Schatje 18.03.2014 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 Napisał R&K Zobacz postswój wybudowałem z siliatów - te są naturalne ale mają też pewne minusy -to co jest zaletą w 3kwartaach w lecie jest przekleństwem - akumulacja z ceramiki nigdy bym nie wybudował domu ani dla siebie , ani dla kogoś ! Mogę wiedzieć czemu jestes przeciwny ceramice? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 18.03.2014 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 (edytowane) swój wybudowałem z siliatów - te są naturalne ale mają też pewne minusy -to co jest zaletą w 3kwartaach w lecie jest przekleństwem - akumulacja Twój domek to ten z avatara ? no To masz odpowiedź czemu jest przekleństwem. Szyby wielkie szyby bez konkretnej osłony, nie mówię o bezpośrednim promieniowaniu, a nawet przy takim przeszkleniu o rozproszonym Zyski bytowe są niewielkie - dlatego "załatwi" je automatyka pokojowa. Natomiast zyski słoneczne - jak najbardziej - by ściana się nagrzała i nie odbierała ciepła z domu NIE MOŻNA JEJ OSŁANIAĆ STYROPIANEM . Do dziś można spotkać takich "projektantów" co robią coś tak koszmarnego : Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję Nazwa: to nie jest izolacja.jpg Wyświetleń: 0 Rozmiar: 31,9 KB ID: 249095 Ciepło z domu odprowadzają do gruntu a styropianem zatrzymują zyski ze Słońca i wilgoć w ścianie. ale Panu nie wystarczyło dać po łapkach, trzeba w łeb walić Nadal Pan tworzysz głupoty ! o jakiś odprowadzeniach do gruntu ! wymiernie da się to przeliczyć ! ale Pan nie raczy tego zrozumieć !!!!!!!!! Edytowane 18 Marca 2014 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 18.03.2014 15:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 Mogę wiedzieć czemu jestes przeciwny ceramice? to nie tak że jestem przeciwnikiem - w moim rankingu "naturalnych" produktów jest daleko za silikatami i betonem komórkowym - decydują parametry głównie te izolacyjne, nie potrzebuję budować z maxa 36 skoro mogę z silki 18 czy 24 niespełna 1,5-2 m-e temu w wątku dla "kablowców" ktoś "chwalił" swoje ceramiczne mury .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 18.03.2014 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 kszhu - ten sezon letni dopiero będziesz miał miarodajny - mamy porównywalne okapy i zacienienie okien , wilgoć technologiczna robi swoje ... po zamieszkaniu sytuacja wygląda zupełnie inaczej ja do tego sezonu przygotowuje się .... chce cały sezon na GGWC w końcu przetrwać - w tamtym padłą pompa obiegowa ciepło zakumulwane w płycie, w ścianach , stopie później trudno usunąć - wycągi w każdym pomieszczeniu + styropian od wewnatrz powinny ten problem rozwiązać Byle teraz z kolei w drugą stronę nie przedobrzyć. Nydar ostatnio pisał, że dom z małą akumulacją, taki jak ma, i z dużą ilością okien od południa też sprawia problemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Schatje 18.03.2014 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 to nie tak że jestem przeciwnikiem - w moim rankingu "naturalnych" produktów jest daleko za silikatami i betonem komórkowym - decydują parametry głównie te izolacyjne, nie potrzebuję budować z maxa 36 skoro mogę z silki 18 czy 24 niespełna 1,5-2 m-e temu w wątku dla "kablowców" ktoś "chwalił" swoje ceramiczne mury .... a Porotherm 25? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 18.03.2014 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 Twój domek to ten z avatara ? no To masz odpowiedź czemu jest przekleństwem. Szyby wielkie szyby bez konkretnej osłony, nie mówię o bezpośrednim promieniowaniu, a nawet przy takim przeszkleniu o rozproszonym Przeszklenia ma raczej dość standardowe, nie powiedziałbym, że są wielkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 18.03.2014 16:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 a Porotherm 25? a dasz rade go np. na kleju murować (zaprawa cienko spoinowa)?? kołki pewnie też trzyma jak ta lala .... za dużo "ale" za mało korzyści całość tak tynkiem zakryjesz , pomalujesz farba lateksową , wcześniej ścianę zagruntujesz jakąś chemią - gdzie tu Panie eko ??? Byle teraz z kolei w drugą stronę nie przedobrzyć. Nydar ostatnio pisał, że dom z małą akumulacją, taki jak ma, i z dużą ilością okien od południa też sprawia problemy. on masz do szkieletowy , u mnie bedzie choćby nawet płyta, jakieś tynki ... od środka tylko 5 cm styro , w środku beton .... Przeszklenia ma raczej dość standardowe, nie powiedziałbym, że są wielkie. ale brak okapów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 18.03.2014 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 Dla tego nie należy dyskwalifikować bez zastanowienia wystawy wschodniej z kolektorem na ścianie południowej. Okap,markizy,żaluzje , to też koszt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 18.03.2014 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 Cały czas słyszę o tych problemach z zyskami słonecznymi w lecie. Nie przesadzacie ? U siebie mam okap ok 70-75cm. Za późno byłem wczoraj na budowie i nie widziałem, jak daleko wpada Słońce przez okna (wystawa wschodnia). A Słonko operowało i oświetlało o g.13.00 kawałek salonu przez drzwi tarasowe plackiem ok. 1m2. Częściowo drzwi przysłaniane przez taras. Wystawiłem twarz na te promienie- ciepło jakoś b. słabo odczuwałem - szyba potrójna. Może ona tak powstrzymuje nagrzewanie. W lecie też gorąca nie było, czyli tych zbytecznych zysków też nie. Strona południowa domu zasłonięta przez garaż. Nie bardzo mi to pasowało, ale w świetle powyższego "problemu" chyba powinienem się cieszyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 18.03.2014 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 Nie masz kłopotu bo masz właśnie wystawę wschodnią. Opisz to w lecie, co ile i jak . Będzie to znacznie ciekawsze niż twierdzenie,że wszyscy robią wystawę południową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 18.03.2014 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 W lecie ,w zenicie ,faktycznie nie ma specjalnego problemu z przegrzewaniem, ale czym bliżej 17-tej tym gorzej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 18.03.2014 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 Sory. Zapomniałem.U ciebie zawsze w zenicie:lol2:. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Schatje 18.03.2014 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 Przeszklenia ma raczej dość standardowe, nie powiedziałbym, że są wielkie. Tutaj gdzie się buduję, takie przeszklenia raczej standartem nie są /chociaż i tak zmniejszyłam trochę te 2 boczne, żeby mieć niewysokie parapety/. Przejezdni pytali czy to sklep będzie bo okna takie wielkie:) Tak, to ten z avatara domek, stan aktualny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Schatje 18.03.2014 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 To jest ten sam co ekspozycyjny Lipińskich w Smolcu? Bardzo ładny i z naprawdę "lekkim" wnętrzem. Te okna robią wrażenie, też będą od południa? Tak! Ten co w Smolcu, tylko, że mój wersja energooszczędna. W tych oknach "zakochałam się od pierwszego wejrzenia" /tak i u mnie oczywiście są na stronie południowej/, no i ta antresola... http://www.domy-pasywne.pl/index.php?kid=42 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 18.03.2014 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 Kszhu . Słońce chyląc się ku zachodowi ,ignoruje markizy czy większe zadaszenia. ps. To jest Pani a nie Pan.Używaj rodzaju żeńskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 18.03.2014 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 Nie uważasz,że ten dom w Smolcu ma zbyt dużo okien? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 18.03.2014 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 No tak. Strach do kibla iść. Choć dla ekshibicjonisty raj.A jak ci intuicja podpowiada, za duże te okna w Smolcu czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 18.03.2014 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 Oj tam zaraz strach, to dom dla kogoś kto nie ma NIC do ukrycia i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 18.03.2014 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 Ale z tym sufitem to przesadzili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 18.03.2014 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 No tak . To może inaczej. Drogi kszhu. Mając na uwadze twoje duże doświadczenie w budownictwie energooszczędnym , co myślisz o wielkości okien domu w Smolcu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts