Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

R&K buduje nowy dom ZX35 ...standard PASYWNY w rozsądnej cenie

Recommended Posts

Ale sie uczepiliscie. Ciekawe jakie to sa te inne technologie, no chyba ze parterowki to sa kosmiczne domy a z poddaszem to przyziemne. Jak sie chce zrobic. Tani dom to zgodze sie ze parterowka bedzie tansza ale ja pisalem o tym jakby sie chcialo zrobic standard pasywny to z poddaszem bedzie taniej wiec nie wiem co chcecie udowodnic. Patrzycie tylko na to ze wam sie podobaja parterowe a nie to co taniej wyjdzie. I ostatni raz powtarzam,nie chodzi o zwykly dom tylko pasywny wiec to sobie porownajcie. Nie chce mi sie juz tego tlumaczyc.

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ale sie uczepiliscie. Ciekawe jakie to sa te inne technologie, no chyba ze parterowki to sa kosmiczne domy a z poddaszem to przyziemne. Jak sie chce zrobic. Tani dom to zgodze sie ze parterowka bedzie tansza ale ja pisalem o tym jakby sie chcialo zrobic standard pasywny to z poddaszem bedzie taniej wiec nie wiem co chcecie udowodnic. Patrzycie tylko na to ze wam sie podobaja parterowe a nie to co taniej wyjdzie. I ostatni raz powtarzam,nie chodzi o zwykly dom tylko pasywny wiec to sobie porownajcie. Nie chce mi sie juz tego tlumaczyc.

dostałeś przykład domu j-j'ta i dalej nie łapiesz tylko idziesz w zaparte i brniesz w złą stronę

ale twoja sprawa :)

Po prostu nie czujesz tego ;)

Gdybyś doprecyzował pewne kwestie, jak np. że chodzi o domy powyżej 120m2 to jest szansa się z tobą zgodzić.

A widziałeś koncepcję domu parterowego kszhu - w tym wątku: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?223881-B%C4%99dzie-ma%C5%82y-ekonomiczny-i-tanio-koncepcja&p=6460579#post6460579 ?

wg mnie idealem jest projekt z płaskim dachem - jesli dostane WZ ze zgodą na płaski dach - taki na 100% wybuduje - szczeny i tani w budowie

klasyczny dach to minimum 40-60 tys zl w zaleznosci od wielkosci, kata nachylenia, ilosci spadow, rodzaju krycia i grubosci izolacji, to nadal duzo duzo wiecej niż przy dachu płaskim zrobionym na gotowo

jesli warunki gruntowe pozwolą - w co wątpie - porwe się na fundamenty - jasiek podsunął kiedyś idealne , proste i tanie rozwiazanie , jesli nie robie płytę - bo potrafię i zaoszczedze na robociznie wiec nie wyjdzieie az tak drogo max 35-38 tys na gotowo

Konrad, z tego co piszesz bedziesz sam stawiał ściany z kształtek styropianowych. Rozumiem, że będą to kształtki 25-5 cm ? Zastanawiałeś się może nad odwróceniem ich wg koncepcji kszhu, czyli 5cm na zewnątrz i 25cm od wewnątrz ?

Podrzuć info o co chodzi z pomysłem jaska na fundamenty.

dostałeś przykład domu j-j'ta i dalej nie łapiesz tylko idziesz w zaparte i brniesz w złą stronę

ale twoja sprawa :)

Po prostu nie czujesz tego ;)

co niby nie rozumiem? po co mi podajesz przykład j-j, usunął wpisy i nie ma jak sprawdzić co to budował więc to nie jest dobry przykład że zbudował dom pasywny. wiem że wielu z was sledziło jego wątek ale już się nie da. a ztego co piszecie to on ma parterówke poniżej 100m2 więc po co ten przykład. wyraźnie pisałem że trzeba porównać domy o tej samej powierzchni CAŁKOWITAJ a nie użytkowej bo w domu z poddaszem kożysta sie z całkowitaj powierzchni a nie tylko z użytkowej. nawet firmy budowlane liczą za m2 powierzchni użytkowej cenę domu. więc do ogolnego porównania podałem 120m2 bo średnio większość co buduje to takie domy lub większe. i tu wyraźnie wychodzi że jak się chce wybudować dom w standardzie pasywnym to taniej jest zrobić dom z poddaszem użytkowym niz parterowy. nawet jak się przyjmie że robi się z tych samychy materiałów i tak samo ociepla to jak dom z poddaszem bedzie miał 15kWh a parterówka ponad 20 więc aby zejść do tego wyniku (o ile bedzie to mozliwe bo nie zawsze się da) to bedzie trzeba poprawić parametry przegród przez np. zwiększenie izolacji czy zastosowaniu jeszcze lepszych okien. a i tak współczynjik A/V dla parterówki bedzie zawsze gorszy od domu z poddaszem użytkowym. i tyle w tym temacie a jak ktos nie lubi domów z skosami to moze próbować robic parterówke pasywna alę to bedzie droższe i może się nie udać. trzeba mieć to na uwadzę. a jest duża róznica między tym że sobie ktos zrobi obliczenia że mu wychodzi że jest pasywny a tym czy naprawdę taki jest. ja też sobię mogę powiedzieć ze mam pasywny, pokazać jakieś liczby i to znaczy że mam taki dom? NIE, bo trzeba to jeszcze udowodnić. wiem że nikt nie chce certyfikatu bo szkoda na to kasy ale bez tego nie można stwierdzać że ma się dom pasywny bo tak mi wychodzi z OZC. i wy na mnie krzywo patrzycie bo jestem tylko teoretykiem a sami lepsi wiele nie jesteście. róznimy się tylko tym że wy budujecie lub zbudowaliście ale to nie znaczy że zjedliście wszystkie rozumy. i to też powiem ostatni raz: to co wychodzi z obliczeń a stan faktyczny to dwie różne rzeczy.

powiem ostatni raz: to co wychodzi z obliczeń a stan faktyczny to dwie różne rzeczy.

Zależy kto liczy i dla kogo :D

Kamil uważasz, że parterówka jest droższa, ok. Czasem jest czasem nie.

Nie działamy na konkretnym przykładzie, więc każdy się wypowiada na podstawie swoich własnych wyobrażeń co do tego domu.

Wierz mi, że większość z tu obecnych liczy każdą złotówkę wydaną na budowę, a komfort to subiektywne odczucie, które ciężko wycenić.

Zależy kto liczy i dla kogo :D

Kamil uważasz, że parterówka jest droższa, ok. Czasem jest czasem nie.

Nie działamy na konkretnym przykładzie, więc każdy się wypowiada na podstawie swoich własnych wyobrażeń co do tego domu.

Wierz mi, że większość z tu obecnych liczy każdą złotówkę wydaną na budowę, a komfort to subiektywne odczucie, które ciężko wycenić.

zgadzam się ale jeżeli większość liczy każdą złotówkę to nie porywa się na dom pasywny bo będzie więcej liczyć niż budować. autorem tego wątku jest R&K a On chce budować teraz dom pasywny więc skoro mowa o pasywności to temu tu piszę że budowa parterówki w standardzie pasywnym jest trudniejsza i droższa od domu z poddaszem użytkowym. jeżeli byłby wątek tani dom to każdego namawiałbym do parterówki o powierzchni ok.80m2 bo faktycznie to wyjdzie taniej i szybciej. ale tu mamy inny wątek więc tego się trzymajmy. ale dzięki za zrozumienie.

Kamil- karzesz innym liczyć, a sam ciągle "przypuszczasz" lub 'wydaje Ci się". Jedyne założenie to 120m2 i wykorzystanie max miejsca. Konkretnego projektu nie masz. Podnoszenie ścianki kolankowej często psuje proporcje domu i po prostu wygląda on brzydko.

Z samego projektu nie wyjdzie (chyba) pasywny. OZC trzeba zrobić i od tego bym zaczynał. Odnoszę wrażenie, że nie bardzo wiesz, co to dom pasywny- definicja to nie wszystko- technologia to podstawa sukcesu.

P.S. Nie jestem polonistą, mam wykształcenie techniczne, a dbałość o czystość języka powinna być w nas wszystkich ;)

Edytowane przez DEZET

Kamil- karzesz innym liczyć, a sam ciągle "przypuszczasz" lub 'wydaje Ci się". Jedyne założenie to 120m2 i wykorzystanie max miejsca. Konkretnego projektu nie masz. Podnoszenie ścianki kolankowej często psuje proporcje domu i po prostu wygląda on brzydko.

Z samego projektu nie wyjdzie (chyba) pasywny. OZC trzeba zrobić i od tego bym zaczynał. Odnoszę wrażenie, że nie bardzo wiesz, co to dom pasywny- definicja to nie wszystko- technologia to podstawa sukcesu.

P.S. Nie jestem polonistą, mam wykształcenie techniczne, a dbałość o czystość języka powinna być w nas wszystkich ;)

mi zarzucasz że nie wiem co to dom pasywny a poklaskujesz tym co chcieliby aby dom parterowy był pasywny? jeżeli piszę o pasywnym tzn że powinien mieć prostą bryłę o jak najniższym współczynniku A/V a podniesienie ścianki kolankowej o jeden pustak do góry tego nie zmieni w znaczny sposób bo w pokoju na poddaszu i tak będzie wysokość 2,5m lub 2,6m zależy kto jak woli. i jeszcze o próbie szczelności nie można zapomnieć. tak na dobrą sprawę nie ma zbyt wiele projektów które nadają się na dom pasywny bo nie każdy się na to nada. dom parterowy to by musiał być typu jamnik aby od południa dać strefę na której zależy nam jak najbardziej aby słonko dogrzewało więc salon i pokoje a na północy pomieszczenie gospodarcze, garderoby, wejście do domu, spiżarki kuchnia może tam też być bo lepiej jak gotowanie w niej grzeje niż słońce i gotowanie ale na ścianie wschodniej lub zachodniej będzie graniczyć. a w domu z poddaszem to barth3z ma dobry rozkład pomieszczeń, więc tu nie da się kombinować. bryła zamiast kuli to prostopadłościan musi być w obu przypadkach więc nie ważne jak dokładnie w środku wszystko co do wymiarów wygląda bo przeważnie wymiarami się będzie różnić w zależności od tego kto jak duży dom chce mieć.

dom pasywny to dom przemyślany i dobrze dopasowany do rodziny która ma go zamieszkiwać, odpowiednio skierowany do słońca aby gdy świeci to je dogrzewało, dobrze zaizolowany i wentylowany czyli z rekuperacją i odzyskiem ciepła i dobrze zaprojektowanym i wykonanym aby nie było mostków. i jak ma się wszystko dobrze zrobione to nawet ogrzewania nie trzeba robić typowego tylko trzeba go dogrzewać i można to robić powietrzem wentylowanym a jak ktoś nie lubi jak chucha ciepłym powietrzem to ogrzewanie podłogowe niskotemperaturowe można robić ale to jest dodatkowy koszt i do tego najlepiej pompa ciepła i gitara. więc łatwiej to spełnić i taniej w domu z poddaszem użytkowym niż parterowym ale to nie znaczy że jak ktoś ma dużo kasy to nie uda mu się parterówki pasywnej zrobić bo na siłę i z grubym portfelem wszystko można tylko ze nie zawsze warto bo już robienie domu z poddaszem użytkowym w standardzie pasywnym nie będzie tanie i pewnie dopiero za 30 lub 40lat się zwróci to w przypadku parterówki dopieszczonej do tego standardu to zwróci się w późnej starości. ale patrząc na to że tu na forum tak jak napisał grzes większość liczy każdą złotówkę to temu uważam to za bez sensu aby bawić się w parterówkę pasywną i dla tych wielu będzie to niemożliwe do zrobienia. ale jeżeli mówimy o domu tanim w utrzymaniu to wtedy raczej lepiej jest napisać że ma się dom tani w utrzymaniu jak dom pasywny niż twierdzić że ma się dom pasywny bo tak można powiedzieć jak się ma certyfikat i jest to potwierdzone.

...ale jeżeli mówimy o domu tanim w utrzymaniu to wtedy raczej lepiej jest napisać że ma się dom tani w utrzymaniu jak dom pasywny ...

I to jest słuszna koncepcja do której powinno się dążyć - moim zdaniem

dom TANI W UTRZYMANIU, ale niekoniecznie zaraz pasywny

oczywiście tani to rzecz względna więc dla jednego będzie to 3000zł/rok za wszystko (dosłownie wszystko), a dla innego 20.000zł

jesli warunki gruntowe pozwolą - w co wątpie - porwe się na fundamenty - jasiek podsunął kiedyś idealne , proste i tanie rozwiazanie , jesli nie robie płytę - bo potrafię i zaoszczedze na robociznie wiec nie wyjdzieie az tak drogo max 35-38 tys na gotowo

podłącze się pod pytanie co to za rozwiązanie? U mnie woda na 50cm pod poziomem więc pewnie tradycyjne fundamenty zastąpie płytą...

Kwestia technologi wznoszenia domu.

http://www.agrobisp.pl/cgi-bin/store?action=display&item=395&usid=1 to jest jeden z ciekawszych potencjalnych pasywniaków.

Tylko jeszcze musi się taki podobać. Po schodach też nie każdy lubi biegać, choć to ponoć zdrowe.

No i robić taki drogi domek dla autka jak piwnica? Chociaż jak działka mała, to pomysł też dobry.

Kamil - każdy m2 domu kosztuje - nawet jeśli jest to poddasze użytkowe , nawet jeśli tylko ściankę kolankową podnosisz o 1 warstwę pustaków - to to kosztuje

przy parterówce ocieplasz tylko strop - pow zabudowy arizony to ok 160m2 jeśli dobrze pamiętam - nie chce mi się sprawdzać - a dach ze skosami to 200m2 , do tego stelaże, KG, wylewka, system ogrzewania - jeśli nie kable to większa moc urządzenia potrzebna - zazwyczaj czym większe urządzenie ty droższe , coś na podłogę .... grosz do grosza - wcale taniej nie wychodzi - to pozorne i złudne liczenie

zdecydowanie budować będę tylko i wyłącznie parterówkę z jak najbardziej płaskim dachem (z małym kątem jeśli nie zgodzą się w WZ na płaski)

zauważ że też że te 2,5 czy 2,6 wysokości to 12m3 więcej do ogrzania dla 120m2 domu

100m2 to może być 10x10 albo 7,15x14 -przelicz sobie ścian jak zmienia się A/V

A/V to nie liczba m2 do kubatury a pow. ścian zewnętrznych do objętości - zmieni się tylko zapotrzebowani w przeliczeniu na 1m2/rok

ale czy to oznacza że utrzymanie domu będzie tańsze? NIE ,

jeśli natomiast liczysz na tańsze wykonane fundamentów , na mniejszą pow. zabudowy i spanie pod skosem - zapytaj się żony co ona na to "gdy będzie u góry" - bo wśród moich znajomych jest to regularny "gwóźdź programu" - bo jedni tak mają ;) chyba że w sypialni tylko już śpisz :p

temat jak rzeka - co kto lubi i co się komu podoba

powiem tylko jedno, arizone nigdy nie zrobisz na pasywniaka i tyle choćbyś metr ocieplenia dał od każdej strony i najlepszy reku zastosował to nigdy pasywny nie będzie a co najwyżej energooszczędny. więc jak dla mnie zły do porównania. a jeżeli nie patrzymy na pasywność to też z poddaszem dom wyjdzie o wiele taniej i jak to posprawdzam to tu napiszę. nie będę porównywać cen tylko ile potrzeba mniej więcej materiału tu i tam bo pod to trzeba tylko ceny sobie dać i będzie widać jak na dłoni ale to każdy sam może zrobić ale poświęcę trochę czasu i to zrobię.

jeśli natomiast liczysz na tańsze wykonane fundamentów , na mniejszą pow. zabudowy i spanie pod skosem - zapytaj się żony co ona na to "gdy będzie u góry" - bo wśród moich znajomych jest to regularny "gwóźdź programu" - bo jedni tak mają ;) chyba że w sypialni tylko już śpisz :p

To własnie spowodowało, że wybrałem parterówkę ;) Nie lubię się ograniczać :D

To widać;)

O tak!

Moja wina, ale w kontekście, że my za karę mamy to liczyć... chyba dobrze ;)

Też miałem podobne skojarzenie z tym waleniem głową w skos, co Konrad :lol2:

Wysokość 2,5m na poddaszu- ale na jakiej powierzchni?? U mnie jeszcze bez zabudowy płytami GK- 2,5m mam tylko na szerokości 2,82m, reszta z ok. 6m jest pod skosami( skos 30* - od wys.145 do tych 250cm ma długość 215cm). I myślę, że mniej niż 140cm ścianka kolankowa to kłopot, nie komfort.

Kamil- "zwrot" z inwestycji w dom pasywny z poddaszem za 30-40 lat, a parterówka w późnej starości. Ta późna starość to ile- 50, 60, 100 ??

Pisz mniej a bardziej treściwie, póki co tylko masz przemyślenia. A jak już zaczniesz liczyć, to dokładnie.