karolek75 12.06.2014 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 kszhu, ty sie otrzasnij. Ty stawiasz teze, na tobie spoczywa jej udowodnienie. Ale jak zwykle wykrecasz kota ogonem i innym czynisz zarzuty. Za takie cos dostales tego olimpa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 12.06.2014 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 Piszę o swoich i innych doświadczeniach. Zrozumiesz to jak zechcesz, zrobisz też jak zechcesz. To opisz te doświadczenia. Na jakiej podstawie zostały wyciągnięte takie wnioski. Bo na razie nic nie opisujesz tylko stawiasz tezę. Nic nie udowadniam No właśnie. Sam nic nie chcesz wskazać to nie licz, że ktoś zrobi to na twoje życzenie. Auć... to jeszcze foszek czy już dąsik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 12.06.2014 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 Grzesiu, pytasz jak dziecko w kółko o to samo. Pisałem abyś poczytał posty Kurta czy j-j'a. Kszhu, ale piszesz że wiesz, więc chętnie posłucham/poczytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 12.06.2014 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 Grzesiu, pytasz jak dziecko w kółko o to samo. Pisałem abyś poczytał posty Kurta czy j-j'a. Przedstawili obliczenia? Czy tylko subiektywne wrazenia ze ich BK jest "cool" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 12.06.2014 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 Dobra kszhu, juz nic nie pisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 12.06.2014 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 Od akukulacji silki sa dni cieplejsze czyli przed zima to w lecie ogrzeje sie mury a potem bedzie sie tylko dogrzewac. Z drugiej strony jak bedzie slonce w zimie grzac to nie powinno sie przegrzac bo sciana przejmie cieplo i w nocy odda jak bedzie chlodniej. Co tu jest ciezko zrozumiec? Żyjesz marzeniami Żebyś się tylko nie zdziwił jak zamieszkasz,poczujesz jak słońce w zimie "przegrzeje " Ci dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 12.06.2014 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 Arturo, czy teraz zastosowalbys BK ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 12.06.2014 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 @kszhu Jak zwykle pokonujesz doswiadczeniem. Wiesz gucio i maja pisali ze kable i bojler 140l jest do du... Poszukaj ich postow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 12.06.2014 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 co to za bzdety??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 12.06.2014 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 Arturo, czy teraz zastosowalbys BK ? Nie wiem,nie miałem styczności z BK,na silkę nie narzekam,jest ok i z tego względu jeszcze raz pewnie postawiłbym z silki. Dla mnie są to dwa materiały w pełni akceptowalne do budowy domu(BK600) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 12.06.2014 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 Herezje kolego opowiadasz. Silikat nie chłonie wilgoci ? Akumulacja nie wpływa na to czy dom będzie pasywny czy nie. Zapotrzebowanie na ciepło 15kWh/m2/rok otrzymamy zarówno z BK jak i z silikatu jak i w szkielecie. Opowiadanie,że BK nie nadaje się do budowy domu pasywnego jest bzdurą. po co twierdzisz że BK nadaje się na dom pasywny skoro sam nawet wybrałeś silke? na jakiej podstawie to stwierdzasz? Ale zanim to nastąpi to więcej energii cieplnej przyjmie silikat niż BK czyli zużycie energii na ogrzewanie w danym momencie będzie większe przy silikacie niż przy BK,żeby po jakimś czasie się wyrównać z BK. tylko że to ciepło przyjmie w lecie i mury nagrzane już będą. czy to ciężko zrozumieć? przecież nie będziesz grzać typowo ściany tylko ta ściana pomoże w tym aby nie było zbyt gwałtownych skoków temperatur w domu. im większa masa tym lepiej. dom pasywny potrzebuje bardzo mało do dogrzania a tu się myśli dalej o tym że grzeje się mury. kiedyś też tak myślałem ale już jestem troszeczkę w tej kwestii mądrzejszy. nie jestem geniuszem i wielu rzeczy nie rozumiem i pewnie nigdy nie zrozumiem ale trudno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 12.06.2014 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 To mam nadzieję, że już może skończysz czepiać się i pytać mnie o opinie i doświadczenia a podyskutujesz sobie z mają i guciem, ok? Jedyne czego od ciebie chce, ty bys trzymal poziom. Niestety ewoluujesz w kierunku TB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 12.06.2014 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 (edytowane) tylko że to ciepło przyjmie w lecie i mury nagrzane już będą. czy to ciężko zrozumieć? przecież nie będziesz grzać typowo ściany tylko ta ściana pomoże w tym aby nie było zbyt gwałtownych skoków temperatur w domu. im większa masa tym lepiej. dom pasywny potrzebuje bardzo mało do dogrzania a tu się myśli dalej o tym że grzeje się mury. kiedyś też tak myślałem ale już jestem troszeczkę w tej kwestii mądrzejszy. nie jestem geniuszem i wielu rzeczy nie rozumiem i pewnie nigdy nie zrozumiem ale trudno. Ile tego ciepła tzn ile energii przejmą ściany zewnętrzne i wewnętrzne latem i ile zaakumulują tego ciepła aż do zimy ? Jeśli będziesz grzać dom z BK czy szkieletora to także nie będzie zbyt gwałtownych skoków temperatury bo z jakiej racji,a więc o co chodzi ? To Ty przecież myślisz,żeby grzać mury i żeby te mury akumulowały ciepło i stąd silikat jest dla ciebie jedynym słusznym materiałem. Edytowane 12 Czerwca 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 12.06.2014 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 Jak masz jakiś problem to pod każdym postem masz link do zgłoszenia postu do moderacji, chcesz to napisz też wniosek do administracji o bana i w końcu jak chcesz to ignoruj. To wszystko co możesz chcieć w tym miejscu. Nie jestem tak małostkowy jak ty. Tu masz swoja teorie o wyzszych stratach sciany z silki: Asolt, mam prosbe. czy sciany zewnetrzne o takim samym U zbudowane ze silki lub z BK ( + izolacja ) generuja rózne straty ciepla? Zalozenia: plyta izolowana, brak mostka przy murlacie i stolarce. Co oznacza praktycznie takie same ? W takim przypadku takie same. pozdrawiam olimpa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 12.06.2014 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 pozdrawiam olimpa. Nie jestem nim, są inni bardziej godni tego miana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wekto 12.06.2014 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 Nie jestem nim, są inni bardziej godni tego miana to było od karolka do kszhu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 12.06.2014 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 Ile tego ciepła tzn ile energii przejmą ściany zewnętrzne i wewnętrzne latem i ile zaakumulują tego ciepła aż do zimy ? Jeśli będziesz grzać dom z BK czy szkieletora to także nie będzie zbyt gwałtownych skoków temperatury bo z jakiej racji,a więc o co chodzi ? To Ty przecież myślisz,żeby grzać mury i żeby te mury akumulowały ciepło i stąd silikat jest dla ciebie jedynym słusznym materiałem. z zewnątrz ściany masz ocieplenie więc tylko tynk Ci się nagrzeje ale tego raczej nie wykorzystasz. od wewnątrz się akumuluje. BK też akumuluje ale silka z racji tej że jest 3x cięższa to więcej tego zakumuluje. nie jestem specem ale z tego co słyszałem to dużo akumuluje czyli na długo to starcza. są na to jakieś wzory aby obliczyć ile ciepła zakumuluje ale nie pamiętam już dokładnie. wiem że to zależy od masy bo im większa tym więcej. nie chodzi mi o grzanie ściany bo ona już będzie ogrzana gdy przyjdzie sezon grzewczy. tak jak pisałem wcześniej w zależności od temperatury wew to ściana może mieć temperaturę 21,4st przy wew 22st w domu pasywnym. więc z BK też tyle może mieć tylko że jak nagle się ochłodzi na zewnątrz to automatycznie będą większe straty ciepła czyli w środku będzie się wychładzać i dom z masywnego materiału znacznie dłużej będzie się wychładzać niż z lekkiego izolującego materiału. można łatwo to zobaczyć na przykładzie pieca kaflowego. jak się raz w nim zagrzeje i pali przykładowo 2h i potem przestanie to nawet do rana potrafi być jeszcze ciepły i do tego można porównać silkę a BK można porównać do pieca w kuchni tego z blatem na którym się dawniej gotowało i na wsiach jeszcze w starych domach można takie zobaczyć. ciepło w izbie było tylko wtedy jak się grzało. i taka jest różnica między silka a BK. a jak ktoś chce z lekkich bloczków bo wygonie to niech buduje. dom pasywny ma być też komfortowy i jakoś nie chce mi się wierzyć że BK da mu ten komfort. na dom energooszczędny to może się nadaje ale na pasywny to wątpię. to jest moje zdanie i nikomu nie każe budować z tego czy innego materiału. wolny kraj (jak na razie) i wolny wybór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 12.06.2014 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 Ostatni raz: nie TEORIE a OPINIE i DOŚWIADCZENIA. Pojmiesz to w końcu? gadasz jak TB . w domach izolowanych nie stosujemy obliczeń? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 12.06.2014 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 (edytowane) z zewnątrz ściany masz ocieplenie więc tylko tynk Ci się nagrzeje ale tego raczej nie wykorzystasz. od wewnątrz się akumuluje. BK też akumuluje ale silka z racji tej że jest 3x cięższa to więcej tego zakumuluje. nie jestem specem ale z tego co słyszałem to dużo akumuluje czyli na długo to starcza. są na to jakieś wzory aby obliczyć ile ciepła zakumuluje ale nie pamiętam już dokładnie. wiem że to zależy od masy bo im większa tym więcej. nie chodzi mi o grzanie ściany bo ona już będzie ogrzana gdy przyjdzie sezon grzewczy. tak jak pisałem wcześniej w zależności od temperatury wew to ściana może mieć temperaturę 21,4st przy wew 22st w domu pasywnym. więc z BK też tyle może mieć tylko że jak nagle się ochłodzi na zewnątrz to automatycznie będą większe straty ciepła czyli w środku będzie się wychładzać i dom z masywnego materiału znacznie dłużej będzie się wychładzać niż z lekkiego izolującego materiału. można łatwo to zobaczyć na przykładzie pieca kaflowego. jak się raz w nim zagrzeje i pali przykładowo 2h i potem przestanie to nawet do rana potrafi być jeszcze ciepły i do tego można porównać silkę a BK można porównać do pieca w kuchni tego z blatem na którym się dawniej gotowało i na wsiach jeszcze w starych domach można takie zobaczyć. ciepło w izbie było tylko wtedy jak się grzało. i taka jest różnica między silka a BK. a jak ktoś chce z lekkich bloczków bo wygonie to niech buduje. dom pasywny ma być też komfortowy i jakoś nie chce mi się wierzyć że BK da mu ten komfort. na dom energooszczędny to może się nadaje ale na pasywny to wątpię. to jest moje zdanie i nikomu nie każe budować z tego czy innego materiału. wolny kraj (jak na razie) i wolny wybór Pytanie zasadnicze,do czego Ci jest ta akumulacja potrzebna w domu pasywnym ? Załóżmy,że masz dom z izodomu,czyli od wewnątrz masz styropian czyli zero akumulacji ale U przegrody 0,1 a w identycznym domu z silikatu masz U przegrody także 0,1. W którym domu będą mniejsze straty ciepła,czyli mniejsze zużycie na ogrzewanie,w tym bez akumulacji ze styropianu czy w tym z akumulacją z silikatu ? Masz bzdurne myślenie o rzeczywistej sytuacji. Wbij sobie do głowy,że jeśli chcesz akumulować ciepło w silikacie,to musisz zapodać w dom o wiele więcej energii cieplnej niż przy BK a mega więcej energii niż przy szkieletorze. W silikacie ta energia będzie pomału się wyzwalała,przy BK o wiele mniejsza energia będzie się szybciej wyzwalała a w szkieletorze ta mega mniejsza energia będzie się najszybciej wyzwalała w celach grzewczych. Zakładając identyczne parametry domu i identycznych użuytkowników zużycie energii na ogrzewanie w tych 3 wypadkach w określonym czasie będzie identyczne a akumulacja przecież jest diametralnie różna. Edytowane 12 Czerwca 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 12.06.2014 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 Pytanie zasadnicze,do czego Ci jest ta akumulacja potrzebna w domu pasywnym ? Załóżmy,że masz dom z izodomu,czyli od wewnątrz masz styropian czyli zero akumulacji ale U przegrody 0,1 a w identycznym domu z silikatu masz U przegrody także 0,1. W którym domu będą mniejsze straty ciepła,czyli mniejsze zużycie na ogrzewanie,w tym bez akumulacji ze styropianu czy w tym z akumulacją z silikatu ? Masz bzdurne myślenie o rzeczywistej sytuacji. Wbij sobie do głowy,że jeśli chcesz akumulować ciepło w silikacie,to musisz zapodać o wiele więcej energii niż przy BK a mega więcej energii niż przy szkieletorze. według mnie akumulacja dobra jest do redukowania gwałtownych zmian temperatury. mamy upał, otwieramy kilka razy drzwi i w lekkim domu też po chwili mamy upał, w domu akumulacyjnym termometr nie drgnie. EDIT: poza tym w OZC wybieramy typ konstrukcji (lekki, średni, ciężki, czy jakoś tak) - to pewnie gdzieś ma znaczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts