Ojej, to się do życia nie nada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LQS 30.06.2013 17:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2013 Raczej wiele czasu na tym mieszkaniu nie będziemy spędzać, dlatego myślałem o takim układzie "dla aktywnych". Bardzo źle to wygląda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joliska 30.06.2013 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2013 Zrobiłeś sobie 4 pomieszczenia o wielkości małych lub bardzo małych przedziałów kolejowych Żadne poza łazienką nie jest funkcjonalne... Skoro nie będziecie spędzać dużo czasu w mieszkaniu, to tym bardziej postawcie na otwartą przestrzeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 30.06.2013 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2013 I po co odddzielać sypialnię, skoro nikomu nie będzie przeszkadzać rozbelatana pościel? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LQS 30.06.2013 17:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2013 Elfir, pozwolisz, że Twój komentarz uznam za słaby żart Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 30.06.2013 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2013 raczej podkreslam na praktycznośc (lub raczej brak) dzielenia klitki na jesczze mniejsze kliteczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kinka 30.06.2013 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2013 Elfir pokój ma 240cm szerokosci łóżko 140cm,myślę że bez problemu będzie można dostać się do szafy,lub w ostateczności dać niskie komody.LQS twój pomysł nie do przyjęcia,chyba nie uwzględniłeś zupełnie wymiarów.Jak sobie wyobrażasz pokój dzienny szerokosci 250cm i ogladanie tv.Kuchnia ślepa mikroskopijana.W tak małym mieszkaniu robi się wszystko aby powiększyć przestrzeń a nie ją zmniejszać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LQS 30.06.2013 18:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2013 (edytowane) Oczywiście wszystko robiłem z wymiarami. Nie widzę najmniejszego problemu w kwestii oglądania telewizji. Np dla telewizora 32 calowego zalecana odległość od niego to OD 160 do nawet 400 cm. Ogólnie, do projektowanej odległości dobieramy telewizor (nie odwrotnie), i da się to zrobić teoretycznie dla dowolnego odcinka.Celowo chciałem oddzielić kuchnię od pokoju dziennego, a myślę, że i tak nie będzie najgorzej z jej doświetleniem. Z własnego doświadczenia wiem, że szerokość kuchni 90cm spokojnie wystarcza dla szczupłych osób ( tylko z jednej strony szafki) Edytowane 30 Czerwca 2013 przez LQS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 30.06.2013 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2013 w końcu ludzie mieszkają w gorszych warunkach i jakoś zyją (np. wieloosobowa rodzina w jednym pokoju bez łazienki i bez kuchni). Ale zawsze myslałam, że ideą projektowania jest zwiększanie komfortu a nie zmniejszanie kinka - zostaje 40 cm. Jak inni sobie radzą: http://dom.trojmiasto.pl/Aranzacje-wnetrz-Kawalerka-na-piec-sposobow-n69525.html?sort=up http://kobieta.onet.pl/dom/lazienka/kawalerka-mai-i-marka-genialna/f016r http://www.domosfera.pl/wnetrza/51,93231,12427263.html?i=4 http://www.urzadzamy.pl/metamorfozy-wnetrz/dekoratornia-aranzacja-kawalerki-kuchnia-z-salonemc-dla-mezczyzny,83_5334.html http://www.nowo-wnetrza.pl/kawalerka-aranzacje-wnetrz-gdansk/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LQS 30.06.2013 22:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2013 Elfir, dziękuję za ciekawe linki:)Uważam, że spór: kuchnia zamknięta czy otwarta jest nierozstrzygalny. Wiele przemawia za jedną i drugą opcją, ja osobiście jestem zwolennikiem dwóch nawet małych ale osobnych dwóch pomieszczeń. Faktem jest, że najważniejszą rzeczą w małym mieszkaniu jest maksymalna ilość szaf wnękowych, które zarazem będą z lustrem, aby dodatkowo optycznie zwiększyć przestrzeń, minimalizm, i wysokie półki. Kiedyś by mieć dwa pokoje potrzeba było 50m2 teraz już niecałych 40m2. Kto wie co będzie za parę lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts