Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

R&K buduje nowy dom ZX35 ...standard PASYWNY w rozsądnej cenie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

możesz zrobić bufor ale wtedy musisz go ocieplić bo bez tego nici z buforu. liczenie jest proste. potrzeba dwa razy większą płytę fundamentową i dwa razy większy dach a to w domu w budowie to są największe koszta. przy wykończeniu wyjdzie podobnie bo ta sama powierzchnia a dodatkowo jak się chce mieć te same parametry jeżeli chodzi o zapotrzebowanie na ciepło to trzeba dać więcej izolacji z każdej strony więc w sumie podejrzewam że z 50%drożej wyjdzie. u mnie w wiosce w takim miejscu jednocześnie budowały się trzy domy. miałem okazje gadać z gościem który budował parterówkę i robił mi porównanie z sąsiadem który ma dom z poddaszem użytkowym i mieli podobny metraż i narzekał że dwa razy drożej go kosztował jego dom parterowy od sąsiada z domem z poddaszem użytkowym. i jeszcze mówił że bardziej mu się podoba ten z poddaszem jeżeli chodzi w środku o układ pomieszczeń. ale mówił że mieszkał w bloku i nie znał się na domach tylko chciał zbudować i nikt mu nie doradził jak zrobić aby było dobrze tylko wybrał sobie coś co mu się wydawało że będzie fajnie i to budował. wiec dla tych co nie wiedzą, jak chcecie mieć w dobrej cenie dom i nie przepłacać to budujcie domy z poddaszem użytkowym. parterówki zostawcie dla ludzi z grubszym portfelem i takim którym nie chce się chodzić po schodach.

Dom z poddaszem nie ma dwa razy większej pow. użytkowej niż dom parterowy bez poddasza użytkowego. Nie wiem skąd 2 razy większy dach i płyta, mylisz chyba dom z poddaszem, z domem piętrowym.

Co do kosztów budowy, to mam dwóch znajomych.

Jeden wybudował dom do wejścia za ok 400 000zł

Drugi jest na etapie stanu surowego otwartego i wydał już ponad 300 000zł

Co ciekawe, w pierwszym wypadku SSZ wykonany został przez firmę, a w drugim większość prac metodą gospodarczą.

Oba domy z poddaszem o podobnej pow. użytkowej.

możesz zrobić bufor ale wtedy musisz go ocieplić bo bez tego nici z buforu. liczenie jest proste. potrzeba dwa razy większą płytę fundamentową i dwa razy większy dach a to w domu w budowie to są największe koszta. przy wykończeniu wyjdzie podobnie bo ta sama powierzchnia a dodatkowo jak się chce mieć te same parametry jeżeli chodzi o zapotrzebowanie na ciepło to trzeba dać więcej izolacji z każdej strony więc w sumie podejrzewam że z 50%drożej wyjdzie. u mnie w wiosce w takim miejscu jednocześnie budowały się trzy domy. miałem okazje gadać z gościem który budował parterówkę i robił mi porównanie z sąsiadem który ma dom z poddaszem użytkowym i mieli podobny metraż i narzekał że dwa razy drożej go kosztował jego dom parterowy od sąsiada z domem z poddaszem użytkowym. i jeszcze mówił że bardziej mu się podoba ten z poddaszem jeżeli chodzi w środku o układ pomieszczeń. ale mówił że mieszkał w bloku i nie znał się na domach tylko chciał zbudować i nikt mu nie doradził jak zrobić aby było dobrze tylko wybrał sobie coś co mu się wydawało że będzie fajnie i to budował. wiec dla tych co nie wiedzą, jak chcecie mieć w dobrej cenie dom i nie przepłacać to budujcie domy z poddaszem użytkowym. parterówki zostawcie dla ludzi z grubszym portfelem i takim którym nie chce się chodzić po schodach.

To są niczym nie poparte slogany.

W parterówce nie musisz robić płyty fundamentowej, a pod posadzkę nie musisz dawać drogiego XPS'a, tylko "zwykły" styro za 150zł brutto /m3.

Po drugie, policz sobie pow. użytkową. W parterówce 150m2 posadzki to tyle pow. użytkowej. Aby w domu z poddaszem użytkowym uzyskać te 150m2 p. u. to płytę musisz mieć na ok. 100m2. 50m2 ucieka Ci na skosy i schody.

Do tego koszt stropu, schodów itp. W parterówce tego nie masz.

co wy mi tu opowiadacie za głupoty. pisałem o powierzchni całkowitej. przyjmijmy łącznie 120m2 powierzchni dla parterówki i z poddaszem użytkowym. parterówka będzie miała w środku wymiary 10x12 więc przy standardzie pasywnym będzie powierzchni zabudowy będzie 143m2. parterówka będzie miała w środku ok.9x7 czyli powierzchni zabudowy ok. 70m2 czyli dwa razy większą płytę fundamentowa trzeba zrobić, nie ważne czym ocieplić bo trzeba dwa razy tyle. skoro większa powierzchnia domu to tak samo dwa razy większy dach trzeba bo trzeba przyjąć że kąt dachu średnio 35-40st jest niezależnie czy ma się parterówkę czy z poddaszem bo tak np. przewidują przepisy w gminie. nie ważne kto to robi na materiały kasę trzeba mieć i tyle. jak się samemu robi to na wykonaniu można zaoszczędzić ale trzeba w przypadku parterówki dwa razy więcej kupić dachówki, drewna na więźbę, styropianu pod płytę itp. też szybciej robi się dom z poddaszem niż parterówkę bo wystarczy dać 4 lub 5 pustaków na ściankę kolankową i już ma się poddasze bo więźbę i tak trzeba robić.

co do skosów to na poddaszu robi się strefę nocną więc nie potrzebne są pełne ściany. w pokojach trzeba zmieścić łózko, jakąś szafę i komodę i może jak ktoś chce to biurko z kompem i tyle. wszystko można dobrze sobie ustawić i zabudować. może z tymi 50% przesadziłem ale na pewno wiele się nie pomyliłem. jak ktoś chce znać dokładne koszty to trzeba rozmawiać z ludźmi którzy zawodowo się tym zajmują to mogą to dokładniej określić. ale każdy robi to co lubi a gust każdy ma inny. nikomu nie bronię budować domów parterowych i jak chcecie to takie róbcie ale chcę zaznaczyć tylko że z poddaszem domy są tańsze i łatwiejsze do wykonania w standardzie pasywnym i bardziej opłacalne od parterowych.

może z tymi 50% przesadziłem ale na pewno wiele się nie pomyliłem

Myślę, że jesteś w błędzie.

Na szczęście są zwolennicy zarówno jednych jak i drugich.

Barth3z, pod płytę eps też można stosować, oczywiście trzeba to przeliczyć, ale coraz częściej na zagranicznych forach spotykam takie informacje, jak również że w dłuższym okresie lepiej się zachowuje w wilgotnych warunkach niż xps

Coś kolego strasznie mgliste pojęcie masz o budowie i warunkach panujących w domu.

To nie jest tak, że powietrze ciepłe jest tylko u góry bo masz wentylację.

To nie jest tak, że dom musisz budować na płycie.

To nie jest tak, że parterówka jest droższa a wręcz przeciwnie zaczynając od tego, że nie masz dodatkowego stropu, schodów, ocieplenia i wykończenia dachu, okien połaciowych i/lub lukarn, strat m2 na schody na 2 kondygnacjach itp. itd.

co z tego że wentylację skoro tylko w łazienkach i pom.gosp. są wyciągi a w reszcie masz nawiewy więc ciepło i tak ucieknie do góry. nie ważne czy da się płytę czy standardowy fundament to i tak tego trzeba dwa razy tyle co w domu z poddaszem. nawiasem mówiąc podaje przykład płyty bo dom pasywny powinien być na płycie aby uniknąć mostków. ocieplenie dachu w parterówce jest droższe niż w domu z poddaszem użytkowym nawet jeżeli ocieplasz tylko drewniany strop. może i nie trzeba robić zbrojonego stropu i schodów ale w sumie jak się wszystko zliczy do kupy to parterówka i tak drożej wyjdzie. wystarczy dobrze wszystko policzyć. ale jeżeli nie chce się budować domu pasywnego tylko standardowy to parterowy może wyjść w podobnej cenie lub trochę taniej. ale tu piszemy o domu PASYWNYM. więc róbcie przeliczenia pod tym wzgledem a nie dla zwykłych domów.

Nie no strop przeważnie jest, chyba że ktoś nie chce.

Natomiast jeśli konstrukcja dachów z więzarów, to można go mieć praktycznie w cenie dachu.

Poza tym, brak ścian kolankowych, a w zależności od projektu to i szczytowych.

Jeśli więźba kleszczowo jętkowa, to brak stropu. Jeśli wiązary to tak jak piszesz strop w cenie więźby.

co wy mi tu opowiadacie za głupoty. pisałem o powierzchni całkowitej. przyjmijmy łącznie 120m2 powierzchni dla parterówki i z poddaszem użytkowym. parterówka będzie miała w środku wymiary 10x12 więc przy standardzie pasywnym będzie powierzchni zabudowy będzie 143m2.

Dlaczego doliczasz 1m ? Ściana ma 18cm (silka), więc licząc x2 wyjdzie Ci +0,36m. Chyba nie doliczasz styro ?

parterówka będzie miała w środku ok.9x7

A gdzie schody ? Ile na klatkę schodową przeznaczyłeś ? Czyżby tylko 3m2 ?

dwa razy większą płytę fundamentowa trzeba zrobić, nie ważne czym ocieplić

W parterówce można zrobić posadzkę bez mostka na ławach fundamentowych. Porównując to do płyty to ma same zalety - mniej betonu, miej zbrojenia, tańszy styro.

bo trzeba dwa razy tyle. skoro większa powierzchnia domu to tak samo dwa razy większy dach trzeba

Uczciwiej byłoby jakbyś policzył +50%.

parterówki dwa razy więcej kupić dachówki, drewna na więźbę, styropianu pod płytę itp. też szybciej robi się dom z poddaszem niż parterówkę bo wystarczy dać 4 lub 5 pustaków na ściankę kolankową i już ma się poddasze bo więźbę i tak trzeba robić.

A co ze stropem. Pomijasz go zarówno przy robociźnie, jak i przy materiałach. A to nie są małe pieniądze.

Barth3z, pod płytę eps też można stosować, oczywiście trzeba to przeliczyć, ale coraz częściej na zagranicznych forach spotykam takie informacje, jak również że w dłuższym okresie lepiej się zachowuje w wilgotnych warunkach niż xps

Nie wiem, czy można dać EPS. To musi policzyć konstruktor. Dla domu z poddaszem użytkowym, betonowym stropem będzie ciężko dać coś innego jak XPS. Niektórzy ryzykują z EPS200, ale to też ok. 300zł/m3 trzeba dać.

Zgadnij, kto przytacza że EPS jest lepszy od XPS ? Zobacz co to za instytucja. ;)

ale Ty nie wybudowałeś pasywniaka więc ciężko to porównać. z tego co wiem to chłodniejsze powietrze jest cięższe więc idzie na dół a cieplejsze do góry więc zawsze będzie uciekać. w poddaszu tak zazwyczaj się ociepla

ocieplenie poddasza.JPG

więc biorąc pod uwagę do obliczeń to co wcześniej pisałem to długość domu będzie 9m, skos do sufitu mniej więcej 2m na stronę czyli 4 i w środku sufitu jakieś 3,5m czyli 7,5m. 9x7,5=67,5m2

przy parterówce mamy pełny wymiar czyli 10x12=120m2

sorry ale matematyka nie kłamie. nie ważne czy są skosy czy nie bo one w spaniu nie przeszkadzają a teraz nie ma to znaczenia bo wystarczy 1,4m wysokości aby było użytkowe z tego co mi mówił sąsiad jak się ostatnio dowiedział co mnie zaskoczyło ale to jest nie istotne bo pełne ściany w sypialni nie są potrzebne a liczy się każdy grosz przy budowie. nie mówię że skos od podłogi ma się zaczynać bo to wiadomo że bez sensu ale jak masz ściankę kolankowa na 1,1m lub 1,2m to skos Ci nie straszny. wszystko idzie fajnie zagospodarować. tak jak pisałem piszę o domu pasywnym a nie zwykłym więc tu cena będzie jedną z większych a nie mniejszych bo trzeba dobrze zaizolować a to kosztuje i przy parterówce dwa razy więcej. jeżeli popatrzymy na płytę i ktoś chce styropian z izodoomu, to m2 średnio 2k trzeba liczyć więc w parterowym zapłaci się za to 28,6k a w domu z poddaszem 14k a to tylko styropian. więc i tak wyjdzie drożej. i nawet jak się schody zrobi i strop to w sumie parterówka wyjdzie drożej. nawet ścian trzeba więcej murować, więcej ocieplenia dać itd. więc z jakim cudem taniej wyjdzie? no chyba że z bożą pomocą. jeszcze nie mam oferty na wszystkie materiały jakie potrzebuje do budowy więc cięzko dokładniej policzyć ale jak więcej jest tego i tego to jaką kolwiek cenę się przyjmie to i tak wyjdzie drożej bo trzeba dać więcej.

tak jak pisałem nie ważne jakie ceny za materiały będą to przy parterówce trzeba tego więcej. z grubsza tu podałem przykład i wychodzi więcej a dokładniej nie chce mi się bo szkoda na to czasu. jak staniesz wyprostowany dokładnie to bliżej niż jakieś 80cm nie podejdziesz ale co to przeszkadza dać pod skosem łóżko lub komodę? jakieś metr od ścianki kolankowej może stać wyprostowany koszykarz dwumetrowy. nie muszę być budowlańcem. wystarczy narysować sobie to w pewnej skali i można łatwo to zobaczyć. a jak chcesz mieć wyżej to dołożysz jeden pustak i masz wyżej. tak jak pisałem nie krytykuje tych którzy budują domy parterowe tylko uważam że taniej jest zrobić i łatwiej dom pasywny z poddaszem użytkowym niż parterowy. a Ty nie masz pasywnego więc cięzko jest to porównać cenowo do domu z poddaszem bo w Twoim przypadku jak liczyłeś to wyszło taniej ale w innym przypadku może być drożej. a ja odnoszę się tylko do przykładu domu pasywnego.

kamil, masz rację, że droższa będzie parterówka pasywna, niż pasywny z poddaszem użytkowym ze względu na niekorzystny stosunek A/V. W parterówce będzie potrzeba dorzucić izolacji i tutaj jest ta różnica. Porównując natomiast materiały, przy tej samej grubości izolacji to liczysz niepoprawnie.

Grześ, możesz podać jakieś linki mówiące o tym, że XPS zachowuje się w warunkach wilgotnych gorzej niż EPS?

Kiedyś wklejałem do wątku z płytami http://forum.muratordom.pl/showthread.php?15342-p%C5%82yta-fundamentowa&p=6357215#post6357215.

Wpisz w google "eps under concrete slab", można trochę znaleźć i poczytać.

Niektórzy ryzykują z EPS200, ale to też ok. 300zł/m3 trzeba dać.

Zgadnij, kto przytacza że EPS jest lepszy od XPS ? Zobacz co to za instytucja. ;)

Nie ma co ryzykować, trzeba przeliczyć. EPS100 za 160zł/m3 taki jak Ty planujesz pod podłogę raczej się nie nada.

Różnica przy płycie 150m2 ocieplonej 25cm EPS200 to różnica ok 5tys zł, więc w skali domu zaledwie kropla. Przy XPS odpowiednio więcej.

Osobiście pod płytę dawałbym tylko granulat szkła piankowego, ale cena zabija ;)

Nie mogę teraz znaleźć linka, ale spotkałem się też z konstrukcją płyty gdzie pod ścianami nośnymi murowanymi był zastosowany EPS300 natomiast na reszcie EPS100. Możliwości trochę jest, więc koszty można optymalizować.

Nawet taka kubatura i powierzchnia jak ma j-j? W życiu!

"Dom" to bardzo pojemne słowo dlatego przynajmniej trzeba porównywać dwie takie same powierzchnie i kubatury a nie kombinować ze skosami na których ani żadnego mebla czy obrazu się nie powiesi;)

j-j ma 90m2 p.u. tak ? W takiej sytuacji łatwiej jest zrobić pasywny parterowy względem domku z poddaszem użytkwym, ponieważ 20% powierzchni piętra i parteru zajmą schody :)

Dom z poddaszem użytkowym i ścianką kolankową na 110-130cm jest poddaszem prawie w pełni użytkowym. Jak Kamil pisał sypialnie na takim poddaszu można traktować w pełni użytkową.

widzę że barth3z rozumie o co chodzi. czy ja porównywałem powierzchnie 90m2? ludzie nie zachowujcie się jak dzieci i nie kłóćcie się o pierdoły. budowa domu pasywnego ponizej 100m2 to jak dla mnie głupota i tak robią Ci którzy mają nadmiar pieniędzy i nie wiedzą na co je wydać. a Ty kszhu nie masz pasywnego więc o co Ci chodzi? co chcesz udowodnić? bo tego nie rozumiem. jezeli piszę o piwerzchni min.120m2 to po co piszesz o 90m2? zgadzam sie że przy takiej powierzchni nie opłaca się robic z poddaszem bo to jest głupota ale o tym nie pisałem więc szkoda się kłócic. chociaż barth3z kumaty jest i wielu innych którzy się nie kłócą o pierdoły.