Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czy ktoś z Was robił u siebie posadzkę z betonu dekoracyjnego / architektonicznego?

Jak to się sprawdza ( czy się rysuje, brudzi, pęka, wytrzymuje spadające kowadła;) )? Różne opinie się przewijają...

My chcemy zrobić taką ciemnoszarą / grafitową lub bardzo jasną, prawie białą.

O jakąś taką o

skonahem.jpg concrete-office-floor.jpg 672065-1_ll.jpg

Mam wrażenie, że na rynku jest tragedia. Firmy są albo kompletnie rozleniwione albo nie wiem co ale wysłałem zapytania do chyba 8 firm i tylko 2 odpowiedziały z czego jedna lakonicznym mailem o treści "koszt to 300zł/m2" i to był cały mail :bash:

2 firmy wydzwoniłem i panowie przepraszali i obiecywali przesłać informacje ale na obiecankach się skończyło. Przecież błagać o ofertę nie będę... :wtf:

Wczoraj jeszcze wydzwoniłem 2 kolejne firmy i przynajmniej rozmowa była ok ale jak dalej będzie to nie wiem.

Jeśli możecie kogoś polecić to walcie śmiało bo ja zaczynam wątpić w tych wykonawców posadzek.

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 6 months później...
Co prawda nie robiłem takowej, ale widziałem fajną betonową posadzkę w jednym z lokali w moim mieście. Zainteresowało mnie to, bo jednak beton nie jest taki prosty w utrzymaniu. Wiem, bo robiłem niedawno wylewkę w garażu i majster polecił mi pomalować ją farbą do zabezpieczania betonu. Poszperałem po necie i znalazłem całą stronę o farbach http://farbydobetonu.eu/

• 8 months później...
czy rzeczywiście taki beton to 300zl za metr2?

Cena za usługę jest zwykle umowna. W tym przypadku zależy od wielu czynników takich jak: ilość metrów, wielkość pomieszczeń, odległość do przejechania (istotne raczej przy małych realizacjach), sposób wykończenia posadzki - polerowana czy tylko surowa zaimpregnowana, koloru i użytego materiału. Istotny wpływ będzie też miało podłoże, na którym ma być zrobiony beton dekoracyjny, jeżeli powierzchnia jest bardzo słaba wymaga zwykle warstwy pośredniej wyrównującej, choć raczej w nowym budownictwie się to nie zdarza. Inny problem, który może wystąpić to pęknięcia źle dylatowanej posadzki, które niestety przenoszą się na warstwę betonu dekoracyjnego. Należy wtedy naprawić pękniecie żywicą iniekcyjną (czasami dokonuje się jeszcze zszycia posadzki drutami) oraz zazbroić siatką polipropylenową, a właściwą dylatację naciąć.

Dlatego każdy kto planuje beton dekoracyjny (podobnie się ma rzecz z posadzkami żywicznymi) powinien wyczulić wykonawcę wylewki głównej (zwykle z miksokreta) na prawidłowe nacięcie dylatacji, a najlepiej skontaktować tego wykonawcę z wykonawcą betonu dekoracyjnego/żywicy.

Wracając do pytania o ceny, to można podać raczej przedziały cenowe niż dokładną obowiązującą cenę za m2. I tak cena betonu surowego bez polerowania może wynieść 140 - 180 zł/m2, a polerowanego 200 - 280 zł/m2. Ale jeżeli komuś odległemu o 500 km będzie, bardzo zależało na wykonaniu 10m2 takiej posadzki to może się okazać, że cena za m2 wynosi 500 zł/m2

Pamiętać też należy, że każdy wykonawca ma prawo podać swoją cenę, a inwestor może się na nią zgodzić lub nie. Są też w budownictwie okresy wzmożonej pracy i sezony spokojniejsze, wtedy łatwiej można wynegocjować korzystną cenę.

Obniżyć koszty betonu dekoracyjnego można wykonując posadzkę przemysłową polerowaną. Nie jest to jednak możliwe jeżeli została już wylana posadzka z miksokreta lub inna. Grubość posadzki z betonu przemysłowego powinna wynosić min 10 cm i być zbrojona siatką z drutu fi 6 mm. Popularne staje się teraz wykonanie takiej posadzki z mazajami i nieregularnymi przebarwieniami (zwykle czarnymi na szarej posypce)

beton przemysłowy   polerowany.JPG

pasadzka przemysłowa polerowany.JPG

posadka przemysłowa polerowana.JPG

• 1 month później...
no to w takim razie ja proponuję zapoznanie się z oferta włoskiej firmy Accadi. Mają ponad 30 letnie doświadczenie w produkcji powłok cementowych, epoksydowych i poliuretanowych. Ostatnie propozycje to cienkowarstwowe powłoki polimerowo-cementowe wraz z dopracowanym systeme przygotowania podłoża. praktycznie każdego podłoża, zaczynając od rradycyjnych jastrychów cementowych czy anhydrytowych, poprzez istniejące okładziny kamienne i ceramiczne ( jeśli sięjuż komuś znudziły i chce zmienić łazienkę baz skuwania wszystkiego) a kończąc na podłoża drewnianych,drewnopochodnych, gipsowo włóknowych..dużo by mówić. w każdym razie zapraszam do odwiedzenie http://www.accadi.net. warto przjerzec realizacjie i możliwości w kreowaniu naprawdę nowoczesnych wnętrz. a ja odpowiem na każde pytanie związane z tymi materiałami.

schody da się zrobić z betonów cienkowarstwowych jednak jest to operacja bardzo pracochłonna i raczej kosztowna. Niezbędne jest wylanie podstopnic, następnie ich doklejenie, a na końcu wylanie stopnia. Wersja polerowana wymaga oczywiście jeszcze polerowania.

Prostszym rozwiązaniem jest wylanie tylko stopni schodów ograniczonych od czoła listą aluminiową (/mosiężną /z nierdzewki), a podstopnicy wykonanie według uznania,

DSCF5437.jpg

Mam na podłodze jastrych, chciałabym beton polerowany/szlifowany.

Rozumiem, ze muszę wylać "coś" cienkowarstwowego, co da się wypolerować.

Czy możecie mi napisać jaki konkretnie może to być produkt? chodzi mi o markę... znalazłam np coś takiego weber.floor 4635 Design Grinded Stone (samopoziomująca posadzka dekoracyjna do szlifowania), co wychodzi cenowo ok. 150 zł/m2 (za samą posadzkę, nie licząc tych różnych preparatów do impregnacji itp). Jest jeszcze Bautech, chyba nawet droższy.

Czy to musi być taki "specjalistyczny" produkt? :-) coś tańszego się nie będzie nadawało? ;-)

• 3 weeks później...
zastanawiam się, jak to się może opłacić firmie, która świadczy takie usługi, skoro wyceniają mi to na 150 zł/m2 (materiał i robota) a sam materiał kosztuje 150 zł ;-) no oczywiście wiem, że oni mają upusty na materiałach, ale chyba nie aż takie, żeby to mogło być opłacalne :-)

Cena 150 zł/m2 jest możliwa, ale wątpię by chodziło tu o beton polerowany. Sama wylewka + impregnacja może się zmieścić w tych pieniądzach jeszcze zależy od metrażu wylewki. Pełny proces polerowania to przejście każdego metra od sześciu do ośmiu etapów diamentem o różnej gradacji, nie licząc odkurzania i mycia między poszczególnymi etapami. Następnie trzykrotne naniesienie impregnatu i polerowanie padami diamentowymi. Tego już nie da się moim zdaniem zmieścić w 150 zł wraz z materiałem.