Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uziom jak wykonać nie w fundamencie?

lockter

Recommended Posts

Na etapie fundamentów wykonawca nie zrobił mi uziemienia w fundamencie. Dajmy już spokój komentarzom dlaczego itd. Pytanie teraz co zrobić?

W domu nie będzie inst. odgromowej, chodzi tylko o uziemienie wewnętrznej instalacji.

Jutro akurat będą mi kopać rowy pod rozprowadzenie GGWC. Będzie to na głębokości 1,7-1,8 m. Pomysł jest taki, aby bednarką wyjść do tego wykopu i dać tam jej jakiś odcinek + ewentualnie sondę długości 1,5 m. Wtedy sonda byłaby na ponad 3m głębokości. Pytanie czy takie coś spełni swoje zadanie? Ile tej bednarki od domu wyciągnąć metrów i czy ta sonda jest potrzebna? A może lepiej więcej bednarki dać?

Ziemia to glina/ iły.

• 2 weeks później...

Czym więcej bednarki i czym głębiej wbity pilon tym lepszy uziom.

Bez pomiarów to tylko zgadywanie.

Możesz dać samą bednarkę, zakopać, zrobić pomiar i w razie potrzeby odkopać kawałek i wbić pilon, a jeśli mało to kolejny.

Uziom fundamentowy jest dobry bo tani i tyle.

Ja poza uziomem fundamentowym mam otok z bednarki wokół budynku.

• 3 weeks później...
Uziom fundamentowy jest dobry bo tani i tyle.

Ja poza uziomem fundamentowym mam otok z bednarki wokół budynku.

Nie zgodzę się. Uziom fundamentowy jest najlepszy pod praktycznie każdym względem. Jedyna wada to niemożność jego ułożenia po wybudowaniu budynku.

Jeśli masz uziom fundamentowy, to ten otok jest całkowicie bez sensu.

Nie zgodzę się. Uziom fundamentowy jest najlepszy pod praktycznie każdym względem. Jedyna wada to niemożność jego ułożenia po wybudowaniu budynku.

Jeśli masz uziom fundamentowy, to ten otok jest całkowicie bez sensu.

To i ja pozwolę się nie zgodzić. A co jeśli na przykład nie spełni wymaganego założenia uziom fundamentowy?

W moim przypadku koszt bednarki nie był duży [kupiłem na firmę z dużym rabatem] a zawsze jest możliwość wbicia pilonów i dokręcenie/dospawanie do otoku w bardzo niesprzyjających warunkach.

Ułożenie i spawanie wrobiłem wykonawce fundamentów.

Edytowane przez Pawlo111