Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

R&K buduje nowy dom ZX35 ...standard PASYWNY w rozsądnej cenie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

dom parterowy. żaden ze mnie znawca ale nie wierzę ze taki dom może być pasywny. ale w takim razie muszę prześledzić dziennik j-j skoro tak piszesz. w parterówce nie da się uniknąć okien od północy a one generują tylko straty a w pasywnym są niedopuszczalne, parterówki też nie mają zwartej bryły a tym bardziej jak maja garaż w bryle. no chyba ze Konrad nie będzie budować arizony ale mimo wszystko parterówka na pasywniaka się nie nadaje no chyba że ktoś ma za dużo kasy i zrobią mu okna do północy o współczynniku poniżej 0,1 tak jak dla ściany i da więcej izolacji z każdej strony ale nawet to może być za mało. no chyba że nikt przy parterówce nie mierzy w pasywny tylko niskoenergetyczny to wtedy inna bajka.

Przy domu parterowym to 10x10 to jest za maly aby oplacalo sie pasywny robic wiec zazwyczaj sa wieksze. Ogladalem wiele projektow parterowych i nie znalazlem takiego bez okien od polnocy. Mi chodzi bardziej o porownanie domow o tej samej powierzchni czyli do 150m2 i parterowego pasywnego nie da sie zrobic. A jak ktos uwaza ze sie da to nie ma pojecia o pasywnosci i tylko mu sie wydaje ze wystarczy napchac grubo izolacji i bedzie pasywny. A to tylko jeden z wielu warunkow.

Przy domu parterowym to 10x10 to jest za maly aby oplacalo sie pasywny robic wiec zazwyczaj sa wieksze. Ogladalem wiele projektow parterowych i nie znalazlem takiego bez okien od polnocy. Mi chodzi bardziej o porownanie domow o tej samej powierzchni czyli do 150m2 i parterowego pasywnego nie da sie zrobic. A jak ktos uwaza ze sie da to nie ma pojecia o pasywnosci i tylko mu sie wydaje ze wystarczy napchac grubo izolacji i bedzie pasywny. A to tylko jeden z wielu warunkow.

Twoja wiedza dopiero krzepnie, tak że nie feruj wyroków. Nie wiem gdzie i co przeczytałeś... ale jak są dwie osoby np w domu to lepiej niż mają hangar na 300 m2 czy domek na 70 m2 ?

dziwne to twierdzenie że się nie da parterowego o 150 m^2 zrobić. Pisze feruje wyroki ponieważ jesteś na fali lektur opisów pasywnych budynków.

Pierwsze wynika to z nie zrozumienia tego że dom mając 5m wysokości robiąc w nim nie jeden poziom a dwa już przez pół spada ilość kWh ...

ale to tylko złuda.

Budynek winien się rozpatrywać bilansem mocy i relacji moc zysk ... przecież robiąc możliwie niskie pomieszczenia można 1 kondygnację gratis upchać .

Plus jeszcze to że architektura decyduje a nie to czy jest parterowy czy nie .. bo to niczego nie przesądza.

Pomyśl zadaniowo ... masz zrobić pasywny parterowy ... i wykreuj ... taki

Edytowane przez מרכבה

Przy domu do 100m2 nie oplaca sie robic pasywny bo i tak koszty utrzymania nie beda duze. To jest tak jakby ktos chcial do tica gaz wpakowac. Domy pasywne to od 120m2 powinny sie zaczynac inaczej to przerost formy nad trescia. Ale energooszczedne parterowe to moga byc. A dwoch ludzi w domu to malo jak na pasywny jezeli chodzi o zyski bytowe. W domu pasywnym slonce i ludzie powinni ogrzac dom a w trudnych warunkach trzeba dogrzac.

Przy domu do 100m2 nie oplaca sie robic pasywny bo i tak koszty utrzymania nie beda duze. To jest tak jakby ktos chcial do tica gaz wpakowac.

Punkt widzenia zależy do punktu siedzenia. To czy się opłaca i komu to bardzo indywidualna sprawa.

Sam dom pasywny nie musi być droższy w budowie, po prostu korzysta się z innych systemów.

Największy problem to znaleźć dobrą ekipę, a i tak bez pilnowania jej się nie objedzie.

Pierwszy wyznacznik to moc szczytowa dla mnie to 10 wat na 1m2 przy -30.

drugi to samogrzejność przy średniej temp najzimniejszego miesiąca i wiąże się to z nastawieniem na zyski wewnętrzene bez okien !

okna to jak by gratis. A to wymaga aby dom potrzebował tyle watów, a tyle miał ...

i nie patrzę na powierzchnię ponieważ ona jest złudna ! mi ma się zamknąć bilans w okolicach zera przy -5 st ..

z lekkim zapasem ... czyli do -10 maszyny grzejne stop .. mówimy o zimie totalnie bez słońca.

Badzmy realistami. Nikt nie buduje pasywnego do 100m2 i to jeszcze parterowego. W takim mysleniu to nawet bude psu mozna zrobic pasywna. Przy malych domkach nie ma sensu bawic sie w pasywny bo i tak bedzie tani w eksploatacji. Ale jak ktos zamiast 800zl chce przy pasywnym placic 400 tzn ze cierpi na nadmiar kasy. Od 120m2 warto bawic sie w pasywny ale to juz pietrowe domki lub z poddaszem bo parterowka z tym metrazem na pasywny nie wyjdzie.

Oj nie kumasz tej relacji, chodzi właśnie aby np 2 osoby mogły sobie poradzić tym co dom i tak produkować musi .. przy 200 m^2 będzie ciężej ...

ponieważ te zyski rozproszą się na większą powierzchnię.

Mi po podłogach wychodzi 3x 105 m2 potrzeba mocy przy -30 na cały dom około 1,3-1,5 kW i nie obchodzi mnie dalej powierzchnia .. choć ją podałem ...

ponieważ dom ma mi się zamknąć w bilansie. Powierzchnie idzie łatwo dorobić, upychając więcej kondygnacji.

Przez co pozornie bilans się poprawia ... ale jak było 1,5 kW tak będzie ... czy będę miał 100m2 czy 300m2 .

Jak zacznę patrzeć ile mam wat na 1m2 to z tego nic nie wyniknie.

Badzmy realistami. Nikt nie buduje pasywnego do 100m2 i to jeszcze parterowego. W takim mysleniu to nawet bude psu mozna zrobic pasywna. Przy malych domkach nie ma sensu bawic sie w pasywny bo i tak bedzie tani w eksploatacji. Ale jak ktos zamiast 800zl chce przy pasywnym placic 400 tzn ze cierpi na nadmiar kasy. Od 120m2 warto bawic sie w pasywny ale to juz pietrowe domki lub z poddaszem bo parterowka z tym metrazem na pasywny nie wyjdzie.

Weź pod uwagę, że mało kto decyduje się na dom ok. 100m2. Prędzej właśnie te 10, 20 m2 dorzuci... bo ludzie już tak mają. Obejrzałeś coś, poczytałeś i twierdzisz, że się parterówki nie da- to za mało! Piętrowy też można spieprzyć(jeszcze szybciej) i z pasywniaka nici. Grunt to przemyślenie i jeśli jak piszesz, np. nie ma domu, który nie posiada okien od północy, to robisz projekt indywidualny- nie ograniczy wtedy zadana bryła i narzucone ograniczenia.

Ja aż tak uwagi do tej pasywności nie przykuwam. Mam gotowy projekt indywidualny stodoły z poddaszem użytkowym przemyślany w każdym detalu i zrezygnowałem (dzięki kszhu, albo przez niego ;) ) na rzecz parterowej mini stodółki - jamnika, która przy wymiarach 7,5m x 19m kompletnie nie wpisuje się w pasywność.

według praw fizyki ciepło idzie do góry czyli przy parterówce nawet dobrze ocieplonej ciepło ucieknie z domu i trzeba cały czas je dostarczać. jak się ma z poddaszem użytkowym to ciepło z parteru przejdzie na poddasze czyli CO nie musi tak samo go dogrzewać a parterówke cały czas trzeba dogrzewać czyli zuzyje więcej niż dom z poddaszem użytkowym i nikt kitu mi nie wcisnie a bajki to dzieciom na dobranoc. nie muszę być znawcą od pasywności aby to wiedzieć. po drugie pod względem cenowym parterówka wychodzi drożej niz z poddaszem uzytkowym i to sie zupelnie nie opłaca. jak ktos buduje parterowy i chce taki pasywny to musi mieć dużo kasy ale takim to nie zależy za bardzo czy zapłacą 1000 czy 500. też nie mówię o domku zwykłym tylko że domy parterowe to w standardzie niskoenergetycznym opłaca się budować czyli zuzyciu do 40kWh/m2 a taki cenowo w ogrzaniu nie będzie dużej różnicy w porównaniu do pasywnego.

można robic projekt indywidualny parterówki i rozmieścic odpowiednio pomiesczenia ale nikt w takim domu nie zamieszka bo nie będzie wyglądać zbyt ciekawie więc też nie ma co podawać przykłady nierealne.

skoro nie można przeczytać dziennika j-j to ciężko go powoływać na świadka. jeszcze jest taka kwestia czy ma się certyfikat na dom że jest pasywny czy tylko na podstawie obliczeń tak się stwierdza bo to jest duża różnica.

coś mi się wydaję że chcielibyście aby ze wszystkiego robić pasywny ale tak się nie da. inna kwestia jest jeżeli mówimy o prawie pasywnym.

okna w domu trzeba liczyć do bilansu bo muszą być. nie wystarczy zrobić bunkier i obic go metrowym styropianem aby mieć pasywny.

według praw fizyki ciepło idzie do góry czyli przy parterówce nawet dobrze ocieplonej ciepło ucieknie z domu i trzeba cały czas je dostarczać.

Dom traci ciepło nie tylko przez dach

Póki co nie ma nakazu robić domów pasywnych ani nawet takich 40kWh/(m2*rok), więc śmiało możesz budować jaki ci się podoba (tzn. w ramach planu zagospodarowania terenu :))

Edytowane przez grzes124

Dom traci ciepło nie tylko przez dach

Póki co nie ma nakazu robić domów pasywnych ani nawet takich 40kWh/(m2*rok), więc śmiało możesz budować jaki ci się podoba (tzn. w ramach planu zagospodarowania terenu :))

oczywiście że nie tylko przez dach ale chce zaznaczyć że ciepło zawsze idzie do góru i przy domu parterowym to ciepło ucieknie, wiadomo ze nie w koszmarnych ilościach ale jednak ucieknie i cały czas podłogówka będzie szła na swoich obrotach i grzać a w poddaszu użytkowym jest dwa razy mniejsza powierzchnia parteru więc mniej energii zużywa i ciepło które idzie do góry ogrzeje strop a ten dogrzeje pomieszczenia na poddaszu. nie będzie to zbyt dużo ale wtedy podłogówka będzie troszeczkę to dogrzewać i w sumie zużyje mniej energii na ogrzewanie a w pasywnym każdy kilowat się liczy. patrząc na to że z poddaszem użytkowym będzie 15kWh więc aby uzyskać taki wynik przy parterówce to będzie trzeba chyba dać więcej izolacji w każdej stronie co w sumie wyjdzie ze parterówka pasywna wyjdzie 50% drożej lub więcej od domu z poddaszem użytkowym o tej samej powierzchni całkowitej. więc to nie ma najmniejszego sensu. ale jak ktoś ma kasę i nie chce mu się po schodach chodzić to jego wola. w końcu wolny kraj a Polacy lubią przepłacać i myśleć że są oszczędni.