Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wielkopolska - czarna lista niesolidnych

mary

Recommended Posts

Odradzam współpracę z panem Marcinem Matuszakiem z Suchego Lasu.

Rok temu zakładał nam system nawadniania i trawnik.

Do systemu nie mam zastrzeżeń, działa i nie sprawia jak dotąd problemów.

Nie otrzymaliśmy jednak od pana Matuszaka faktury ani gwarancji na system, więc trzymam kciuki za dalsze sprawne działanie.

Zakres zleconych panu Matuszakowi prac obejmował nawiezienie ziemi pod trawnik i rośliny.

Ziemia, którą ten człowiek przywiózł nie nadaje się niestety do żadnych celów ogrodniczych - głowę daję, że została wykopana z jakiegoś przydrożnego rowu. Świadczą o tym śmieci, które wyciągnęliśmy z ziemi - metry taśmy magnetofonowej, kawałki żelastwa, gwoździe i ogromna liczba kamieni.

Trawnik pan Matuszak wykonał wbrew sztuce, mianowicie przed posianiem trawy nie odchwaścił nawiezionej ziemi, więc po tygodniu cały trawnik, podlewany pieczołowicie przez system nawadniający, zajęty został przez chwasty. Koniec końców trawnik został potraktowany roundupem i wysiany ponownie przez inną osobę.

Oczywiście po wykonaniu prac i zainkasowaniu pieniędzy kontakt z panem Marcinem był absolutnie niemożliwy, nie odbierał telefonów.

Kontakt z tym panem przypomniał nam, że niestety istnieją wykonawcy, którzy nad "jakość" przedkładają "jakoś" i że większość fachowców wymaga wnikliwej kontroli i ograniczonego zaufania.

• 5 weeks później...
  • Odpowiedzi 568
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przestrzegam przed:

Mariusz Bartkowiak i spólka (brat, ojciec) - Przybroda

Budowali mój dom od podstaw. Same buble. Najgorsze wychodzą teraz podczas wykańczania:

- pustaki wentylacyjne do garażu i kotłowni zamurowane na wysokości stropu ścianką działową!!!

- nadproża zrobione niezgodnie z moimi zaleceniami i projektem - za wysokie o 12cm

- krzywo wylany chudziak i strop

- krzywe ściany zewnętrzne. Tłumaczenie: "Bo Kierbud kazał murować do wewnątrz".

- schody o różnych wysokościach stopni (tego miał dopilnować KB, więc i on "dał ciała")

- rynny bez spadu i co najlepsze bez zrobionych odpowiednich otworów do leja (prawie się urwały od wody). Tylko 2-3 dziurki zrobione wiertłem fi 8.

- komin Schiedel Avant Eco wymurowany tak, że przestrzeń do zaciągania powietrza (dookoła ceramiki) została zamurowana.

- źle rozmierzony dach, czego efektów jest sporo,

- nieumiejętność budowy w technologii Ytong na zaprawę cienkowarstwową.

A podczas budowania były tylko stęki i jęki: bo materiał jest do niczego, bo pogoda nie odpowiada, bo kielnia Ytong jest do du..(zaprawę cienkowarstwową robili normalnymi kielniami) ....

Najlepsze jest teraz, kiedy wezwałem Waszmościa do usunięcia wad. Napisał, że zlikwidował firmę.

Ostrzegam, bo pewnie założy inną.

W chwili obecnej firma działa pod nazwą:

DOM - BUD , Przybroda

PS. Zapomniałbym: ekipa lubi spożywać alkohol na budowie w każdej postaci. O tym fakcie dowiedziałem się od sąsiadów oraz podczas robienia po nich porządków (puszki i butelki wciśnięte w każdy zakamarek)!

U mnie właśnie dodatkowo zaczęło się lać z kominów - brak odpowiedniej czapy komina.

PS AD2017: miałem "okazję" rozebebrać część dachówek po tych kilku latach i:

- zebrałem 2 worki puszek po piwie między membraną a dachówkami, o innych śmieciach nie wspomnę

- rynienki odwadniające nie były w ogóle przymocowane, wisiały sobie na membranie

- ogólnie z dachem cały czas zabawa

Edytowane przez Yokozuna

Dopisuję bez żadnych oporów firmę FHUP Piotr Dudek ze Środy Wlkp. Twierdzi ten pan że świadczy usługi dekarskie, otóż uważam ze jeśli chodzi o pokrycia dachowe to trzeba ich omijać szerokim łukiem. Dach który kryli zaczął cieknąć po dwóch tygodniach od odbioru mimo kilkunastu prób kontaktu i próśb o naprawę źle wykonanej usługi, olew totalny, ignorował mnie pan piotr na maksa, powiedział że naprawią ze przyjadą i że ogólnie będzie ok a tu wielkie rozczarowanie. Wyłaz dachowy zapomnieli zamontować odwodnień nad nim tak samo nad kominkami wentylacyjnymi. NIE POLECAM ZDECYDOWANIE, nick z oferii.pl tego wykonawcy to dudas9 nr tel to 604 254 835 Edytowane przez irasos

• 2 weeks później...
  • 1 month później...

Odradzam współpracę z Panem Andrzejem Łukasikiem występującym na forum jako Ghost 34. Firma miała niegdyś świetną renomę jednak ich „wyczyny” w moim domu jej zdecydowanie przeczą.

Zamówiłem deski dębowe olejowane fazowane z 2 stron. Pan Andrzej zapomniał o tym szczególe i jego ekipa (sam już nie układa) bardzo szybko ułożyła mi prawie całe piętro w desce fazowanej z 4 stron. Jakość wykonania od początku pozostawiała wiele do życzenia. Kilkanaście desek kazałem od razu wymienić. Czasem kładli nawet deski uszkodzone. Niestety to również świadczy o źródle i klasie materiału. Zapewne jest bardzo tani. Sam Pan Andrzej w mojej obecności kazał kierowcy, który dowiózł deski wręczyć kilka sztuk desek fatalnej jakości producentowi. To podobno firma, w której Ghost zaopatruje się od lat. Po roku od położenia wypadło już kilka sęków, a z jednej deski zaczęły się obrywać drzazgi.

Po konsternacji dotycżacdej 4 faz zamiast 2, zgodziłem się aby na piętrze deski z 4 stronną fazą zostały na podłodze, ale na parterze miały być już z fazą 2-stornną i ułożone idealnie. Pan Andrzej zgodził się i napomknął tylko, że będzie musiał w takim razie ściągnąć cykliniarkę. Niestety żadnej cykliniarki nie było. Panowie szlifowali łączenia desek małymi ręcznymi szlifierkami. Jak się potem okazało niezbyt dokładnie. Są istotne różnice między poziomem sąsiadujących desek. Ponadto, między wieloma deskami mam dziury szerokości do 2 mm! Recepta Pana Andrzeja na takie „drobiazgi” to kit do parkietu.

Wykończenie wokół grzejnika podłogowego zostało zrobione tak, że koryto został ściśnięte i nie mieściła się kratka. Panowie niby poprawili obróbkę, ale w końcu sam musiałem doszlifować kratkę.

W ramach zakresu prac było też klejenie listew przypodłogowych z mdf i tu pokazali już mistrzostwo w niechlujstwie. 70% listew musiałem wymienić, a i to nie dało rezultatu bo okazało się, że miejscami deski nie dochodzą do ścian i gdy przykleić listwę przy ścianie to powstaje szpara, więc listwa powinna odstawać o prawie 1 cm od ściany! Pan Andrzej zwrócił mi co prawda za nowe listwy, ale robociznę płaciłem sam 2 raz. Ponieważ deski nie są w jednej płaszczyźnie między nimi a listą są przerwy różnej szerokości. Efekt raczej żałosny.

Z uwagi na bardzo napięty harmonogram tej wybitnej ekipy zostałem poproszony o odbiór podłogi bez możliwości wejścia na nią, bo była świeżo olejowana. Pan Andrzej ręczył, że wszystko jest ok., a w razie potrzeby wróci i poprawi najdrobniejszy szczegół. Głupi zgodziłem się. Poza tragicznym stanem listew, szparami, niedoszlifowanymi łączeniami desek, różnicy w poziomach między deskami dochodzącej do 1,5 mm (!), również olej jest miejscami źle położony – są np. zaschnięte krople między deskami albo nie wtarte plamy. Deski były kładzione bez przebierania więc np. na środku pokoju dziennego mam deski z wielkimi sękami i bielą, a pod kanapami (mówiłem gdzie będą) ładne deski.

Panowie nie byli też przygotowani (mimo umowy) na wykonanie łączenia schodów z deskami i musiałem kilka miesięcy czekać na dołożenie tam kątownika z desek. Przy okazji brudasy o mało nie zniszczyły mi kamiennego podestu przed domem – wmietli pył drzewny w szpary miedzy płytami kamienia co po deszczu przebarwiło płyty. Na chemię do wywabienia plan wydałem kilkaset złotych.

Co do kątownika, to partacze wykonali go tak, że miał rysy od szlifowania i faktura wyraźnie różnił się od desek. Reklamowałem go podobnie jak deskę, z której wychodziły drzazgi. Pan Duch sam wyznaczył termin naprawy, po czym nigdy się nie pojawił. Gdy dodzwoniłem się oświadczył, że miał zepsuty samochód (choć podobno przebywał w Warszawie i mogłem go nawet sam podwieźć, gdyby tylko zadzwonił i wyraził gotowość do naprawy) a obecnie przebywa na urlopie.

Zdecydowanie odradzam! Ghost, Duch, Andrzej Łukasik to nie jest firma godna plecenia.

Stanowczo nie polecam - skład budowlany wesołek poznań. Najpierw sprzedali zamówiony dla mnie towar i kazali czekać ponad tydzień dłużej, potem pomylili się w dostawie jednego ze składników zamówienia, który mi kazali samemu odwieźć i powiedzieli, że nie dostarczą właściwej pozycji!!! Co więcej okazało się, że jedno z opakowań, które było w paczce przyjechało uszkodzone... następnie pracownik składu wesołek oskarżył mnie o celowe zniszczenie!!! Jeśli więc szukacie opinii o wesołku zastanówcie się przed zakupem.

Gość zohan128

Trzy lata odkładałem pieniądze na łazienkę, zatrudniłem "firmę" z internetu "TOMEK" która ma siedzibę w Poznaniu. Obiecali mi zrobić łazienkę w ciągu 7 dni. Umówiliśmy się na dany termin przyjechało trzech pracowników w pierwszy dzień skuli stare płytki a na drugi dzień źle osadzili drzwi. Pierwsze płytki które położyli okazały się krzywo położone. Chciałem ich wyrzucić ale zadzwoniłem do "pseudo" kierownika Tomka z tej firmy on obiecał że przyśle mi takiego płytkarza że będę mu dziękować a okazało się że przysłał następnego fachowca który nie potrafił prosto założyć płytek w łazience. Płytki które założył były tak krzywo położone że zapytałem się, co teraz z tym zrobić ? Bo umawialiśmy się że będą założone idealnie prosto fuga we fuge, powiedzieli że muszą to wszystko zerwać i poprawić. Połowę płytek zerwali, powiedzieli że musi to zobaczyć ich kierownik Tomek ale to był pretekst do ucieczki. Zostawili wszystkie narzędzia, nie odbierają telefonów. Ludzie z tej firmy okazali się zwykłymi oszustami i naciągaczami bo za każdą wykonaną pracę płaciłem im duże pieniądze. Chciałem was wszystkich ostrzec przed takimi firmami remontowymi które tak naprawdę nie są firmami. Zdjęcia w ogłoszeniu które pokazują to są zwykłą fikcją. Ta firma naraziła mnie na duże straty finansowe. Ich oszustwa nie są przypadkowe tylko dobrze planowane. Oto ogłoszenie tej firmy http://tablica.pl/oferta/plytki-tanio-polozenie-ID38ptl.html#30d2d6d539

Gdzie mogę udać się o pomoc w tej sprawie ??? Chciałbym odzyskać swoje pieniądze.

Zdjęcie-0007.jpg

Zdjęcie-0008.jpg

Zdjęcie-0009.jpg

Edytowane przez zohan128

Twój przypadek na pewno nie jest odosobniony i faktycznie krzywo wygląda. Pozostaje ci pewnie tylko sąd.

Mam jednak pytanie, skoro widziałeś, że jest krzywo,

...bo za każdą wykonaną pracę płaciłem im duże pieniądze. ...

to czemu jak twierdzisz płaciłeś za to ciężkie pieniądze?

Nie żebym krytykował czy się czepiał, ale ...

Gość zohan128
Dobre pytanie, nie wyrzuciłem ich dlatego że na początku jeszcze prosto układali przynajmniej mi się tak wydawało ale później zrobili tak krzywo że fuga w fuge nie pasowała druga sprawa to taka że oprócz łazienki robili jeszcze ściankę z nidy oraz wylewali posadzkę poziomującą w moim pokoju (która i tak jest do poprawy bo wylali krzywo) i przez to nie mogłem sprawdzić jak położyli te płytki w łazience (oni wyszli oknem na balkon). Inaczej bym ich wygonił za te krzywo położone płytki. Poza tym nie miałem pojęcia że płytki nie mogą być przyklejone na taką grubą warstwę kleju. Edytowane przez zohan128

Masz umowę? Jak nie to jak udowodnisz, że to własnie ta firma robiła prace?

Zdjęcia w ogłoszeniu to przecież przypadkowe grafiki ukardzione z internetu (starczy do google wpisać "płytki łazienkowe"):

http://www.kwadroceramika.com/

http://www.rojalplus.pl/index.php?rojal=lazienki

Czym sie kierowałeś wybierając taką firmę?

Dorzucę siędo listy

PRZESTRZEGAM PRZED OSZUSTEM

Pan Łukasz Świderski firma FUH Instal Gaz. Robił u mnie ogrzewanie. W połowie roboty anulował faktury z hurtowni, zabrał moje pieniądze i zniknął!

zwykły oszust i naciągacz. nie dość że straciliśmy część pieniędzy, to jeszcze czas...

Wykonaną robotę musiał poprawiać inny instalator, bo Pan Łukasz Świdersk i dokonał podstawowych błędów.

Firma teoretycznie zarejestrowana w Chodzieży, ale z informacji urzedowych wynika, że firma została zamknięta w 2011.