Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

R&K buduje nowy dom ZX35 ...standard PASYWNY w rozsądnej cenie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

I zimą nie trzeba tam dogrzewać ?

Jeśli trzeba to masz odpowiedź co dają duże okna od południa.

Dla mnie nic nie dają ale dla mnie poniżej 22,5st.C to zimno a z tego co czytam dla Ciebie 20st.C to gorąco ;)

Taki zimny chłopak z Ciebie? ;)

Bardzo podobają mi się takie duże okna, a widoki z nich- bezcenne. Taki mój mały kaprys ;) a za wiele ich nie mam:)

Gość Arturo72
Taki zimny chłopak z Ciebie? ;)

Bardzo podobają mi się takie duże okna, a widoki z nich- bezcenne. Taki mój mały kaprys ;) a za wiele ich nie mam:)

No ba ;)

Tylko widoki z dużych okien są bezcenne i nic poza tym :)

Jeśli zagrzeją w zimie to tylko na chwilę,jeśli zagrzeją latem to na długo :)

>R&K

planujesz instalacje kolektora powietrznego (tego pod dachem) ? zastanawiam mnie fakt jego oplacalnosci w sensie ze wolalbym miec szczelnie polacie dachu i kolektory termiczny i elektryczny na dachu. W takim przypadku rozumiem ze pewna ilosc ciepla w lecie bylaby do odebrania z powierzchni pod dachem. Ale jedyna mozliwoscia zamiania tego ciepla na podgrzanie wody uzytkowej.

W zimie niema co odzyskiwac.

W ktoryms watku ktos planowal odzysk tego ciepla i "ladowania" go w plyte w celu jej ogrzania. Ale jaki ma to sens ? w lecie podgrzewamy plyte, w zimie niema co odzyskac spod dachu.

>R&K

planujesz instalacje kolektora powietrznego (tego pod dachem) ? zastanawiam mnie fakt jego oplacalnosci w sensie ze wolalbym miec szczelnie polacie dachu....

jak chcesz aż tak szczelnie, to raczej nie bardzo ogarniasz tajniki konstrukcji połaci dachowej - poczytaj o tym i w jaśkowych wynalazkach

prądem tak, kablami nie - była już o tym mowa wcześniej

jeśli wyjdzie 30kWh/1m2 to roczne CO 3300 = 1050 zł

w grę wchodzi raczej tania klima na lato + okresy przejściowe

z aktualnych spraw - działka się sprząta ;) (sam? nie...)

mam już zapewnienie z PGE i PGNiG , w ZUK dostanę niemal od ręki

jutro składam wniosek o WZ

Edit: wniosek do ZUK złożony - na środę lub czwartek ma być gotowe zapewnienie o dostawie wody i wywozie nieczystości

w UM wniosek o wydanie WZ złożony , zanim dotrze z biura podawczego do odpowiedniego pokoju doręczę im zapewnienie z ZUK

we wniosku wpisałem dach płaski i nr projektu domu który chcę wybudować

Edytowane przez R&K

Witam

Konrad widzę ze brakuje ci czegoś co ? :lol2: :lol2:

Życzę powodzenia w realizacji śmiałego planu. Żałożenia ciekawe a znając twój zapał i energie dopniesz swego. Jedyna największą niewiadomą obarczoną najwiekszym ryzykiem jest znalezienie odpowiedniego klienta choc wcale tak byc nie musi. W każdym razie będę kibicował całym sercem i zaglądał. :bye: