Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

R&K buduje nowy dom ZX35 ...standard PASYWNY w rozsądnej cenie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A żona w zimie zgodzi się myć okna w kożuchu od zewnątrz ?

Cóż,można się myć we wiaderku to i mycie okien opatulonym można znieść ;)

Czego to ludzie nie wymyślą...

W Bułgarii zamiast muszli ustępowej w niektórych ubikacjach była jedynie...dziura odpływowa.

Proponuję rozpatrzyć kolejną oszczędność,sądzę,że będzie to większa oszczędność niż fixy czy pakiety szybowe.

nie przeginaj

u nas od wczoraj +6stC i piękne słońce, samochód umyłem to niby z jakiej racji nie mogłaby okien przelecieć ???

w końcu chciały równouprawnienia to co im będę zabraniał :)

nie wiem po co te nic nie wnoszące uwagi...

Rozumiem, że otwieranie okna na oścież przy -10*C na zew. i mycie go w "ubraniu domowym" to super zdrowa atrakcja, ale nie lepiej wyjść na zewnątrz jak świeci słońce i umyć już te okna w 15-20 min w okół całego domu? No i można się ubrać jak człowiek a nie latać tak jak to określiłeś "opatulonym" po domu? Moim zdaniem fixy to nie tylko oszczędność w cenie stolarki okiennej ale i lepsza izolacyjność, bo sam pakiet szybowy może mieć np. U=0,5.

R&K sorry za OT.

EDIT: gentoox mnie uprzedził ;)

Gość Arturo72
Moim zdaniem fixy to nie tylko oszczędność w cenie stolarki okiennej ale i lepsza izolacyjność, bo sam pakiet szybowy może mieć np. U=0,5.

Przelicz to na stratę w kWh a potem w PLN.

Podaj wynik to podyskutujemy.

W moim przypadku fix a nie fix to była różnica 120zł za okno 150x150.

Miska sedesowa to ok.300zł a takich mam dwie...

U mnie fixy są aż 50% tańsze! Nie wiem dokładnie jakie mają U, bo firma nie przeprowadziła takich badań. Ale jeżeli miałbym sam pakiet szybowy dobrze zamontowany o U=0,5 to oszczędziłbym rocznie 689,25 kWh. Nie mówię że koniecznie chciałbym coś takiego u siebie, bo może przyjdzie orkan 2 i mi te wszystkie pakiety wwieje do środka ;) Ale ciekaw jestem jak to miało by być rozwiązane technologicznie.

... sam pakiet szybowy może mieć np. U=0,5.

Nie U jest najwazniejsze.

cyt.: "Szyba dwukomorowa wykonana ze szkła z powłokami niskoemisyjnymi, o współczynniku Ug=0,6 w/m2 K i współczynniku Solar Factor g = 0,60, nawet od strony północnej generuje zyski ciepła na poziomie +49 kWh/m2, straty zaś na poziomie -56 kWh/m2, co w efekcie daje bilans energetyczny na poziomie -7 kWh/m2 (podczas gdy bilans energetyczny ściany wynosi -10 kWh/m2). W przypadku pozostałych stron świata bilans jest naturalnie bardziej korzystny."

Ale są pakietu o jeszcze większych zyskach:

"Doskonale zilustrował to przykład okna EkoSun, które nagrodzono ostatnio w jakimś konkursie. Otóż to okno z szybą o wsp. Ug=0,6 i g=0,62 ma dodatni bilans energetyczny i przez każdy metr kwadratowy swojej powierzchni dostarcza w całym roku prawie 60 kWh ! Tak wyliczyła Dolnośląska Agencja i z tym nie co dyskutować. Biorąc pod uwagę wszystkie straty i zyski ciepła, jakie przez to okno przechodzi – w sumie wychodzi na PLUS.

Ale zaetykietowano także inne okno EkoSun, w którym zmieniono szybę na cieplejszą (Ug=0,5) i okazało się, że bilans cieplny nie jest już tak duży jak poprzednio.. Dlaczego? Bo ta druga szyba miała wsp. g (solar factor) na poziomie 50% (g=0,5). A więc przepuszczała nieco mniej energii słonecznej niż poprzednia. Okazało się to na tyle istotne, że całościowy zysk energetyczny z takiego okna wyniósł „tylko” 39 kWh/mkw/rok. Czyli o 1/3 mniej."

Wychodzi na to, że pakiety szybowe są plusenergetyczne :) Po co więc ściany ?

Przelicz to na stratę w kWh a potem w PLN.

Podaj wynik to podyskutujemy.

W moim przypadku fix a nie fix to była różnica 120zł za okno 150x150.

Miska sedesowa to ok.300zł a takich mam dwie...

Pakiety szybowe są ok. 2x tańsze od okien fixów.

Witam. R&K będę śledził ten wątek może kilka pomysłów przechwycę do siebie. Mam pytanie co do okien jako sam pakiet szybowy w ramie z kształtek isodom ? Jak to widizsz, widziałeś już coś takiego?
tak - widziałem - taki montaż był rozważany na FM do tej pory teoretycznie - sam budując swój dom o czymś takim nie wiedziałem, a ze względu na żonę i jej wątpliwości w domu mam tylko 4 fixy i 4 okna otwierane +drzwi tarasowe (fix+2skrzydla) - po 1,5 roku mieszkania stwierdzam ze 1 okno które otwieramy znajduje się w sypialni - wg mnie w dużej mierze to wina WM - w pozostałych pomieszczeniach nie ma potrzeby otwierania okien - dom jest parterowy, okna bez problemu można być z zewnątrz
Czytałem wątek który utworzył miloszenko na ten temat ale nie za bardzo znalazłem tam gotowe rozwiązanie. A co jakby taki pakiet szybowy umieścić bezpośrednio w takiej ramce jaką się stosuje w montażu MOWO?
sam montaż jest prosty i wg M.A.G. spokojnie może dotyczyć nawet dużych dużych przeszkleń takich jak pionowe fixy u niego w domu 90x200 - technologia zostanie niebawem "rozpowszechniona" i za każdym kolejnym montażem dopracowana - całość wydaje się być prosta i łatwa do wykonania - na 90% budując ten dom będę tak właśnie montował pakiety szybowe (okna) a całość zostanie opisana dla potomnych
nie przeginaj u nas od wczoraj +6stC i piękne słońce, samochód umyłem to niby z jakiej racji nie mogłaby okien przelecieć ???w końcu chciały równouprawnienia to co im będę zabraniał :)
nie wiem po co te nic nie wnoszące uwagi...Rozumiem, że otwieranie okna na oścież przy -10*C na zew. i mycie go w "ubrarniu domowym" to super zdrowa atrakcja, ale nie lepiej wyjść na zewnątrz jak świeci słońce i umyć już te okna w 15-20 min w okół całego domu? No i można się ubrać jak człowiek a nie latać tak jak to określiłeś "opatulonym" po domu? Moim zdaniem fixy to nie tylko oszczędność w cenie stolarki okiennej ale i lepsza izolacyjność, bo sam pakiet szybowy może mieć np. U=0,5.R&K sorry za OT.EDIT: gentoox mnie uprzedził ;)
prawda jest taka że okna z zewnątrz myje się max 4x w roku - chyba nikt tego nie robi częściej - nie ma takiej potrzeby a sam okres zimowy należy do tego dłuższego z brudnymi oknami :D można zawsze zastosować pakiety szybowe ze szkłem samoczyszczącym ;)
Przelicz to na stratę w kWh a potem w PLN.Podaj wynik to podyskutujemy.W moim przypadku fix a nie fix to była różnica 120zł za okno 150x150.Miska sedesowa to ok.300zł a takich mam dwie...
......nie do wszystkich to przemawia ?to może przykład: okno 120x60 -uchylne ma 0.91 W/m²K -sam fix w ościeżnicy 0.83 W/m²Kale co ważniejsze - cena (brutto) odpowiednio 933 zł , nie otwierane 530 zł różnica w cenie dla okna 150x150 to ok 1000 zł
Tak ku pamieci tu podrzuce: mam wycene od dystrybutora Pilkingtona - 1 m2 pakietu z U = 0.5 wychodzi 180 zl netto :)Prosze znalesc okno z rama o lacznym U zblizonym do 0,5 i podac jego cene dla porownania:)
jedno z okien u M.A.G.'a bez ram - osadzone tylko w styropianie http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=234920&d=1389644925

Gość Arturo72
tjedno z okien u M.A.G.'a bez ram - osadzone tylko w styropianie

M.A.G sądzę,że za dużo naoglądał się filmów typu "powrót do przeszłości" bo wojny raczej nie będzie i bunkrów ze szczelinami strzelniczymi nie trzeba robić.

A ma chociaż w tym "oknie" szyby przeciwpancerne ?

Gość Arturo72
Dla estetyki elewacji ?

Daj spokój,czytam po forumach,że są kretyni co dla estetyki linii nadwozia auta likwidują klamki w drzwiach.

Zaraz się dowiemy,że dla estetyki i "energooszczędności" likwiduje się muszle i zostawia samą dziurę a siki przechowuje się w dodatkowych zbiornikach dla podgrzania wody wodociągowej.

Czego to ludzie nie wymyślą...

Dla chcących zaoszczędzić trochę grosza proponuję zlikwidować drzwi wejściowe i wchodzić do domu przez izolowany garaż.

Trochę kWh się zaoszczędzi...

Nie ma to jak komfort życia :)

Edytowane przez Arturo72

Jest jeden mały minusik . Słońce od kwietnia do września. Ale jakby mieć działkę z możliwością całej wschodniej ściany szklanej to ho ho.Mam południową przeszkloną i z utęsknieniem czekam aż od zachodniej strony podrosną ,zostawione tam sosny. Mają już ok. 5m .A to ciągle mało przy zachodzącym słońcu.

Artur jak zwykle - masz lub chcesz mieć inaczej niż on to masz / będziesz miał źle !!

może spożytkuj swoją wiedzę, czas i energię i zaproponuj mi 2-3 projekty do 110m2 pow. użytkowej z wejsciem od zachodu lub połnocy , z południowym salonem i kuchnia południowo-zachodnią , północna ściana w miarę możliwości bez okien lub małymi, czyli pomieszczeniami mniej ważnymi ....

ponieważ mnie nic nie ogranicza projekt może być "niemal dowolny" i możemy tu pobić pianę na temat wyboru projektu - jego atrakcyjności użytkowej, komfortu mieszkania, jak również dopasowaniu do niskiego zapotrzebowania na energię i niskiego kosztu budowy

- WMG + kolektor dachowy / czerpnia dachowa

- poddasze jako bufor ciepła z wywalanego powietrza przez wentylacje

Dwa pytania do Ciebie odnośnie właśnie tych punktów wymienionych powyżej:

1. WMG to wentylacja mechaniczna grawitacyjna? Jesli tak, to dlaczego? Rekuperator sie nie sprawdza tak, jak zakładałeś, czy z jakiegoś innego powodu?

2. Poddasze na wylot zużytego powietrza. A nie boisz się, że będzie tam wilgotno?

Gość Arturo72

1. WMG to wentylacja mechaniczna grawitacyjna? Jesli tak, to dlaczego? Rekuperator sie nie sprawdza tak, jak zakładałeś, czy z jakiegoś innego powodu?

2. Poddasze na wylot zużytego powietrza. A nie boisz się, że będzie tam wilgotno?

Ludzie komplikują sobie życie i wydziwiają chcąc zmienić koło z oponą na drewniane i cofnąć się tym do jaskini...

WMG tak jak wspomniałeś to wentylacja mechaniczo-grawitacyjna,nawiew do całego domu realizowany jest z jednego miejsca a wywiew smrodów odbywa się w każdym czystym pomieszczeniu gdzie powinien być nawiew świeżego powietrza ale znowu,niektórzy lubią oddychać w sypialni,w salonie zużytym powietrzem z domu zamiast cieszyć się napływającym świeżym powietrzem z zewnątrz.

W moim domu rekuperator sprawdza się bez zarzutu.

Oczywiście,że wyrzut wilgotnego powietrza na izolowane bez sensu i nie potrzebnie poddasze to proszenie się o kłopoty ale nie przetłumaczysz niektórym,że skoro usuwa się nadmiar wilgoci z domu to znaczy,że jest on szkodliwy.

Niektórzy mają zalecenia dot.wentylacji domu,wentylacji poddasza,wentylacji dachu głęboko w d..e.

Edytowane przez Arturo72

Dwa pytania do Ciebie odnośnie właśnie tych punktów wymienionych powyżej:

Podstawowym badanym parametrem jest liczba wymian powietrza na godzinę przy różnicy ciśnień równej 50 Pa. Dla budynków z wentylacją grawitacyjną ilość ta nie powinna przekraczać 3 a przy wentylacji mechanicznej 1,5. Budynki pasywne cechuje szczelność na poziomie nie wyższym niż 0,6 wymiany na godzinę.

jeśli dom z WM ma miedzy 0,6-1,5 wymiany na godzinę kubatury domu to mój dom w chwili obecnej przy różnicy ciśnień (np wietrzny dzień) bez włączonej WM na dopływ świeżego powietrza na poziomie 260 do 650 m3 na 1h - mam wrażenie że zdecydowana większość inwestorów nie bierze tego pod uwagę, lekceważy te dane ...

WM którą mam w domu obecnie działa w zasadzie bez problemu i zarzutu - pierwsze i podstawowe spostrzeżenie jest takie - jednostka zużywa energię elektryczną , wymaga GWC w celu niedopuszczenia do zamarzania - jednostki z rekuperatorem posiadają systemy niedopuszczające do zamarzania wymiennika ale .....

wentylacja mechaniczno grawitacyjna w zimie w zasadzie działa grawitacyjnie , w okresie letnim wymaga wspomagania jej wentylatorami na nawiewie

to czy do kogoś to przemawia rozwiazanie czy nie - to osobna historia - z nikim tu nie mam zamiaru się spierać - ja tak robię ...

do mnie nawiew w centralnym miejscu np holu w 2-3 punktach przemawia - świeże powietrze rozchodzi się równomiernie do przylegających pomieszczeń i tam jest wyciągane

sprawność rekuperacji na poziomie 90% to bajki ...

sprawność układu wentylacji czasami jest wysoka ... razem z czerpnia dachową lub GWC potrafi mieć ok 90% czasami nawet więcej ... o czym pisaliśmy kiedyś w DB Arizony (bez uwzględniania energii potrzebnej do jej obsługi)

straty z WM wynikają z usuwania z domu ciepłego powietrza z którego część energii odzyskiwana jest przez wymiennik

sprawność samego rekuperatora jest tym wyższa im wyższa różnica między nawiewem a wyrzutem oraz przy zachowaniu minimalnych określonych przez producenta przepływów powietrza

jak wiemy w domach z WM w okresach zimowych wentylacja działa znacznie poniżej wartości normatywnych a mimo to nikt nie narzeka na brak komfortu - były też prowadzone pomiary stężenia CO2 - więcej w wątku dedykowanym WMG

komercyjne reku kosztuje bardzo dużo ... niewspółmierne jest do osiąganych korzyści

układ WMG opiera się na 2 wentylatorach EBM które można kupić max 200 zł za sztukę i nie muszą pracować nonstop

jak wiemy największe straty mamy (kolejność przypadkowa)

1) grunt

2) ściany

3) dach

4) wentylacja

5) okna

1) grunt - do wyboru mamy płytę fundamentową lub ściany fundamentowe z posadzką (pisał o tym Miłosz kilka postów temu) z dobrą izolacją - na poziomie 30 cm lub GMC w którym ograniczamy różnice temperatur między domem a gruntem

2) ściany 30 cm styropianu

3) dach - w przypadku parterówki z poddaszem nieużytkowym izolujemy 40-60 cm co kosztuje lub robimy znacznie słabsza izolację i wyrzucamy zużyte powietrze z domu tworząc na poddaszu bufor ciepła minimalizując różnice temperatur pomiędzy temp w domu a na zewnątrz - odpowiednie materiały i wykonanie izolacji (paroizolacji) rozwiązuje problem wilgoci - patrz dom nydara

4) było wyżej

5) okna - połączenie tanich pakietów szybowych o których pisał Barth3z z odpowiednim ich montażem w warstwie ocieplenia bez ram rozwiązuje problem dużych strat jakie okna generują w okresie zimowym

PS. nydar - czy TY mierzyłeś kiedykolwiek wilgotność na poddaszu ? bo temperaturę już kilka razy podawałeś jaką tam miałeś w okresie największych mrozów ....

Edytowane przez R&K