Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

R&K buduje nowy dom ZX35 ...standard PASYWNY w rozsądnej cenie

Recommended Posts

bo na dokładniejsze przeliczenia trzeba dużo więcej czasu. jeżeli to co wcześniej napisałem o prostym przykładzie jaka jest powierzchnia zabudowy parterówki i domu z poddaszem użytkowym to nie wiem jak to bardziej wytłumaczyć. nawet jak pisałem mniej więcej to parę metrów tą czy w tą niewiele zmienia i tak droższa parterówka jest.

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

powiem tylko jedno, arizone nigdy nie zrobisz na pasywniaka i tyle choćbyś metr ocieplenia dał od każdej strony i najlepszy reku zastosował to nigdy pasywny nie będzie a co najwyżej energooszczędny
powoli zaczyna wychodzić pewne dosłowne stosowanie dogmatów pasywnych.

I niczym arab chcesz prawa szariatu tj prawa pasywności że tylko taki ma być i koniec.

To znaczy że jak coś nie pasuje do schematu pasywnego to od razu jest już be.

Twierdzę iż nie ma takiej budowli co by się nie dało z niej pasywności wyciągnąć, kwestia wiedzy i rozwiązań.

Czasem oczekujecie nie wiem ekshibicjonizmu budowlanego i wyprzedanie unikatowych rozwiązań.

Gdzie konkurencja nie śpi i podpatrzy, a ja będę pracował za masło.

Bo leśny dziadek dostanie za masełko gotowca.

Dokładne liczenie to detale, przy 1d wymianie problemu nie ma, 2d i 3d wymiana ciepła.

Niestety jeszcze 3d therma nie ma. A jeszcze się nie dorobiłem upgrada do lepszej wersji SE z modułem do analizy termicznej.

Chodzi o sam ładunek ciepła Q ... zbytek łaski jest liczenie jakiś mostków termicznych które są w Q zawarte.

Therm czy SAT liczą Q lub heat flow wystarczy.

Dogłębna analiza danych meto i zestawienie godzina po godzinie temp i danych od promieniowaniu .. co mi ze średniej miesięcznej ...

jak ta średnia to jest 5 dni ostrego słońca a nie po kawałeczku każdego dnia.

Było by cacy równiutko każdego dnia porcyjkę zjeść zysków.

Nawet, nie przyuważyłem jak w głoszeniu samogrzejności zapomniałem, że to ma być osiągnięte dzięki zyskom innym niż słoneczne.

A słońce ma być do wspomagaczem przy silnym mrozie.

Różnice tylko w obrębie jednej miejscowości są spore... Ponieważ u mnie zima 95/96 najdłuższa w XX jeśli chodzi o pokrywę śniegu .. rekord z kaprowego 355 cm 15 kwiecień 96 . temp spadła do -29 na wysokości 3m nad ziemią ... a 0,5 km dalej i 20 m niżej doliny temp -35.

A w miejscowości wyżej położonej temp nie spadła niżej -24 st.

Miniona już zima była bardzo ciekawa i pokazywała jak bardzo lokalna może być pogoda otóż ...

jednego dnia rano jechałem do Rzeszowa ... koło Krosna było +6 st ... śniegu prawie nic ... wpadam do Rzeszowa mórz -2 st śniegu masa bo 20cm

inny świat ... wracam ... i na przestrzeni 5-10 km granica od 0 do +8 st Niesamowite zjawisko.

U mnie warunki są bardzo dobre znowu jeśli chodzi o wiatr, tj jego brak... dolina, od północy osłonięcie.

Tyle że dom na stoku północnym położony i osłona drugim stokiem od północy.

Super warunki na lato, zima gorsza, ale akurat kierunek południowy nie zacieniony.

Czemu to piszę, ponieważ jak chce się być dokładnym trzeba dokładnie znać dane miejsce.

Ukształtowanie terenu może bardzo wiele zmienić na plus. Wystarczy przyjechać w Bieszczady i zobaczyć kiedy śnieg schodzi z południowego stoku a kiedy z kotlin od północy.

Czasem różnica jest taka jak między wrocławiem a suwałkami na przestrzni paru set metrów.

powtórzę co pisałem już wcześniej. przyjmijmy że chodzi o dom 120m2 powierzchni CAŁKOWITEJ i tym że domy będą w kształcie prostokąta o szerokości zewnętrznej 8m i budowany z bloczka o grubości 24cm i na to 25cm ocieplenia i wiadomo siatki, klej i tyn w przybliżeniu ściana będzie miała 50cm i w środku robimy ścianę nośną o grubości 20cm (wiem że nie ma takiego materiału ale łatwiej będzie się liczyć). dom na płycie fundamentowej przyjmiemy i dach dwuspadowy i 40cm ocieplenia dachu lub stropu) i będzie wystawać poza ścianę o pół metra z każdej strony. do ogrzania podłogówka+jastrych i do wentylacji rekuperacja

1) więc aby dom parterowy miał żądaną powierzchnię to musi mieć długość ok.19,5m(prawdziwy jamnior), czyli w środku zostaje nam 6,8mx18,5m=125,8m2, jeszcze dojdą ścianki działowe więc ok.120m2 będzie. to daje nam powierzchnię zabudowy 8x19,5=156m2. wysokość pomieszczenia będzie 2,6m więc dając styropian na płytę, rurki, jastrych, płytki to przyjmujemy na to ok.15cm więc murujemy ściany na wysokość 2,75m i na to idzie wieniec, przy takim domu zazwyczaj daje się strop drewniany lub zamawia się wiązary aby było szybciej. nie mniej kąt dachu każdy różnie dobiera zależy co lubi ale 30st będzie optymalny. czyli mamy taki trójkąt trójkąt1.JPG więc wymiar jednej połaci dachu to 5,2x20,5m=106,6m2 czyli na dwie strony daje ok.213m2 powierzchni dachu. mamy najważniejsze liczby:

-powierzchnia płyty to 156m2

-długość ścian zew. to (7,5+19)x2=53m

-ilość m2 ścian zew. to 53x2,75=ok.146m2

-ilość m2 ściany wew. to 18,5x2,75=ok.51m2

-powierzchnia stropu to ok.126m2

-powierzchnia dachu to ok.213m2

niezależnie ile i za jaką cenę da się materiały trzeba to mnożyć przez powyższe dane.

2) wiec aby dom z poddaszem użytkowym miał żądaną powierzchnię to trzeba do tego co w domu parterowym wychodzi za powierzchnia dodać ok.7m2 na schody aby nie mówić że przez te schody wynik jest taki więc 126+7=133 i dzielimy to na dwie kondygnację i daje to nam na ok. 67m2 czyli długość domu musi być ok.11m i da nam to powierzchnię zabudowy 8x11=88m2. wysokość parteru dajemy tak jak przy parterówce czyli 2,6m i do stropu murujemy na 2,75m. na to pójdzie strop o powierzchni 70m2 minus jakieś 4m2 na otwór na schody czyli ok.66m2. ze względu na to że rury od reku pójdą w podłodze na poddaszu aby zrobić na parterze nawiewy i wyciągi to w sumie na poddaszu na podłogę damy 10cm styro = podłogówka i posadzka czyli przyjmijmy jakieś dodatkowe 10cm to w sumie o te 20cm trzeba zrobić większą ściankę kolankowa aby nie było zbyt nisko wiec aby mieć komfortową(czyli aby łatwo wykorzystać) ściankę kolankową o wysokości 1,3m2 to musimy wymurować na 125cm( czyli 5bloczków o wysokości 25cm jeden). kąt dachu będzie 40st więc mamy taki trójkąt trójkąt3.JPG więc wymiar połaci to 5,9x12=ok.71 i na dwie strony to ok.142m2. ze względu na to że poddasza tak się ociepla ocieplenie poddasza.JPG to mamy taki trapez trapez.JPG więc licząc że dajemy ocieplenie między krokwiami i na krokwie czyli na dwie warstwy to przyjmiemy że powierzchnia do ocieplenia to 9x10=ok.90m2. mamy najważniejsze liczby

-powierzchnia płyt to 88m2

-długość ścian zew to (7,5+10,5)x2=36m

-powierzchnia ścian zew to 36x2,75=99m2 i do tego dodajemy szczyty ok.47m2 i ścianki kolankowe ok.20m2 czyli razem na to trzeba 166m2

-ilość m2 ściany wew. to 2,75x10=27,5m2

-powierzchnia stropu 66m2

-powierzchnia schodów ok.5m2

-powierzchnia dachu 142m2

nie liczyłem okien ale więcej przeszkleń będzie w domu parterowym niż z poddaszem. w trakcie liczenia uświadomiłem sobie że różnica w cenie między tymi domami nie będzie aż tak duża jak myślałem, bo patrząc na całokształt i to że łatwiej się zrobi parterowy niż z poddaszem użytkowym bo np. z podestu się zrobi ściany i nie trzeba bloczków na piętro wrzucać, łatwiej się ociepli bo rusztowania nie trzeba wysokiego itp. ale mimo wszystko trochę drożej będzie, może to nie będzie 50% ale jakieś 5-10 na pewno ale to tak nie zabija cenowo jak sądziłem. jak się samemu robi na pewno wygodniej jest robić parterówkę ale za to trzeba trochę większą działkę na dom parterowy bo większa zabudowa ale to też niekoniecznie jest problem bo działki nie da się na wymiar kupić tylko zazwyczaj bierze się taka co odpowiada lub ma się działkę odziedziczoną ale mimo wszystko to do działki też się dom dobiera więc czasem zdarzy się że na daną działkę bardziej będzie odpowiedni dom parterowy a czasem z poddaszem. nie mniej jednak uważam że jeżeli chodzi o dom pasywny to łatwiej zaprojektować dom z poddaszem niż parterowy a tym bardziej że z poddaszem będzie bardziej ustawny ale to też zależy od gustu.

ale mimo wszystko twierdziłem że dom parterowy będzie dużo droższy do domu z poddaszem użytkowym i przyznaję się że w tej kwestii się myliłem i za to przepraszam wszystkich urażonych i tych których wprowadziłem w błąd. teraz mogę spokojnie stwierdzić że na gotowo do zamieszkania mogą się nawet nie różnić cenowo biorąc wszystkie czynniki pod uwagę a nie tylko koszty materiałów. a jeżeli popatrzeć na to pod kątem praktycznym czyli tym że nie trzeba przy parterowym robić pomieszczenia dodatkowego na różne graty bo ma się pokaźny strych to może wyjść w tej samej cenie co z poddaszem lub trochę taniej.

co do tego czy można z każdego projektu zrobić pasywny to zdania nie zmienię i to nie jest tak ze to jest tylko moje zdanie tylko fachowców w tej dziedzinie. ale można zrobić parterowy bardzo tani w utrzymaniu ale o pasywności można zapomnieć. a jak się twierdzi że można to trzeba wybudować i dostać certyfikat żeby był na to dowód.

trójkąt2.JPG

Edytowane przez kamilb1987b
błąd

jeszcze nie potrafię samemu policzyć OZC dla domu bo jak liczę aquatherm POLSKA OZC to mi jakieś głupoty wychodzą których nie rozumiem. będę musiał się kiedyś spotkać z kimś kto robi takie obliczenia aby mi to wyjaśnił. więc na razie nie odpowiem na Twoje pytanie. na pewno dom z poddaszem łatwiej jest zrobić na pasywny niż parterówkę i bardziej się to opłaca ale tego nie przeliczę a po drugie nawet jak się wszystko dobrze przeliczy i będzie miało super projekt to bez starania się o certyfikat nie można jednoznacznie stwierdzić że ma się dom pasywny bo uważam że obliczenia to jedno a wykonanie drugie. ale przede mną jeszcze wiele do zgłębiania wiedzy. nie śpieszy mi się z tym więc zobaczy się jak będzie. a tak nawiasem mówiąc, czy wiecie może czy w Polsce jest jakiś budynek który ma certyfikat że jest pasywny? bo na necie piszą o takich ale chyba bez certyfikatu.

jeszcze nie potrafię samemu policzyć OZC dla domu bo jak liczę aquatherm POLSKA OZC to mi jakieś głupoty wychodzą których nie rozumiem. będę musiał się kiedyś spotkać z kimś kto robi takie obliczenia aby mi to wyjaśnił. więc na razie nie odpowiem na Twoje pytanie. na pewno dom z poddaszem łatwiej jest zrobić na pasywny niż parterówkę i bardziej się to opłaca ale tego nie przeliczę a po drugie nawet jak się wszystko dobrze przeliczy i będzie miało super projekt to bez starania się o certyfikat nie można jednoznacznie stwierdzić że ma się dom pasywny bo uważam że obliczenia to jedno a wykonanie drugie. ale przede mną jeszcze wiele do zgłębiania wiedzy. nie śpieszy mi się z tym więc zobaczy się jak będzie. a tak nawiasem mówiąc, czy wiecie może czy w Polsce jest jakiś budynek który ma certyfikat że jest pasywny? bo na necie piszą o takich ale chyba bez certyfikatu.

1. zassij sobie OZC ze strony Sankomu, co prawda Demo ale w/g mnie bez bajerów lepiej

2. nie zgodzę się jednak że z poddasze łatwiej pasywny zrobić bo więcej potencjalnych mostków do zlikwidowania na górnej kondygnacji, nie mówiąc już o tym że w parterówce uzyskanie szczelności jest mniejszym problemem

3. licząc koszty wykończeniówki czyli jak napisałeś "dom na gotowo" parterówka taniej wychodzi, a tę kase zawsze można wpakować w docieplenie, jak napisałes 10% to jakieś 20-25tyś zł - policz ile za to styro kupisz, czy lepsze okna czy co

4.policzyłeś z poddaszem pow.zab.=88m2 a strop tylko 66m2 czyli z antresolą 9m2, bo nie sądzę żeby na wieniec odpadło 18m2, co najwyżej 9m2, a wtedy całkowita w obu jest porównywalna, a użytkowa nie, nie wiem jak dla ciebie ale ja mieszkam na użytkowej, reszta to rzadko wykorzystywane dodatki - dlatego uważam że porównywanie po pow. całk jest trochę nie halo, ale to moje zdanie

5. i najważniejsze - robienie założenia że oba muszą mieć po 8m szerokości jest lekkim przegięciem, ale to też moje zdanie

to tylko do obliczeń tak przyjąłem, liczyłem sam strop bez wieńca bo w parterówce też bez wieńca. pow.zabudowy liczyłem po zewnątrz domu z ociepleniem a strop w środku i z otworem na schody. ale to nie ważne bo liczy się efekt końcowy czyli stwierdzenie że dom parterowy może wyjść podobnie cenowo.

w domu z poddaszem ciepło z parteru idąc do góry ogrzeje strop a on odda to ciepło na poddasze więc mniej będzie trzeba ogrzewać niż parterówkę wiec wynik zapotrzebowania na ciepło powinien być lepszy dla domu z poddaszem niż parterowy. ale spróbuję z programem który radzisz i sam policzę.

...

w domu z poddaszem ciepło z parteru idąc do góry ogrzeje strop a on odda to ciepło na poddasze więc mniej będzie trzeba ogrzewać niż parterówkę ...

a to nie dajesz już 10cm styro na stropie??? podobno w tej warstwie miałeś rozprowadzać kanały WM?

Plączesz się już w zeznaniach, aby tylko wyszło na twoje

zaczynasz przypominać kierownika-obrońcę-kszhu - to nie jest dobry wzór do naśladowania ;)

ale przez 10cm styro też ciepło przejdzie prędzej czy później i tak ogrzeje podłogę na poddaszu.

Ty poważnie to piszesz??? czy jaja sobie robisz???

uważasz, że mając podłogówkę na stropie z 10cm styro, temperatura stropu "nagrzanego w/g ciebie powietrzem parteru" jest wyższa od temperatury dolnej warstwy wylewki na piętrze w której masz zalane rurki???

łojojoj, chłopaku - chyba naczytałeś się nowej fizyki a'la TB

to może tylko ograniczyć straty do dołu i nic więcej

MUSISZ czytać, czytać, czytać i myśleć, myśleć, myśleć

Potem pogadamy -

Powodzenia :)

nie naczytałem się tylko tak mi się wydaje. czyli strop od tego nie szans aby się nagrzał do temperatury np 26st lub większej? bo na parterze jak podłoga grzeje i ciepło idzie do góry to wchodzi w strop i napotyka styropian który go trochę hamuje i powinien wtedy nagrzewać strop a i tak przez każdy styropian ciepło przechodzi więc może to ciepło też ogrzeje podłogę na poddaszu a ona odda to do pomieszczeń. działa to tak czy źle myślę?

nie naczytałem się tylko tak mi się wydaje. czyli strop od tego nie szans aby się nagrzał do temperatury np 26st lub większej? bo na parterze jak podłoga grzeje i ciepło idzie do góry to wchodzi w strop i napotyka styropian który go trochę hamuje i powinien wtedy nagrzewać strop a i tak przez każdy styropian ciepło przechodzi więc może to ciepło też ogrzeje podłogę na poddaszu a ona odda to do pomieszczeń. działa to tak czy źle myślę?

Pomyśl logicznie, chcesz podgrzać płytę na stropie do 26 stopni, powietrzem o temp 21-22 stopnie?

to jak źle myślę to muszę zmienić myślenie. ale za to ciepło może przejść klatką schodową do góry bo tu go nic nie będzie ograniczać, ale czy ogrzeje to ciepło hol na poddaszu? i jak w holu będzie ciepło to przez drzwi to ciepło wejdzie do pokoi, czy tego ciepła nie będzie na tyle aby je ogrzać? czy za duże wymagania mam?

Pomyśl logicznie, chcesz podgrzać płytę na stropie do 26 stopni, powietrzem o temp 21-22 stopnie?

tylko że myślałem że to wygląda tak że w pokoju ma się temp. 22st ale pod sufitem powinna być większa i może mieć te 26st-30st bo u góry zawsze jest cieplej i wtedy strop by tym ciepłem się ogrzewał i jak już by się ogrzał to powinien oddać to ciepło do góry czyli powinno to ciepło przejść przez styropian i ogrzać podłogę na poddaszu a ona ogrzać pomieszczenia, ale skoro to tak nie działa i nie jest to takie różowe to szkoda ale byłaby to fajna sprawa.

Kamil przemyśl dwa warianty.

Dom parterowy z wysokością kondygnacji 2,6m, i taki sam dom z wysokością kondygnacji np 5m.

Czy wg. Ciebie trzeba dostarczyć tyle samo energii aby ogrzać te dwa domy? W końcu pow. użytkowa dokładnie ta sama będzie.

Edytowane przez grzes124