Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

R&K buduje nowy dom ZX35 ...standard PASYWNY w rozsądnej cenie

Recommended Posts

zbuduj i dostań certyfikat że jest pasywny to pogadamy. bo to ze ktos pisze ze ma pasywny a nie ma tego na papierze to dwie różne rzeczy. nie wiem jaki dom ma j-j bo nie ma jego wpisów więc to nie jest dobry przykład. ale uważam że budowa takiego małego domku na pasywny to przerost formy nad treścią ale rób jak chcesz tylko psu budy nie zapomnij zrobic pasywnej bo się jeszcze obrazi i domu Ci nie bedzie pilnować.

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ale Ty nie wybudowałeś pasywniaka więc ciężko to porównać. z tego co wiem to chłodniejsze powietrze jest cięższe więc idzie na dół a cieplejsze do góry więc zawsze będzie uciekać. w poddaszu tak zazwyczaj się ociepla

[ATTACH=CONFIG]256077[/ATTACH]

więc biorąc pod uwagę do obliczeń to co wcześniej pisałem to długość domu będzie 9m, skos do sufitu mniej więcej 2m na stronę czyli 4 i w środku sufitu jakieś 3,5m czyli 7,5m. 9x7,5=67,5m2

przy parterówce mamy pełny wymiar czyli 10x12=120m2

sorry ale matematyka nie kłamie. nie ważne czy są skosy czy nie bo one w spaniu nie przeszkadzają a teraz nie ma to znaczenia bo wystarczy 1,4m wysokości aby było użytkowe z tego co mi mówił sąsiad jak się ostatnio dowiedział co mnie zaskoczyło ale to jest nie istotne bo pełne ściany w sypialni nie są potrzebne a liczy się każdy grosz przy budowie. nie mówię że skos od podłogi ma się zaczynać bo to wiadomo że bez sensu ale jak masz ściankę kolankowa na 1,1m lub 1,2m to skos Ci nie straszny. wszystko idzie fajnie zagospodarować. tak jak pisałem piszę o domu pasywnym a nie zwykłym więc tu cena będzie jedną z większych a nie mniejszych bo trzeba dobrze zaizolować a to kosztuje i przy parterówce dwa razy więcej. jeżeli popatrzymy na płytę i ktoś chce styropian z izodoomu, to m2 średnio 2k trzeba liczyć więc w parterowym zapłaci się za to 28,6k a w domu z poddaszem 14k a to tylko styropian. więc i tak wyjdzie drożej. i nawet jak się schody zrobi i strop to w sumie parterówka wyjdzie drożej. nawet ścian trzeba więcej murować, więcej ocieplenia dać itd. więc z jakim cudem taniej wyjdzie? no chyba że z bożą pomocą. jeszcze nie mam oferty na wszystkie materiały jakie potrzebuje do budowy więc cięzko dokładniej policzyć ale jak więcej jest tego i tego to jaką kolwiek cenę się przyjmie to i tak wyjdzie drożej bo trzeba dać więcej.

To, że ktoś nie wybudował pasywniaka, nie znaczy, że się nie może wypowiadać Ty wybudowałeś, czy teoretyzujesz? Koledzy próbują Ci pokazać zły kierunek, jaki obrałeś, aby tylko potwierdzić swoje błędne założenia.

Rysunek dałeś -i tu wychodzi chyba mniej ocieplenia (wierzę Twoim obliczeniom), ale nie liczysz ściany kolankowej, którą też trzeba ocieplić i wychodzi Ci taniej. Betonowy strop + więźba 40* + schody wyjdzie taniej niż np. wiązary?

Co do skosu mam porównanie- w nowym ok.145cm ściana kolankowa, skos 30*, w mieszkaniu mam 180cm i skos poniżej 30*. I w tym wyższym też nie wszystko się da postawić.

Natomiast opieranie się na opiniach sąsiadów, którzy się pobudowali....ile ludzi tyle opinii, a i tak prawdy Ci nie powiedzą.

Policz dokładnie, a nie po łebkach- materiały na sso to nie wszystko.

To, że ktoś nie wybudował pasywniaka, nie znaczy, że się nie może wypowiadać Ty wybudowałeś, czy teoretyzujesz? Koledzy próbują Ci pokazać zły kierunek, jaki obrałeś, aby tylko potwierdzić swoje błędne założenia.

Rysunek dałeś -i tu wychodzi chyba mniej ocieplenia (wierzę Twoim obliczeniom), ale nie liczysz ściany kolankowej, którą też trzeba ocieplić i wychodzi Ci taniej. Betonowy strop + więźba 40* + schody wyjdzie taniej niż np. wiązary?

Co do skosu mam porównanie- w nowym ok.145cm ściana kolankowa, skos 30*, w mieszkaniu mam 180cm i skos poniżej 30*. I w tym wyższym też nie wszystko się da postawić.

Natomiast opieranie się na opiniach sąsiadów, którzy się pobudowali....ile ludzi tyle opinii, a i tak prawdy Ci nie powiedzą.

Policz dokładnie, a nie po łebkach- materiały na sso to nie wszystko.

pewnie że nie wszystko. sasiadów podałem za przykład bo z mojej wsi ale rozmawiałem taż z firmami co buduja i wszyscy doradzają dom z poddaszem bo taniej wyjdzie. nie wiem jak bardziej to wytłumaczyć. nie ważne ile kosztują materiały i robota to zawsze dwa razy większa zabudowa bedzie dwa razy droższa, dach dwa razy większy, ścian moze nie dwa razy więcej ale ok.30%. więc gdzie będzie taniej? po co mam liczyć co do grosza skoro widac że więcej trzeba? upieracie się przy stropie że w parterowym drewniany się zrobi ale to od góry trzeba jakąś płytą OSB obić aby po tym chodzić na strychu, i jak to się wszystko zsumuje to i tak drożej wyjdzie. wiadomo że skosy to nie to samo co pełne ściany i sie z tym zgadzam i jakby się chciało robic pełne pietro to wyjdzie to drożej bo to logiczne ale wtedy to nie jest dom z poddaszem uzytkowym tylko dom pietrowy. rozróżniajcie pojęcia a nie kłóćcie się tam gdzie nie trzeba. jak ktoś chce miec pełne ściany to za ten komfort musi dopłacić więcej i tyle a jak ktoś chce mieć tańszą wersję i też dobrze to z skosami sobie poradzi bez problemu bo wszystko da się tak ustawić aby było dobrze. tak jak pisałem przy 4 pustakach na ściance kolankowej to jak się da 40cm wełny, zrobi podłogę to na metr przy ściance klankowej ze skosem jest 2metry więc można sobie z tym jakoś poradzić lub dołozyć jeden pustak i ma się jeszcze wyżej niewielkim kosztem.

pewnie że to teoretycznie piszę bo jeszcze nie budowałem ale liczby nie kłamią i nawet jak bedę budować to i tak dwa razy więcej za te poszczególne elementy będzie trzeba zaplacić niezależnie ile materiały kosztują, a robocizna średnio podobna jest bo za m2 budowlańcy kasują więc więcej skasują za 140m2 fundamentu niż za 70m2. i nikt mi tu ściemu nie sprzeda że wychodzi taniej. parterówka nie jest tańsza tylko wygoniejsza a za wygodę się dopłaca.

To, że czegoś nie wiesz nie oznacza, że jest to złym przykładem:)

Ale po co ta zgryźliwość? Każdy buduje taki dom jakiego potrzebuje.

I naprawdę nie obchodzą mnie żadne papierki tylko faktyczne zużycie energii.

A jak wybudujesz już coś w końcu i będziesz miał certyfikaty, jeśli tak bardzo ich potrzebujesz, to chyba będziesz pierwszym na tym forum "certyfikowanym".

Próbuję to tłumaczyć ale takich ludzi przekonuje dopiero zderzenie z rzeczywistością.

też nie zamierzam starać się o certfikat i przepraszam za złośliwość. ale i tak będę Ci kibicować i uważam że znasz się na rzeczy bo masz wiele ciekawych rozwiązań i z paru pewnie skorzystam. kiedy zaczynasz budowę nowego domku?

pewnie że nie wszystko. sasiadów podałem za przykład bo z mojej wsi ale rozmawiałem taż z firmami co buduja i wszyscy doradzają dom z poddaszem bo taniej wyjdzie. nie wiem jak bardziej to wytłumaczyć. nie ważne ile kosztują materiały i robota to zawsze dwa razy większa zabudowa bedzie dwa razy droższa, dach dwa razy większy, ścian moze nie dwa razy więcej ale ok.30%. więc gdzie będzie taniej? po co mam liczyć co do grosza skoro widac że więcej trzeba? upieracie się przy stropie że w parterowym drewniany się zrobi ale to od góry trzeba jakąś płytą OSB obić aby po tym chodzić na strychu, i jak to się wszystko zsumuje to i tak drożej wyjdzie. wiadomo że skosy to nie to samo co pełne ściany i sie z tym zgadzam i jakby się chciało robic pełne pietro to wyjdzie to drożej bo to logiczne ale wtedy to nie jest dom z poddaszem uzytkowym tylko dom pietrowy. rozróżniajcie pojęcia a nie kłóćcie się tam gdzie nie trzeba. jak ktoś chce miec pełne ściany to za ten komfort musi dopłacić więcej i tyle a jak ktoś chce mieć tańszą wersję i też dobrze to z skosami sobie poradzi bez problemu bo wszystko da się tak ustawić aby było dobrze. tak jak pisałem przy 4 pustakach na ściance kolankowej to jak się da 40cm wełny, zrobi podłogę to na metr przy ściance klankowej ze skosem jest 2metry więc można sobie z tym jakoś poradzić lub dołozyć jeden pustak i ma się jeszcze wyżej niewielkim kosztem.

pewnie że to teoretycznie piszę bo jeszcze nie budowałem ale liczby nie kłamią i nawet jak bedę budować to i tak dwa razy więcej za te poszczególne elementy będzie trzeba zaplacić niezależnie ile materiały kosztują, a robocizna średnio podobna jest bo za m2 budowlańcy kasują więc więcej skasują za 140m2 fundamentu niż za 70m2. i nikt mi tu ściemu nie sprzeda że wychodzi taniej. parterówka nie jest tańsza tylko wygoniejsza a za wygodę się dopłaca.

Parterówka nie musi mieć strychu, ale Tobie to pasuje, bo podraża. Płyta OSB 22mm- jakieś 100-110zł/szt- drogo za 3,12m2 ?

Fundament parterówki droższy, ale nie robisz betonowego stropu. Poza tym albo liczysz płytę, albo tradycyjny fundament- bo ja się już gubię. Przelicz, dla np. 120m2 użytkowych(!) parterówkę i ten z poddaszem. Przy skosach pamiętaj, gdzie się zaczyna pow. użytkowa. Chętnie zobaczymy różnicę.

Parterówka nie musi mieć strychu, ale Tobie to pasuje, bo podraża. Płyta OSB 22mm- jakieś 100-110zł/szt- drogo za 3,12m2 ?

Fundament parterówki droższy, ale nie robisz betonowego stropu. Poza tym albo liczysz płytę, albo tradycyjny fundament- bo ja się już gubię. Przelicz, dla np. 120m2 użytkowych(!) parterówkę i ten z poddaszem. Przy skosach pamiętaj, gdzie się zaczyna pow. użytkowa. Chętnie zobaczymy różnicę.

jakbyś czytał ze zrozumieniem to byś o to nie pytał. jak robiłem porównanie to pisałem że biorę pod uwagę powierzchnię całkowitą a nie użytkowa bo na poddaszu da się wszystko wykorzystać i nie ma potrzeby robić większych pokoi aby była większa powierzchnia użytkowa. a po drugie na poddaszu zazwyczaj robi się strefę nocną więc skosy w spaniu nie przeszkadzają. ale rozumiem że nie lubicie takich domów więc wtedy mozna robić parterówki ale trzeba liczyć się z większymi cenami. jeżeli chodzi o fundament czy płyta to nie ma znaczenia bo i tak dwa razy więcej wyjdzie. wiem że w parterówce nie trzeba stropu ale tłumaczę że jak się w sumie wszystko zliczy do kupy to wyjdzie drożej. ale nie mam zamiaru więcej tego tłumaczyć bo kto miał zrozumieć to zrozumiał a jak ktoś nie chce zrozumieć to będzie wiecznie wymyślać. i tak jak pisałem chodzi o domy w standardzie pasywnym. w przypadku innego standardu to może być na odwrót ale nie musi ale nigdy w drugą stronę.

Nie wiem, osobiście chcę jeszcze kilka rozwiązań przetestować choć nie wykluczone, że coś się zmieni (np. sprzedam obecny lub mieszkanie) i wystartuję znacznie wcześniej ale jak pozbędę się obecnego to będę musiał budować większy a to bez sensu jak dla mnie.

mam do Ciebie pytanie. z tego co masz w stopce to wyszedł Ci dom 3litrowy ale współczynnik dla ścian masz 0,1 czyli taki jak w pasywnym, okna też takie jak w pasywnym więc proszę powiedz czemu nie wyszedł Ci pasywny? przy wykonaniu jakieś błędy nieodwracalne popełniłeś czy co?

jakbyś czytał ze zrozumieniem to byś o to nie pytał. jak robiłem porównanie to pisałem że biorę pod uwagę powierzchnię całkowitą a nie użytkowa bo na poddaszu da się wszystko wykorzystać i nie ma potrzeby robić większych pokoi aby była większa powierzchnia użytkowa. a po drugie na poddaszu zazwyczaj robi się strefę nocną więc skosy w spaniu nie przeszkadzają. ale rozumiem że nie lubicie takich domów więc wtedy mozna robić parterówki ale trzeba liczyć się z większymi cenami. jeżeli chodzi o fundament czy płyta to nie ma znaczenia bo i tak dwa razy więcej wyjdzie. wiem że w parterówce nie trzeba stropu ale tłumaczę że jak się w sumie wszystko zliczy do kupy to wyjdzie drożej. ale nie mam zamiaru więcej tego tłumaczyć bo kto miał zrozumieć to zrozumiał a jak ktoś nie chce zrozumieć to będzie wiecznie wymyślać. i tak jak pisałem chodzi o domy w standardzie pasywnym. w przypadku innego standardu to może być na odwrót ale nie musi ale nigdy w drugą stronę.

Czytam ze zrozumieniem, gdy ktoś zaczyna zdania z dużej litery, stosuje interpunkcję, itp.

Jak brak miejsca to i pod skosami trzeba upychać... byle tylko pasywny wyszedł.

Zacznij budowę(bez liczenia, bo już wszystko wiesz) i... żebyś się z ręką w nocniku nie obudził.

Żeby tylko jeszcze wszystkie zimy były jak ta ostatnia....

Wole jednak zimy śnieżne i mroźne. To co się niedawno skończyło zimą nijak nazwać nie można....

dokładnie, jakby wszystkie takie zimy były to by się ogrzewaniem za bardzo nie trzeba było przejmować bo i tak drogo by nie wyszło.

Czytam ze zrozumieniem, gdy ktoś zaczyna zdania z dużej litery, stosuje interpunkcję, itp.

Jak brak miejsca to i pod skosami trzeba upychać... byle tylko pasywny wyszedł.

Zacznij budowę(bez liczenia, bo już wszystko wiesz) i... żebyś się z ręką w nocniku nie obudził.

dobrze wiedzieć że jesteś polonistą z wykształcenia. tak jak pisałem za wygodę trzeba dopłacać. standardowo to w skosach można wszystko zmieścić no chyba że ktoś ma tyle ubrań lub innych rzeczy to zawsze będzie miał mało miejsca. zazwyczaj domy pasywne są nowoczesne a w takich rzadko kto daje kupę mebli aby wszystko upchać. ale nie ważne nie mam zamiaru się kłócić o pierdoły. sorry R&K za zaśmiecenie wątku bo przeze mnie tak wyszło. chciałem tylko coś uzmysłowić a wyszła długa dyskusja.

o matko ... 4 strony , z 80 postow - ależ żescie naprodukowali ;)

luz - każda dyskusja lepsza jest od przepychanek i obrzucania sie epitetami i blotem - dlatego nie nic przeciwko ...

ja juz dom z poddaszem użytkowym wtbudowałem

1 jest pewne - domy o małej pow. zabudowy, z poddaszem użyt. dzieki ścianie kolankowej lub dużemu kątowi nachylenia nie podobaja mi sie, bez względu na koszty budowy

wg mnie idealem jest projekt z płaskim dachem - jesli dostane WZ ze zgodą na płaski dach - taki na 100% wybuduje - szczeny i tani w budowie

klasyczny dach to minimum 40-60 tys zl w zaleznosci od wielkosci, kata nachylenia, ilosci spadow, rodzaju krycia i grubosci izolacji, to nadal duzo duzo wiecej niż przy dachu płaskim zrobionym na gotowo

jesli warunki gruntowe pozwolą - w co wątpie - porwe się na fundamenty - jasiek podsunął kiedyś idealne , proste i tanie rozwiazanie , jesli nie robie płytę - bo potrafię i zaoszczedze na robociznie wiec nie wyjdzieie az tak drogo max 35-38 tys na gotowo

tak jak napisałeś jeżeli pozwolą. wiadomo że najlepiej i najskuteczniej jest zrobić dom pasywny z płaskim dachem bo dzięki temu można unikać mostków w domu. ja osobiście kiedyś tez rozważałem domy parterowe ale w kilku firmach budowlanych twierdzili że taniej jest z poddaszem użytkowym więc poszedłem w tym kierunku. dodatkowo domy pasywne powinny mieć prostą bryłę, bez kombinacji więc tym bardziej jestem za takim budynkiem. też mi się podobają parterówki ale też chcę zbudować dom za rozsądne pieniądze więc dom z poddaszem użytkowym wchodzi w grę. ale jakbym miał dużo kasy to pewnie też bym postawił na parterówkę bo wygodniej ale innych plusów nie widzę. ale każdy ma inny gust i żeby mieszkać to musi się też podobać bo nie sztuką jest wybudować dom i nie czuć się w nim komfortowo a tego nie można przeliczać na pieniądz. ale trzeba zdawać sobie z tego sprawę.

a liczyłeś może że dom piętrowy z płaskim dachem będzie tańszy od domu z poddaszem użytkowym? bo na moje oko powinno wyjść drożej ale nie zastanawiałem się nad tym bo zonie takie domy się nie podobają więc tego nie rozważałem.

Średnie tej zimy była aż/zaledwie wyższa o <2stC od średniej wieloletniej dla mojej lokalizacji.

To była pierwsza zima tego domu z ogrzewaniem i dom jeszcze nie w pełni skończony więc myślę, że standardowo koło 20 powinienem się kręcić.

Jesli teraz masz 17 kWh to 20 to skok o prawie 20% wiec wiekszego zuzycia niz te 20 bym sie nie spodziewal.

Średnie tej zimy była aż/zaledwie wyższa o <2stC od średniej wieloletniej dla mojej lokalizacji.

To była pierwsza zima tego domu z ogrzewaniem i dom jeszcze nie w pełni skończony więc myślę, że standardowo koło 20 powinienem się kręcić.

2 stopnie to już różnica jednej strefy klimatycznej.

U mnie na południu Polski ta zima była nie tylko ciepła, ale również bardzo słoneczna.

Jak by nie było przy takiej powierzchni, każdy wynik poniżej 30kWh/(m2*rok) cieszy.

Edytowane przez grzes124

Tak jak pisalem nie jestem ekspertem wiec logiczne ze to sa moje przypuszczenia ale to nie znaczy ze wszystko zle mowie. Chcialbym zbudowc idealny dom dla siebie wiec od tego jest forum aby sie czegos dowiedziec

Chwali Ci się takie podejście :)

a mimo to pewne zdania innych są dla ciebie nie do przyjęcia, np pogląd wielu osób o tym, że parterówka jest tańsza w budowie niż piętrówka - które to zdanie jest zgodne z moim

jak to już napisano - dom to nie tylko materiały, ale i technologie, a te kosztują