rewqq 16.07.2013 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2013 więc jest tak: pół metra słabej ziemi i piach. Mokro, spływa do naszej "doliny" woda z górki, duzo jakiś cieków. w przyszłości ma być sad i mały ogródek i zmieścić ma sie jeszcze garaż-blaszak. O ile wiem jak urządzić dom, to co do ogrodu, ustawienia garazu, rozplanowania płotu nie mam żadnej koncepcji. Jestem zbyt leniawa aby przy tak duzej dzialce sadzic kwaituszki, więc zostają jakieś krzaki ozdobne wieloletnie. No i oczywście sad - same drzewa owocowe + krzaki, ale nie równo w rządkach, ale jak nie zrobić chaosu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewqq 16.07.2013 12:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2013 acha, dom jeszcze nie "odrosł" od ziemi stawu raczej nie planujemy, bo boimy sie komarów i bedziemy miec małe dzieci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.07.2013 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2013 piach i wysoki poziom wód gruntowych bardzo ogranicza dobór gatunków do sadu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewqq 16.07.2013 14:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2013 więc co? POMOCYczytam w poradnikach ze niby te drzewa owocowe to takie proste... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.07.2013 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2013 Nie wiem co za poradniki czytasz, ale proste to byłoby posadzenie lasku z okolicznych drzew i krzewów + dzikie jezyny i maliny. Drzewa owocowe wymagają stałej opieki (opryski przeciw szkodnikim i chorobom, przerzedzanie zawiązków, odchwaszczanie międzyrzędzi), jesli mają być z nich owoce. Nie jestem sadownikiem, więc myślę, że porady profesjonalne co do doboru gatunków, odmian i podkładek na Twoje gleby znajdziesz na forum sadowniczym:http://www.sadownictwo.com.pl/index.php/forum/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.07.2013 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2013 na wilgotne piaski nada się jeżyna malinowa (Rubus illecebrosus) - jest to niska roślinka (do kolan), o silnie ekspansywnym wzroście (dobry zadarniacz przed wyższe krzewy od strony słonecznej). Ale owoce ladniej wygladają niż smakują (są mdłe, trochę jak morwa), więc nadają się bardziej do dekoracji niż do przetworów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts