miloszenko 05.08.2013 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 Czolgisto madrze prawi:) Caly rok uzytkowania domu sobie przemyslec, wszystkie warunki brzegowe, wszystkie mozliwe sytuacje, szczelnosc mozna zmienirzyc zawsze obrzedem gromniczym i wentylami generujac podcisnienie/nadcisnienie, zawsze to zobrazuje wieksza wtope. Ja w sumie bede podazal ta sama droga co Ty, ale u mnie tylko 1 budynek sie miesci, i bedzie mniejszy niz typowe, taki do 90 m2, ale zalozenia mam bardzo podobne, szczelnosc ponad wszystko, prostota instalacji (kable, prosta wentylacja) i no i technologie latwe do wykonania = robi sie samemu i mniej okazji to popelnienia bledow/szybciej/bezpieczniej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 05.08.2013 12:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 wiesz jak to jest z tym przemyśleniem - choćbyś siedział nie wiem ile na FM czy nad papierami, teoriami to nic Ci tyle nie powie co praktyka , często też jest tak że wiesz ze coś trzeba zrobić - ale brakuje albo czasu albo kasy np ja nadal okno od zachodu mam nie zasłonięte żadną roślinnością - mam rolety więc zamykam ale to powoduje ciemnice w kuchni ... takich drobnych aspektów jest wiele, sam wiesz jak się ma akumulacja silki końcem lata do komfortu mieszkania w dobrze zaizolowanym domu - całe lato wchodziło i akumulowało się ... i za cholerę nie chce wyjść jak to powiedział jeden mądry , którego tu jeszcze nie ma/ nie było , albo był i się nie odzywa ... wszyscy jedziemy na 1 wózku , wszyscy płacimy za utrzymanie domy od ... do .... , kazdy dom prędzej czy później podda się atakom upałów i osiągnie 25-26 stopni lub więcej .... nie ma cudów .... fizyki nie oszukasz jednej rzeczy której żałuję już teraz to rurowego GWC - tzn jeszcze nie jest na 100% sprawa przesądzona ... ale .... musiałoby ono być szczelnie wykonane by nie wchodziła do niego woda gruntowa - kolejne działki są niżej niż moja - wymiana gruntu będzie , badania geo będą ... teren rozkopany ... porobione drenaże - da się zrobić !!?? zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 05.08.2013 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 Ja mam tez problem w rurowym GWC (glina i wysokie wody gruntowe), nie wiem moze jakas chybryde zrobie, wlot pod chodziak, chlodnica glokolowa dalej rurowiec, moze i nie najtaniej ale na pewno bedzie sucho i nawiew zima powyzej 10 stopni. Z drugiej strony chlopaki robia maxowce i (oprocz jednej wylegarni komarow) niby to sie sprawdza pomimo, ze bloczki leza w golej ziemi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 05.08.2013 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 A może nie wełna, a celuloza, ekofiber ?Jeśli będą wiązary, to nadmuch wydaje się być lepszą opcją... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 05.08.2013 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 którego tu jeszcze nie ma/ nie było , albo był i się nie odzywa he he ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 05.08.2013 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 w rurowym GWC (glina i wysokie wody gruntowe) Można i w wodzie - Bez złączek kolektor 200mm firmy lewt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 05.08.2013 14:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 A może nie wełna, a celuloza, ekofiber ? Jeśli będą wiązary, to nadmuch wydaje się być lepszą opcją...mówisz o izolacji stropu? dachu?rozwin myśl ...i oco chodzi z tym nadmuchem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 05.08.2013 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 Z drugiej strony chlopaki robia maxowce ilu , gdzie , ile lat eksploatują ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 05.08.2013 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 mówisz o izolacji stropu? dachu?rozwin myśl ...i oco chodzi z tym nadmuchem? Tak, myślę o izolacju stropu, warstwą granulatu, która zostajee ułożona poprzez wdmuchiwanie. To chyba lepszy wybór, dający pożądaną ciągłość warstwy, niż układanie izolacji z rolki. Poza tym, ekofiber lepiej trzyma parametry przy okresowem zawilgoceniu i ma większe ciepło właściwe, dzięki temu korzystniejsze przesunięcie fazowe. Tu leży folder reklamowy jednego z producentów celulozy. Trochę marketingu, ale i przydatnych informacji: http://www.isocell.at/uploads/media/IC_Prospekt_2012_PL_01.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 05.08.2013 15:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 pewnie szczegółowa analiza kosztów i czasu pracy zadecyduje o wyborze, rozmawialiśmy z jaskiem jeszcze o stropie układanym na belkach a miedzy nie kształtki ze styropianu, na to wełna w 2 warstwach na mijankę i cieplutko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 05.08.2013 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 He ,he mam to wiem.Jak na dworze tak do 28oC ,to na strychu zimniej jak w domu. 29cm ekofibru i 10cm styropianu.A dach czarny ale będzie biały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 05.08.2013 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 pewnie szczegółowa analiza kosztów i czasu pracy zadecyduje o wyborze, rozmawialiśmy z jaskiem jeszcze o stropie układanym na belkach a miedzy nie kształtki ze styropianu, na to wełna w 2 warstwach na mijankę i cieplutko a coś się na wełnę zafiksował, ja nalepiłbym styropianu robiąc szczelną skorupę ... oczywiście ściany z klocków styropianowych połączone z tym stropem ... ( wiem wiem zaraz co niektórzy wyskoczą że mała akumulacja i wszyscy w środku się upieką ...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 05.08.2013 15:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 będzie plyta i kable , może rurki jak inwestorowi rura zmięknie, a wentylacje zrobimy tak żeby nikt budynku nie odebral Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 05.08.2013 15:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 He ,he mam to wiem.Jak na dworze tak do 28oC ,to na strychu zimniej jak w domu. 29cm ekofibru i 10cm styropianu.A dach czarny ale będzie biały. a Tobie kto to robil i jak? bo na poddasze wywalasz powietrze z wentylacji... czym ten wynalazek masz "przymocowany" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 05.08.2013 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 (edytowane) Sufit podwieszony, nad płytami g-k folia Strotex Alu, na to nadmuchnięte 30cm ekofibru, a tuż nad nim, pomiędzy dolnymi belkami wiązarów wciśnięte i zapiankowane płyty styro. Wiązary (u mnie) mają rozstaw 95cm, więc odpadu z płyty będzie stosunkowo niewiele.Taka izolacja stropu ma parę zalet - jest szczelnie, jest akumulacja ciepła, regulacja wilgoci, ochrona drewna od ognia, grzybów i gryzoni. Edytowane 5 Sierpnia 2013 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 05.08.2013 16:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 to kumam tylko jak nydar ma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 05.08.2013 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 Sufit podwieszony, nad płytami g-k folia Strotex Alu, na to nadmuchnięte 30cm ekofibru, ... A co powiecie na proszek PUR zamiast ekofibru ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 05.08.2013 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 Nydar ma prawie tak samo ale ciut inaczej,Dlatego że ma ekofiber to pozwala sobie na wyrzucanie tam zużytego powietrza i to bez PARO IZOLACJI o zgrozo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 05.08.2013 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 Można i w wodzie - [ATTACH=CONFIG]204555[/ATTACH] Bez złączek kolektor 200mm firmy lewt Kolego Tomaszu, w jakiej cenie to codzi? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 05.08.2013 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 pewnie szczegółowa analiza kosztów i czasu pracy zadecyduje o wyborze, rozmawialiśmy z jaskiem jeszcze o stropie układanym na belkach a miedzy nie kształtki ze styropianu, na to wełna w 2 warstwach na mijankę i cieplutko A może strop styropianowy typu typu JS będzie dobrym rozwiązaniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts