kamilb1987b 12.06.2014 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 Lepiej ignorowac tb i bedzie spokoj. Od akukulacji silki sa dni cieplejsze czyli przed zima to w lecie ogrzeje sie mury a potem bedzie sie tylko dogrzewac. Jak nagle wylacza prad to w domu z duza masa nie zrobi sie zimno i o to chodzi. Szkieleciak szybko sie wychlodzi ale tez szybko ogrzeje. Zalezy kto co lubi. Z drugiej strony jak bedzie slonce w zimie grzac to nie powinno sie przegrzac bo sciana przejmie cieplo i w nocy odda jak bedzie chlodniej. Co tu jest ciezko zrozumiec? Jak nie masz masy akumulacyjnej to bedzie sie czuc kazde wahanie temperatury a w pasywnym musi byc komfort caly rok. A to tylko ciezkie materialy moga zapewnic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 12.06.2014 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 Ale nie koniecznie na ścianach zewnętrznych żeby nie generować niepotrzebnych strat. Kszhu proszę policz i wykaż te straty dla ściany z silki i bk z takim samym U. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 12.06.2014 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 Wpływ ruchu powietrza jest na U, ale w granicach kilku procent, a nie kilkuset, Skąd Pan to wie? Dla lat szukam kogoś kto robił badania porównawcze między warunkami ustalonymi a np różnicą 10 czy 30 Pa. Ma Pan takie badania? Dla wilgoci znalazłem - jak widać może być 600%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 12.06.2014 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 Skąd Pan to wie? Dla lat szukam kogoś kto robił badania porównawcze między warunkami ustalonymi a np różnicą 10 czy 30 Pa. Ma Pan takie badania? Dla wilgoci znalazłem - jak widać może być 600%. Proszę przedstawić te badania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 12.06.2014 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 Jak masz wszystkie dane to licz sobie sam. Trąbisz od jakiegoś czasu o rzekomych dodatkowych stratach dla ściany zew. z silki, więc przedstaw te swoje wyliczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 12.06.2014 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 Doświadczenia i obserwacje, swoje i innych. Kiedyś ci napisałem - jeśli czegoś nie widzisz, nie rozumiesz lub nie wiesz to wcale nie oznacza, że nie to nie istnieje. Więcej mi się nie chce tego tłumaczyć. Kszhu, jeśli ci się coś wydaje a nie potrafisz tego udowodnić, to nie znaczy że tak jest. Żebyś mógł wytłumaczyć, pierwsze musiałbyś zrozumieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 12.06.2014 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 Jak masz wszystkie dane to licz sobie sam. Kszhu, czekaj kto to mowil....gaweda czy jakos tak. Wiem ! Ty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 12.06.2014 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 Kszhu, jeśli ci się coś wydaje a nie potrafisz tego udowodnić, to nie znaczy że tak jest. Żebyś mógł wytłumaczyć, pierwsze musiałbyś zrozumieć. Przepraszam, ale dlaczego mam uważać, że U to jest lambda podzielona na grubość? Skoro lambda jest podana dla stanu ustalonego. Pan stanie w wełnianym swetrze w chłodni - 25 st C i na wietrze przy 0 st.C? Lub Pan zmoczy sweter ? Ruch powietrza, różnica ciśnień, wilgotność - ktoś może powiedzieć, ze miały pomijalny wpływ na zużycie... tak ale w czasach gdy w domu wentylacja grawitacyjna robiła podciśnienie a zużycie było 150W/m2 czy więcej. Dla takiego zużycia róznica 1000 czy 2000kWh nie ma znaczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 12.06.2014 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 W kolko to samo kszhu, jest kilku na tym forum przedstawiajacych swoje obserwacje. Zarzucasz im gawedzenie, oczekujesz wyliczen. Jak ty stawiasz teze, to jak prawde objawiona. Bo ja widzialem, slyszalem. Postawiles teze ze silka w scianach zewnetrznych to wieksze straty przy tym samym U. Przedstaw dowody. Bo ja twierdze ze jest odwrotnie. I wynika to z moich obserwacji kilku domow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 12.06.2014 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 W kolko to samo kszhu, jest kilku na tym forum przedstawiajacych swoje obserwacje. Zarzucasz im gawedzenie, oczekujesz wyliczen. Jak ty stawiasz teze, to jak prawde objawiona. Bo ja widzialem, slyszalem. Postawiles teze ze silka w scianach zewnetrznych to wieksze straty przy tym samym U. Przedstaw dowody. Bo ja twierdze ze jest odwrotnie. I wynika to z moich obserwacji kilku domow. Silka - raczej większe, choćby z tego powodu, że masz większy mostek do ściany fundamentowej niż przy BK. Zawuaż, że często stosuje się BK jako pierwszą warstwę ściany. To samo z murłatą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 12.06.2014 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 Silka - raczej większe, choćby z tego powodu, że masz większy mostek do ściany fundamentowej niż przy BK. Zawuaż, że często stosuje się BK jako pierwszą warstwę ściany. To samo z murłatą. Barth, ale kszhu nie o tym. Zalozmy ze bedzie plyta a i dach bedzie np z belek dwuteowych.. Edit: I oczekiwanie jest aby unikac sformulowan raczej Teza - dowod. Zywotnie jestem zainteresowany bo sciane mam miec z silki 18cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 12.06.2014 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 Barth, ale kszhu nie o tym. Zalozmy ze bedzie plyta a i dach bedzie np z belek dwuteowych.. No to raczej nie będzie różnicy Chociaż... mostki przy oknach i drzwiach. Większe będą przy silce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 12.06.2014 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 No to raczej nie będzie różnicy Chociaż... mostki przy oknach i drzwiach. Większe będą przy silce. No nie jaja sobie robisz ze mnie ? Wszystko w ociepleniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 12.06.2014 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 No nie jaja sobie robisz ze mnie ? Wszystko w ociepleniu Szukam dziury w całym Okna w ociepleniu, ale na metalowych kotwach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 12.06.2014 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 Szukam dziury w całym Okna w ociepleniu, ale na metalowych kotwach. To juz gawedzimy na calego. MOWO ! Albo lepiej - bez okien i drzwi, wejscie przez tunel i wlaz w podlodze. Kostka pokryta ciagla izolacja. Dostane wyliczenia ze sciany o tym samym U z roznych materialow generuja rozne straty ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 12.06.2014 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 jeżeli piszemy o domu pasywnym to tego się trzymajmy i nie mieszać różnych technologi. w pasywnym ściana ma mieć poniżej 0,1 czyli silka ma 0,09 z hakiem więc nie jest źle. mówimy oczywiście o 30cm styro 0,031. wiadomo że przy tej samej grubości styro ściana z BK będzie miała lepsze U ale w domu pasywnym to nie jest najważniejsze. przy akumulacji w grę wchodzi tylko 10cm ściany więc silka ma 3 razy większą pojemność cieplną. BK chłonie wilgoć więc wtedy jej parametry się pogarszają. mostek nie zależy od tego z czego jest ściana jak jest dwuwarstwowa. szukacie dziury w całym. dom z BK czy szkieleciak szybciej się wychłodzi niż z silki jak nie będzie ogrzewany. przy stałym ogrzewaniu jak w domach energooszczędnych to lepiej BK by się sprawdził ale jak chce się mało ogrzewać i liczyć na zyski słoneczne to coś musi zakumulować nadmiar ciepła albo w domu trzeba włączać klimę czyli cała pasywność idzie w łeb. w okresach przejściowych też dom z silki będzie lepszy bo jak nagle się temperatura obniży, a tak się często zdarza i jeszcze jak przy okazji wyłączą prąd, to w domu z silki nie odczuje się tego tak bardzo jak w domu z BK czy szkieleciaku. jak ktoś tego nie rozumie to już nie zrozumie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 12.06.2014 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 To juz gawedzimy na calego. MOWO ! Albo lepiej - bez okien i drzwi, wejscie przez tunel i wlaz w podlodze. Kostka pokryta ciagla izolacja. Dostane wyliczenia ze sciany o tym samym U z roznych materialow generuja rozne straty ? dom bez okien nigdy nie będzie pasywny więc fantazja ponosi:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 12.06.2014 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 Jednym slowem gawedzisz, zero konkretow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 12.06.2014 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 Oj kszhu, widzę że jak potrzebujesz potwierdzić swoje domysły to twierdzisz, że מרכבה pisze z sensem, a jak ci nie na rękę jego tezy to piszesz, że teoretyzuje i nie ma doświadczenia. W ten sposób można udowadniać wszystko i nic. Podlinkuj te prace doktorskie, chętnie poczytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 12.06.2014 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 (edytowane) przy akumulacji w grę wchodzi tylko 10cm ściany więc silka ma 3 razy większą pojemność cieplną. BK chłonie wilgoć więc wtedy jej parametry się pogarszają. . Herezje kolego opowiadasz. Silikat nie chłonie wilgoci ? Akumulacja nie wpływa na to czy dom będzie pasywny czy nie. Zapotrzebowanie na ciepło 15kWh/m2/rok otrzymamy zarówno z BK jak i z silikatu jak i w szkielecie. Opowiadanie,że BK nie nadaje się do budowy domu pasywnego jest bzdurą. dom z BK czy szkieleciak szybciej się wychłodzi niż z silki jak nie będzie ogrzewany. Ale zanim to nastąpi to więcej energii cieplnej przyjmie silikat niż BK czyli zużycie energii na ogrzewanie w danym momencie będzie większe przy silikacie niż przy BK,żeby po jakimś czasie się wyrównać z BK. Edytowane 12 Czerwca 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts