mgl1 12.12.2013 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 Witam,miał ktoś jakieś doświadczenie ze sprzętem 2N? Konkretnie chodzi mi o ten domofonl . Potrzebuje pociągnąć kabel od wideodomofonu jakieś 250 metrów + chciałbym mieć możliwość rozmawiania ze smartfona. Wygląda na to, że ten domofon to spełnia, a cena korzystniejsza niż np. Mobotix. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homelogic 12.12.2013 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 (edytowane) Mamy doświadczenie. Sprzęt ogólnie OK. Cena korzystniejsza od Mobotixa z kilku bardzo ważnych powodów: - bardzo tania kamera VGA, wąski kąt widzenia (vs 3 MPix 180 stopni w Mobotixie) - niskiej jakości plastik, rozpada się od patrzenia (vs porządny ABS w Mobotixie + wszystkie złączki szczelne) - aby używac smartfonów musisz dokupić dodatkowe licencje (ok. 50 EURO, Mobotix ma wszystko od razu + własny serwer SIP) - słabo udokumentowane API, ostatnio zmienione (vs super opisane i stabilne API Mobotixa) Mobotix to niemiecki sprzęt na lata, 2N to czeski sprzęt na lato - ale tez działa . Sensowniejszy od VARIO jest FORCE, który ma lepszą kamerę (lepsze kąty, ale nadal się nie umywa do Mobotixa) i wytrzyma nawet silnego kopniaka. Edytowane 12 Grudnia 2013 przez homelogic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 18.12.2014 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2014 Zapraszam do mojego wątku :http://forum.muratordom.pl/showthread.php?225005-Jak-zrobi%C4%87-samemu-videodomofon&p=6408839&viewfull=1#post6408839 Podjąłem próbe zrobienia czegoś takiego. Ale nie jest łatwo Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gumis107 30.01.2015 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2015 Temat juz troche nieaktulany ,bo pojawily sie kamerki wi-fi za grosze z powiadamieniam smesem i czujnikiem ruchu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 30.01.2015 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2015 Czy ja wiem.Po pierwsze : po ile to jest za "te grosze" ? Po drugie : w jaki sposób realizuje się za ich pomocą dzwonek i otwieranie furtki ?Po trzecie : mają audio w dwie strony ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Scdom 31.01.2015 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2015 Czy ja wiem. Po pierwsze : po ile to jest za "te grosze" ? Po drugie : w jaki sposób realizuje się za ich pomocą dzwonek i otwieranie furtki ? Po trzecie : mają audio w dwie strony ? Fantom http://allegro.pl/alarm-etiger-s3-sim-gsm-zestaw-z-kamera-ip-wifi-i4963680576.html?bi_s=ads&bi_m=p2,1&bi_c=9296 Może o coś takiego chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 31.01.2015 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2015 No dobry przykład.Czyli nie reralizuje żadnych z 3 funkcji które opisałem wyżej i to nie są "grosze". To nie videodomofon. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 31.01.2015 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2015 Temat juz troche nieaktulany ,bo pojawily sie kamerki wi-fi za grosze z powiadamieniam smesem i czujnikiem ruchu. a możesz podać jakieś sensowne przykłady? bo nie wiem jak to szukać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iF-Jimi 01.02.2015 00:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 (edytowane) Wzięliśmy jakiś czas temu w firmie na stół chińskie urządzenia Derso. Jakość wykonania podobna do 2N, nawet lepsza. Cena dużo niższa, bo 1100 zł i nie trzeba dokupywać licencji tak jak w 2N. Kamera podobnej rozdzielczości czyli pozostawiająca wiele do życzenia. Swoją drogą tego nie rozumiem w 2N, trochę te urządzenia kosztują a kamera jak w starej Nokii. No i podobnie jak w 2N, w Derso trzeba kombinować z SIP-em. Najtaniej na Raspberry, ale nie jest to proste. Mój informatyk trochę się nakombinował przy pomocy dystrybutora który również nie posiada wyczerpującej wiedzy na ten temat. W zasadzie dystrybutor odpalał to równolegle z nami. Efekt jest taki że teraz chodzi to przyzwoicie, stabilnie, ale testujemy na razie 2 sztuki, u mnie w domu i u mojego informatyka. API i dokumentacja również słaba, ale muszę przyznać że z czasem coraz lepsza. Ostatnio widziałem też u jednej ze współpracujących z nami firm instalacyjnych fajne "polskie" urządzenie firmy Domophone. Względnie fajnie wykonane, kamera znacznie lepszej jakości niż Derso / 2N i cena przyzwoita, ponad 2 tysie. Prawdopodobnie jest to również chińskie urządzenie ale z całkowicie polskim, autorskim oprogramowaniem. Będzie to prawdopodobnie następne urządzenie nad którym się pochylimy do testów. Co do Mobotixa o którym wspomniał homelogic to faktycznie urządzenie o dwie klasy wyżej od wspomnianych powyżej. Ma tylko jedną wadę. Długo bym się zastanawiał czy powiesić na furtce przed domem urządzenie za prawie 7 tysi mimo świetnej jakości Edytowane 1 Lutego 2015 przez iF-Jimi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homelogic 01.02.2015 01:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 Co do Mobotixa o którym wspomniał homelogic to faktycznie urządzenie o dwie klasy wyżej od wspomnianych powyżej. Ma tylko jedną wadę. Długo bym się zastanawiał czy powiesić na furtce przed domem urządzenie za prawie 7 tysi mimo świetnej jakości Podstawowy Mobotix kosztuje niecałe 1000 euro netto. Super okazja Poza tym wcale nie jest tak różowo, bo Mobotix ma parę innych wad... Podstawową wadą jest obiektyw - dzienny lub nocny. Czyli albo kupimy z kolorowym obrazem ale wieczorem czy w nocy zobaczymy kolekcję smug we framerate 1FPS. Albo kupimy biało czarny obraz, który i tak trzeba będzie doświetlić we własnym zakresie. Ja rozumiem upór i brak kompromisów w jakości czym się chwali mobotix, ale domofon bez własnego podświetlenia to trochę słaby pomysł. Dalej - apki mają nie do końca dopracowane, przede wszystkim jest problem na niektórych ipadach z wyskakiwaniem powiadomień pop-up czy działaniem w tle. Z kolei przy dostępie zdalnym różnie bywa z apkami SIP, które czasem sobie prawidłowo zasną na androidzie a czasem nie. Kolejny problem - streaming mjpeg. No nie ma bata, zawsze będzie rwało. I teraz mam problem, bo klient się mnie pyta jak to możliwe że domofon który mu sprzedałem za kupę kasy nie widzi w nocy, rwie obraz i apka nie potrafi się obudzić z tła. I nie wiem co mu odpowiedzieć, mimo że pytanie jest bardzo sensowne... Ostatnio przestaliśmy się szczypać i jak klienci pytają o videodomofony do integracji to odpowiadamy zgodnie z prawdą że jedynym niezawodnym, kompletnym i godnym polecenia systemem jest Siedle Access. Komplet z serwerem dostępu (wypas maszyna) wychodzi niecałe 20k złociszy, więc szybko brać bo klienci walą dzwiami i oknami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maanniutek 06.02.2015 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 My zakładaliśmy ostatnio kenwei nie jest tani, ładnie wygląda ale ma wadę podstawową kamera jak ma za mało światła sieje zakłoceniami na niebiesko, już z kilkoma mieliśmy do czynienie i wszędzie ten sam problem, ale to są zakupy klientów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcelix 09.02.2015 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 Macie jakieś doświadczenia ze sprzętem z poniższego linku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 09.02.2015 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 (edytowane) Ooo. W sumie pierwszy videodomofon ip w takiej dobrej cenie jaki widzę. Video tnie niemiłosiernie. Jestem ciekaw jak Audio.Do tego chyba trzeba byc w sieci lokalnej (w domu) aby to działało. Chyba przez GSMa nie działą.Ale wstepnie jest to dobra alternatywa. Fantom Edytowane 11 Czerwca 2015 przez szczukot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 17.02.2015 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 (edytowane) No i jak ktoś jest zainteresowany tym sprzętem to mam na sprzedaż : http://allegro.pl/show_item.php?item=5443591211 Fantom Edytowane 11 Czerwca 2015 przez szczukot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek321 03.07.2016 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2016 Ooo. W sumie pierwszy videodomofon ip w takiej dobrej cenie jaki widzę. Video tnie niemiłosiernie. Jestem ciekaw jak Audio. Do tego chyba trzeba byc w sieci lokalnej (w domu) aby to działało. Chyba przez GSMa nie działą. Ale wstepnie jest to dobra alternatywa. Fantom Ale to jest raczej zabawka, zdarzają się częste problemy z serwerem, raz działa raz nie.. A to działanie to nie można w żaden sposób porównać do 2n . to raczej nie jest alternatywa, ale co się dziwić różnica cenowa mniejsza o 0.. Zna ktoś jakieś inne rozwiązania w pośrednich cenach? które można integrować z ID. Mobotix czy 2N jest często za drogie Wszystkie wpisy mile widziane.. Tak naprawdę to przydał by się przegląd parametrów różnych produktów.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gienek.w 05.07.2016 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2016 Ja już jakiś czas temu dokonałem tego odkrycia: urządzenie, które ma masę ciekawych opcji, na brak opisów nie można narzekać. Sterowanie 3 przekaźnikami to świetna sprawa. Sip działa bardzo dobrze porównywalnie do 2N, testowałem na telefonie wideo grandstream.. Po sieci lokalnej wystarczy wpisać IP telefonu stacjonarnego. A zdalnie to za pomocą serwera sip lub dedykowanej aplikacji. Są jeszcze inne sipowe urządzenia na rynku w rozsądnych cenach np. fanwil, ale audio wychodzi tyle co w tym wypadku z wideo i znacznie mniej opcji i parametrów.. Mam nadzieję że pomogłem .. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts