Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

R&K buduje nowy dom ZX35 ...standard PASYWNY w rozsądnej cenie

Recommended Posts

...tym bardziej w takiej okolicy (podkarpackie)...

Arturo, rozwin prosze swoja wypowiedz. Ciekaw jestem co masz do powiedzenia o podkarpaciu?

R&K, kibicuje Ci ale interesu zycia na tym raczej nie zrobisz - pasywniaki sa dla pasjonatow (jak narazie) a pasjonaci raczej gotowca nie kupia...

Edytowane przez m&m0123

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość Arturo72
Arturo, rozwin prosze swoja wypowiedz. Ciekaw jestem co masz do powiedzenia o podkarpaciu?

Nie pociągniesz mnie za język aczkolwiek sądzę,że wiesz o czym piszę ;)

Szwagier pochodzi z podkarpackiego,ja przejeżdżałem kilkukrotnie przez ten region,nie główną trasą ale wg navi najkrótszą trasą przez wioseczki.

Macie u siebie mnóstwo emigrantów powracających z "wygnania" budujących nowe domy ale ani jeden nie pasował do wizji R&K.

Jak ktoś wcześniej pisał,chcąc zarobić na tej inwestycji trzeba wybudować "normalny" dom a nie wydziwiać.

Wydziwianie grozi z dużą pewnością stratą na inwestycji,gdyż przez kilka lat sprzedaży takiego domu trzeba go normalnie eksploatować a nie sprzeda się go od ręki.

Nie sprzeda się go szybko ponieważ nie znajdzie się od razu klienta,który spośród tysięcy projektów wybierze akurat ten sprzedawany i budowany nie tak jak wszystkie wokoło.

W "warsiawce" można by było spróbować wydziwiać ale nie tutaj...

Edytowane przez Arturo72

Nie pociągniesz mnie za język aczkolwiek sądzę,że wiesz o czym piszę ;)

Szwagier pochodzi z podkarpackiego,ja przejeżdżałem kilkukrotnie przez ten region,nie główną trasą ale wg navi najkrótszą trasą przez wioseczki.

Macie u siebie mnóstwo emigrantów powracających z "wygnania" budujących nowe domy ale ani jeden nie pasował do wizji R&K.

Jak ktoś wcześniej pisał,chcąc zarobić na tej inwestycji trzeba wybudować "normalny" dom a nie wydziwiać.

Wydziwianie grozi z dużą pewnością stratą na inwestycji,gdyż przez kilka lat sprzedaży takiego domu trzeba go normalnie eksploatować a nie sprzeda się go od ręki.

Nie sprzeda się go szybko ponieważ nie znajdzie się od razu klienta,który spośród tysięcy projektów wybierze akurat ten sprzedawany i budowany nie tak jak wszystkie wokoło.

W "warsiawce" można by było spróbować wydziwiać ale nie tutaj...

W tej kwestii się zgadzam. Mnie z proponowanych projektów najbardziej podoba się ten ostatni z płaskim dachem, ale warto brać pod uwagę fakt, że ludzie w Polsce do takich nie są przekonani, bo "takie coś zawsze przecieka" ;).

Z punktu widzenia potencjalnego kupca, dużą zaletą jest zakup domu od człowieka z którym będzie dzieliło się granicę. To znacznie podnosi wiarygodność dobrze wykonanych prac budowlanych. Ale Arturo dobrze prawi, też wolałbym działkę. Konrad, mógłeś zarobić budując jednocześnie dwie arizony. Dom, który chcesz wybudować, nie może być domem pasywnym, bo wbrew pozorom będzie odstraszał niby wysoką ceną. Tzn. prawdopodobnie będzie niska, ale ludzi słysząc, że jest to dom pasywny będą sądzili, że jego cena jest wyższa. Na pewno nie możesz zrobić ogrzewania kablami! Ogrzewanie prądem (jaki by nie był pobór) odstrasza.

PS. Ale jeśli już, to z tych trzech wybrałbym z płaskim dachem. Zastanów się, czy nie lepiej wybudować dom z poddaszem użytkowym. Dom mniejszy - zyskasz działki.

1. samej działki nie opłaca mi się sprzedawać - budowa to przygoda , paja - na pewno nie pomył na biznes życia czy szybki zarobek

2. mieszkania w bloku w mojej miejscowości na rynku wtórnym kosztują pow 3yś za 1m2 co jest drożej niż w Rzeszowie, Mielcu czy Tarnobrzegu

3. to ma być alternatywa do mieszkania w bloku - ktoś taki DB miał http://forum.muratordom.pl/images/smilies/wink-2.gif dom w cenie mieszkania w bloku ....

4. dom nie będzie grzany kablami - pisałem już o tym

5. nie będzie pasywny - jeśli będzie 3l to przy 100m2 3000kWh = 1 tys zł za CO - dużo ??? - ma być tai w eksploatacji - ja w bloku płaciłem za 65 m2 500 zł (czynsz, ogrzewanie, woda, kanalizacja, i śmieci )

6. poddasze użytkowe niewiele zmniejsza powierzchnię zabudowy - nie na tyle by wybudować 2 domy - a podnosi koszty inwestycji strop zelbet lub drewniny ale bardzie wytrzymały - dach o większym nachyleniu , większa pow dachu, izolacji ,okna - ma być tai i prosty - bez udziwnień

7. zdecydowanie łatwiej sprzedam tak dom niż druga arizone - moj dom do kredytu ma wycenę na 620 tys - ten z działką będzie ok połowy tańszy, dobrze zrobiony , nie byle sztuka ... mógłbym w nim sam zamieszkać i np. sprzedać arizone - gdyby ktoś tak chciał ...;0

Edytowane przez R&K

Moim zdaniem jeżeli Konrad będzie sam go budował/zarządzał to cena wyjdzie mu atrakcyjna. Jeżeli mam być szczery to jest dużo takich osób, które chcą dobry, gotowy produkt za nie wygórowaną cenę. Jeżeli Konradowi uda się to co pisze to nie powinien mieć problemów ze sprzedażą. Kluczem będzie reklama, forum w tym pomaga.

Pamiętaj że taki dom to nie sam budynek ale też częściowo zagospodarowany teren, równy trawnik, ogrodzenie - to też koszty. Sam dom OK, ale budowlane pobojowisko na pewno będzie odstraszać, więc coś trzeba z tym zrobić.

Rozpoczynając budowę właśnie sprzedajesz kota w worku,tym bardziej z takim projektem i tym bardziej w takiej okolicy (podkarpackie)

Sądzę,że więcej zarobisz sprzedając działkę nie zabudowaną niż z gotowym "takim" domem.

A Twoja okolica to niby co jest?

Konrad, kazdy dom zostanie sprzedany, wszystko jest kwestia ceny. A jakie sie sprzedaja najlepiej?

Jak pracuje w swojoj firmie juz pare lat tak znam kilkadziesiat osob ktore kupily, zbudowaly, lub wybrali mieszkanie.

I generalnie kwestie istotne, ktore decydowaly o zakupie/budowie:

- cena = zdolnosc kredytowa,

- lokalizacja,

- koszty utrzymania.

Tak wiec jesli ktos w Twojej okolicy bedzie chcial sie budowac, i dostanie wyprowadzony stan deweloperski, to wystawiajac za standardowa cene w okolicy powinno sie sprzedac beze problemu.

Opinie osob tutaj bywajacych (w tym tez moja) mocno odstaja od tego, co przecietny Kowalski nie majacy czasu doktoryzowac sie w budowlance wie.

Jak juz wybierzesz projekt i zaczniesz fundamenty wystawiaj oferte niech sie temat kreci.

Ja jestem w o tyle podobnej sytuacji, ze tez buduje drugi dom, ale poki co oba bedziemy uzytkowac.

Tylko ja mam dzialke w granicach Krakowa, i zanim zaczalem projektowac to te nedzne 100m2 z 3 ar dzialki bylo sprzedawalne od reki za dobre 450 tys...

Witam

R&K gratuluje odważnej decyzji, czytałem dziennik o arizonie i tu śledzę temat. Ja co prawda dom mam w planach ale już zgłębiam wiedzę i mam nadzieję coś podkraść do siebie;)

1. odchodzisz od kabli tak?- jeżeli rurki i być może ogniwa PV to jakiś bufor wodny w planie?

2. arizone masz z silikatów ,a tu?

Śledzę bardzo ciekawy temat odnośnie ogniw PV na elektrodzie, poczytaj napewno dużo ciekawych rzeczy tam jest bo temat też śledzę. Ludzie za niedużą kasę we własnym zakresie budują "małe elektrownie" do ogrzania cwu a w zimie do wspomaga co.

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2603993-0.html

kibicuje i pozdrawiam

Pewnie już to było ale, że jesteś w temacie powiedz mi R&K, jak wygląda sprawa wilgoci technologicznej w ścianie izodom?

Wyobrażam sobie, że jeśli z dwóch stron jest styropian, to odparowanie wilgoci z betonu jest utrudnione.

Czy nie wpływa to negatywnie na sam styropian?

cyt z Izodom 2000 "Stosujemy beton o konsystencji gęsto-plastycznej (27-14s oznaczane metodą VEBE), o jak najmniejszej zawartości wody, z dodatkiem plastyfikatorów, co pozwala dobrze wypełnić szalunek i skraca czas wysychania betonu."

Witam

R&K gratuluje odważnej decyzji, czytałem dziennik o arizonie i tu śledzę temat. Ja co prawda dom mam w planach ale już zgłębiam wiedzę i mam nadzieję coś podkraść do siebie;)

1. odchodzisz od kabli tak?- jeżeli rurki i być może ogniwa PV to jakiś bufor wodny w planie?

najprawdopodobniej tani boiler 140-200l z wezownica do CWU i WOP - by w przyszlosci nowy lwlasciciel mogl podlaczyc co chce - dla siebie na 100% przy takim domku szedlbym w kable ale .... juz o tym mowilismy ....

2. arizone masz z silikatów ,a tu?

termomur / isodom etc - tylko dlatego ze sam jestem wstanie to wykonac

cyt z Izodom 2000 "Stosujemy beton o konsystencji gęsto-plastycznej (27-14s oznaczane metodą VEBE), o jak najmniejszej zawartości wody, z dodatkiem plastyfikatorów, co pozwala dobrze wypełnić szalunek i skraca czas wysychania betonu."

Biorę również tą technologię pod uwagę, jako że tak jak wspomniałeś można budować samemu.

Taki beton idzie samemu w betoniarce ukręcić czy trzeba zamawiać?

Można zalewać co 2-3 wiersze ściany, czy najlepiej całą? Z tego co pamiętam to był jeden wypadek, styro się rozerwał u MAGa.

Czy przy zalewaniu warstwami nie dojdzie z czasem do jakiś pęknięć betonu na styku warstw?

W standardowym elemencie thermomur/izodom są przecież przewiązki styropianowe, a więc i tak nie będziesz miał "nieszczelności".

System bardzo ciekawy jest. Narzekają tylko ci, którzy z tego nie budowali.

Aby dalej nie rozjeżdżać wątku proponuję przenieść dalszą dyskusję o styropianowym szalunku traconym tutaj: link.