psychiatrist 16.05.2014 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2014 oczywiście że nie tylko przez dach ale chce zaznaczyć że ciepło zawsze idzie do góru...ciach. pitu pitu chlastu chlastu. Nie ciepło idzie do góry tylko ciepłe powietrze w otoczeniu chłodniejszego zajmuje górną część wspólnej przestrzeni-patrz balon. To się nazywa konwekcja. To o czym mówisz to skrajne i nieuprawnione uproszczenie. Energia (cieplna) przekazywana jest na 3 (trzy) sposoby a konwekcja jest jednym z nich. Warunkiem wszelkiego przepływu jest różnica potencjału ( przepływ ludzi, pieniędzy, ciepła, wody, elektronów, ba nawet i emocji a wiem coś o tym). Dlatego dom się wychładza zimą a nagrzewa latem. Niby proste ale to trzeba wiedzieć, żeby farmazonów nie walić. Pasywność nie polega na oknach/ wystawie południowej czy izolacji tylko na BILANSIE zysków i strat. W domu pasywnym, czyli takim, w którym nie są potrzebne dodatkowe ekstra instalacje grzewcze to dom, w którym zyski bytowe ( człowiek 80 W, żarówka 100 W, komputer 150-450 W, lodówka, pralka, kuchenka itd) ogrzewają dom. Straty ciepła są niwelowane nie tylko grubością izolacji ale także odzyskiem ciepła z WM. Okna o dodatnim bilansie czy wystawa południowa czy zwarta bryła to tylko pewien kierunek. Niekoniecznie obligatoryjny. I na koniec pytanie: czy stacja MIR lub ISS są pasywne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 16.05.2014 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2014 .... żarówka 100 W,... pitu pitu chlastu chlastu takie żarówki to już przeszłość (choć kupić spokojnie można) poza tym 1 (jeden) człowiek - 80W, para ludzi ( nie mylić z 2 (dwójką)) to nawet 2x130W, jak wykonują odpowiednie czynności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 17.05.2014 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2014 Moja 50-calowa plazma - 360W. Myślałem, że kupiłem TV, a okazuje się, że to grzejnik ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 23.05.2014 09:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2014 rano tel do projektanta adaptującego czy zajmie się adaptacją projektu tak jak 3 lata temu ... - a decyzja o WZ już jest ? - nie - to niech Pan z UM wybierze projekt bo już powinien być ... odebrałem więc dziś projekt Decyzji o Warunkach Zabudowy pkt 2 ) Gabaryty i forma architektoniczna budynku mieszkalnego jednorodzinnego: - budynek wolnostojący, nie podpiwniczony , parterowy (I kondygnacyjny) - szerokość elewacji frontowej (południowo-zachodniej) do 15m , wysokość górnej krawędzi elewacji do okapu do 4,5m - dach dwu- lub wielospadowy o kącie nachylenia połaci dachowych od 20* do 35* z główną kalenicą na wysokości maksymalnie 9,0m, dopuszcza się zastosowanie dachu płaskiego z górną krawędzią attyki na wysokości do 6m jeśli nic się nie zmieni buduję ZX35 uzgodniliśmy zakres prac i ten już mi kazał dostarczyć wypisy z rejestru gruntu, kopie projektu decyzji, papiery z energetyki i ZUK które były wybierane na potrzeby WZ-ki, oraz zamawiać mapkę do celów projektowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 23.05.2014 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2014 Termokurczki rządzą w tym wypadku. Niedrogo, różnej grubości, łatwe w obsłudze, uszczelnienie po byku i elastyczne. Odswiezam troszke stary post - gentoonx mozesz zapodac cos konkretnego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 23.05.2014 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2014 Odswiezam troszke stary post - gentoonx mozesz zapodac cos konkretnego ? http://www.radpol.com.pl/Produkty,cat,1620/Rury-termokurczliwe miałem od nich katalogi techniczne, ale wysypał się NAS po burzy i nie pamiętam teraz które wybierałem, ale na pewno nie te cienkie. Zaznaczam - jeszcze na nich nie robiłem - nie miałem potrzeby, ale jest firma która robi GWC na rurach swoich zielonych i oni obkurczają i dają gwarancje na szczelność od wody gruntowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 26.05.2014 20:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2014 (edytowane) uzgodniliśmy zakres prac i ten już mi kazał dostarczyć wypisy z rejestru gruntu, kopie projektu decyzji, papiery z energetyki i ZUK które były wybierane na potrzeby WZ-ki, oraz zamawiać mapkę do celów projektowych no i dostarczyłem w piątek, a w odpowiedzi następnego dnia wieczorem na mailu 4 wnioski , mapka jako załącznik --------------------------- We wszystkich wnioskach trzeba uzupełnić dane, wpisałem tylko numer telefonu, a jego również należy sprawdzić. Wpisane dane budynku: kubatura i pow. użytkowa są nieistotne na tym etapie. W pliku WN-ZWK należy uzupełnić Nr PESEL, datę i podpis. W pliku PGNiG należy wpisać numer PESEL, nr NIP, a następnie na stronie 4 datę i podpis. W pliku W1 należy wpisać numer PESEL, nr NIP oraz na stronie 1 datę i podpis. Do trzech w/w wniosków dołączyć należy kopię wypisu z ewidencji gruntów. Zakładam, że odpowiedzi na wnioski uzyskasz Pan w ciągu dwóch tygodni. http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=262282&d=1401181524 ----------------------------------------- b. lubię pracować z profesjonalistami :] Edytowane 27 Maja 2014 przez R&K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 27.05.2014 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 http://www.radpol.com.pl/Produkty,cat,1620/Rury-termokurczliwe ... ok 80 pln netto za 1mb grubosciennej z mastikiem uszczleniajacym na rure fi 200 . Ile z tego uszczelnien mozna zrobic ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 27.05.2014 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 myślę że po 10 cm na stronę od złącza czyli 5 szt z 1mb. Dla pewności dałbym odcinki 25cm czyli 4 z mb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 05.06.2014 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 pitu pitu chlastu chlastu. Nie ciepło idzie do góry tylko ciepłe powietrze w otoczeniu chłodniejszego zajmuje górną część wspólnej przestrzeni-patrz balon. To się nazywa konwekcja. To o czym mówisz to skrajne i nieuprawnione uproszczenie. Energia (cieplna) przekazywana jest na 3 (trzy) sposoby a konwekcja jest jednym z nich. Warunkiem wszelkiego przepływu jest różnica potencjału ( przepływ ludzi, pieniędzy, ciepła, wody, elektronów, ba nawet i emocji a wiem coś o tym). Dlatego dom się wychładza zimą a nagrzewa latem. Niby proste ale to trzeba wiedzieć, żeby farmazonów nie walić. Pasywność nie polega na oknach/ wystawie południowej czy izolacji tylko na BILANSIE zysków i strat. W domu pasywnym, czyli takim, w którym nie są potrzebne dodatkowe ekstra instalacje grzewcze to dom, w którym zyski bytowe ( człowiek 80 W, żarówka 100 W, komputer 150-450 W, lodówka, pralka, kuchenka itd) ogrzewają dom. Straty ciepła są niwelowane nie tylko grubością izolacji ale także odzyskiem ciepła z WM. Okna o dodatnim bilansie czy wystawa południowa czy zwarta bryła to tylko pewien kierunek. Niekoniecznie obligatoryjny. I na koniec pytanie: czy stacja MIR lub ISS są pasywne? tylko aby bilans zysków i strat był korzystny to trzeba od strony południowej dać dużo przeszkleń a od strony północnej minimalnie, trzeba dać grubo izolacji, bo jak się tego nie zrobi to będzie więcej strat niż zysków i nici z pasywności więc to wszystko ma duże znaczenie. też sie zastanawiałem czy warto dawać od strony południowej maksymalną ilość przeszkleń bo z jednej strony dużo można zyskać ale też dużo stracić ale okna w porównaniu do ścian mogą przynosić korzyści a przez ściany są tylko straty więc warto od południa dać dużo. okna zachodnie i wschodnie wychodzą chyba na 0 a północne są na minus więc warto dać więcej okien od południa. ale też zgadzam się że dom pasywny powinien ogrzać się użytkując go, bo to jest idea pasywności. ja też się zastanawiam nad domem z dachem płaskim bo wymyśliłem sobie projekt który bardziej mi się podoba niż z dachem dwuspadowym ale jeszcze nie wiem czy będę mógł taki budować. wstępnie babka w gminie mówiła że na tym terenie tylko z dachami spadzistymi ale może zrobią wyjątek na dom pasywny jedyny w tej okolicy więc się zobaczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 06.06.2014 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2014 korzystny czyli zyski są większe niż straty. ponoć południowe okna tak właśnie wychodzą i temu zaleca się aby dawać dużo okien od południa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 06.06.2014 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2014 Czyli wynik z okien jest pozytywny. Ma to wpływ na bilans bo pozwala obniżyć potrzeby grzewcze aby ten bilans wyszedł na zero. Nie wiem co masz na myśli, ale dorzucę swoje 5gr. Chodzi o to, że słońce nie jest źródłem ciepła na które można liczyć, stąd projektowanie budynku zeroenergetycznego z uzwględnieniem zysków słonecznych jest bezsensu. Tych zysków może nie być, nawet i przez cała zimę. A jeśli jednak zdarzy się tak, że pojawi się słońce w mroźny dzień, to zyski będą większe od zapotrzebowania (mowa o domach mocno energooszczędnych). Jak wówczas zaakumulować tą energię ? Raczej nie ma takiej możliwości. Stąd wniosek, że efektywne wykorzystywanie takiego ciepła jest tylko w domach np. NF40 lub gorszych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 06.06.2014 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2014 Slonce robi roznice takze w kwietniu czy na poczaktu wrzesnia, zdarzaja sie takie dni, gdzie na zewnatrz maks. +10 przez 2,3 dni i wtedy slonce moze zrobic roznice. Ja po ostatnich doswiadczeniach uwazam, iz kluczem do sukcesu jest ogrzewanie bezposrednie z precyzyjnym sterowaniem... Wiem, wiem , brzmi jak slowa TB, ale pomimo, iz w wiekszosci kwestii jego wypowiedzi sa oderwane od rzeczywistosci, to w kwestii grzania klima na wlasnej skorze przekonalem sie jak bije na glowe ogrzewanie podlogowe. Od 8 do 31 marca zuzylem ok 52 kWh pradu na grzanie klima, to jest przez 23 dni... Za niecale 40 zl ogarnalbym caly marzec, wszystkie dni z temp srednia dobowa powyzej -5 niewiele wiecej by zjadly, bo czym wiekszy mroz tym wiecej slonca i razem z klima sie to ladnie bilansuje Na dzien dzisiejszy zamiast PC za 25-30 tys, lepiej miec kanalowke z ogniwami o mocy min. 1 kWp i kable na czas super mrozow i ew. awarii klimy. Za 20 tys (nie dotykajac niczego - wszystko firmami) mamy system CO zuzywajacy sladowe ilosci kWh, w dni sloneczne nic, w dni pochmurne 2-3 kWh na dobe w takim domu jak moj... (mozna taniej, ale trzeba sie samemu do tego zabrac). I po 10 latach zadna podwyzka cen pradu nas nie dotyczy, uzytkownik PC bedzie placil 2 razy wyzsze rachunki a my dalej tyle co nic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 06.06.2014 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2014 Ja planuje podobnie, z tym, że zamiast kabli wodna podłogówka zasilana jakimś tanim piecykiem elektrycznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 06.06.2014 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2014 Miloszenko, opisywałeś gdzieś dokładniej jak to u Ciebie wygląda, bądź możesz tu opisać?Klimatyzatorem grzejesz cały dom, czy tylko salon/kuchnie?Czy szum nie jest dokuczliwy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 06.06.2014 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2014 czy grzanie klima to nie jest coś podobnego do ogrzewania nadmuchowego przez system wentylacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 06.06.2014 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2014 Miloszenko, opisywałeś gdzieś dokładniej jak to u Ciebie wygląda, bądź możesz tu opisać? Klimatyzatorem grzejesz cały dom, czy tylko salon/kuchnie? Czy szum nie jest dokuczliwy? Opisywalem, ale podaj maila na priv to podesle, mam takie podsumowanie spisane. Klima wisi w salonie, ale jak jest ustawiona na wprost to dmucha przez salon na klatke schodowa. Jesli chodzi o grzanie to cieplo po dobrej godzinie rozchodzi sie juz po calym domu, jesli chodzi o chlodzenie to musialbym dodac jakies zaciaganie powietrza z parteru i dac z tego nawiew w sufiecie poddasza. Klima w dni kiedy grzala zuzywala 1/10 kWh tego, co szlo z gazu w wylewke. Dla mnie roznica jest powalajaca, raz dzieki COP a dwa dzieki cieplemu podmuchowi powietrza, ktory od kopa daje wiecej niz komfortowe uczucie:)( Szum jak szum, slychac, ze dmucha, w nocy i tak nie chodzi. Za to za jakis czas bede szczegolowo monitorowac i archiwizowal zuzycie pradu w trybie chlodzenia. Obecnie przy utrzymywaniu 24 stopni pobor pradu jest pomiedzy 150 a 450W. W trybie grzania pobor byl srednio 2 razy wyzszy, tak wiec majac ogniwa mocy 500 Wp mialbm COP okolo 10 jesli tylko zaswieci slonce, chlodzenie latem to juz bylby z COP 15 bo i slonce dluzej i jest go wiecej:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 06.06.2014 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2014 czy grzanie klima to nie jest coś podobnego do ogrzewania nadmuchowego przez system wentylacji? A czy na pewno te same kanaly sluza w typowej instalacji nadmuchowej do wentylacji? Bo troche to malo udane polaczenie jako, ze czesto intesnywnosc wentylowania nie idzie w parze z potrzeba grzania/chlodzenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 06.06.2014 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2014 Miloszenko.Kominek,źródło energii,a i szyba gorąca że nie dotkniesz. W salonie temp. znacznie wyższa niż w najdalszym pomieszczeniu. Nie konfabulujesz aby? Z jednego punktu chcesz ogrzać wszystkie pomieszczenia domu piętrowego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 06.06.2014 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2014 Miloszenko.Kominek,źródło energii,a i szyba gorąca że nie dotkniesz. W salonie temp. znacznie wyższa niż w najdalszym pomieszczeniu. Nie konfabulujesz aby? Z jednego punktu chcesz ogrzać wszystkie pomieszczenia domu piętrowego ? Nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi, nigdzie nie pisalem nic o kominku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts