oip 01.08.2013 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2013 (edytowane) Witam, Przymierzam się do zakupu projektu KALMAR pracowani domea - link poniżej: http://www.domea.pl/PL/projekty/pokaz/119 Bardzo pasuje mi na działkę i już raczej jestem zdecydowany, ale chciałem jeszcze zapytać czy ktoś na forum może buduje lub zbudował ten dom?(niestety nie udało mi się odszukać jakiejkolwiek relacji z budowy...) I czy może ktoś mi poleci jakąś ekipę - na razie stan surowy - z okolic Szczecina. Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam, Marek Edytowane 1 Sierpnia 2013 przez oip Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.08.2013 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2013 Wygląda nieźle jeżeli chodzi o układ. Natomiast rozmieszczenie okien dobrze wygląda na elewacji, bo praktyczne jest fatalne, jesli chodzi o doświetlenie wnętrz. Głównie chodzi o sypialnie i kuchnię. Zimą może być ciemno w tych pomieszczeniach. To projekt na dzialki z wjazdem od północy lub wschodu. Czyli sypialnie mają okna od północy. W dodatku okna są wąskie. Przy adaptacji projektu rozważyłabym zmianę układu okien. Ponieważ zmienia to bardzo elewację, radzę przerabiać z architektem a nie samodzielnie. Można też wygospodarować małą spiżarkę przy kuchni oraz z jednej z sypialni i łazienki zrobić mster bedroom:http://images62.fotosik.pl/44/3352c0864adf99ab.jpgpowiekszyłam też okna, zwęziłam korytarzyk, dodałam okno przy kuchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oip 04.08.2013 18:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2013 Z tymi okanami to się nie do końca zgodzę... szczególnie jeśli chodzi o sypialnie. W sumie to rozważałem zmianę tych okien na mniejsze niż na większe - te w projekcie są dość duże (do ziemi) wymiary około 1mx,2,4 m Według mnie wystarczy tyle okien aby zapewnić światło sypialniom. Nie muszą być tak aż tak doświetlone jak pokój dzienny. Sypialnia według mnie wręcz nie powinna być bardzo jasna - nawet lepiej chyba jak świtało nie operuje zbyt mocno (przynajmniej mnie się tak lepiej śpi Zostawię raczej te okna tak jak są tym bardziej że od północy nie powinno się robić dużych przeszkleń - duże straty ciepła.... W sumie tego okna w kuchni też bym nie powiększał - jest od południa i z większym oknem pomieszczenie mogłoby się zbytnio nagrzewać - a to chyba źle w przypadku kuchni... Jadalnie jest nieźle doświetlona i bardzo blisko kuchni - myślę że będzie ok... (konsultowałem już to ze znajomą architekt wnętrz i powiedziała że z kuchnią będzie dobrze Ten patent ze spiżaką nawet mi się podoba - dziękuję za podpowiedź natomiast masterbedroom w tym miejscu do mnie nie przemawia... Wolę tradycyjną sypialnięi drugą toaletę blisko jadalni i salonu... w przyszłości jak dzieci podrosną będzie bardziej praktyczne... dziękuję za porady i pozdrawiam... Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oip 04.08.2013 20:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2013 Chociaż to dodatkowe okno w jadalni wydaje się być dobrym pomysłem...nad tym się jeszcze zastanowię... dzięki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.08.2013 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2013 Pamiętaj, że pokój dziecka nie jest tylko sypialnia, ale również pokojem nauki i zabawy. Nie powinno być ciemne.Okno wąskie do ziemi wpuszcza mniej światła niż takiej samej wielkości, ale poziome.A zimą to już szybko będzie robić się ciemno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oip 04.08.2013 20:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2013 rozumiem,ale pomieszczenie odpowiednio 17 i 20 metrowa z dwoma i trzema oknami 1m x 2,4m nie będzie ciemne... nawet od północy...widzę to po swoim obecnym mieszkaniu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.08.2013 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2013 twój wybór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 05.08.2013 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 Projekt ciekawy z paru względów - jest wygodną parterówką z prostym dachem, ma spore sypialnie, niemałe pomieszczenie gospodarcze, zadaszony taras, garaż przyzwoitej wielkości, ładnie się prezentuje na wizualkach. Do mnie koncepcja otworów w tym projekcie nie przemawia. Plusem jest, że jest to cała, spójna koncepcja, i chwała Ci za to, że chcesz ją utrzymać. Minusy - wpływa to zarówno na doświetlenie i straty ciepła z pomieszczeń, podnosi koszty budowy (dom, który dałoby się efektywnie "obsłużyć" dziesięcioma oknami, ma ich szesnaście) - materiałów, bo koszt dwóch okien jest wyższy niż jednego większego i robocizny, bo narożniki są uciążliwe do wykonania i prawidłowego docieplenia. Ostatnia kwestia to pewne ograniczenia aranżacji pomieszczeń wynikające z takiego typu otworów. No ale to po prostu należy wcześniej przemyśleć umeblowanie pomieszczenia, położenie gniazdek, żeby później bez sensu nie zastawiać okna meblem a gniazd nie mieć za szafą i łóżkiem. Polecam przestawienie sedesu na inną ścianę, żeby szumy nie niosły się na salon. Zrezygnowałabym również ze ścianki pomiędzy salonem a jadalnią. Na wizualkach zamiast ściany jest jakiś ażur o barwie drewna, jednak i tak oba pomieszczenia są optycznie wąskie. Wydaje mi się, że otwarcie tej przestrzeni byłoby korzystniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oip 05.08.2013 09:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 dziękuję za uwagi...ten ażur raczej zostawię - podoba mi się... ja okurat nie przepadam za rozwiązaniem gdy jadalnia jest w jednym pomieszczeniu z salonem... wydaje mi się że okna raczej muszą pozostać dość wąskie i do ziemi - ma to istotny wpływ na wygląd budynku - całościowo...faktycznie, byćmoże dołożę pare takich podłużnych w dwóch trzech miejscach - tam gdzie jest to uzasadnione...no właśnie mam zamiar aranż wnętrz ustalić na etapie projektu aby później nie mieć problemu że coś nie będzie dograne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarekZZ 23.10.2013 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 Też przymierzałem się do budowy tego domu, ale bardziej spodobał mi się Narvik również z oferty Domei...Wystartował Pan już może z pracami, można byłoby zobaczyć jakieś zdjęcia?Pozdrawiam,Marek z Warszawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek2009 16.11.2013 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 Elfir - co jeszcze można zrobić, żeby polepszyć oświetlenie wnętrza oprócz dodatkowego okna w sypialni. Co z pokojami od frontu? Czy połączenia dwóch istniejących okien i przesunięcie ich na środek ściany coś da? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciekawski83 21.11.2013 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 pamiętaj że: "W kosztorysie uwzględniono ceny obliczone w poziomie II kwartału 2012 Biuletynu BCO Sekocenbud 2012 " - czyli policzono z przysłowiowego m2 http://www.domea.pl/files/38652680150c38831d1afa.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts