grzes124 11.06.2014 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 Kamil nie namawiam Cie do niczego. To jest twój dom, twoje decyzje i twoje pieniądze.Staram Ci się tylko pokazać, że jest wiele dróg do celu.Podałem wyżej stronę, gdzie możesz zobaczyć jak z różnych materiałów, można wybudować pasywny dom i to nawet taki z certyfikatem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 11.06.2014 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 ale to jest strona po niemiecku wiec mi się nie przyda.nie wiem czy jest wiele dróg do pasywności ale w googlach o domach pasywnych w każdym artykule piszą że taki budynek powinien charakteryzować się dużą bezwładnością cieplną wiec według Ciebie który dom dłużej utrzyma temperaturę z silki czy z BK? jak poznasz odp to będziesz wiedział dlaczego masa akumulacyjna jest ważna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 11.06.2014 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 ale to jest strona po niemiecku wiec mi się nie przyda. nie wiem czy jest wiele dróg do pasywności ale w googlach o domach pasywnych w każdym artykule piszą że taki budynek powinien charakteryzować się dużą bezwładnością cieplną wiec według Ciebie który dom dłużej utrzyma temperaturę z silki czy z BK? jak poznasz odp to będziesz wiedział dlaczego masa akumulacyjna jest ważna. Nie jest prawdą,że tylko duża bezwładność=dom pasywny,dom pasywny może być również bez dużej bezwładności i akumulacji. Powinno wystarczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 11.06.2014 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 wiec według Ciebie który dom dłużej utrzyma temperaturę z silki czy z BK? jak poznasz odp to będziesz wiedział dlaczego masa akumulacyjna jest ważna. Ten w którym są najniższe straty energii,obojętnie czy będzie z silikatu czy z BK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mwie 11.06.2014 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 Kamil, posiadasz wiedzę wyrywkową. A dom szkieletowy ma kumulację? A może być pasywnym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 12.06.2014 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 A czy ja cos pisalem o szkieleciaku? Szkieleciak to co innego jak BK. Wiec porownujac BK i silke to lepiej z silki budowwc. Przy grubej warstwie izolacji jezeli U sciany ma 0.1 a w pomieszczeniach temp. 22st to sciany wew beda mialy 21.4st i im sciana bardziej masywna to dluzej bedzie temperature trzymac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 12.06.2014 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 J-j i jego bk to właśnie przykład na dom z forum i dobry przykład do porównania zużycia w W/m2*r Z czym go chcesz porównać? Jeśli j-j wybuduje obok taki sam dom z tymi samymi systemami tylko zamiast bk użyje silki i będzie go tak samo użytkował jak obecny, to będzie wtedy można te dwa domy porównać i próbować analizować w czym jeden jest lepszy od drugiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 12.06.2014 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 A czy ja cos pisalem o szkieleciaku? Szkieleciak to co innego jak BK. Wiec porownujac BK i silke to lepiej z silki budowwc. Przy grubej warstwie izolacji jezeli U sciany ma 0.1 a w pomieszczeniach temp. 22st to sciany wew beda mialy 21.4st i im sciana bardziej masywna to dluzej bedzie temperature trzymac Mylisz pojęcia i nie chcesz wyprowadzić się z błędnego myślenia. Straty energii przez przegrode z takim samym U będą identyczne,niezaleznie z jakiego materiału przegroda została wykonana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 12.06.2014 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 Mylisz pojęcia i nie chcesz wyprowadzić się z błędnego myślenia. Straty energii przez przegrode z takim samym U będą identyczne,niezaleznie z jakiego materiału przegroda została wykonana. Ewentualnie roznica moze byc w odczuwalnym komforcie cieplnym - silka i BK o tej samej temperaturze moga dac rozne odczucia komfortu chociaz glownie bedzie zalezal on od tego, czy stoisz boso na nieogrzewanej podlodze z plytek czy z paneli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 12.06.2014 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 Mylisz pojęcia i nie chcesz wyprowadzić się z błędnego myślenia. Straty energii przez przegrode z takim samym U będą identyczne,niezaleznie z jakiego materiału przegroda została wykonana. Tyle, że U przegrody wyliczane z lambdy materiałów , może się różnić nawet o kilkaset procent od rzeczywistego oporu przegrody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mwie 12.06.2014 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 A czy ja cos pisalem o szkieleciaku? Szkieleciak to co innego jak BK. Wiec porownujac BK i silke to lepiej z silki budowwc. Przy grubej warstwie izolacji jezeli U sciany ma 0.1 a w pomieszczeniach temp. 22st to sciany wew beda mialy 21.4st i im sciana bardziej masywna to dluzej bedzie temperature trzymac Piszesz o kumulacji, jakby ona była niezbędna. Mylisz pojęcia. Dlatego podałam przykład technologii szkieletowej, która bardzo się sprawdza przy domach pasywnych, a nie ma w sobie kumulacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 12.06.2014 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 I tym bardziej zwiększać straty do zewnątrz. W silce zakumulujesz więcej energii niż w gazobetonie. I automatycznie trzeba tej energii więcej zuzyc w przypadku silki niż w przypadku BK czyli wychodzi na jedno a straty ciepła przy tym samym U przegrody z silki,BK czy szkieletu będą takie same. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 12.06.2014 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 Zużycie jednostkowe. Kszhu skup się. Pisałem z czym chcesz porównać dom j-j, a nie jaki parametr chcesz porównać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 12.06.2014 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 Oj wewnętrzne ściany oświetla i to ładnie; posadzkę oczywiście też ale to już inny kąt. U mnie żadnej ściany nie oświetli. W salonie nie bedę miał żadnej sciany na przeciw okna tarasowego. Ale tu chodzi o ilość energii jaką przyjmujesz przez okna. Jeszcze raz - to są sytuacje sporadyczne, z którymi można sobie radzić. Nie przesuszysz tak szybko powietrza jak szybko pozbędziesz się nadmiaru energii. Oczywiście jeśli chcesz się jej pozbywać bo mi absolutnie nie szkodzi. Zaraz będzie lato gdzie większość bez problemu żyje w ~25stC przez długie tygodnie jak nie miesiące. Oj przesuszysz przesuszysz. Tak samo skutecznie jak pozbędziesz się ciepła. Chyba, że zrobisz bypass na żwirowy GWC. Wtedy będzie w miarę to samo. 25oC w zimie wewnątrz domu, a 25oC w lecie to całkiem dwa inne odczucia komfortu. W zimie taka temp. wewnątrz jest nie do wytrzymania. W lecie - bez problemu. ale to jest strona po niemiecku wiec mi się nie przyda. Czy to ksenofobia ? nie wiem czy jest wiele dróg do pasywności ale w googlach o domach pasywnych w każdym artykule piszą że taki budynek powinien charakteryzować się dużą bezwładnością cieplną wiec według Ciebie który dom dłużej utrzyma temperaturę z silki czy z BK? jak poznasz odp to będziesz wiedział dlaczego masa akumulacyjna jest ważna. Zacznij mniej czytać a więcej rozumieć. Nie polegaj na czyjeść opinii tylko staraj się zrozumieć "dlaczego". Ten w którym są najniższe straty energii,obojętnie czy będzie z silikatu czy z BK. Nie prawda. Dom z BK i 30cm styro będzie cieplejszy niż Silka i 30cm styro. Przy grubej warstwie izolacji jezeli U sciany ma 0.1 a w pomieszczeniach temp. 22st to sciany wew beda mialy 21.4st i im sciana bardziej masywna to dluzej bedzie temperature trzymac Sprawdź jaką bedziesz miał temp. przy BK. No i jeszcze jedno. Żeby silka trzymała ciepło musisz jej te ciepło dostarczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 12.06.2014 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 Ze zużyciem jednostkowym innych domów wykonanych w innej technologii. To chyba oczywiste, że nie ma dwóch takich samych domów i na dodatek identycznie użytkowanych? Widzisz więc, że takie porównanie mija się z celem. Ale jak ktoś chce, to czemu nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 12.06.2014 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 W domu masz całą masę materiałów akumulujących wilgoć. Szybka wymiana przeciągiem (okna lub WM) całej kubatury daje wyraźne ochłodzenie bez istotnych zmian w wilgotności. Pomieszkasz, będziesz się bawił w różne testy to sam zobaczysz. Merkava pisał, że w ścianach akumulujesz jakie 2% wilgotności. Reszta jest w powietrzu. ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 12.06.2014 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 Nie prawda. Dom z BK i 30cm styro będzie cieplejszy niż Silka i 30cm styro. . Oczywiście piszę o jednakowym U czyli jak dla BK 30cm to dla silki ok.33-35cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 12.06.2014 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 Tyle, że U przegrody wyliczane z lambdy materiałów , może się różnić nawet o kilkaset procent od rzeczywistego oporu przegrody. A co tam kilkaset %, dlaczego nie kilka tysięcy %. Dziwne tylko ze zapotrzebowanie na ciepło sie zgadza, a projektowe obciązenie cieplne jest zwykle przeszacowane. Widac faktycznie straty na scianach zewnetrznych i stropie są mało istotne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 12.06.2014 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 A co tam kilkaset %, dlaczego nie kilka tysięcy %. Dziwne tylko ze zapotrzebowanie na ciepło sie zgadza, a projektowe obciązenie cieplne jest zwykle przeszacowane. Widac faktycznie straty na scianach zewnetrznych i stropie są mało istotne. Dla kogoś kto się nie zna na izolowaniu tylko ogrzewaniu to kilkaset procent faktycznie może być "co tam" Beton komórkowy 400 posiada mniejszą wartość współczynnika przewo- dzenia ciepła od betonu komórkowego 600. Należy to tłumaczyć mniejszą gęsto- ścią pozorną materiału przy jednakowym składzie fazy stałej. Natomiast charak- teryzuje się on większą wartością jednostkowego przyrostu współczynnika λ mst na %vol. Współczynnik przewodzenia ciepła lambda gazobetonu odmiany 400 w stanie suchym jest 6,08 razy mniejszy niż w stanie nasycenia wodą, a w przy- padku odmiany 600 – 3,9 razy mniejszy, co można interpretować faktem, iż woda wypełniająca pory w materiale wilgotnym miała większy wpływ na wartość tego parametru. Związane to jest z większym udziałem masowym wody, przy zbliżonej nasiąkliwości materiału. A wpływu ruchu powietrza na U spowodowanego większą różnicą ciśnień - nikt nie badał, a rekuperacja zwiększa ciśnienie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 12.06.2014 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 Dla kogoś kto się nie zna na izolowaniu tylko ogrzewaniu to kilkaset procent faktycznie może być "co tam" A wpływu ruchu powietrza na U spowodowanego większą różnicą ciśnień - nikt nie badał, a rekuperacja zwiększa ciśnienie! Te kilkaset procent to tylko Pana wymysł nie mający potwierdzenia w rzeczywistosci, jak moze zgdzac sie wynik koncowy czyli zapotrzebowanie na ciepło, a nie zgadzac sie U przegrody i to o kilkaset %. Takie cuda to tylko w erze i u TB. Wpływ ruchu powietrza jest na U, ale w granicach kilku procent, a nie kilkuset, dlatego tez zapytałem dlaczego nie kilku tysiecy, jak przesadzac to przesadzac i wtedy te kilkaset procent nie robi róznicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts