jendrulakowalski 24.12.2014 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2014 Wyszło Ci to elegancko. Powiedz, jedziesz sam na budowie i do pracy chodzisz , czy masz przerwę w zarobkowaniu i cały dzień na budowie spędzasz?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomdts 25.12.2014 17:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2014 (edytowane) Wyszło Ci to elegancko. Powiedz, jedziesz sam na budowie i do pracy chodzisz , czy masz przerwę w zarobkowaniu i cały dzień na budowie spędzasz? Pozdrawiam ad. 1 sam buduje tylko te rzeczy które mogę wykonać sam. Sami w tym miejscu jesteśmy nie ma teścia, brata, ojca, szwagra.... ad. 2 pracuję na etacie. ad. 3 rano praca, po południu na budowie i urlop i soboty oraz niedziele tylko w przemyśleniach i ustaleniach.... pozdrawiam Tomasz Edytowane 27 Stycznia 2015 przez tomdts Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 26.12.2014 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2014 ad. 1 sam buduje tylko te rzeczy które mogę wykona sam. Sami w tym miejscu jesteśmy nie ma teścia, brata, ojca, szwagra.... ad. 2 pracuje na etacie. ad. 3 rano praca po południu na budowie i urlop i soboty oraz niedziele tylko w przemyśleniach i ustaleniach.... pozdrawiam Tomasz Też tak planuję budowę swojego domu. Tylko w weekendy będę liczyć na pomoc rodziny bo mam liczną więc trzeba podgonić wtedy ile się da. Pewnie nie w każdy weekend pomogą bo każdy ma też swoje życie ale zawsze się pomoc przyda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 27.12.2014 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2014 (edytowane) Witam Własnie chcę zrobic dach identyczny z twoim. Mam tez konstrukcję tego typu - krokwie + obustronna jetka - dodatkowo mam posrednią pare płatwi. Pokrycie takze ma być blacha na rąbek stojacy.. Mam pytanie odnosnie wyprowadzenia dachu poza sciane szczytowa - jak to fachowcy zrobili. Ja wyprowadziłem murłaty i płatwie poza obrys muru i na krańcu mam krokiew. U ciebie na zdjeciach z więźby widać że murłata kończy się w obrebie budynku, póxniej juz z blachą jakby została wyprowadzona krokiew - jak to faktycznie zostało rozwiazaneOdnośnie mojego wyprowadzenia murłat podnoszą mi one odległość do zakrycia blachą. Jezeli na scianie kolankowej mam krokwie 18 cm to zrobie zakrycie 18 cm ale od strony sciany szczytowej mam 18 cm krokiew i dodatkowo jakies 10 cm murłaty i wychodzi 28 cm - musze to jakos rozwiazać Jezeli dobrze widzę na zdjeciu masz szczeline na ścianie szczytowej między opierzeniem a styro - ile ona ma cm Blache fachowcy połozyli w jakim czasie - z twoich obserwacji jest to skomplikowane na co trzeba zwrócić uwage - chcę to zrobic sam i kazde info jest na ten temat jest drogocenne Edytowane 29 Grudnia 2014 przez grend Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 27.12.2014 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2014 Warstwy na tarasie - ta folia typ 550 to co to jest ? Beton W16 jest faktycznie dobrą izolacją ? Coś byś zmienił w swoich warstwach na tarasie ??- bo u mnie na etapach budowy jest cos takiego ze w trakcie prac sa pewne niuanse które mozna by było zmienić poprawić ale juz jest to troche po fakcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomdts 28.12.2014 23:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 (edytowane) To jest tak… Ostatnia krokiew przy ścianach szczytowych odsunięta jest o ściany na 2 cm tak żeby nie dotykała ściany szczytowej. Następnie jest pełne deskowanie przykręcone śrubami nie przybijane gwoździami, w taki sposób by szalunek dachu wystawał poza ściany szczytowe przechodząc ponad styropianem 15 cm przyklejonym do krawędzi muru szczytowego. Następnie deskowanie przycięte do wymiarów dachu a pod deskowaniem na krawędzi dachu przykręcona deska 2 calowa o szerokości 18cm od szczytu dachu. Co do konstrukcji dachu, murłata o wysokości 18 cm ale krokiew o wysokości 25 cm a podcięcie do murłaty to tylko 6cm co daje nam do płaszczyzny dachu 37cm. między elewacją a krawędzią dachu jest dosłownie 1 - 2 cm gdzie będzie utknięta zrolowana folia paroprzepuszczana. układanie blachy na rąbek stojący idzie szybko pod warunkiem że nie ma problemów z dostawą okien itd… reasumując pokrycie idzie szybko jak jest zgrana ekipa… Taras: "co to jest folia 550" to nic innego jak folia basenowa tak sztywna że warto układać ją w słońcu bo się poddaje, trzeba szalować krawędzie bo wykładany beton na posadzki ześlizguje się na takiej folii. Beton na wylewce z substancją uszczelniającą tak żeby woda nie przenikała w głąb posadzki, potem po dwóch tygodniach dobrze jest wylewkę zaimpregnować gruntem głęboko penetrującym, może być akrylowy. Pozdrawiam Tomasz Edytowane 27 Stycznia 2015 przez tomdts Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 29.12.2014 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 To jest tak… Ostatnia krokiew przy ścianach szczytowych odsunięta jest o ściany na 2 cm tak żeby nie dotykała ściany szczytowej. Następnie jest pełne deskowania przykręcone śrubami nie bite gwiździe, w taki sposób by szalunek dachu wystawał poza ściany szczytowe przechodząc ponad styropianem przyklejonym do krawędzi muru 15 cm styro… Następnie deskowania przycięte do wymiarów dachu a pod deskowania na krawędzi dachu przykręcona deska 2 calowa o szerokości 18cm od szczytu dachu. [/center] Co do konstrukcji dach murłata o wysokości 18 cm ale krokiew o wysokości 25 cm a podcięcie do murłaty to tylko 6cm co daje ma do płaszczyzny dachu 37cm. między elewacją a krawędzią dach jest do sławnie do 1 - 2 cm gdzie będzie wetknięte zrolowana folia paro przepuszczana. Blach na rąbek stojący idzie szybko pod warunkiem że nie ma problemów z dostawą okien itd… reasumując pokrycie idzie szybko jak jest zgrana ekipa… Taras: co to jest folia 550 to nic innego jak folia basenowa tak sztywna że warto układać ją w słońcu bo się podaje i szalować krawędzie bo wykładany beton na posadzki ześlizguje się. Beton na wylewce beton z substancją uszczelniającą tak żeby woda nie przenikała w głąb posadzki potem po dwóch tygodniach dobrze jest wylewkę zaimpregnować gruntem głęboko penetrującym może być akrylowy. Pozdrawiam Tomasz wielkie dzięki za nfo .. ale oczywiscie rodzi to nowe pytania.. Czyli tak naprawdę 2 calowe deski które sa wystawione poza ścianę szczytową trzymają się tylko na wkrety od deskowania ? Ja właśne też kombinowałem w tym kierunku ale nie znalazłem dobrego rozwiązania i ... mam murłatę i płatew pod krokwią na krawedzi. "między elewacją a krawędzią dach jest do sławnie do 1 - 2 cm gdzie będzie wetknięte zrolowana folia paro przepuszczana." - ale mówimy tutaj o ścianie kolankowej czy szczytowej ?? Jak rozwiązałeś sprawę wentylacji poddasza ??? I wielka prosba jak byś mógł wkleić zdjęcia wykończenia blachy przy elewacji na ścianie kolankowej i szczytowej oraz naroznik między szczytową a kolankową. Obecnie nie znalazłem żadnego domu w okolicy który ma tak zrobiony dach - jak jest rąbek to krawędź ścianka ogniowa (chyba dobrze nazwałem) Coś mi się wydaje ze u mnie bedą likwidowane krańcowe krokwie..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomdts 29.12.2014 22:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 (edytowane) Dokładnie deska trzyma się na pełnym deskowaniu, co do wentylacji blachy to zastosowano folie paroprzepuszczalną z dystansem w postaci plastikowego makaronu Delta trele i dopiero na tym układana jest blacha RS, poddasze nie jest wentylowane, piana nie wymaga wentylacji. Przerwa między obróbką blacharską ścian szczytowych i kolankowych faktycznie ma około 1-2 cm Kilka fotek rozwiązania obróbek blacharskich… https://lh6.googleusercontent.com/-fUbV3fvseEM/VD7IOPEBzFI/AAAAAAAAJoM/7qUtKwnaFss/w868-h577-no/DSC00737.JPG Pozdrawiam Tomasz Edytowane 27 Stycznia 2015 przez tomdts Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 01.01.2015 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 (edytowane) wielkie dzieki Zagiecia na tą deskę 2 calową sa pod katem prostym czy w V - patrząc od dołu. Ten rant na ścianie kolankowej powstał w ten sposób ze najpierw blacha została przykryta deska i na to została połozona blacha z płaszczyzny dachu ? coś mi się wydaje ze skrajne krokwie na 99% bedę musział zlikwidować. Bo te 1% to opcja że dodam 2 cm styro i spróbuje murłatę i płatew ściąc w ten sposób aby wysokość była równa z krokwia - naciecie jest dosyć spore "w głąb" wiec moze to cos jednak udzwignie ciężar krokwi Edytowane 1 Stycznia 2015 przez grend Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomdts 03.01.2015 00:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2015 Oblachowanie na krawędziach dachu i ścianach szczytowych ma delikatne podgięcie w kształcie kampinosa nie ma zbędnych przetłoczeń w obróbkach blacharskich Pozdrawiam Tomasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomdts 24.01.2015 22:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2015 (edytowane) Kotłownia a właściwie pomieszczenie techniczne na media zrobione, w poniedziałek wchodzi hydraulik montować zbiorniki i PC. Wszystkie końcówki przygotowane są do podłączenia… CDN… Z poważaniem Tomasz Edytowane 27 Stycznia 2015 przez tomdts Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomdts 28.01.2015 23:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2015 (edytowane) Hydraulik rozpoczął spinanie ciepłowni w pomieszczeniu na pompę ciepła. A ja osobiście zamontowałem stelaż na miskę ustępową na parterze. Dzisiaj po zamówieniu elementów wentylacji, pojechałem do Częstochowy do firmy, która wykonuje przede wszystkim kształtki nietypowe.Przy domu jednorodzinnym jest tak mało miejsca na rozbudowaną instalację że firma wykonała mi kształtki np. trójnik z dowolnym kontem i różnymi końcówkami takimi jak 200mm 100mm 80mm, ponadto wykonali odsadzenia od osi kanałów wentylacyjnych. Cały samochodzik załadowany, pełna paka - przywiozłem do domu i rozładowałem, sporo tego. W międzyczasie przyszła folia paroszczelna z warstwą aluminium i jeszcze wieczorom zacząłem montować pierwsze płachty na poddaszu w taki sposób by folia znajdowała się pomiędzy stelażem zabudowy a pianą pur. Wieszaki przechodzą przez folię, są zabezpieczone i uszczelnione taśmą typu Delta Multi Band.CDN…Z poważaniem Tomasz Edytowane 29 Stycznia 2015 przez tomdts Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomdts 08.02.2015 21:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Koza blaszany zwierzak udomowiony odchodzi do garażu razem z orurowaniem, komin zatkany styropianowym kołkiem z folią. Przechodzimy na kotłownie PC, urządzenia gotowe pracują. Jest ciepła woda i ogrzewanie powoli rozgrzewa budynek, trzeba 16m3 podgrzać powoli. Pompa ciepła powiem tak, jestem zaskoczony. Bojler 300l podgrzewał z 12C do 35C w 2.10H. teraz podgrzewa podłogówkę na górze jest już 20 C przy 8cm gr. posadzki a na dole jest 17C przy 18 cm gr. posadzki. Na razie grzejemy, DZ po trzech dniach eksploatacji ma 9C czasami 8C przy przepływach 2200-2500l/h. CDN… Z poważaniem Tomasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 09.02.2015 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 Witam jestem bardzo ciekaw jak ta PC będzie się sprawować, też nad nią myślę. Jakie masz DZ i moc pompy? Powiedz jeszcze jak sterujesz tą pompą, jaki sterownik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomdts 12.02.2015 22:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 (edytowane) Witampompa działa od 4.02 i robi to dobrze. jest prost nie skomplikowana 7kW mocy na gazie R410A czyli przy 8'C mamy jakieś CPU 5DZ to 2x90m plus 16m podejścia, pompa steruje zaworem trójdrożnym. zasila dwa zbiorniki CO 300l i CWU 300l.Podłogówkę steruje zawór mieszający z sterownikiem pogodowym i siłownikiem do zaworu trójdrożnego mieszającego. proste nie skomplikowane, dojdą do tego regulatory pokojowe tak żeby sterowały siłownikami na rozdzielani w podłogówce. Edytowane 12 Lutego 2015 przez tomdts Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 13.02.2015 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2015 A masz zainstalowany ciepłomierz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomdts 13.02.2015 21:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2015 A masz zainstalowany ciepłomierz? Nie niestety nie mam ciepłomierza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 14.02.2015 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2015 Szkoda że nie masz , on nie tylko pokazuje jaka pc ma moc , ale bardzo pomaga we właściwym ustawieniu podłogówki , tak aby pc pracowała optymalnie (oczywiśie podlicznik też warto mieć ) ok 400 pln za ciepłomierz dasz ,naprawdę warto . Z tego co piszesz nie masz optymalnych ustawień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomdts 14.02.2015 21:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2015 (edytowane) Szkoda że nie masz , on nie tylko pokazuje jaka pc ma moc , ale bardzo pomaga we właściwym ustawieniu podłogówki , tak aby pc pracowała optymalnie (oczywiśie podlicznik też warto mieć ) ok 400 pln za ciepłomierz dasz ,naprawdę warto . Z tego co piszesz nie masz optymalnych ustawień. będę musiał się na tym zastanowić... Aż się zapytam, a jaki masz i co polecisz? Edytowane 14 Lutego 2015 przez tomdts Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomdts 15.02.2015 20:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2015 W sobotę skończyłem wykładanie folii paroizolacyjnej w sposób taki żeby uniemożliwić ucieczkę powietrza do izolacji cieplnej poddasza. Jednocześnie w taki sposób by można było łatwo uszczelnić wszystkie połączenia i przerwy w folii, cała folia jest zamocowana na długich śrubach zakończonych uszczelką z EPDM tak żeby można było zaaplikować odrobinę silikony pomiędzy folię a uszczelkę EPDM. Wszystkie wieszali są uszczelnione a zabudowa i orurowanie wentylacji zamocowane na specjalnie wykonane śruby o długości 25cm z adapterami do M8 i haki do podwieszania wieszaków obrotowych, tak samo będzie zamontowana uszczelka z gumy EPDM. Widoczna śruba z uszczelką i rozpięte są sznurki które podtrzymują folie a jednocześnie wskazują gdzie jest belka kleszczy z konstrukcji dach w którą będzie wkręcane śruby do zabudowy i wentylacji. Dzisiaj temperatury na dole 21’C a na górze 24’C i zaczyna powoli regulować przepływy w i temperaturą zasilania. Będzie trochę zabawy wiedząc że docelowa temperatura ma być 22-23C przy 18 cm betonu a na dole a na górze 20-22C przy 8cm posadzki gdzie w tej chwili jest temperatura zasilania 29-28’C. może ktoś ma jakiś pomysł od czego zacząć? CDN… Z poważaniem Tomasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts