Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

30m2 z nadzieją na sypialnie - możliwe?

LQS

Recommended Posts

• Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Oczywiście wszystko robiłem z wymiarami. Nie widzę najmniejszego problemu w kwestii oglądania telewizji. Np dla telewizora 32 calowego zalecana odległość od niego to OD 160 do nawet 400 cm. Ogólnie, do projektowanej odległości dobieramy telewizor (nie odwrotnie), i da się to zrobić teoretycznie dla dowolnego odcinka.

Celowo chciałem oddzielić kuchnię od pokoju dziennego, a myślę, że i tak nie będzie najgorzej z jej doświetleniem. Z własnego doświadczenia wiem, że szerokość kuchni 90cm spokojnie wystarcza dla szczupłych osób ( tylko z jednej strony szafki)

Pokój z tv na Twoim wczorajszym rysunku ma 240 cm szerokości, kanapa odsunięta od ściany + przysunięty do niej stolik kawowy zajmują 200 cm... Proponuję, żebyś usiadł 160 cm od telewizora 32' - nie obejmiesz go wzrokiem :( Podaje się 160 cm jako minimalną odległość, u Ciebie maksymalnie będzie mniej...

Będąc tak bardzo skrupulatnym,capture_001_01072013_132826.jpg(przy Z: grzejnik 20cm , sofa 90cm głęboka, tv 10cm od ściany) to tam będzie nawet ponad 160cm, przy wygodnym siedzeniu/ leżeniu przed telewizorem, a przecież zawsze można mniejszy telewizor, a nawet bez niego ( dla nas to nie problem). Pomijam fakt że od komputerów siedzimy w odległości ~ 1 przekątnej ekranu.

W takim razie jaka jest opcja, by 30m2 mieszkania miało w sobie, łazienkę, wydzieloną sypialnie, salon i osobno od nie go kuchnię przy takim układzie jak wcześniej przedstawiłem?

(Oczywiście wszystkie pomieszczenia z przedrostkiem mikro)

Zastanawiam się ciągle nad ustawieniem zaproponowanym przez @kinka

Czy bardzo kosztownym jest rozcinanie wylewki i przenoszenie zaproponowanego przez dewelopera ustawienia kuchni? Czy ma ktoś z tym jakieś doświadczenia?

Edytowane przez LQS

chyba na coś takiego się zdecyduje : capture_001_11072013_184021.jpg

tylko nie bardzo wiem jak i gdzie wcisnąć tu jakiś stół z krzesłami (2)

capture_011_11072013_191220.jpg

212.jpg

211.jpg prosze nie zwracac uwagi na kolory mialy sluzyc bardziej pomocniczo, pozatym facet zbyt wielu kolorów nie rozróżnia:)

Edytowane przez LQS

W zasadzie na wizualizacji 3D nie zasłaniał, ale powiem CI szczerze że ciągle nad tym stolikiem myślimy. Jaki, i czy w ogóle ma być, a Wydaje mi się ze pasowałby jakiś taki mały 50cm x 80cm tylko znów gdzie go postawić. Kolejna sprawa czy budować tą krótką ściankę odgradzającą sofę od kuchni czy też nie? Czy może lepiej żeby ona była np wysokości 1metra? Albo przeszklona?

I troszkę zastanawiałem się czy nie będzie wielkim problemem zabudowanie grzejnika a nad nim telewizor? Czy nie będzie to kiczowato wyglądać?

np coś takiego?

z7130268Q.jpg

Edytowane przez LQS

• 2 months później...

Odświeżam wątek i czekam na opinie :bye:

capture_003_09102013_233013.jpgcapture_004_09102013_233024.jpgcapture_002_09102013_232959.jpgcapture_001_09102013_232921.jpg

co sądzicie o takim rzędzie ścianka na książki stół barowy długi z dwoma krzesłami, sofa dwuosobowa i stolik box 60x60 a przed tym tv nad grzejnikiem a wszystko w odległości niecałego metra od aneksu kuchennego - bo narzeczona chce sypialnie !

Edytowane przez LQS