Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

R&K buduje nowy dom ZX35 ...standard PASYWNY w rozsądnej cenie

Recommended Posts

Czolgisto madrze prawi:)

Caly rok uzytkowania domu sobie przemyslec, wszystkie warunki brzegowe, wszystkie mozliwe sytuacje, szczelnosc mozna zmienirzyc zawsze obrzedem gromniczym i wentylami generujac podcisnienie/nadcisnienie, zawsze to zobrazuje wieksza wtope.

Ja w sumie bede podazal ta sama droga co Ty, ale u mnie tylko 1 budynek sie miesci, i bedzie mniejszy niz typowe, taki do 90 m2, ale zalozenia mam bardzo podobne, szczelnosc ponad wszystko, prostota instalacji (kable, prosta wentylacja) i no i technologie latwe do wykonania = robi sie samemu i mniej okazji to popelnienia bledow/szybciej/bezpieczniej.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

wiesz jak to jest z tym przemyśleniem - choćbyś siedział nie wiem ile na FM czy nad papierami, teoriami to nic Ci tyle nie powie co praktyka , często też jest tak że wiesz ze coś trzeba zrobić - ale brakuje albo czasu albo kasy

np ja nadal okno od zachodu mam nie zasłonięte żadną roślinnością - mam rolety więc zamykam ale to powoduje ciemnice w kuchni ... takich drobnych aspektów jest wiele, sam wiesz jak się ma akumulacja silki końcem lata do komfortu mieszkania w dobrze zaizolowanym domu - całe lato wchodziło i akumulowało się ... i za cholerę nie chce wyjść

jak to powiedział jeden mądry , którego tu jeszcze nie ma/ nie było , albo był i się nie odzywa ;) ... wszyscy jedziemy na 1 wózku , wszyscy płacimy za utrzymanie domy od ... do .... , kazdy dom prędzej czy później podda się atakom upałów i osiągnie 25-26 stopni lub więcej .... nie ma cudów .... fizyki nie oszukasz

jednej rzeczy której żałuję już teraz to rurowego GWC - tzn jeszcze nie jest na 100% sprawa przesądzona ... ale .... musiałoby ono być szczelnie wykonane by nie wchodziła do niego woda gruntowa - kolejne działki są niżej niż moja - wymiana gruntu będzie , badania geo będą ... teren rozkopany ... porobione drenaże - da się zrobić !!?? zobaczymy

Ja mam tez problem w rurowym GWC (glina i wysokie wody gruntowe), nie wiem moze jakas chybryde zrobie, wlot pod chodziak, chlodnica glokolowa dalej rurowiec, moze i nie najtaniej ale na pewno bedzie sucho i nawiew zima powyzej 10 stopni.

Z drugiej strony chlopaki robia maxowce i (oprocz jednej wylegarni komarow) niby to sie sprawdza pomimo, ze bloczki leza w golej ziemi...

mówisz o izolacji stropu? dachu?rozwin myśl ...i oco chodzi z tym nadmuchem?

Tak, myślę o izolacju stropu, warstwą granulatu, która zostajee ułożona poprzez wdmuchiwanie.

To chyba lepszy wybór, dający pożądaną ciągłość warstwy, niż układanie izolacji z rolki.

Poza tym, ekofiber lepiej trzyma parametry przy okresowem zawilgoceniu i ma większe ciepło właściwe, dzięki temu korzystniejsze przesunięcie fazowe.

Tu leży folder reklamowy jednego z producentów celulozy.

Trochę marketingu, ale i przydatnych informacji:

http://www.isocell.at/uploads/media/IC_Prospekt_2012_PL_01.pdf

pewnie szczegółowa analiza kosztów i czasu pracy zadecyduje o wyborze, rozmawialiśmy z jaskiem jeszcze o stropie układanym na belkach a miedzy nie kształtki ze styropianu, na to wełna w 2 warstwach na mijankę i cieplutko

a coś się na wełnę zafiksował, ja nalepiłbym styropianu robiąc szczelną skorupę ...

oczywiście ściany z klocków styropianowych połączone z tym stropem ...:)

( wiem wiem zaraz co niektórzy wyskoczą że mała akumulacja i wszyscy w środku się upieką ...)

He ,he mam to wiem.Jak na dworze tak do 28oC ,to na strychu zimniej jak w domu. 29cm ekofibru i 10cm styropianu.A dach czarny ale będzie biały.

a Tobie kto to robil i jak? bo na poddasze wywalasz powietrze z wentylacji... czym ten wynalazek masz "przymocowany"

Sufit podwieszony, nad płytami g-k folia Strotex Alu, na to nadmuchnięte 30cm ekofibru, a tuż nad nim, pomiędzy dolnymi belkami wiązarów wciśnięte i zapiankowane płyty styro. Wiązary (u mnie) mają rozstaw 95cm, więc odpadu z płyty będzie stosunkowo niewiele.

Taka izolacja stropu ma parę zalet - jest szczelnie, jest akumulacja ciepła, regulacja wilgoci, ochrona drewna od ognia, grzybów i gryzoni.

Edytowane przez fotohobby

pewnie szczegółowa analiza kosztów i czasu pracy zadecyduje o wyborze, rozmawialiśmy z jaskiem jeszcze o stropie układanym na belkach a miedzy nie kształtki ze styropianu, na to wełna w 2 warstwach na mijankę i cieplutko

A może strop styropianowy typu typu JS będzie dobrym rozwiązaniem?