Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Po zakupie mieszkania i rozbiorce sciany miedzy kuchnia i salonem postanowilem ze zrobie wszystko sam, tzn. powiem co chce i gdzie i jak itp. , a fachowcy mi zrobią. Jestem singlem ponizej 30-tki, wiec wydaje mi się , ze dużo wiem i o ile z regipsami jakimis bajerami nie mialem w ogole problemu, to kiedy przyszedl czas na kolor, ew. jakies tapety poległem...

Wiem jakie chce mieszkanie, ma ono byc lekko glamour, ale w wiekszosci ma to byc nowoczesny mały apartament. Po krótce powiem co mam kupione , prosze o jakies rady odonosnie gdzie dac jakis kolor, co pomalowac ( np. czy kasty polki na scianie, gorna zabudowe na suficie) czy tez gdzie dac tapetę( chcialbym jakies nowoczesne typu czarna tapeta, a niej biale esy floresy). Zyrandole bedą na 100 % z kryształami, ale nie takie pałacowe tylko te nowoczesne, kazdy wie o jakie chodzi i taka niby banalna sprawa, a nie wiem czy bedzie pasowac okrągły w srodek tej kasty na suficie czy dac prostokątny, aby nawiązywał do jej kształtu....?

POwiem cos o meblach, bo juz są... Kuchnia bedzie cala biała mdf lakierowany, do tego blat lekko szary, takei tez kafle w czesci kuchennej, natomiast panele w salonie cos jakby biel lamana popielem. Na przeciw okien czyli po drugiej stronie salonyubedzie biala nowoczesna komoda, wzdluz dlugiej sciany gdzie sa te 2 polki (pomiedzy nimi ) naroznik , bialy skorzany ( model Bono z Gala Collezione), generalnie nowoczesnie.

NIe wiem co zrobic z duzą scianą w korytarzy, planuje tam dac lustro , a po bokach jakies male lampki kinkietym oczywiscie nawiązujące do zyrandoli, czyli kryształki.

Ogolnie podobaja mi sie mieszkania jak to w linku, niby proste, wszystko biale, pare dodatkow, tapeta, ale jakos kompletnie nie widze jak to moze byc u mnie...http://czterykaty.pl/czterykaty/5,57642,10365478,Mieszkanie__jasna_wizja.html

Poradzcie jak za to sie zabrac, jak malowac, bo juz jestem na tyle zdesperowany, ze chce wniesc wszystkie meble i dopiero potem malowac, uprzednio zawijajac wsio folią.Wtedy bedzie mi po prostu latwiej.

Obraz 021.jpg

Obraz 016.jpg

Obraz 023.jpg

Obraz 015.jpg

Obraz 026.jpg

https://forum.murator.pl/topic/181542-co-zmieni%C4%87-co-doda%C4%87-blackorek-sko%C5%84czy%C5%82-mieszkanie/

• Odpowiedzi 58
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Resztę zdjęć , miedzy innymi sypialnia, tez nie wiem jak udekorowac tą wnękę, czy dac kolor wewnątrz jej czy na zew. i do tego połka, a srodek biały?

Ogólnie o czym zpaomnialem napisac w I mailu, chce albo biel z czrnią, ew. czerwienie lub lekkie fiolety, ogolnie ma byc dość chłodno, minimalistycznie...

Obraz 014.jpg

Obraz 023 (2).jpg

Obraz 043.jpg

Obraz 048.jpg

Obraz 021.jpg

Blackorek,

przede wszystkim: pisząc kolejne posty, odpowiadaj w tym temacie, a nie zakładaj nowy wątek ;)

Zdecyduj się: albo glamour z zabudowami, rozetami i kryształowymi żyrandolami, albo minimalistycznie...

Dziury w sypialni pozbyłabym się czym prędzej.

Witam, sorki za nieumiejętne zakładania wątkowych, chcialem dac wiecej niz 5 fotek, ale nie moglem i dlatego zalozylem drugi post i dopisalem pare zdan

W sypialni tych dziur nie bedzie, tam bedzie wzdluz sciany szafa , czyli lewym bokiem bedzie dotykała tych dziur i tam bede mial male pólki, dlatego nie jest to tam zabudowane.

Co do stylu to rozety odpadaja, nie chce pałacu w domu , tylko pojsc na kompromis i zmieszac troche to wszystko , ale ze smakiem. Widzialem pare aranzacji jak chocby tą co podalemw w I poscie linka, gdzie jest to wg mnie wlasnie styl glamour zmieszany z nowoczesnością, dominuje tez tam w jakims sensie minimalizm, bo widać ład i porządek i nic nie jest przesadzone w sensie dodatków, a tylko to co trzeba.

Pozornie niby to proste, ale dla mnie bardzo trudne dobrac i zestawić wlasnie wszystko tak , aby to mial rece i nogi . Naroznik wyglada tak jak w zalaczniku i komoda do tego tez chce dac to lustro, tylko zamiennik, bo to jest kare style, a oni maja ceny kosmiczne, wyglad w zasadzie byłby identyczny. Tylko to, ze mi sie podoba to jedno, a dwa nie chce zrobic z mieszkania mieszaniny roznych stylów, dlatego szukam pomocy :-)

bydgoskie_meble_corano_jadalnia_01-800 (2).jpg

gal-bon-naroznik.1 (2).jpg

20100925015.jpg

Pokaż podłogę - ta biel z szarością może być albo nowoczesna, albo rustykalna... Jakiego koloru są okna i drzwi wewnętrzne?

Pomalowałabym całość na delikatną szarość, wstawiła meble - notabene Bono ani glamour, ani nowoczesny nie jest :(

Pokaż podłogę - ta biel z szarością może być albo nowoczesna, albo rustykalna... Jakiego koloru są okna i drzwi wewnętrzne?

Pomalowałabym całość na delikatną szarość, wstawiła meble - notabene Bono ani glamour, ani nowoczesny nie jest :(

Bono mi sie bardzo podobal, i nie chodzi tylko o kształt, ale przede wszytskim o jakość skóry, która wg mnie jest o niebo lepsza od tych stosowanych przez np. Etap sofa. Jest miękka z delikatnym połyskiem, zupełnie coś innego. MOj narożnik ma do tego 5 zagłowków i tez jest biały.

Kolor futryn okiennych widac na zdjęciu w I moim poscie, drzwi natomiast będą, a właściwie są zarówno do łazienki jak i sypialni cale szklane bez żadnych wzorów matowe szkło coś jakby mrożone. Jesli chodzi o podłogę to tez widać panel na zdjęciu oraz płytkę. Płytki dzisiaj juz czesc polozyli, reszta jutro , a panele we wtorek.

Płytka to jasny szary, panel podonbnie, ma takie lekkie popielate słoje.

OMG, sądziłam, że na oknach jest folia ochronna...

No niestety, to jest farba :-) i do tego te kolory sa identyczne jak w realu, aparat nie przekłamuje,

Podsyłam jeszcze pare fotek wnętra, gdzie kafle sa już częsciowo połozone w kuchni, te same beda jeszcze w korytarzu.Panel w salonie i w sypialni ten sam. Moge dodac, ew. , ze szafa w korytarzu i sypilani bedzie taka sama, cała biała ( lakierowany MDF ) po środku z czarnym pasem , o szer. jakies 25 cm

Łazienka c.paradyz secret edeno, typowo glamour, wiec obstaje, ze musze bardziej isc w strone kryształków itp. , tylko nie chce przesadzić, zeby nie bylo choinki z mieszkania...

Obraz 059.jpg

Obraz 066.jpg

Obraz 060.jpg

Obraz 054.jpg

Obraz 062.jpg

Edytowane przez blackorek
  • 1 month później...

Witam, jestem singlem, mieszkanie w tonacji czern i biel, dopuszczam ew. fiolety lub czerwienie, ledy na suficie, ogolnie nowoczesnie. Do tego na suifcie lampy kryształowe, ale nie te pałacowe, tylko nowoczesne, bo roznica jest .

Moje pytanie jest takie. Czy taki materiał na zasłony nadaje sie ? i do tego biale makarony. Jestem facetem nie znam się za bardzo. Nie moge w tej chwili wyslac tez zdjec mieszkania, ale zrobie to jutro. Szukałem cały czas zasłon z jakimis wzorami geometrycznymi no i w Ikei znalazlem wlasnie to , mowa o tych jakby elipsach , ale dałbym je w pionie i zrobił na szelkach, tzn. dogadalem sie z babką w Castoramie, ew. te czarne pasy , ale dałbym w pionie.

Co o tym sądzicie ?

I druga sprawa to ramki. Bede mial wlasnie takie jak sa na zdjeciach, ale czy mozna łączyć tez co maja zaokrąglone rogi z tymi co maja kąty proste , nawet jesli beda w innym pomieszczeniu? Czy nie załóci to harmonii, klimatu, jak zwał tak zwał:-)

Ogolnie lubei kąty prostę, ale te ramki jakos wyjątkowo przypadły mi do gustu

Zdjęcie0025.jpg

Zdjęcie0022.jpg

Zdjęcie0020.jpg

Zdjęcie0032.jpg

Blackorek, nie rób bałaganu - masz już swój wątek...

Ja sie gubie w tych postach, sorry, nie wiedzialem, ze nalezy kontynuowac starsze posty, wiec zalozylem nowy temat, ale ok, zrobie foty i wysle. Mi sie makarony podobaja :-) tylko z zaslonami mam spory prooblem :-)

blackorek!

Mi się bardzo podoba materiał z IKEI w biało-czarne pasy :)Jestem ZA :).Natomiast odpuściłabym na Twoim miejscu makarony (po co one?).Zamiast spagetti powiesiłabym rolet rzymskie.

Jeśli chodzi o ramki to lubię ramki "ribba" i IKEI - są eleganckie i ponadczasowe.

Fajny początek biało-czarnej łazienki :)

Pozdrawiam!

• 2 weeks później...

Witam ponownie

Zdecydowalem sie na makarony, do tego zaslony czarno białe z połyskliwego materiału z pledami( w koncu wiem co to są pledy...) nie wiem czemu, ale podobaja mi sie, roleta rzymska bedzie obok w czesci kuchennej . Ale dobra mam inny problem....

Lampy... Jak widac na fotkach w kuchni na suficicie jest kabel i nad stolem barowym tez. Mieszkanie jest w tonacji biel czern i wymyslilem sobie , ze powiesze takie lampy jak w zalaczonych fotkach( zrobiłem fotomontaz lampy ELGO, seria camini z czarnymi kloszami prosze kliknac na http://blackorek1.jalbum.net/Mieszkanie/aktualne/index.html ), ale gdzies cos mi mowi, ze to moze sie gryść, poniewaz w czesci salonowej jest kaseton podstwietlany ledami i jakos nie pasuje mi to , tutaj lampy krysztalowe mialy by byc w kuchni , a tutaj ledy. ALe z drugiej strony ( zdjecia) dalem taki maly plafon z krysztalami w przedpokoju i wygalda to naprawde fajnie , nawet jak sie wlaczy ledy. Kolega stanął na drabinie i zawiesil jeszcze inną lampę, cos jakby sople , kupilem w castoramie, do tego tez jest nad stol barowy z tej samej serii na 3 linkach , moze to byloby lepsze ? Tutaj link do wyraznego zdjecia http://www.italux.pl/lampy/styl-nowoczesne/typ-plafoniery/verizon,MX109003-4B i nizej cala seria tych lamp w tym ta na 3 linkach nad stół

Ogolnei chce , zeby to jakos wspolnie nie gryzlo sie i nie bylo naciapane od tych lamp...

Moje pytanie do Was brzmi co zrobic z tymi lampami... ? Pic polega na tym, ze w kuchni na suficie i nad stolem barowym powinny byc wg mnie takie same lampy, aby to tworzylo spójną całość no labo te z czarnymi kloszami, albo te co kolega powiesil i widac tez w linku

Poza tym moze jakies rady odnosnie stolika, dywanu bo tez jeszcze nie ma i ogolnie co by dodac , a co zabrac i oddac do sklepu?. Czuje sie dobrze w bieli i czerni i jak tam przebywam jest to odpoczywam , ale byc moze sa rzeczy, o kotrych jeszcze nie wiem..., a juz widac, ze cos jest nei tak...:-) Byc moze jest cos co jest wbrew jakims tam zasadom i powinno byc zmienione, daltego prosze o słowo :-)

Tutaj jeszcze raz link do mieszkania , jest duzo wiecej fotek niz w zalączniku i dobrze widac, sa tez fotki z ledami. Dla jednych to kicz, ale mi sie osobiscie mega podoba, jedym guzikiem mozna zmienic klimat w chacie na jaki sie chce

http://blackorek1.jalbum.net/Mieszkanie/aktualne/index.html

Wszystko robie sam, a jestem facetem i to nie jest takie proste, wiec prosze nie jechac po mnie jak po łysym koniu :-)

IMG_1692.JPG

IMG_1700.JPG

IMG_1690.JPG

IMG_1658.JPG

IMG_1688.JPG

o maj gad - za tą kolorową dyskotekę to bym cię udusiła. nie podoba mi się, że taśmę zamontowałeś w ten sposób, że widać pojedyncze diody.

lampy o wiele bardziej podobają mi się czarne, choć masz tam tak sterylnie biało, że poszukałabym na twoim miejscu eglo w kolorze białym (albo czegoś podobnego), bo ta czerń faktycznie średnio pasuje do twojej sali operacyjnej :)

koniecznie pacnęłabym nogę od baru na czarno. niby miało być czarno-biało, a ona jest zszarzała.

Diody nie bedzie widac, bo w srodku kasetonu bedzie plexi taka mleczno biala i to kolejny problem, chce dac nie niej geomtryczny wzor ( nawiazujac to geometrii w mieszkaniu) albo takie lekko glamour jak tutaj http://blackorek1.jalbum.net/Mieszkanie/kolory%20i%20tapety/slides/bez%C2%A0tytu%C5%82u.html

MOim zamierzeniem bylo polaczyc nowoczesne wnętrze z ledami z dodatkami jakie mozna spotkac w mieszkaniach takich lekko glamour, ale nie , ze palacowe wnetrze z wiszacymi do podlogi zyrandolami, tylko wlasnie kryształki, do tego np. ramki na fotki, ale tez nie jakies we wzory jak styl Ludwikowski, ale proste geomtryczne kształty . Wiem, ze to troche sprzecznosc, ale mozna polaczyc bo widzialem jzu roznosci i efekt czesto naprawde jest extra.

Do tych czarnych lamp ( wole czarne bo jak dam biale , sufit biały to moze sie zlewac) chce wlasnie dac do tej kasty-plexi w srodky taki motyw jak tu w tej kascie http://blackorek1.jalbum.net/Mieszkanie/kolory%20i%20tapety/slides/bez%C2%A0tytu%C5%82u.html

W ten sposob zagospodaruje ten srodek kasty i nie bedzie widac tych ledow, sa one daltego teraz widoczne bo sa skierowane przeciwlegle, aby doswietlac dobrze wnetrze kasty, w momencie kiedy przyjdzie ta plexi z wzorem. Czarny wzrór , czarne klosze od lamp, no wlasnie cay dylemat czy jeczy nie kupic bo nie mam mozliwosci zwrotu w przypadku tych lamp...

Co ew. innego byscie polecali, tak, aby bylo w komplecie z lampa sufitową i nad stolem barowym?

Dlaczego:

- opaska blatu jest kremowa?

- półki w salonie wiszą nad niczym?

Podoba mi się kolor kuchni ;)

Dlaczego:

- opaska blatu jest kremowa?

- półki w salonie wiszą nad niczym?

Podoba mi się kolor kuchni ;)

Witam, pisze jeszcze raz odp. bo cos sie skasowalo...

Opaska na balcie jest bialutka jak kuchnia ,ale ma taka zabezpieczajaca okleinę w czerwone napisy i z daleka moze to wygalda jak krem. To samo ma blat w kuchni. POza tym cala kuchnia jest oklejona bezbarwna folia, wiec jak to odkleje to nabierze połysku.

Co do półek, takie mialem zamierzenie, zeby zrobic je jakby w powietrzu i posatwic na nie ramki z fotkami, jakis wazonik, no zrobic na czasie , a przede wszytskim tak jak mi sie podoba, czyli nowoczesnie. A co ? Sugerujesz, ze cos powinno nad nimi wisiec? Bo moze ja czegos nie ogarniam i jest zle...

Pozostaje duza przestrzen miedzy tymi półkami za naroznikiem, ta mysle o jakims obrazie tylko nie wiem czy isc w czern biel czy dac kolor. Kolory i nowoczesny motyw na pewno dalby sporo ciepla w meiszkaniu i rozswietlil je. Sporo mam takich dylematow, bo mieszkanie robie pod siebie i wszytsko sam wymyslam, a ze jest to moje pierwsze to duzo sie ucze i jak najmniej chcialbym popelnic bledow..., co i tak jest nieuniknione.

Pytanie o te lampy elgo? Kupowac je ? One mają czarne klosze i mysle, ze z okapem i tym pasem w szafie tworzyly by calkiem fajną calosc ...

Do tego mam na oku ten stolik co w zalączniku,

stolik.JPG

• 3 months później...

Witam

Jako, ze jestem facetem i nie mam takiego wyczucia jak kobiety, dlatego prosze o rady jaki dac wzór na szybę w kuchni, chodzi o szybę, która będzie nad blatem kuchennym. Bedzie to szyba z tego co rozmawialem z gosciem wypalana w piecu.

Kuchnia jak widac na zdjeciach, zresztą i całe mieszkanie wymysliłem, ze chce w bieli i czerni, kolory tez bardzo mi sie podobaja i tak chcialem, a opcjonalnie jakby mnie ew. dołowało po jakims czasie to dam wtedy dodatki czerwone lub ew. inny odcien. Dojdzie tylko jeszcze parę jakis donic z zielenią i to bedzie tyle.

Nie chce szyby z jakimis owocami, warzywami, a wymyslilem ze dam motyw glamour i np. jakis delikatny ornament jak na suficie w tej kascie, do tego na szybie na srodku tekst, jakies motto itp.

Zaznaczam, ze jestem singlem i robie to pod siebie. Nie che miec jabłek i marchewek, bo wydaje mi sie, ze nawet tam to by nie pasowalo...

Czekam na Wasze opinie, czy to dobry pomysl ?A mzoe zupelni zrobic cos innego, moze macie jakis pomysl ? Tak czy siak szyba musi byc, bo jak cos myje to leci mi na sciane. Dodam jeszcze, ze myslalem, aby dac jakis kolor na szybe,ale jesli dam kolor, a nie trafie do konca to potem amen i juz nic nie zrobie szyby przeciez nie bede wymienial bo to chore, a tak moge dac pare dodatkow typu male biale, czerwone doniczki itp. przed szyba i klimat juz się zmieni. Wydaje mi sie, ze czern i biel pozwala na rozne kombinacje

Ponizej zdjęcia kuchni i pare motywów jakie mi sie widzą, w tym jedno zdjecie-moj koszmarny fotomontaz:-)

DSCN0442.jpg

400_F_32360968_qK99J0A9RPgOVwJlS05s8kGZs5VFcDPI.jpg

DSCN0425.jpg

IMG_1844.jpg

11111.jpg

Witam

Potrzebuje porady czy dac obraz w stylu tryptyk czy typowy prostokąt lub tez cos co podglądnąłem w KFC... Szyba biala lakobel lub pleksi biała i na to grafika. Oczywiscie zamiast modelki, do kotrej nic nie mam mozna dac cos innego :-)

Tylko czy taka szyba (zamiast obrazu) od podlogi do sufitu bedzie wspolgrala z tym kasetonem? . NO mam juz maxa normalnie...Bo to jest troche zderzenie glamour z nowoczesnością, ale jesli kolorsytcznie nie bedzie spaprane to moze by to wyszlo calkiem fajnie, cos innego niz typowy obraz..

Te obrazy z tymi mostami, miastami wydaja mi sie byc troche oklepane, nie maja chyba tego smaczku....

Po porstu juz glupieje i zaczynam miec wątpliwosci co najbardzie pasuje do mojego wnętrza, jesli chodzi o motyw na obrazie jak i o sam jego ksztalt czy formę.

Z góry dziekuje za wszelkie sugestie

IMG_1786ii.jpg

IMG_1816.jpg

IMG_1842.jpg

IMG_1768.jpg

IMG_1786qq.jpg