Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewający Dom Kablami Grzejnymi

piekar25

Recommended Posts

Dodam tylko, że wyrzut powietrza mam do garażu (1/2 jest w bryle domu, oddzielony od niej 12 cm. szarego styro).

Garaż nie jest ogrzewany, ma ocieplenie na zewn. tak jak cały dom (24 cm. szarego styro na ścianie zewn. i 40 cm. granulatu wełny na stropie), natomiast nie ma w podłodze.

Ciepło do garażu bierze się z:

- częściowo z przedsionka (są drzwi nieocieplone między tymi pomieszczeniami)

- częściowo z ciepła silnika samochodowego,

- częściowo z wentylacji (1/2 wyrzutu z reku ląduje w garażu),

- częściowo z wyrzutu powietrza z PC

- częściowo z przenikania ciepła spod budynku,

Efekt jest taki, że nawet w najgorsze mrozy mam w garażu 0 C. Ogranicza to straty ciepła na styku domu i garażu, praktycznie za free.

Wszystko razem, choć nie wygląda na zgodne z duchem forum, działa bezproblemowo. Od kilku lat.

• Odpowiedzi 243
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dodam tylko, że wyrzut powietrza mam do garażu (1/2 jest w bryle domu, oddzielony od niej 12 cm. szarego styro).

Garaż nie jest ogrzewany, ma ocieplenie na zewn. tak jak cały dom (24 cm. szarego styro na ścianie zewn. i 40 cm. granulatu wełny na stropie), natomiast nie ma w podłodze.

Efekt jest taki, że nawet w najgorsze mrozy mam w garażu 0 C.

OK, czy dobrze rozumiem że nie masz ocieplenia w podłodze garażu ?

Pod częścią mieszkalną masz, ile jeżeli mogę zapytać ?

Czy PC do wody nie przesusza Ci pomieszczenia w którym stoi ?

Nie mam garażu, znaczy mam ale to będzie biblioteka, więc tam nie mógłbym wyrzucać powietrza z PC.

Tak, garaż nie ma ocieplenia w posadzce.

Latem podłoga trochę chłodzi, zimą "grzeje". Pod budynkiem jest temp. dodatnia nawet w najgorsze mrozy, brak przegrody cieplnej umożliwia temu ciepłu "wejście" do zimniejszego garażu.

Pod częścią mieszkalną mam 15 cm. szarego styro 0,031 (w dwóch warstwach).

Co do PC, to jej działanie (coś koło 300m3/h) po pewnym czasie powoduje powstania lekkiego podciśnienia w całym domu. Nie przesusza pralni (bo tam stoi), natomiast ma inne wady:

- podciśnienie eksponuje każdą nieszczelność domu (efekt to wianie niektórymi gniazdkami, szczelinami okiennymi)

- moja PC (Dimplex) nie ma żadnego sterownika (który np. pozwoliłby na wyłączenie PC i grzanie w określonych godzinach wody do ściśle określonej temp. grzałką),

- moja PC (i chyba każda tego typu pompa) ma czujnik temp. powietrza zasilającego "w sobie", zamiast na kablu, który należałoby umieścić tam skąd czerpie ona powietrze (kiedy chcesz wziąć powietrze z dworu, to PC będzie działać do tych +7C, kiedy temp. spadnie poniżej PC się wyłączy.......po czym po kilkunastu minutach włączy się ponownie, bo powietrze dochodzące do czujnika będzie cieplejsze niż +7C - wszak urządzenie stoi w ciepłym domu - pochodzi kilka minut i znowu zassie zimne powietrze i się wyłączy itd itd = krótka droga do uśmiercenia urządzenia)

- moja PC nie jest zbyt cicha, czasem kiedy załączy się w nocy trochę przeszkadza

Teraz zrobiłbym to inaczej.

pzdr

mysle ze bez utraty gwarancji / ewentualnie za zgoda producenta moglbys wyrzucic czujnik temperatury bezposrednio na czerpni tak jak my ze sterownikow od kabli wyrzucamy czujniki temperatury pomieszczenia by nie bylo przeklaman przez rozgrzewajace sie styczniki w sterowniku

O czymś takim właśnie piszę. To dobra opcja.

Jak ktoś chce to służę radą, jak dobrze i bezproblemowo (cicho, efektywnie i wysoce sprawnie) zaprząc PC do produkcji CWU w domu grzanym prądem przy COP = 1.

Ale myślę, że to temat na inny wątek.

pzdr

a nie chciałbyś założyć taki wątek gdzie wszystkie twoje doświadczenia byłyby w jednym miejscu? interesujące są takie informacje z praktyki.

moze by tak watek "kompetny system grzewaczy do 15 tys....." przeksztalcic w taka wlasnie encyklopedie najciekawszych z naszego pkt widzenia przypadkow w ktorym to bysmy opisywali nie tylko instalacje, opis domu ale rowniez uwagi z praktyki

potencjalny zainteresowany mialby zbior informacji w 1 miejscu

a watek by sie troche ozywil

moze by tak watek "kompetny system grzewaczy do 15 tys....." przeksztalcic w taka wlasnie encyklopedie najciekawszych z naszego pkt widzenia przypadkow w ktorym to bysmy opisywali nie tylko instalacje, opis domu ale rowniez uwagi z praktyki

potencjalny zainteresowany mialby zbior informacji w 1 miejscu

a watek by sie troche ozywil

fajnie, że przypomniałeś. jak najbardziej adekwatny wątek dla tego typu wpisów. sam byłbym zadowolony z takiej "encyklopedii" :) kompendium wiedzy dla oszczędnych ;)

mi podoba sie to ze piszesz qubic wprost co sie dzieje i nie owijasz w bawelne , sam zastanawiam sie nad super tanim klimatyzatorem rodem z chin do testow - takie 660 zl to pryszcz - moge zaszalec, pozatym nic innego mi sie nie kalkuluje zbytnio

on nigdy nie przepadnie - moze nie bedzie z tych super popularnych ale zawsze bedzie ... musze go znow w stopke wrzucic

mi podoba sie to ze piszesz qubic wprost co sie dzieje i nie owijasz w bawelne , sam zastanawiam sie nad super tanim klimatyzatorem rodem z chin do testow - takie 660 zl to pryszcz - moge zaszalec, pozatym nic innego mi sie nie kalkuluje zbytnio

on nigdy nie przepadnie - moze nie bedzie z tych super popularnych ale zawsze bedzie ... musze go znow w stopke wrzucic

osobiście używam go do szybkiego podgrzania zwłaszcza rano łazienki i parteru. sprawdza się. do ciągłego grzania kupiłbym inwerter np. za 1200-1500, jak najcichszy na małym biegu.

z tego co pamiętam to masz jeszcze do wyboru Warmup, Luxbud i Polcontact. ja mimo wszystko kupiłem elektrę w dobrych pieniądzach.

PS. właśnie z ciekawości zaglądnąłem na Warmup bo jak kupowałem to mieli ciekawe sterowniki - teraz mają kolejną generację -

http://pl-warmup.pl/sklep/pl/p/Termostat-dotykowy-WiFi-4iE-WARMUP-czarny-PRZEDSPRZED./219

- już nie musi być paskudnym pokrętłem na ścianie :) - gdyby tylko nie ta cena :mad: jeden jeszcze bym przełknął ale 9 szt. to już obłęd...

Warmup - nawet nie wiedziałem, że istnieje Ktoś inny niż Devi i Elektra :p - mają naprawdę fajne sterowniki. Szkoda, że posiadają tylko kable o mocy 20W/mb...ale tak i tak będę je rozpatrywał przy zakupie NCO.

piekar_ dobrze śmigają???

...tak na marginesie mogą być do akumulacyjnego zastosowane kable 10W/mb?

Edytowane przez Hanss