Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom na twardym wzgórzu.

Recommended Posts

fajnie Ci idzie z tym domkiem. ale jak zwykle mam wątpliwości co do samej inwestycji. z postu dom energooszczędny z elementami pasywnego na pierwszej stronie wyczytałem że wyjdzie Ci domek ok.5l. uważam że przy tych kosztach które wyjdą Ci na ten domek robiąc podobny projekt i dając go na płycie miałbyś przynajmniej dwa razy cieplejszy domek a może nawet do pasywnego byś się zbliżył. nie wiem po co Ci był isomur na pierwszą warstwę skoro masz domek z BK, szkoda kasy bo i tak mostka nie unikniesz do fundamentu. tradycyjny fundament to wielka pomyłka przy domach mocno energooszczędnych i tylko podraża i przeciąga inwestycję. 15cm na fundamenty szału nie robi zresztą więcej nie ma sensu bo i tak to nic nie da.

z balkonem to też przesada i łączniki zawsze będą powodować mostek cieplny więc bez sensu było ich stosowanie skoro i tak nie wiele pomogą. dzięki nimi jak oszczędzisz na rok 10zł to będzie cud a tania zabawa z tym pewnie nie była.

czemu nie robiłeś pełnego piętra na piętrze? skosy same w sobie nie są złe ale dawanie okna dachowego i specjalny łącznik tanie nie jest a będzie robić taki mostek że głowa boli. ocieplenie skosów poddasza nie będzie Ci się łączyć bezpośrednio z izolacją zewnętrzną więc będzie kolejny mostek. dużo ich będzie. jedynie sensowna do ogrzewania byłaby pompa ciepła i COPem osiągniesz zużycie jak w pasywniaku.

garaż fajny duży i tez podobny planuję i też mam zamiar robić kanał z tych samych powodów co Ty. szlak mnie trafia jak trzeba gdzieś specjalnie na kanał jechać aby coś z autem podzióbać. a podnoszenie na podnośnikach i podkładanie klocków jest strasznie czasochłonne i robota w taki sposób pod autem nie należy do przyjemności.

pytanie mam czemu między garażem a domem dałeś tylko 15cm styro i to jeszcze chyba jak dobrze widziałem białego? tu dopiero masz mostek. jedynie co ratuje to że w garażu ujemnych temperatur mieć nie będziesz ale zbyt wysokich też nie. a ścianę boczną domu nad garażem ocieplisz juz 30cm styro szarym?

pozdrawiam

• Odpowiedzi 290
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

fajnie Ci idzie z tym domkiem. ale jak zwykle mam wątpliwości co do samej inwestycji. z postu dom energooszczędny z elementami pasywnego na pierwszej stronie wyczytałem że wyjdzie Ci domek ok.5l. ......

pozdrawiam

Witam

Nie do końca zgadzam się z kolega, założenia projektowe były wypracowane w 2010 roku i wiedząc że jest twardo na terenie budowy zdecydowałem się w tedy na tradycyjny fundament, ponadto jak postawić dwa budynki obok siebie na jednej płycie fundamentowej. Nie ma takiej siły żeby się to razem się trzymało, łatwiej jest postawić to na wspólnej ławie fundamentowej. Ponadto koszty takiego rozwiązanie są mniejsze. Ścian fundamentowa ma 20 cm ocieplenia ……. Ale jak kolega twierdzi że pozostałe innowacje nie mają sensu …. Nie chcę przekonywać ale należy zaleś kompromis nad niepowtarzalną bryłą budynku funkcjonalnością a szczegółami wykonania pozostawiam samorobom. Izolacja poddasza niestety będzie się łączyła w fasadą i jak zobaczysz to ściany szczytowe tak samo są od izolowane od połaci dachu. Projekt jest przemyślany ale zawsze można inaczej. Na szczęście buduje go sam prawie sam… Tak pomiędzy garażem na budynkiem jest biały ale nie należy to liczyć, trzeba prać do przegrody całość garaży a nie tylko styropiany pamiętaj o tym. Przy kanale w garażu który promieniuje ciepło w takim garażu zawsze będziesz miał dodatnią temperaturę, to należy brać pod uwagę.

Życzę powodzenia w samodzielnej budowie domu nie obniżek poprzeczki i wytrwałości w postanowieniach oraz założeniach.

CDN…

Z poważaniem Tomasz

Edytowane przez tomdts

teraz już dom stoi i nic się nie da polepszyć. ale bardzo fajnie Ci idzie praca. orientowałeś się może za cenami wiązarów dachowych w porównaniu do tradycyjnej więźby?

Mój dach jest opary na tradycyjnej konstrukcji, krokwie wysokie 25cm niskie podcięcie przy murłacie tak żeby jak najwięcej odsunąć połać dachu od ściany kolankowej. Nie mam prefabrykowanej konstrukcji dachu.

CDN…

Z poważaniem Tomasz

Niebieska i czarna

Środa, czwartek, piątek i 2x90m sondy gruntowe zainstalowane teraz czekamy na drugą etap i ekipę do wprowadzenia rur z sąd do budynku do rozdzielni. Powinno się to wykonać połączenia mufami elektrooporowymi i przewodami preizolowanymi, ale jak będzie to zobaczymy zapewnienia wykonawcy są wyraźne…

DSC00096.JPG

DSC00095.JPG

DSC00069.JPG

CDN…

Z poważaniem Tomasz

Edytowane przez tomdts

Ale za to w sobotę rano następna ekipa przyjechała do wylewek, szybko wykonała pomiar wysokości posadzki i wszystko co zrobiłem przez dwa tygodnie całe ogrzewanie podłogowe zniknęło na piętrze pod betonem…

W poniedziałek przejadą wykonać posadzkę kumulacyjną o wysokości 18 cm, wartości naciski na m2 będzie około 380kg spora masa kumulacyjna jak się to bujnie to będzie maiło sporą bezwładności ogrzewaniu.

DSC00083.JPG

DSC00087.JPG

DSC00104.JPG

DSC00072.JPG

CDN…

Z poważaniem Tomasz

• 2 weeks później...

Ocieplanie tydzień temu w środę przyszedł styropian pierwsza partia 30m3 i zaczęło się klejenie styropianu na ściany, ściana 24 s styropian 30cm, postanowiłem mocować na pianę nie chciałem już pociągać ścian klejem. Poza tym jak bym nie liczył to ekonomicznej wychodzi piana, z worka robi się do 5-7m2 a pucha wystarcza na 8-12m2 i nie trzeba się z wiadrem nosić i jest szybko…

Robota idzie jak ta lala w cztery dni zrobiłem 84m2 najwięcej schodzi na składaniu i rozkładaniu rusztowaniu ale i tak idzie fajnie…

CDN…

DSC00714.JPG

DSC00732.JPG

DSC00726%2B-%2BKopia.JPG

DSC00737.JPG

Pozdrawiam Tomasz

A dzisiaj ni z gruszki ni z pietruszki przyjechała ekipa i przywiozła studzienkę z rozdzielaczem bowiem nie wyszło im doprowadzenie przewodów 4 sztuk do budynku i trzeba było zastosować rozdzielnie i do budynku wprowadzić dwa przewody…Połączyli wszystkie i po sprawdzeniu szczelności zasypali wszystko jedna ekipa mniej…

DSC00744.JPG

DSC00747.JPG

CDN…

Pozdrawiam Tomasz

Tak z ciekawości, bo akurat zabieram się za okna. Ile płaciłeś za ten montaż MOWO, bo wyceny dostaję zupełnie różne - najdroższe są 3x droższe od najtańszych. Może być na priv jeśli wolisz, chociaż wielu pewnie chciałoby znać koszt takiego montażu. Ja dostałem wycenę na 180zł brutto za mb liczone po ościeżnicy! To jakieś szaleństwo...

Tak z ciekawości, bo akurat zabieram się za okna. Ile płaciłeś za ten montaż MOWO, bo wyceny dostaję zupełnie różne - najdroższe są 3x droższe od najtańszych. Może być na priv jeśli wolisz, chociaż wielu pewnie chciałoby znać koszt takiego montażu. Ja dostałem wycenę na 180zł brutto za mb liczone po ościeżnicy! To jakieś szaleństwo...

To nie jest MOWO il-bruka, okna osadzone są na konsolach JB-d i od razu przygotowane folie i na szerokości ramy i o odstępu jaki jest pomiędzy murem i ramą okna tak żeby z licować zewnętrzna ramom okna wklejone jest styro i xps...

Pozdrawiam Tomasz

Najwyższa ściana ocieplona i zostały tylko zrobienie węgarków w dwóch oknach i uszczelnienie pianą szczelin pomiędzy brytami, ale największa trudności było spasowanie styropianów na szczytach pod dachem…

DSC00753.JPG

A oto wycinarka do styropianu samoróbka zimowa o wysokości cięcia 65cm…

DSC00754.JPG

CDN…

Pozdrawiam Tomasz

To ma więcej sensu od MOWO - znacznie taniej, a efekt podobny. Problemem może być w przyszłości wymiana okien, ale nie znam nikogo, kto wymieniałby okna bo się zepsuły, tylko dlatego, że są zimne. Dobre okna, kotwy, taśmy i 30cm grafitu!

Taką wycinarkę też sobie zmontuję na jakim prostowniczku.

Dokładnie masz rację tak jak piszesz, rozsądniej było zamocowanie na konsolach jb-d tz montaż ciepły, tym bardziej iż kwota montażu z bramą garażową i trudnymi w montażu oknami kolankowymi to tylko 5200zł. Do mnie zależało zamocować styropiany i xps pod rolety tak żeby nie dyndały i można było wkleić folie. i spokojnie tynkować wnętrze budynku

pozdrawiam Tomasz

No to już definitywnie skręcam w kierunku kotew. Poczekam tylko aż chłopaki założą blachę, a wtedy inspektor z banku, kasiora i jedziemy z oknami.

Poza tym budowałeś z BK, również ściany działowe. Zamierzam zacząć ich wznoszenie w tym tygodniu, tylko im bliżej, tym więcej niepewności. Zastanawiam się, czy ściana o grubości 12cm nie będzie zbyt głośna i chcę wymurować 24cm pomiędzy pokojami. Warto? Poza tym chyba kończyłeś murarkę kilka cm poniżej stropu i lukę wypełniałeś pianką. Napisz proszę, czy warto dać jakieś zbrojenie, czy te ściany są sztywne same z siebie. U mnie zanim obciążyłem nośne ściany stropem gibały się dosyć znacznie. Skoro taka działówka ma nie być do sufitu, to czy będzie sztywna? Sorry za te pytania, ale jesteś już mądrzejszy, więc kogo mam zapytać?

No to już definitywnie skręcam w kierunku kotew. Poczekam tylko aż chłopaki założą blachę, a wtedy inspektor z banku, kasiora i jedziemy z oknami.

Poza tym budowałeś z BK, również ściany działowe. Zamierzam zacząć ich wznoszenie w tym tygodniu, tylko im bliżej, tym więcej niepewności. Zastanawiam się, czy ściana o grubości 12cm nie będzie zbyt głośna i chcę wymurować 24cm pomiędzy pokojami. Warto? Poza tym chyba kończyłeś murarkę kilka cm poniżej stropu i lukę wypełniałeś pianką. Napisz proszę, czy warto dać jakieś zbrojenie, czy te ściany są sztywne same z siebie. U mnie zanim obciążyłem nośne ściany stropem gibały się dosyć znacznie. Skoro taka działówka ma nie być do sufitu, to czy będzie sztywna? Sorry za te pytania, ale jesteś już mądrzejszy, więc kogo mam zapytać?

ścianki działowe zasadniczo zawsze są mniejsze od konstrukcyjnych 12 cm spokojnie starczy, tak piankę pomiędzy strop a koniec ściany działowej starczy tyko trzeba pamiętać że sama piana powinna być gęsta i mocno zwilżona powierzchnie, nie powinno być problemu z stropem ugięcia powinny się niwelować chyba że nasz tak męki strop...