Gość Arturo72 27.09.2013 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 Podoba mi się ocieplenie stropu cienkimi warstwami styropianu które wynalazł R&K (parę postów wyżej). Tylko gdzie to kupić, albo jak to zrobić? I czy będzie to naprawdę skuteczne, czy nie zrobią się jednak szczeliny? Do ocieplenia stropu nie musi być koniecznie styropian z rowkami,wg mnie nawet nie wskazany ponieważ kazdy wycięty rowek to jakiś tam mostek termiczny. Mam ocieplony strop styropianem w dwóch warstwach 2x15cm,żeby zapobiec jakimkolwiek szczelinom,pomimo zapiakowania kazdej z osobna,na to wszystko będzie wysypana warstwa ok.10-15cm proszku PUR. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fanft 28.09.2013 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2013 (edytowane) Arturo72 ... no właśnie strop ... a ja chcę ocieplić dach.Na wszelki wypadek gdyby okazało się, że przyda mi się jednak poddasze użytkowe.Więc muszę coś wymyślić i ocieplić między krokwiami. Co do pianki to oczywiście pomyliłem U z lambdą. Sorry.Tak czy inaczej ma lambdę dużo lepszą od wełny + idealne wypełnienie powierzchni (zero mostków).Kwestia czy warto.Mogę też kupić porządny styropian, piankę, uchwyty mocujące i zrobić to własnymi "rencoma". Cena będzie podobna do pianki, ale czy efekty lepsze?Wełny się boję. Podobno z biegiem czasu ubija się i powstają piękne dziurki. Trzeba jej kłaść dużo i na zakładkę a i tak nie gwarantuje takiej szczelności. Zainteresowałem się pianką PUR właśnie pod wpływem autorusa. Chyba muszę go spytać co o tym sądzi. Edytowane 28 Września 2013 przez Fan*ft Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 28.09.2013 07:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2013 z własnego doświadczenia - NIEWARTO! po 1,5 roku (końcem lata) konstrukcja dachu tak siadła że musiałem od nowa ustawiać antenę która jest do krokwi przymocowana, to tylko potwierdza to o czym pisałem (wkleiłem) kilka postów wyżej, ponieważ nie wiesz czy w ogóle będzie potrzebne Ci poddasze zapoznaj się z najnowszymi postami w DB Lobo_M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fanft 28.09.2013 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2013 Hmm ... właśnie wymieniłem się korespondencją z Autorusem.On zdecydowanie poleca piankę PUR. Sam ją będzie stosował za miesiąc.Dla anteny SAT wystarczy 1-2 milimetry przesunięcia aby gubiła sygnał. To nie argument.Właśnie piana PUR (otwartokomórkowa) jest bardzo elastyczna jeśli chodzi o przesunięcia.Ściśle przylega do krokwi i dachu i nie straszne jej żadne ruchy.No nic. Na razie śledzę temat. Decyzję o dociepleniu dachu będę musiał podjąć w przyszłym roku.Poczekam co po paru miesiącach od natrysku powie Autorus. Dzięki za namiar na Lobo_M. Bedę wertował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomeekk 21.10.2013 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 Fajna inicjatywa. Szkoda, że nie w zachodniopomorskim Sam jestem inwestorem, który będzie 'się budował' na przyszła wiosnę i od dwóch miesięcy czytam i czytam i kombinuje jak tu nie wtopić z pierwszym domem. Widziałem, że pomysł masz z thermomurem. Sam zastanawiałem się nad thermblockiem zasada chyab podobna http://www.quickhome.pl/index.php/nasze-domy/domy-thermblock.html jednak ludzie straszą*tym styropianem od środka. Stanęło zatem na szkielecie. Chyba, że ten styropian od środka to jednak nie takie zło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 27.10.2013 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 Fajna inicjatywa. Szkoda, że nie w zachodniopomorskim Sam jestem inwestorem, który będzie 'się budował' na przyszła wiosnę i od dwóch miesięcy czytam i czytam i kombinuje jak tu nie wtopić z pierwszym domem. Widziałem, że pomysł masz z thermomurem. Sam zastanawiałem się nad thermblockiem zasada chyab podobna http://www.quickhome.pl/index.php/nasze-domy/domy-thermblock.html jednak ludzie straszą*tym styropianem od środka. Stanęło zatem na szkielecie. Chyba, że ten styropian od środka to jednak nie takie zło? jeszcze co prawda nie mieszkam ale moim zdaniem nie takie zło a na dodatek budowanie w tym systemie jest bajecznie proste i możesz to zrobić samodzielnie. Ja jestem w trakcie budowy tj. mam SSOO czyt. stan surowy otwarty ocieplony JMN też sam stawia i na dodatek robi styropianowy strop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 02.12.2013 19:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2013 Temat i koncepcja nie umarły - potrzebują czasu .... w chwili obecnej wyklarowuję się 1 bardzo ważna sprawa do końca roku padnie najprawdopodobniej ostateczna decyzja czy będzie 1 czy 2 domy i jak ewentualnie usytuowane później wkracza geodeta i dokładnie wytycza / nanosi na mapy dane do podziału i składamy papiery o WZ jeśli papierologia pójdzie sprawnie to początkiem wakacji zaczynamy budowę - stan SSZO do końca 2014 roku dla 1 (lub jedynego domu) to chyba narazie tyle - kolejny wpis pewnie końcem roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sly1234 31.01.2014 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2014 skarbi poniżej rysunek pokazujący jak przy takim "tradycyjnym" robieniu dachu zimą powietrze robi co chce z dowolną izolacją http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=204882&d=1375902115 mam nadzieję ze czytelne i nie wymaga komentarza - jeśli jednak ktoś czegoś nie kuma - pisać śmiało - by nikt więcej nie popełniał już błędów! PS. w stopce podaj pow. użytową / powierzchnie grzewczą i kubaturę - bo zaraz Ci się ktoś przy..... bo masz skosy Fajnie , że tłumaczysz tak łopatologicznie. Jest tutaj (forum muratora) wiele osób o ogromnej wiedzy , jednak nie dziela się nią w sposób tak prosty. FM odwiedzają w wiekszości laicy , którzy chcą liznąć troszkę wiedzy budowlanej i ty im (mnie) na to pozwalasz. Jeszcze raz dzięki i czekam na start budowy . Na 100% będzie co czytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 03.02.2014 09:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 sąsiedzi wycofali się z chęci sprzedania aż 3,5 ar działki - dla nich to szał - zbudują na niej .... kiosk ruchu ? ja przez to wybuduję 1 dom - za to na nieco większej działce zgłoszenie do Starosta już poszło - wciągu 2 tyg nastąp podział działki - tj wizyta geodetów w wyznaczonym terminie o wyznaczonej godzinie na działce - procedura wymaga powiadomienia sąsiadów - realnie wszystko ma potrać ok 6 tyg. dobra informacja wynikająca z braku dokupienia działki obok jest taka że nie muszę czekać na podział by uzyskać WZ-kę - bo dla mojej działki już mam - po podziale nadal obowiązuje kolejny krok to wybór projektu , jego adaptacja oraz uzyskanie PNB jedno jest pewne - dom nie będzie miał kabli tylko rurki w płycie i będzie miał tanią PC PP by zmieścić się w normach do świadectwa energetycznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 03.02.2014 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 sąsiedzi wycofali się z chęci sprzedania aż 3,5 ar działki - dla nich to szał - zbudują na niej .... kiosk ruchu ? ja przez to wybuduję 1 dom - za to na nieco większej działce zgłoszenie do Starosta już poszło - wciągu 2 tyg nastąp podział działki - tj wizyta geodetów w wyznaczonym terminie o wyznaczonej godzinie na działce - procedura wymaga powiadomienia sąsiadów - realnie wszystko ma potrać ok 6 tyg. dobra informacja wynikająca z braku dokupienia działki obok jest taka że nie muszę czekać na podział by uzyskać WZ-kę - bo dla mojej działki już mam - po podziale nadal obowiązuje kolejny krok to wybór projektu , jego adaptacja oraz uzyskanie PNB jedno jest pewne - dom nie będzie miał kabli tylko rurki w płycie i będzie miał tanią PC PP by zmieścić się w normach do świadectwa energetycznego Gratuluje postepow. Co do wymogow SE to moze by zrobic wodna na kospelu, dolozyc ogniw i ladowac nimi grzalki? Ogniwa amorficzne pracuja nawet jak nie ma slonca, i SE zadowolone i zuzycie mniejsze... Tania PC do CO to i tak 7-8 tys, w tej cenie to wolalbym klime, albo jakis spec moglby klime na PC P-W przerobic:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 03.02.2014 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Jeśli te 2 domy powstaną ... to można pomyśleć o małej gruntówie ... na 2 domy było by ciekawe.. nie mówię o 3 -4 ...mała tj do 5-6 kW mocy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 03.02.2014 11:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 temat ogniw do rozważenia - spory koszt inwestycyjny .... bez akumulatorów zwrot i tak po nastu latach ... - pytanie co z okresami z duzymi opadami sniechu - ze śniegiem zalegającym na dachu - nawet instalowanie na ścianie południowej mogłoby w grę wchodzić - ale poczekam na "kolektor" ala jasiek - ma być w lecie zainstalowany u M.A.G.a na ścianie bez dokupienia tych 3,5 ar dwóch domów nie będzie tak jak pisałem ... będzie tylko 1 - 2 nie zmieszczą się na tym czym dysponujemy PC PP biorę pod uwagę tylko i wyłącznie w tanim wydaniu z marketu jako klimatyzator z funkcja grzania jako dodatkowe żródło grzania a na papierze by zmieścić się w normach do ŚE na dzień dzisiejszy skłaniam się ku następującym rozwiązaniom - gwc - na wiosnę sprawdzę jakie są szanse wykonania szczelnego rurowego GWC - obstawiam jednak że mogą być nikłe ... chyba że zakopie go w kierunku swojej działki gdzie jest znacznie wyżej i więcej ziemi - jeśli nie będzie glikolowiec - jedna pętla pod płytą fundamentową - płyta fundamentowa izolowana max 20 cm XPS wraz rurkami do CO, Woda, OC itp- ściany isomur - najprawdopodobniej te cieńsze + X cm styro na ściany - tu zadecyduje tylko i wyłącznie sumaryczny koszt wykonania tj gotowy produkt droższy , zero nakładów pracy czy półśrodek + własny nakład pracy - trzeba sprawdzić gdzie przecinają się linie zrównujące nakłady finansowe - okna - nie licząc drzwi tarasowych - ze względu na cenę fix+drzwi szer. 270 - pozostałe okna będą fix'ami - sam pakiet szybowy osadzony w warstwie ocieplenia (w kształtkach styropianowych ISODOM) - WMG + kolektor dachowy / czerpnia dachowa - strop - jeśli się uda - monolityczny , płaski dach oparty o JS jak u JMN, jeśli nie to prefabrykowana więźba dachowa , dach o minimalnym kącie nachylenia - poddasze jako bufor ciepła z wywalanego powietrza przez wentylacje - dach 2 spadowy - kryty ?? zobaczymy ... mozliwe że dlachodachówką - tańsza więźba dachowa , lepsze osiągi kolektora dachowego itp założenie - jak najwięcej wykonać własnymi rękami - a jeśli już gdzieś kogoś do czegoś wołać to żeby było jak najprościej i jak najtaniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 03.02.2014 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 temat ogniw do rozważenia - spory koszt inwestycyjny .... bez akumulatorów zwrot i tak po nastu latach ... - pytanie co z okresami z duzymi opadami sniechu - ze śniegiem zalegającym na dachu - nawet instalowanie na ścianie południowej mogłoby w grę wchodzić - ale poczekam na "kolektor" ala jasiek - ma być w lecie zainstalowany u M.A.G.a na ścianie - płyta fundamentowa izolowana max 20 cm XPS wraz rurkami do CO, Woda, OC itp Ogniwa mozesz dac pioniowo i snieg nie przeszkodzi:) One sa cakliem przyjemne jesli mozna je spiac z urzadzeniem o znacznym COP, np klima. Wtedy mozna miec praktycznie prawie darmowe CO - w dzien wszystko naladujesz. Co do plyty to jesli scian wewnetrznych nosnych nie bedzie zbyt wiele to pomysl o lawach z Izodomu, koszt wychodzi calkiem calkiem, szybko to powinno pojsc (u mnie sie na wiosne okaze jak szybko:) ). Przy scianie i fundach z Izodomu mostek samych scian zewnetrznych bedzie pomijalny, scina do samej gory bedzie odcieta od domu a i podloga szczelnie od gruntu odcieta. U mnie wyszlo 34 m2 law, bloczki kosztowaly 3300 PLN, do tego beton, niecale 5 kubikow, troche stali, dysperbit i wychodzimy z ziemi:) Na podloge daje 15 cm styro, powinno starczyc, 65 m2 parteru (podlogi) powinno wyjsc ponizej 10 tys PLN (z wylewka i izolacja wlacznie) do daje 150 zl/m2 (przy braku scian nosnych wewnetrznych). Kosztowo wychodzi tak: Izodom - 3300 Beton (lawa/stopa) - 1500 Stal - 1000 Dysperbit, papa - 500 Chudziak - 900 Styro - 1700 Inne - 300 Lacznei 9200, pewnie wyjdzie 10 tys jak nic:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 03.02.2014 12:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 nawet jeśli miałbym ze 2 poprzeczne działowe - nośne - to chyba niewiele to zmienia - a bloczki na czym układasz? z betonu na równo coś trzeba wylać?? jakąś ławę a na niej dopiero ściany fundamentowe z bloczków ?? rozmawiałem z jaskiem o tym - pod kątem braku mostków i ciągłości izolacji rewelacyjny pomysł - zastanawiam się tylko jak to u mnie by było z tymi podmokłymi terenami ... to jedyne czego się boje ... przy płycie wymieniam grunt - robię automatycznie drenaż itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 03.02.2014 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 nawet jeśli miałbym ze 2 poprzeczne działowe - nośne - to chyba niewiele to zmienia - a bloczki na czym układasz? z betonu na równo coś trzeba wylać?? jakąś ławę a na niej dopiero ściany fundamentowe z bloczków ?? rozmawiałem z jaskiem o tym - pod kątem braku mostków i ciągłości izolacji rewelacyjny pomysł - zastanawiam się tylko jak to u mnie by było z tymi podmokłymi terenami ... to jedyne czego się boje ... przy płycie wymieniam grunt - robię automatycznie drenaż itp Bloczki ida na stope fund, cala bedzie wymazana dysperbitem, potem leje 4 rzedy, znowu trzeba zamalowac, wiec taka podwojna bariera powinna zapobiec przenikaniu wilgoci, dodatkowo dam w beton na kilku wysokosciach czujke temp i wilg, zeby pare kolejnych mitow obalic, jest jeszcze opcja wladowac tam PEXa, ale to sobie musze przeliczyc. Tak czy inaczej tylko zostawiam do dyskusji:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 03.02.2014 13:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Dasz beton z jakims "cudownym" dodatkiem i masz podciaganie wilgoci z glowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 03.02.2014 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 temat ogniw do rozważenia - spory koszt inwestycyjny .... bez akumulatorów zwrot i tak po nastu latach ... - pytanie co z okresami z duzymi opadami sniechu - ze śniegiem zalegającym na dachu - nawet instalowanie na ścianie południowej mogłoby w grę wchodzić - ale poczekam na "kolektor" ala jasiek - ma być w lecie zainstalowany u M.A.G.a na ścianie ... Ten koszt inwestycyjny może ci ponieść fundusz, szykują program wsparcia... http://gramwzielone.pl/energia-sloneczna/9432/program-prosument-nfosigw-proponuje-10-20-dotacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 03.02.2014 13:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 wrzucę sobie tu informacje -----------------------------------------W tym miesiącu program "Prosumenta" ma zatwierdzić zarząd NFOŚiGW. W przyszłym kwartale ma się rozpocząć nabór banków, które wezmą udział w programie, przy czym można się spodziewać, że do chęć udziału w "Prosumencie" zgłoszą banki biorące udział w innym, realizowanym aktualnie programie NFOŚiGW mającym na celu dopłatę do kredytów na montaż kolektorów słonecznych - w tym BOŚ Bank. W przypadku sprawnego przeprowadzenia naboru banków do "Prosumenta", jego realizacja w przypadku gospodarstw domowych oraz wspólnot i spółdzielni mieszkaniowych mogłaby ruszyć - tak jak zapowiadał wcześniej Fundusz - w III kwartale tego roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 07.02.2014 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 Witam. R&K będę śledził ten wątek może kilka pomysłów przechwycę do siebie. Mam pytanie co do okien jako sam pakiet szybowy w ramie z kształtek isodom ? Jak to widizsz, widziałeś już coś takiego? Czytałem wątek który utworzył miloszenko na ten temat ale nie za bardzo znalazłem tam gotowe rozwiązanie. A co jakby taki pakiet szybowy umieścić bezpośrednio w takiej ramce jaką się stosuje w montażu MOWO? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 07.02.2014 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 (edytowane) Mam pytanie co do okien jako sam pakiet szybowy w ramie z kształtek isodom ? Jak to widizsz, widziałeś już coś takiego? Czytałem wątek który utworzył miloszenko na ten temat ale nie za bardzo znalazłem tam gotowe rozwiązanie. A co jakby taki pakiet szybowy umieścić bezpośrednio w takiej ramce jaką się stosuje w montażu MOWO? A żona w zimie zgodzi się myć okna w kożuchu od zewnątrz ? Cóż,można się myć we wiaderku to i mycie okien opatulonym można znieść Czego to ludzie nie wymyślą... W Bułgarii zamiast muszli ustępowej w niektórych ubikacjach była jedynie...dziura odpływowa. Proponuję rozpatrzyć kolejną oszczędność,sądzę,że będzie to większa oszczędność niż fixy czy pakiety szybowe. Edytowane 7 Lutego 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts