Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wentylator do wentylacji mechanicznej

Recommended Posts

Jaki powinienem zastosować wentylator do wentylacji mechanicznej (bez rekuperatora na razie, tylko nawiew świeżego) ? Jest GWC rurowy fi-200 50mb i 3 pokoje w domu o kubaturze 150m3. Do każdego pokoju będzie rura fi-100 a przed rozdzielaczem fi-150, w sufitach anemostaty. Czy taki kanałowy fi-210 o przepływie 400m3/h uwzględniając opory w instalacji wystarczy ?

Jaki powinienem zastosować wentylator do wentylacji mechanicznej (bez rekuperatora na razie, tylko nawiew świeżego) ? Jest GWC rurowy fi-200 50mb i 3 pokoje w domu o kubaturze 150m3. Do każdego pokoju będzie rura fi-100 a przed rozdzielaczem fi-150, w sufitach anemostaty. Czy taki kanałowy fi-210 o przepływie 400m3/h uwzględniając opory w instalacji wystarczy ?

daj sobie coś takiego

http://allegro.pl/wentylator-kanalowy-vents-tt-160-mm-552-m3-h-i3422157462.html

i taki regulator

http://allegro.pl/regulator-obrotow-wentylatora-rs-1-400-vents-i3426387083.html

Wspomniany wyżej wentylator VENTS TT 160 przy oporach 100..150Pa daje przepływ 320..400m3/h.

Wentylator Dospel WK fi-150 przy 100..150Pa daje 400..500m3/h.

Wentylator Tywent WKBO-15 M przy 100..150Pa daje 300..400m3/h.

Wszystkie są o podobnych parametrach tylko ceny różne.

jasiek71: opisz trochę co i ile ten wentylator robi u Ciebie ?

Instalacja zamontowana - działa. Powietrze przechodzi z czerpni w ogrodzie, dalej w ziemi 50m rura fi-200 wychodzi w piwnicy. W piwnicy redukcja na fi-160 i 4m rury fi-160, potem wentylator VENTS TT 160 na 2 biegu i dalej wejście pod kątem 90' do ściany - kanał wentylacyjny 16x11 (pustak Leier). Dalej tym kanałem 7m w górę na strych i tam wyjście pod kątem 90' do rozdzielacza 4x100 i 4x rury izolowane wełną i folią alu do anemostatów w sufitach. na końcach kanału wentylacyjnego w pustakach mam 5cm styropian włożony jak szkło w peryskopie aby kierowało strumień powietrza do wyjścia. Pytanie: jak duże są i jak zmniejszyć opory w kanale wentylacyjnym (pustak Leier) ? Wydaje mi się że na tym odcinku w pustakach powietrze sporo traci na przepływie. Pod anemostatami stając to czuć jak leci chłodniejsze powietrze ale pokoju nie chce schłodzić. Macie jakieś rady ?

Instalacja zamontowana - działa. Powietrze przechodzi z czerpni w ogrodzie, dalej w ziemi 50m rura fi-200 wychodzi w piwnicy. W piwnicy redukcja na fi-160 i 4m rury fi-160, potem wentylator VENTS TT 160 na 2 biegu i dalej wejście pod kątem 90' do ściany - kanał wentylacyjny 16x11 (pustak Leier). Dalej tym kanałem 7m w górę na strych i tam wyjście pod kątem 90' do rozdzielacza 4x100 i 4x rury izolowane wełną i folią alu do anemostatów w sufitach. na końcach kanału wentylacyjnego w pustakach mam 5cm styropian włożony jak szkło w peryskopie aby kierowało strumień powietrza do wyjścia. Pytanie: jak duże są i jak zmniejszyć opory w kanale wentylacyjnym (pustak Leier) ? Wydaje mi się że na tym odcinku w pustakach powietrze sporo traci na przepływie. Pod anemostatami stając to czuć jak leci chłodniejsze powietrze ale pokoju nie chce schłodzić. Macie jakieś rady ?

do chłodzenia taki układ się nie nadaje ...:no:

...Pod anemostatami stając to czuć jak leci chłodniejsze powietrze ale pokoju nie chce schłodzić. Macie jakieś rady ?

Weż jaki termometr i pomierz temp tego powietrza. Jak będzie max 1stC (słownie jeden chłodniejsze od tego w pomieszczeniu to wszystko. odczuwasz przewiew, nie chłód powietrza.

U mnie leje teraz - regeneruje się 7mb szwagrowego - ale jaja ;)

Juz teraz wiem ze tym nie schlodze powietrza w pokojach na poddaszu. Do reku to nadaje i tak pozostanie. Schladzac musze klima. Klima albo kanalowa na strychu i kolejne rury z anemostatami w sufitach albo wstawiona za reku ? Pewniejszy jest ten sposob ze strychem bo max dlugosc rur bylaby 4m. Co myslicie ?

Instalacja zamontowana - działa. Powietrze przechodzi z czerpni w ogrodzie, dalej w ziemi 50m rura fi-200 wychodzi w piwnicy

Masz może wiedzę,o ile niższa jest temperatura powietrza,po przejściu przez GWC,?

Mając taki układ zrobiłbym doświadczenie:Całe powietrze z GWC puściłbym na dole, a na poddaszu bym uchylił okna