Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Modrzew palony

_artur_

Recommended Posts

Witam..

ostatnio zastanawiam się nad tarasem i przypmniało mi się takie coś: w jakimś programie telewizyjnym, chyba w "wielkich projektach" na TLC kładli na elewację deskę z modrzewia.. tyle że zamiast jakiejś chemicznej impregnacji przypalano po prostu deski palnkiem gazowym, wg autorów tego pomysłu modrzew jako drzewo bardzo żywiczne od razu nabrać miał kolorów starego drewna, oprócz tego mówiono że nie trzeba impregnować dodatkowo, bo przez stulecia nie znano środków chemicznych a modrzewiowe dworki stały dziesiątki lat podobno zabezpieczane tym sposobem..

w finale pokazano zrobione na gotowo muszę przyznać że bardzo dobrze się prezentowało..

no i kolor paneli "modrzew palony" musi się z czegoś brać..

ma to sens?

Modrzewiowe dworki stoją i bez cudownej impregnacji :) . Decyduje o tym ilość twardzieli w stosunku do całości masy drewna w dłużycy.

W drewnie sosny jest to około 20 słoi zewnętrznych a w drewnie modrzewie około 7. Oczywiście to jest około ale widać różnicę.

A drewno twardzieli jest omijane przez większość szkodników technicznych drewna a jeżeli już zdecydują się na zasiedlenie drewna twardzieli to ich rozwój jest drastycznie spowolniony co wpływa na szybkość degradacji elementu drewnianego.

Nie spotkałem się z opisem metody ochrony drewna poprzez opalanie powierzchni i to tak w literaturze fachowej z XIX wieku jak i z XX wieku. Wyjątkiem są zabiegi opalania końców słupów drewnianych wkopywanych w ziemie ale to inna historia i inne warunki użytkowania.

Na studiach konserwacji drewna zabytkowego także nikt nie wspominał o tego typu ochronie powierzchni drewna, że o zwalczaniu grzybów czy owadów nie wspomnę.

Poza tym opalanie daje znakomity efekt wizualny, który mi się osobiście bardzo podoba. Ale to wszystko.

no pewnie tak.. właśnie ustawiłem nagrywanie wszystkich odcinków tego na kablówce to może trafię na ten odcinek..

ale właśnie jestem w 100% pewny że takie było uzasadnienie. brali po jednej desce, palnikiem z butli opalali ze wszystkich stron i przybijali takie deski na stelaż.. efekt końcowy był rewelacyjny.. no ale wracając do opalania - skoro końce słupów opalali to też chyba coś to dawało.. no i skoro efekt wizualny jest znakomity to póki co mam jedną deskę to spróbuję nad opalić :) tylko nie pamiętam czy one były strugane na gładko.. ale ostrugam hebelkiem..

Oczywiście, że coś dawało. Dawało grubą warstwę węgla , która opóźniała atak grzybów o przynajmniej 10 lat. Do tego taki opalony pal był powlekany lepikiem czy smołą. Deska elewacyjna czy szalunkowa jest wymywana myjką ciśnieniową i po warstwie węgla zostaje jedynie wspomnienie.

Pal był zwęglany powierzchniowo bez usuwania nadpalonej powłoki.

Jest to metoda wymyślona gdzieś przez kogoś, a osoby próbujące sprzedać swoje wyroby wykończone tą metodą dokładają do tego niezrównane właściwości od zwalczania owadów i grzybów w całym przekroju drewna aż do wzrostu niepalności ( jak to opowiedziałem strażakom, to im mało tyłki ze śmiechu nie poodpadały) . Idzie to w eter i staje się podstawą świadomości pokolenia Google.

Kiedyś ktoś napisał, że drewno pod ogrzewanie podłogowe powinno mieć wilgotność poniżej 2%. Przez kilka lat tłumaczyłem klientom, że to dotyczy podkładu betonowego a nie drewna. Drewno o wilgotności 2% występuje jedynie w laboratoriach badawczych.

• 2 years później...
  • 1 month później...