Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

R&K buduje nowy dom ZX35 ...standard PASYWNY w rozsądnej cenie

Recommended Posts

Napisał R&K Zobacz post

swój wybudowałem z siliatów - te są naturalne ale mają też pewne minusy -to co jest zaletą w 3kwartaach w lecie jest przekleństwem - akumulacja

z ceramiki nigdy bym nie wybudował domu ani dla siebie , ani dla kogoś !

Mogę wiedzieć czemu jestes przeciwny ceramice?

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

swój wybudowałem z siliatów - te są naturalne ale mają też pewne minusy -to co jest zaletą w 3kwartaach w lecie jest przekleństwem - akumulacja
Twój domek to ten z avatara ? no To masz odpowiedź czemu jest przekleństwem.

Szyby wielkie szyby bez konkretnej osłony, nie mówię o bezpośrednim promieniowaniu, a nawet przy takim przeszkleniu o rozproszonym

Zyski bytowe są niewielkie - dlatego "załatwi" je automatyka pokojowa. Natomiast zyski słoneczne - jak najbardziej - by ściana się nagrzała i nie odbierała ciepła z domu NIE MOŻNA JEJ OSŁANIAĆ STYROPIANEM . Do dziś można spotkać takich "projektantów" co robią coś tak koszmarnego :

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: to nie jest izolacja.jpg

Wyświetleń: 0

Rozmiar: 31,9 KB

ID: 249095 Ciepło z domu odprowadzają do gruntu a styropianem zatrzymują zyski ze Słońca i wilgoć w ścianie.

ale Panu nie wystarczyło dać po łapkach, trzeba w łeb walić

Nadal Pan tworzysz głupoty ! o jakiś odprowadzeniach do gruntu ! wymiernie da się to przeliczyć ! ale Pan nie raczy tego zrozumieć !!!!!!!!!

Edytowane przez מרכבה

Mogę wiedzieć czemu jestes przeciwny ceramice?

to nie tak że jestem przeciwnikiem - w moim rankingu "naturalnych" produktów jest daleko za silikatami i betonem komórkowym - decydują parametry głównie te izolacyjne, nie potrzebuję budować z maxa 36 skoro mogę z silki 18 czy 24

niespełna 1,5-2 m-e temu w wątku dla "kablowców" ktoś "chwalił" swoje ceramiczne mury ....

kszhu - ten sezon letni dopiero będziesz miał miarodajny - mamy porównywalne okapy i zacienienie okien , wilgoć technologiczna robi swoje ... po zamieszkaniu sytuacja wygląda zupełnie inaczej

ja do tego sezonu przygotowuje się .... chce cały sezon na GGWC w końcu przetrwać - w tamtym padłą pompa obiegowa

ciepło zakumulwane w płycie, w ścianach , stopie później trudno usunąć - wycągi w każdym pomieszczeniu + styropian od wewnatrz powinny ten problem rozwiązać

Byle teraz z kolei w drugą stronę nie przedobrzyć.

Nydar ostatnio pisał, że dom z małą akumulacją, taki jak ma, i z dużą ilością okien od południa też sprawia problemy.

to nie tak że jestem przeciwnikiem - w moim rankingu "naturalnych" produktów jest daleko za silikatami i betonem komórkowym - decydują parametry głównie te izolacyjne, nie potrzebuję budować z maxa 36 skoro mogę z silki 18 czy 24

niespełna 1,5-2 m-e temu w wątku dla "kablowców" ktoś "chwalił" swoje ceramiczne mury ....

a Porotherm 25?

a Porotherm 25?

a dasz rade go np. na kleju murować (zaprawa cienko spoinowa)?? kołki pewnie też trzyma jak ta lala .... za dużo "ale" za mało korzyści

całość tak tynkiem zakryjesz , pomalujesz farba lateksową , wcześniej ścianę zagruntujesz jakąś chemią - gdzie tu Panie eko ???

Byle teraz z kolei w drugą stronę nie przedobrzyć.

Nydar ostatnio pisał, że dom z małą akumulacją, taki jak ma, i z dużą ilością okien od południa też sprawia problemy.

on masz do szkieletowy , u mnie bedzie choćby nawet płyta, jakieś tynki ... od środka tylko 5 cm styro , w środku beton ....

Przeszklenia ma raczej dość standardowe, nie powiedziałbym, że są wielkie.

ale brak okapów?

Cały czas słyszę o tych problemach z zyskami słonecznymi w lecie. Nie przesadzacie ? U siebie mam okap ok 70-75cm. Za późno byłem wczoraj na budowie i nie widziałem, jak daleko wpada Słońce przez okna (wystawa wschodnia). A Słonko operowało i oświetlało o g.13.00 kawałek salonu przez drzwi tarasowe plackiem ok. 1m2. Częściowo drzwi przysłaniane przez taras. Wystawiłem twarz na te promienie- ciepło jakoś b. słabo odczuwałem - szyba potrójna. Może ona tak powstrzymuje nagrzewanie. W lecie też gorąca nie było, czyli tych zbytecznych zysków też nie. Strona południowa domu zasłonięta przez garaż. Nie bardzo mi to pasowało, ale w świetle powyższego "problemu" chyba powinienem się cieszyć?

Przeszklenia ma raczej dość standardowe, nie powiedziałbym, że są wielkie.

Tutaj gdzie się buduję, takie przeszklenia raczej standartem nie są /chociaż i tak zmniejszyłam trochę te 2 boczne, żeby mieć niewysokie parapety/.

Przejezdni pytali czy to sklep będzie bo okna takie wielkie:)

Tak, to ten z avatara domek, stan aktualny.

To jest ten sam co ekspozycyjny Lipińskich w Smolcu? Bardzo ładny i z naprawdę "lekkim" wnętrzem. Te okna robią wrażenie, też będą od południa?

Tak! Ten co w Smolcu, tylko, że mój wersja energooszczędna. W tych oknach "zakochałam się od pierwszego wejrzenia" /tak i u mnie oczywiście są na stronie południowej/, no i ta antresola...

http://www.domy-pasywne.pl/index.php?kid=42