Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kiedys pole 4 kategorii, teraz ma być wielki sad...

Recommended Posts

więc jest tak:aaaaaaaaa.JPG

pół metra słabej ziemi i piach. Mokro, spływa do naszej "doliny" woda z górki, duzo jakiś cieków.

w przyszłości ma być sad i mały ogródek i zmieścić ma sie jeszcze garaż-blaszak.

O ile wiem jak urządzić dom, to co do ogrodu, ustawienia garazu, rozplanowania płotu nie mam żadnej koncepcji.

Jestem zbyt leniawa aby przy tak duzej dzialce sadzic kwaituszki, więc zostają jakieś krzaki ozdobne wieloletnie. No i oczywście sad - same drzewa owocowe + krzaki, ale nie równo w rządkach, ale jak nie zrobić chaosu?

Nie wiem co za poradniki czytasz, ale proste to byłoby posadzenie lasku z okolicznych drzew i krzewów + dzikie jezyny i maliny.

Drzewa owocowe wymagają stałej opieki (opryski przeciw szkodnikim i chorobom, przerzedzanie zawiązków, odchwaszczanie międzyrzędzi), jesli mają być z nich owoce.

Nie jestem sadownikiem, więc myślę, że porady profesjonalne co do doboru gatunków, odmian i podkładek na Twoje gleby znajdziesz na forum sadowniczym:

http://www.sadownictwo.com.pl/index.php/forum/

na wilgotne piaski nada się jeżyna malinowa (Rubus illecebrosus) - jest to niska roślinka (do kolan), o silnie ekspansywnym wzroście (dobry zadarniacz przed wyższe krzewy od strony słonecznej). Ale owoce ladniej wygladają niż smakują (są mdłe, trochę jak morwa), więc nadają się bardziej do dekoracji niż do przetworów.