Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

R&K buduje nowy dom ZX35 ...standard PASYWNY w rozsądnej cenie

Recommended Posts

z własnego doświadczenia wiem że fajnie sprawdza się otwarta przestrzeń kuchnia/salon gdzie okna są od południa i zachodu - w południe zamykamy rolete w dużym oknie tarasowym , okno nie musi bo jest pod okapem , oraz zachodnie w kuchni tez jest odsłonięte , gdy słońce zaczyna świecić popołudniu od zachodu wtedy roletę w salonie można już odsłonić a zasłonić okno od zachodu - unikamy siedzenia po ciemku - kilka osób na ten problem wskazywało przy roletach

jasiek kiedyś zmierzył temperaturę szyby w oknie na która nie świeciło bezpośrednio słońce, a jedynie odbijało się od tarasu - nie pamięta dokładnych liczb ale wyniki były konkretne - tj szyba gorąca

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie masz kłopotu bo masz właśnie wystawę wschodnią. Opisz to w lecie, co ile i jak . Będzie to znacznie ciekawsze niż twierdzenie,że wszyscy robią wystawę południową.

Wcześniej nie zwracałem na to uwagi- pewnie zrobię, jak piszesz... dla potomności;)

"I to jest strata w okresie grzewczym bo tego słońca w sam raz tyle albo i więcej niż energo/pasywny potrzebuje. Ale kształt budynku trzeba przemyśleć."

A tego to nie rozumiem.

Ten w Smolcu też hiper wyników nie ma ale był pierwszy i cały czas wycieczki do niego się udają, też go rozważałem ale parterówka wygrała.

Okna dobre? Liczyłaś dla nich bilans zysków i strat w sezonie grzewczym w swoim regionie?

Rozważałam oczywiście również i inne projekty, ale ten jednak mimo wszystko wygrał :)

Nie robiliśmy bilansu zysków i strat dla okien:(

Niektórzy twierdzą, że dla strony południowej lepszy byłby jednak pakiet 2 szybowy...Co o tym sadzisz? My mamy 3 szyby z Ug 0,5 /cenowo niewiele droższe były od pakietu 2 szyby/

Projekt POSTĘPOWY z Muratora /Berlin od LIPIŃSKICH/ na ławach,porotherm 25cm+20cm szara termoorganika, w podłodze 20cm szarego styropianu + kable elektryczne w 10cm wylewce/jeszcze nie ma/, okna 3 szyby MS, rekuperacja, blachodachówka + 30 -40 cm wełny lub styropianu/do zrobienia/
W podłodze 40 cm i pod ławami styropian.

Będziesz liczył Uw dla każdego okna ? To i sposób montażu zapytaj ( czy w warstwie ocieplenia i szczelny , czy w murze ?, na kotwach metalowych ) Jaki parapet (wewnętrzny i zewnętrzny i jak osadzone ) ,kolorze profilu okna, nie zapomnij o wysokich drzewach, budynkach dających cień i zapyleniu powietrza ( bo również wpływają na zyski słoneczne ) i jeszcze wielu innych czynnikach . PS i nie zapomnij zapytać jak często planuje myć okna i czy Luwikiem czy Purem :bye:

Oczywiście że dokładne dane są potrzebne ale nie przesadzaj, po co Ci szczegółowe dane dotyczące np. przepuszczalności jak na podłodze będziesz miał jasne panele , dom szkieletowy ( lub jak zaleca TB ocieplony od środka ), strop drewniany itp. i co dalej będziesz twierdził że przy ekspozycji południowej zyski przewyższą straty ??? ( no chyba że piszesz o saunie w lecie , bo w zimie jak nie będzie co miało zakumulować to nawet przy g>90% o zyskach słonecznych możesz pomarzyć.PS(no chyba że walniesz sobie parapety granitowe i meble kamienne )

Nie ważne ile szyb a ważne właśnie Ug i przepuszczalność. Jaki jest ten współczynnik?

Ug tak jak pisałam 0,5 jest, a U dla calego okna w zależności od powierzchni wyszło coś ok. 0,8, 0,9, w jednym o ile dobrze pamietam aż 1,0.

współczynnik całkowitej przepuszczalności energii g=49% i przepuszczalności światła L=71%

Okna z poniższego linku, wersja standartowa ze wzmocnieniami /nie/stety stalowymi:

http://www.ms.pl/produkty/okna_ms_evolution_pcv hmmm, widzę, że teraz ulepszyli nieco te okna i w standarcie mają wzmocnienia termiczne, gdy my je zamawialismy jakies 1,5 roku temu, była to opcja dotatkowa...

Edytowane przez Schatje

Będziesz liczył Uw dla każdego okna ? To i sposób montażu zapytaj ( czy w warstwie ocieplenia i szczelny , czy w murze ?, na kotwach metalowych ) Jaki parapet (wewnętrzny i zewnętrzny i jak osadzone ) ,kolorze profilu okna, nie zapomnij o wysokich drzewach, budynkach dających cień i zapyleniu powietrza ( bo również wpływają na zyski słoneczne ) i jeszcze wielu innych czynnikach . PS i nie zapomnij zapytać jak często planuje myć okna i czy Luwikiem czy Purem :bye:

W naszym przypadku Uw dla każdego okna sprzedawca liczył...

montaż zlicowany z murem, kotwy metalowe, taśmy paroszczelne i paroprzepuszczalne, "ciepłe parapety" + do tego do wewnątrz były jeszcze jakieś podkładki pod parapet, parapety na zewnątrz metalowe kolor grafit. w środku granitowe/po znajomości miały wyjść niedrogo ale ostatecznie wcale tak tanio nie było:(, nauczka na przyszłość:)/, kolor okien biały obustronny... drzewa będą/od pónocy iglaste, od południa liściaste/

Ps. okna zamierza myć tak często jak będzie potrzeba:), nie będzie firanek więc raczej częściej niż normalnie;)

Żadnych Ludwików czu Purów, zwyczajnie....denaturatem bądz amoniakiem:) z odpowiednim sprzętem idzie błyskawicznie:)

No to posadź dużo tych drzew od południa bo inaczej latem poczujesz co to zyski słoneczne :rolleyes:

Tak zamierzam , może nie dużo ale duże i rozłożyste...:)

Z doświadczenia...obecnie mieszkam w domu, gdzie od południa wielkie okna mam, przed rośnie duże drzewo i latem jakiejś strasznej tragedii nie ma...

Gość Arturo72

Z doświadczenia...obecnie mieszkam w domu, gdzie od południa wielkie okna mam, przed rośnie duże drzewo i latem jakiejś strasznej tragedii nie ma...

I zimą nie trzeba tam dogrzewać ?

Jeśli trzeba to masz odpowiedź co dają duże okna od południa.

Dla mnie nic nie dają ale dla mnie poniżej 22,5st.C to zimno a z tego co czytam dla Ciebie 20st.C to gorąco ;)

Jak ma liściaste i nie jest to dąb Bartek to aż tak dużo zimą nie zasłoni , a latem da cień , ale z opalania na tarasie nici :o

Zimą niewskazane, żeby zasłaniał... a latem rzeczywiście mam teraz fajny cień .

W domu, który sie buduje, taras jest jeszcze nad garażem od zachodu, więc poopalać się też będzie gdzie :)

Edytowane przez R&K