habzimierz 14.07.2013 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2013 Czy ktoś z Was robił u siebie posadzkę z betonu dekoracyjnego / architektonicznego? Jak to się sprawdza ( czy się rysuje, brudzi, pęka, wytrzymuje spadające kowadła;) )? Różne opinie się przewijają... My chcemy zrobić taką ciemnoszarą / grafitową lub bardzo jasną, prawie białą. O jakąś taką o Mam wrażenie, że na rynku jest tragedia. Firmy są albo kompletnie rozleniwione albo nie wiem co ale wysłałem zapytania do chyba 8 firm i tylko 2 odpowiedziały z czego jedna lakonicznym mailem o treści "koszt to 300zł/m2" i to był cały mail 2 firmy wydzwoniłem i panowie przepraszali i obiecywali przesłać informacje ale na obiecankach się skończyło. Przecież błagać o ofertę nie będę... Wczoraj jeszcze wydzwoniłem 2 kolejne firmy i przynajmniej rozmowa była ok ale jak dalej będzie to nie wiem. Jeśli możecie kogoś polecić to walcie śmiało bo ja zaczynam wątpić w tych wykonawców posadzek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
habzimierz 19.07.2013 07:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2013 up nikt nie robił? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniqa1982 19.07.2013 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2013 Chyba mało popularny ten beton... To jakaś nowość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wodi 23.01.2014 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2014 Co prawda nie robiłem takowej, ale widziałem fajną betonową posadzkę w jednym z lokali w moim mieście. Zainteresowało mnie to, bo jednak beton nie jest taki prosty w utrzymaniu. Wiem, bo robiłem niedawno wylewkę w garażu i majster polecił mi pomalować ją farbą do zabezpieczania betonu. Poszperałem po necie i znalazłem całą stronę o farbach http://farbydobetonu.eu/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar_ch 08.10.2014 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 sporo osób decyduje się na takie rozwiązanie pierwsze posadki z betonów dekoracyjnych wykonywałem w 2008 roku. Parę zdjęć z realizacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panmajsterkowicz 08.10.2014 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 Wydawało mi się, że podłogi mnie nie zaskoczą ( prędzej sufity coraz to wymyślniejsze) , a tu proszę ŚLICZNA sprawa. I szczerze bardziej podobają mi się fotografie z wykonania kolegi mar_ch - czy rzeczywiście taki beton to 300zl za metr2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar_ch 12.10.2014 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2014 czy rzeczywiście taki beton to 300zl za metr2? Cena za usługę jest zwykle umowna. W tym przypadku zależy od wielu czynników takich jak: ilość metrów, wielkość pomieszczeń, odległość do przejechania (istotne raczej przy małych realizacjach), sposób wykończenia posadzki - polerowana czy tylko surowa zaimpregnowana, koloru i użytego materiału. Istotny wpływ będzie też miało podłoże, na którym ma być zrobiony beton dekoracyjny, jeżeli powierzchnia jest bardzo słaba wymaga zwykle warstwy pośredniej wyrównującej, choć raczej w nowym budownictwie się to nie zdarza. Inny problem, który może wystąpić to pęknięcia źle dylatowanej posadzki, które niestety przenoszą się na warstwę betonu dekoracyjnego. Należy wtedy naprawić pękniecie żywicą iniekcyjną (czasami dokonuje się jeszcze zszycia posadzki drutami) oraz zazbroić siatką polipropylenową, a właściwą dylatację naciąć. Dlatego każdy kto planuje beton dekoracyjny (podobnie się ma rzecz z posadzkami żywicznymi) powinien wyczulić wykonawcę wylewki głównej (zwykle z miksokreta) na prawidłowe nacięcie dylatacji, a najlepiej skontaktować tego wykonawcę z wykonawcą betonu dekoracyjnego/żywicy. Wracając do pytania o ceny, to można podać raczej przedziały cenowe niż dokładną obowiązującą cenę za m2. I tak cena betonu surowego bez polerowania może wynieść 140 - 180 zł/m2, a polerowanego 200 - 280 zł/m2. Ale jeżeli komuś odległemu o 500 km będzie, bardzo zależało na wykonaniu 10m2 takiej posadzki to może się okazać, że cena za m2 wynosi 500 zł/m2 Pamiętać też należy, że każdy wykonawca ma prawo podać swoją cenę, a inwestor może się na nią zgodzić lub nie. Są też w budownictwie okresy wzmożonej pracy i sezony spokojniejsze, wtedy łatwiej można wynegocjować korzystną cenę. Obniżyć koszty betonu dekoracyjnego można wykonując posadzkę przemysłową polerowaną. Nie jest to jednak możliwe jeżeli została już wylana posadzka z miksokreta lub inna. Grubość posadzki z betonu przemysłowego powinna wynosić min 10 cm i być zbrojona siatką z drutu fi 6 mm. Popularne staje się teraz wykonanie takiej posadzki z mazajami i nieregularnymi przebarwieniami (zwykle czarnymi na szarej posypce) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar_ch 28.11.2014 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2014 Ciekawa realizacja betonu przemysłowego z "mazajami", możemy ją również wykonać cienkowarstwowo 1,5-2 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel_krak 30.11.2014 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 no to w takim razie ja proponuję zapoznanie się z oferta włoskiej firmy Accadi. Mają ponad 30 letnie doświadczenie w produkcji powłok cementowych, epoksydowych i poliuretanowych. Ostatnie propozycje to cienkowarstwowe powłoki polimerowo-cementowe wraz z dopracowanym systeme przygotowania podłoża. praktycznie każdego podłoża, zaczynając od rradycyjnych jastrychów cementowych czy anhydrytowych, poprzez istniejące okładziny kamienne i ceramiczne ( jeśli sięjuż komuś znudziły i chce zmienić łazienkę baz skuwania wszystkiego) a kończąc na podłoża drewnianych,drewnopochodnych, gipsowo włóknowych..dużo by mówić. w każdym razie zapraszam do odwiedzenie http://www.accadi.net. warto przjerzec realizacjie i możliwości w kreowaniu naprawdę nowoczesnych wnętrz. a ja odpowiem na każde pytanie związane z tymi materiałami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lea28 01.12.2014 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 Czy tym betonem mozna pokryc schody betonowe wewnetrzne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.12.2014 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 Lanym betonem chyba nie, ale sa technologie mikrocementu: http://www.edildomusitalia.pl/http://concretedesign.pl/portfolio-items/mikrocement/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar_ch 02.12.2014 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 schody da się zrobić z betonów cienkowarstwowych jednak jest to operacja bardzo pracochłonna i raczej kosztowna. Niezbędne jest wylanie podstopnic, następnie ich doklejenie, a na końcu wylanie stopnia. Wersja polerowana wymaga oczywiście jeszcze polerowania. Prostszym rozwiązaniem jest wylanie tylko stopni schodów ograniczonych od czoła listą aluminiową (/mosiężną /z nierdzewki), a podstopnicy wykonanie według uznania, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lea28 02.12.2014 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 Dzieki za info. fajny pomysl . szukam czegos na wylane schody ... nie chce drzewa ani kamienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia_de 07.12.2014 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2014 Mam na podłodze jastrych, chciałabym beton polerowany/szlifowany. Rozumiem, ze muszę wylać "coś" cienkowarstwowego, co da się wypolerować. Czy możecie mi napisać jaki konkretnie może to być produkt? chodzi mi o markę... znalazłam np coś takiego weber.floor 4635 Design Grinded Stone (samopoziomująca posadzka dekoracyjna do szlifowania), co wychodzi cenowo ok. 150 zł/m2 (za samą posadzkę, nie licząc tych różnych preparatów do impregnacji itp). Jest jeszcze Bautech, chyba nawet droższy. Czy to musi być taki "specjalistyczny" produkt? coś tańszego się nie będzie nadawało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rotan 07.12.2014 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2014 Nie znajdziesz nic taniego. Usługa też jest droga. Mam i warto! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makaroniarze 08.12.2014 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2014 nasza synowa zarządziła taką wylewkę u nich, robili dwa lata temu, jak narazie nie ma zbyt wielu śladów użytkowania, z tego co wiem to namiar na firmę dostali od koleżanki któa zjamuje się wnętrzami. Także myślę, że to dobry trop... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia_de 12.12.2014 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2014 zastanawiam się, jak to się może opłacić firmie, która świadczy takie usługi, skoro wyceniają mi to na 150 zł/m2 (materiał i robota) a sam materiał kosztuje 150 zł no oczywiście wiem, że oni mają upusty na materiałach, ale chyba nie aż takie, żeby to mogło być opłacalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia_de 12.12.2014 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2014 Nie znajdziesz nic taniego. Usługa też jest droga. Mam i warto! możesz napisać coś więcej? jakiej firmy materiały zostały użyte do wykonania? wykończenie mat/połysk? zwykły beton czy barwiony? bardzo mnie tez interesuje kwestia plam na tym betonie, szczególnie z tłuszczu czy wina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar_ch 28.12.2014 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 zastanawiam się, jak to się może opłacić firmie, która świadczy takie usługi, skoro wyceniają mi to na 150 zł/m2 (materiał i robota) a sam materiał kosztuje 150 zł no oczywiście wiem, że oni mają upusty na materiałach, ale chyba nie aż takie, żeby to mogło być opłacalne Cena 150 zł/m2 jest możliwa, ale wątpię by chodziło tu o beton polerowany. Sama wylewka + impregnacja może się zmieścić w tych pieniądzach jeszcze zależy od metrażu wylewki. Pełny proces polerowania to przejście każdego metra od sześciu do ośmiu etapów diamentem o różnej gradacji, nie licząc odkurzania i mycia między poszczególnymi etapami. Następnie trzykrotne naniesienie impregnatu i polerowanie padami diamentowymi. Tego już nie da się moim zdaniem zmieścić w 150 zł wraz z materiałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel_krak 29.12.2014 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 (edytowane) sorry ale o accadi już pisałem:) Edytowane 29 Grudnia 2014 przez Pawel_krak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts