Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

R&K buduje nowy dom ZX35 ...standard PASYWNY w rozsądnej cenie

Recommended Posts

W lato działa tak, że 300m3/h z GWC "zabiera" z zewnętrznego powietrza zaledwie ~10kWh energii na czas nasłonecznienia a w tym czasie słoneczko dostarczy na każdy 1m2
Tyle z domu latem zabierze zasobnik z pompą ciepła a przy okazji zagrzeje wodę i nie kosztuje tyle co gwc!

0_fa62a23a2644325bd87ddad8045d741ae2ea6009.jpg

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

do 3 l domu wystarczy mi bloczek 5+20 , ale jak dostane WZ i bede wiedział jaki projekt kupuje wtedy bede podejmował kluczowe decyzje - jednym z podtsawowych wyznacznikow jest cena, powoli dorastam do tego ze nawet mur z BK sam mógłbym obgonić bez pomocy fachowców , z silki nie chaiło by mi sie murować samemyu bo bloczki maja mniejsze wymiary i są cieższe ;) :p celuje w jaknajlepszy wynik za jaknajnizsza kase - wszystko tymi rekami wiec tam gdzie mozna cos zrobic samemu bede robil by nie wydawac kasy na technologie lub ekipy zewnetrzne

a gdybyś nie ograniczał się kosztami robocizny, to jaki materiał na ściany najlepiej użyć przy pasywnym, bądź prawie pasywnym?

dobrze wiedzieć że eksperci którzy myśleli o domach pasywnych i zero-energetycznych tracili na to czas bo to i tak nie ma sensu. od tego w domu jest reku i powinno to tak być zgrane ze jak jest juz pewna temperatura w pokoju to powietrze wlatujące nie powinno być podgrzewane przez reku tylko żeby chłodniejsze wlatywało i po problemie. przecież w lato tak to działa i trochę to pomaga w chłodzeniu więc czemu w zimie czy na jesień jak przyjdzie słoneczny dzień miałoby to nie pomóc?

Sorry Kamil, ale bzdury piszesz. Rekuperatorem nie ujarzmisz przegrzania chałupy. Zwiększysz wentylację to i sprawność spadnie i cieplejsze wyrzucisz na zewnątrz. Albo co gorsza wrzucasz bypass i nawiewasz temp. załóżmy 6oC z GWC ... To po co zatem te zyski słoneczne ?

Sorry Kamil, ale bzdury piszesz. Rekuperatorem nie ujarzmisz przegrzania chałupy. Zwiększysz wentylację to i sprawność spadnie i cieplejsze wyrzucisz na zewnątrz. Albo co gorsza wrzucasz bypass i nawiewasz temp. załóżmy 6oC z GWC ... To po co zatem te zyski słoneczne ?

ale zyski są potrzebne i bez nich nie można mówić o domu pasywnym ale jeżeli w zimny dzień zyskami można przegrzać dom i tak się ma stać to można nadmiar tego ciepła usunąć z domu i tyle. ale mi się w to wierzyć jakoś nie chce że w zimie zyskami słonecznymi można przegrzać dom.

cała konstrukcja jest ważna a nie tylko ścianki działowe. dom pasywny najlepiej cały z silki robić i duża masa + reku powinny zapobiec przegrzaniu się. w pasywnych chodzi właśnie o zyski słoneczne i bytowe. to powinno wystarczyć do ogrzania. tylko w najgorsze mrozy i jak nie ma słońca to powinno się dogrzewać. ja kiedyś myślałem o domu z BK ale też forumowicze mnie od tego odwiedli i mieli rację.

http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fprojekty.lipinscy-projekty.pl%2FEspoo_Pasywny_4%2Fodbicie_lustrzane.html

co myślicie o tym projekcie? mi na dom pasywny odpowiada i jest podobny do mojej koncepcji a dzięki temu że gotowy projekt to będzie znacznie taniej bo nawet zbyt dużo zmian nie będę usiał wprowadzać.

O bytowych zapomnij bo jest ich tyle co kot napłakał a słoneczne tylko wtedy jak świeci słońce a dlatego, że nie świeci za dużo zimą to niestety trzeba grzać.

kszhu, tobie wyszedł dom chyba poniżej 20kWh/m2/rok. Nie patrzmy na tą zimę tylko na OZC.

W takim domu, mimo małych przeszkleń południowych w mroźne, acz słoneczne dni temp. potrafi podskoczyć Ci do 25-26. Teraz wyobraź sobie dom pasywny, czyli poniżej 15kWh/m2/rok z 2x większymi przeszkleniami niż masz u siebie. Jak w takim domu ujarzmić te "zyski" słoneczne ?

Wiele rozwiązań - po pierwsze nie dopuszczać do pików (przesłaniać okna - półprzezroczyste zasłony, żaluzje wewn. czy zewn. itp.),

czyli przede wszystkim automatyczne sterowanie, czujniki itp. Ty sobie poradzisz, ale dla większości do będzie dodatkowy koszt domu pasywnego.

po drugie umiejętnie wykorzystać (w masywne ściany działowe, podłogi itp.)

Na akumulację w ścianach bym nie liczył. Przynajmniej nie bezpośrednio, bo jak sobie zrobisz symulację, to w zimie słońce na ściane raczej nie wchodzi. Posadzka - OK.

czy w końcu pozbyć się (wietrzenie oknami, wentylacją).

To jest bezsensu. Po to buduje się pasywniaki, żeby maksymalizować zyski słoneczne, a tutaj trzeba wietrzyć, a co za tym idzie - wysuszać powietrze.

Wydaje mi się, że pomysł nydara z przeszkleniem elewacji wschodniej a na południowej zainstalowanie np. paneli PV nie jest taki bez sensu ...

A szukasz domu z certyfikatem czy technologi pozwalających na najkorzystniejsze uzyskanie takiego?

Zapytaj jego o szczegóły i porównaj z domami budowanymi w innej technologi.

jakieś potwierdzenie że ma się pasywny trzeba przedstawić. jak za dom do 150m2 za ogrzewanie płaci się 600zł to można wierzyć że ma pasywny. ale w tą zimę to raczej rachunek powinien wyjść poniżej 500zł bo zima łagodna była. ale na pewno test szczelności trzeba zrobić i kamerą termowizyjną sprawdzić jakość wykonania. ale wątpię żeby z BK można byłoby zrobić dom pasywny.

Oj wewnętrzne ściany oświetla i to ładnie; posadzkę oczywiście też ale to już inny kąt.

A jakie znaczenie ma kąt ? Suma energii dostarczonej do domu przez przeszklenie o okreslonej powierzchni sie nie zmieni. To nie solar gdzie chcemy zlapac jak najwiecej na jak najmniejszej powierzchni.

Kamil pooglądaj sobie pasywne chociażby tu:

http://www.passivhausprojekte.de

Różne technologie budowy jeden cel - dom pasywny.

Co do BK, to wielokrotnie już przywoływany (mam nadzieje, ze nie ma tego za złe) j-j, ma dom wybudowany z BK.

A parametry jego domu pozwalają nazywać go domem pasywnym.

Porównanie domów użytkowników z forum , mija się z celem. Dwa domy stojące obok siebie, wybudowane wg tego samego projektu, mogą znacznie różnić się parametrami.

Jeśli znajdziesz użytkownika który wybudował dwa takie same domy obok siebie, z taką samą starannością, wyposażone dokładnie w te same systemy, i eksploatowane dokładnie tak samo, przy czym jeden byłby z silki, drugi z bk, to wtedy porównanie parametrów tych dwóch domów, mogłoby być jakieś miarodajne.

Kamil pooglądaj sobie pasywne chociażby tu:

http://www.passivhausprojekte.de

Różne technologie budowy jeden cel - dom pasywny.

Co do BK, to wielokrotnie już przywoływany (mam nadzieje, ze nie ma tego za złe) j-j, ma dom wybudowany z BK.

A parametry jego domu pozwalają nazywać go domem pasywnym.

Porównanie domów użytkowników z forum , mija się z celem. Dwa domy stojące obok siebie, wybudowane wg tego samego projektu, mogą znacznie różnić się parametrami.

Jeśli znajdziesz użytkownika który wybudował dwa takie same domy obok siebie, z taką samą starannością, wyposażone dokładnie w te same systemy, i eksploatowane dokładnie tak samo, przy czym jeden byłby z silki, drugi z bk, to wtedy porównanie parametrów tych dwóch domów, mogłoby być jakieś miarodajne.

nie będę oceniać dom j-j bo nie ma jego wpisów i nie wiem co i jak robił. w moim wątku już mi to tłumaczyli i wiem że na dom pasywny najbardziej nadaje się silka lub beton lub coś co dużo akumuluje. nie będę tego tłumaczyć jak ktoś chce to może przeczytać moje zmagania w tej sprawie BK czy silka,

jest tego kilka stron do przodu ale lepiej od tego momentu zacząć

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?223824-dom-prawie-pasywny/page25

pewnie ktoś za raz powie że zostałem przekonany do silki na niekorzyść BK ale teraz to już też moja decyzja a nie tylko innych.