Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom na twardym wzgórzu.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 290
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Albo ten koleś na drugim zdjęciu ma małe stopy albo wali 40 cm na ścianę.

Zgadłeś :

http://jstatic.asmira.com/photo/29/355129/album/5715688_720.jpg

Tu możesz poczytać i obejrzeć o nim i jego domu więcej :

http://www.modrastrecha.sk/blog/mio23/album/nulovy-dom-bez-komina-som-ufo/

Zgadłeś :

http://jstatic.asmira.com/photo/29/355129/album/5715688_720.jpg

Tu możesz poczytać i obejrzeć o nim i jego domu więcej :

http://www.modrastrecha.sk/blog/mio23/album/nulovy-dom-bez-komina-som-ufo/

Czytałem posty i nie tylko fotografie przeglądałem bolki styropiany ma większe 1x2m prawdopodobnie stopy ma takie same a nie futerały od skrzypiec " tak,i żart"...

Powiem tak: mało który może sobie postać na krawędzi izolacji budynku....

pozdrawiam Tomasz

Edytowane przez tomdts

No proszę ostatnie kołki wpite cała elewacja budynku mieszkalnego skończona zakołkowana i uszczelniona pianą. Największą trudnością było zabijanie kołków PEG w dł. 40 cm czaszami wymagało to powolnego pobijania tak żeby trzpień z włókna szklanego się przyblokuje przy rozpieraniu kołka rozporowego, robotnik przywalił by młotkiem bezmyślnie i tak to zostawił. Pozostała elewacja czeka ja wrócę z podróży służbowej w środę ruszamy z resztą.

Od poniedziałku wpada ekipa do tynków zewnętrznych na notabene to samo co robiła mi tynki wewnętrzne zacierane piaskiem kwarcowym, jak im wyjdzie jak wewnątrz to będzie super.

DSC00752.JPG

DSC00793.JPG

DSC00796.JPG

DSC00800.JPG

DSC00803.JPG

DSC00804.JPG

CDN…

Z poważaniem Tomasz

Edytowane przez tomdts

Poniedziałek i wtorek wraz z operatorem koparki zrobiłem przydomową oczyszczalnie ścieków, w poniedziałek zbiornik i podejście do linii rozsączającej. Tyle roboty było ze nie ma specjalnie kiedy się podrapać w D i nie pamiętam kiedy tak długo łopatę miałem w rękach. Stąd tylko kilka fotek z tej akcji…

Wieczorem we wtorek kończyłem montaż koszy rozsączających już przy lampach bowiem w środę już przyjeżdża styropian.

DSC00779.JPG

DSC00782.JPG

PHTO0035.JPG

PHTO0038.JPG

DSC00791.JPG

CDN…

Z poważaniem Tomasz

• 3 weeks później...

Jest dobrze pogoda sprzyja przyklejaniu styropianu i mocowaniu listew pod elewację z drewna, ponadto tynkarze też nie narzekają temperatura jest optymalna do zatapiania siatki. W środę po poprawkach tynkarze zaczną nakładać drugą warstwą tynku i zacierać na gładko.

DSC00825.JPG

DSC00824.JPG

DSC00822.JPG

DSC00821.JPG

Jak zwykle dekarze nie zdążyli powyginać parapetów w środę ma dopiero przyjść blach i zobaczymy jak się spiszą.

Ja osobiście biorę się za zabudowę poddasza najpierw haki i wnęki w oknach dachowych tak żeby w następnym tygodniu można było strzelać pianę na poddasze zamiast wełny.

CDN…

Z poważaniem Tomasz

Edytowane przez tomdts

Drut rozgrzewa się od prądu, a prąd jest wymuszany przez Volty. Za dużo Voltów to za dużo prądu, a za dużo prądu to za dużo ciepła... drut się pali.

Sześć Voltów (VI V)!

Zapomniales jeszcze o oporze. Ile tego produ poplynie zalezy od oporu. A jak opor niski, plynie duzo pradu to i duza moc. Zatem moc prostownika tez jest wazna, bo moze sie zdarzyc ze zamiast drutu spalisz prostownik.

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...

Trochę się nie odzywałem, ale roboty sporo, oczywiście z mojej strony.

Tynkarz który wziął robotę na styropianie czyli równanie, siatka zatopiona w kleju, zatarcie na gładko plus parapety i inne drobiazgi. Nie zdążył trzy tygodnie nie dał radym, tym bardziej że styropian miał położony. Zgodziliśmy się razem że dokończą na wiosną…

DSC01044.JPG

DSC01042.JPG

CDN…

Z poważaniem Tomasz

Poddasze za to do przodu, po wykonaniu zabudowy pod okna dachowe i zamocowaniu wieszaków do zabudowy poddasza na skosach poddasza oraz śrub które wskazują gdzie będzie można przykręcić wieszaki obrotowe do zabudowy na płaskiej części poddasza. Oczywiście trzeba było zabezpieczyć tynki na ścianach i podgrzać pomieszczenia na górze… ekipa przyjechała 25 listopada o godzinie 9-00 przez dwie godziny podgrzewali pomieszczenia, rozgrzewali i mieszali odczynników. W siedem godzin pokryli całe poddasze półsztywną pianą o grubości 27 cm, to była do tej pory najgrubsza piana jaką do tej pory nakładali. Po całej operacji która wyglądała widowiskowo, panowie posprzątali po sobie.

DSC01059.JPG

DSC01057.JPG

DSC01056.JPG

DSC01055.JPG

DSC01052.JPG

DSC01046.JPG

Ponadto doszedłem do refleksji że Panowie nie wywiązali się z umowy bowiem zamiast 27 cm na poddaszu jest najmniej 32 cm z średnio 35 cm. Ale ta taki żary, panowie powiedzieli że te kilka centymetrów do gratis o firmy. Ale tak na koniec od razu się cieplej zrobiło, nie ucieka ciepło w budynku średnio utrzymuje się 13-14C bez ogrzewania.

CDN…

Z poważaniem Tomasz

Edytowane przez tomdts

A w celu zapewnienia sobie ciągłości prac postanowiłem wykafelkować do świąt kotłownie pomieszczenia gospodarcze, robota postępuje szybko a nie zawsze mam aparat fotograficzny.

Na dzień dzisiejszy ściany są wykafelkowane i połowa podłogi, trudność polega na tym iż podłoga jest z centralnym spadkiem i układana w karo, sam sobie zgotowałem ten los… idzie powoli, ale idzie...

DSC01061.JPG

DSC01060.JPG

Zapomniałbym, zamontowałem dwie pary drzwi pomiędzy kotłownią a garażem oraz garażem i wiatrołapem…:lol2:

CDN…

Z poważaniem Tomasz

Edytowane przez tomdts