gentoonx 27.04.2014 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2014 to jak źle myślę to muszę zmienić myślenie. ale za to ciepło może przejść klatką schodową do góry bo tu go nic nie będzie ograniczać, ale czy ogrzeje to ciepło hol na poddaszu? i jak w holu będzie ciepło to przez drzwi to ciepło wejdzie do pokoi, czy tego ciepła nie będzie na tyle aby je ogrzać? czy za duże wymagania mam? miałeś mieć WM? to co już nie masz nawiewów WM w pokojach? albo powietrze pod prąd będzie zasuwać? Im dalej w las tym bardziej błądzisz Ja odpadam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 27.04.2014 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2014 tylko że myślałem że to wygląda tak że w pokoju ma się temp. 22st ale pod sufitem powinna być większa i może mieć te 26st-30st bo u góry zawsze jest cieplej i wtedy strop by tym ciepłem się ogrzewał i jak już by się ogrzał to powinien oddać to ciepło do góry czyli powinno to ciepło przejść przez styropian i ogrzać podłogę na poddaszu a ona ogrzać pomieszczenia, ale skoro to tak nie działa i nie jest to takie różowe to szkoda ale byłaby to fajna sprawa. Uśmiałem się. Jak może się coś nagrzać "samoistnie" do wyższej temperatury z niższej ( 26 z 22**C)? Styropian ma zastosowanie do ograniczenia ucieczki ciepła, a nie do jego "przechodzenia". To już lepiej w ogóle z niego na stropie zrezygnować. Jak powierzchnia wiatrołapu, np. 6m2 ma ogrzać(dogrzać) ponad 60m2 piętra? Zamiast stropu daj kratę i wtedy parter ogrzeje Ci poddasze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 27.04.2014 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2014 Czyli zle mysle i zle kombinuje. Suchej nitki na mnie nie zostawiliscie ale to dobrze. Macie z tym racje. Teraz wiem ze musze na to inaczej patrzez. Staralem sie OZC liczyc programem ale cos mi to nie wychodzi. Bede musial znalesc madrego ktory mi wyjasni co zle robie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 27.04.2014 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2014 tylko że myślałem że to wygląda tak że w pokoju ma się temp. 22st ale pod sufitem powinna być większa i może mieć te 26st-30st bo u góry zawsze jest cieplej taka sytuacja może się zdarzyć tylko przy przy ogrzewaniu konwektorami i wysokiej temp. zasilania, w przeciętnym dość dobrze zaizolowanym budynku z ogrzewaniem podłogowym ( płaszczyznowym ) powietrze pod sufitem ma praktycznie taką samą temperaturę jak w całości pomieszczenia ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 27.04.2014 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2014 Czyli pomylilem pojecia i wyszlo maslo maslane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 01.05.2014 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2014 co do tego czy można z każdego projektu zrobić pasywny to zdania nie zmienię i to nie jest tak ze to jest tylko moje zdanie tylko fachowców w tej dziedzinie. ale można zrobić parterowy bardzo tani w utrzymaniu ale o pasywności można zapomnieć. a jak się twierdzi że można to trzeba wybudować i dostać certyfikat żeby był na to dowód. Masz po części rację. Przytoczę cytat: "Rozrzeźbienie budynku, które powoduje wzrost współczynnika A/V o 0,1 zmusza do pogrubienia warstwy termoizolacji o około 2-3 cm [Leszek Laskowski, Ochrona cieplna i charakterystyka energetyczna budynku]. W przypadku budynków pasywnych nie jest możliwe w naszym klimacie osiągniecie standardu pasywnego dla współczynnika kształtu A/V > 0,7." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 01.05.2014 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2014 W przypadku budynków pasywnych nie jest możliwe w naszym klimacie osiągniecie standardu pasywnego dla współczynnika kształtu A/V > 0,7."[/i] Ciekawe co na to j-j.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 01.05.2014 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2014 Ciekawe co na to j-j.... A kto powiedział, że j-j ma dom pasywny ? Dom pasywny to nie tylko zużycie 15kWh/m2rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 01.05.2014 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2014 A kto powiedział, że j-j ma dom pasywny ? Dom pasywny to nie tylko zużycie 15kWh/m2rok. Wniosek, że nie warto iść w dom pasywny, lepszy taki co po prostu mało energii zużywa Dla współczynnika A/V <= 0,7 to tylko wysokie kondygnacje i najlepiej tak ze 2 lub 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 01.05.2014 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2014 Wniosek, że nie warto iść w dom pasywny, lepszy taki co po prostu mało energii zużywa Otóż to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 03.05.2014 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2014 (edytowane) A kto powiedział, że j-j ma dom pasywny ? Dom pasywny to nie tylko zużycie 15kWh/m2rok. Zgadza się nie tylko - ja powiedziałem, napisałem, wyliczyłem, certyfikowałem wg Polskiej metodologii, opublikowałem, zrobiłem badania termowizyjne i podpisałem, przez 5 lat już badam, sprawdzam ... i mam rozumieć, że tylko certyfikaty z Darmstadt gwarantują pasywność więc mi go brakuje - nie "politycznie" działam ? najważniejsze żeby był pasywny na papierze i w rzeczywistości i mało kosztowała eksploatacja . pzdr Edytowane 3 Maja 2014 przez j-j Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 03.05.2014 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2014 Amen. Dodał bym tylko,że PN i temp. wg. PN nijak mają się z rzeczywistością. A czy dom pasywny czy nie,to świadczy zużycie energii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 04.05.2014 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 Zgadza się nie tylko - ja powiedziałem, napisałem, wyliczyłem, certyfikowałem wg Polskiej metodologii, opublikowałem, zrobiłem badania termowizyjne i podpisałem, przez 5 lat już badam, sprawdzam ... i mam rozumieć, że tylko certyfikaty z Darmstadt gwarantują pasywność więc mi go brakuje - nie "politycznie" działam ? najważniejsze żeby był pasywny na papierze i w rzeczywistości i mało kosztowała eksploatacja . Zatem twierdzisz, że masz dom pasywny ? Wg której definicji ? A czy dom pasywny to nie dom o obciążeniu max. 10W/m2 ? Spełniłeś ten warunek ? "certyfikowałem wg Polskiej metodologii" - co to oznacza ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 04.05.2014 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 Zatem twierdzisz, że masz dom pasywny ? Wg której definicji ? A czy dom pasywny to nie dom o obciążeniu max. 10W/m2 ? Spełniłeś ten warunek ? "certyfikowałem wg Polskiej metodologii" - co to oznacza ? Barth3z daj spokój z tymi certyfikatami. Każdy z nas chciałby aby nasze domy miały tak niskie zapotrzebowanie jak ma j-j. Sam ostatnio cytowałeś tekst gościa, który twierdził że nie da się w Polsce zbudować domu pasywnego którego stosunek A/V > 0,7. Wątpię, aby dom Lipińskich w Smolcu się na to załapał, a certyfikat ma. W życiu liczą się realne wyniki, a nie normy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 04.05.2014 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 Barth3z daj spokój z tymi certyfikatami. Każdy z nas chciałby aby nasze domy miały tak niskie zapotrzebowanie jak ma j-j. Sam ostatnio cytowałeś tekst gościa, który twierdził że nie da się w Polsce zbudować domu pasywnego którego stosunek A/V > 0,7. Wątpię, aby dom Lipińskich w Smolcu się na to załapał, a certyfikat ma. W życiu liczą się realne wyniki, a nie normy. Ależ oczywiście. Pytam tylko, jakim wyznacznikiem kierował się j-j. Dom pasywny to dom o zużyciu min. 15kWh/m2/rok i obciążeniu cieplnym 10W/m2 wyliczane dla danej strefy klimatycznej. Przynajmniej tak czytałem. Jak dla mnie to j-j może mieć dom nawet zero energetyczny, ale żeby nie wyszło, że taki dom wychodzi mu tylko podczas takiej zimy jaką mieliśmy w tym roku. Chodzi mi tylko o precyzję stosowanego nazewnictwa, bo wg TB to dom, który w ogóle nie wymaga systemu grzewczego. Uważam jednak, że osiągnięcie samego zużycia 15kWh/m2/rok to duży wyczyn, tym bardziej w czasach kiedy to było znacznie trudniej niż dziś, dlatego szanuję j-j'a że ma taki domek. Ale czy jest on pasywny, czy spełnia wymagania które przytoczyłem powyżej ? Raczej nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 04.05.2014 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 (edytowane) Ależ oczywiście. Pytam tylko, jakim wyznacznikiem kierował się j-j. Dom pasywny to dom o zużyciu min. 15kWh/m2/rok i obciążeniu cieplnym 10W/m2 wyliczane dla danej strefy klimatycznej. Przynajmniej tak czytałem. Jak dla mnie to j-j może mieć dom nawet zero energetyczny, ale żeby nie wyszło, że taki dom wychodzi mu tylko podczas takiej zimy jaką mieliśmy w tym roku. Chodzi mi tylko o precyzję stosowanego nazewnictwa, bo wg TB to dom, który w ogóle nie wymaga systemu grzewczego. Uważam jednak, że osiągnięcie samego zużycia 15kWh/m2/rok to duży wyczyn, tym bardziej w czasach kiedy to było znacznie trudniej niż dziś, dlatego szanuję j-j'a że ma taki domek. Ale czy jest on pasywny, czy spełnia wymagania które przytoczyłem powyżej ? Raczej nie. Jest nawet więcej warunków ... skąd Ty wszystkio wiesz o moim domku .... ech nie wiem co pisać ... , proszę o inny zestaw pytań Pzdr Edytowane 4 Maja 2014 przez j-j Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 04.05.2014 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 Jest nawet więcej warunków ... skąd Ty wszystkio wiesz o moim domku .... ech nie wiem co pisać ... , stary, proszę o inny zestaw pytań Spełniasz warunek: 10W/m2 ?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 04.05.2014 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 Bijecie pianę Panowie i nic więcej. Dla j-j najwazniejszy jest jego certyfikat czyli jego zadowolenie z efektu. A papierek z Darmstadt jest generalnie dla publiki. Nim sie domu nie ogrzeje. Każdy ma inny cel przy budowie domu a dróg do osiągnięcia efektu jest wiele. Kazdy dom może byc pasywny a kwestia podstawową tylko są pieniądze ile gotowi jestesmy wydac aby osiągnąc pasywność. Jest granica ekonomicznej opłacalności i tyle oraz zapomniałbym granicą moze byc tez estetyka wizualna naszego domu (może nam wyjśc bunkier zamiast fajnego domku) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 04.05.2014 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 A papierek z Darmstadt jest generalnie dla publiki. Nie mówiłem o papierku z Darmstadt. j-j to przytoczył. Kazdy dom może byc pasywny a kwestia podstawową tylko są pieniądze ile gotowi jestesmy wydac aby osiągnąc pasywność. czyli jaki to dom ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 04.05.2014 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 Spełniasz warunek: 10W/m2 ?. Spełniam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts