Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

R&K buduje nowy dom ZX35 ...standard PASYWNY w rozsądnej cenie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

,, Przeciągnięcie czasu z oddawaniem ciepła = strata.

Wiem, troszkę to naciągane, ale jest."

Jest naciągane ,to fakt i do tego nie jest, bo istotą straty jest gradient.Skoro oddaje i obniża temp. to i gradient niższy a za tym i strata.

Sciana która zakumulowała ciepło oddaje je w dwie strony. Również na zewnątrz, i w tą stronę też jest wyższy gradient.

,,To już lepiej zastosować bypass na rekuperatorze i nawiewać bezpośrednio z GWC. Wtedy wywiew na PC do CWU i sprawność leci w górę."

W lecie masz nadprodukcję i ciepła w pip. Dla tego to co zastosował Indiana jest cwane. Klima o mocy nędznej pompki obiegowej i korzyści z ciepła właściwego wody.Bez szumu i zgodnie z fizyką . Zimne opada. Tyle,że spodziewam się krytyki tego rozwiązania bo tego nie kupisz tylko możesz zrobić ,co na tym forum jest nie do przyjęcia:P

Daj spokój nydar .. To ja już wolę GWC i twoją WW. Po co w lecie ciepłe i śmierdzące ma mi odpadać na posadzkę ?

No i zapomiałeś o sterowniki i mieszaczu, który kontrolowałby, aby woda w kolektorze sufitowym nie była zbyt niska, bo będzie mokry sufit.

wiecie może gdzie dostanę dokładnie dane na temat orientacji swojej działki wzgledem słońca?

Jeśli masz jakąkolwiek mapę swojej działki (np. kupując), to północ masz na górze:). A jeśli nie masz, to możesz wziąć np wyrys z ewidencji gruntów albo wypis i wyrys z planu miejscowego (skoro i tak zamierzasz rozpocząć proces budowlany). :))).

Analizując do 0,01oC ,akumulacja wydaje się korzystniejsza bo schładzasz nocą,gdzie temp. zew. są niższe niż w dzień.

,, Po co w lecie ciepłe i śmierdzące ma mi odpadać na posadzkę ?''

:D.Rozumiem że napisałeś to z rozpędu.

U mnie w chałupie nie śmierdzi.A ciepłe nie opada tylko zimne.Zimny sufit ale nie z pkt. rosy to dobry pomysł.Tani w wykonaniu i eksploatacji.Tańszy od komercyjnej klimy i bardziej znośny w eksploatacji .

Jeśli masz jakąkolwiek mapę swojej działki (np. kupując), to północ masz na górze:). A jeśli nie masz, to możesz wziąć np wyrys z ewidencji gruntów albo wypis i wyrys z planu miejscowego (skoro i tak zamierzasz rozpocząć proces budowlany). :))).

nie mam mapy i temu pytałem, dzięki.

nydar, - zużyte. Lepiej ?

Co do chłodnego sufitu. Ty chcesz go tak extra, mimo podłogówki ? I co na sufit chcesz dać chyba nie PEX'a ? Jeśli już, to maty kapilarne, a to taniej niż klima nie wyjdzie. Do tego sterowanie pomką oraz jakiś wymiennik/mieszacz, żeby nie osiągnąć pkt. rosy.

Ja nic nie chcę bo już za późno ale gość robi to w żelbetowym stropie i z 27W dostanie 1kWh. Musisz przyznać,że EER jest powalający.

Co złego w peksie jeżeli zalany w stropie o masie kilkudziesięciu ton?

Podoba mi się prostota tego rozwiązania. Nie ma szumu klimy a chłodzi.

Sciana która zakumulowała ciepło oddaje je w dwie strony. Również na zewnątrz, i w tą stronę też jest wyższy gradient.

Barth3z, asolt juz sie wypowiedzial - sciana o tym samym U z roznych materialow ma takie same straty. A to ze zakumulowala wiecej, nie oznacza wyzszego gradientu ( wyzszej temperatury) , tylko wieksza ilosc energii bo material gestszy.

Nie chcę Cię przekonywać do BK, tylko do myślenia. Sprawdź jak się zachowauje BK a jak silka. Silka ma zaletę jaką jest akumulacja oraz to, że jest masywna i bez problemu można zawiesić na niej szafki kuchenne ;)

Zrozum, że silka nie jest przeznaczona tylko do pasywnych i nie mów, że z BK nie można wybudować pasywniaka.

...

Jeśli wieczorem nie dopilnujesz wyłączenia w porę ogrzewania, to przy silce przeciągniesz oddawanie ciepła przez tą silkę, co będzie stratą. Przy BK masz szybszy czas reakcji, czyli łatwiej wysterować. Przy silce kusi też ogrzewanie w drugiej taryfie, a w takiej sytuacji tym bardziej trudniej wyhamować w porę z ogrzewaniem. Przeciągnięcie czasu z oddawaniem ciepła = strata.

Wiem, troszkę to naciągane, ale jest.

Naciagane. Akumlacyjnosc trzeba tez umiec uzywac. Tak jak i brak akumulacyjnosci.

Ale caly ten spor przypomina spor o wyzszasc jednych swiat nad drugimi. Akumulacyjnosc, jej nadmiar lub brak ma swoje oczywiste zalety i wady. Dobrze je znac i dobrze spasowac z rodzajem ogrzewnia i swoimi preferencjami. W kazdej wersji da sie zbudowac dom pasywny. Choc moim zdaniem przy kompletnym jej braku i precyzyjnym sterowniu co 0,01 oC ;) latwiej. Takze bez posadzki akumulacyjnej. Dopoki jest prad i sterowanie dziala - szafa gra.

Ja swiadomie wybralem silke. I nie zakladam wybudowanie pasywnego. Izolowanego tez nie bo system bedzie centralny - chyba ze zabraknie mi kasy i zrobie kable :p

Edytowane przez karolek75

Analizując do 0,01oC ,akumulacja wydaje się korzystniejsza bo schładzasz nocą,gdzie temp. zew. są niższe niż w dzień.

Uwierzcie, ze mocno akumulacynej konstrukcji nie da sie tak regulowac jak bysmy chcieli !!!

Co z tego, ze mi silka dluzej przetrzyma temp, jak nie jestem w stanie w miare dokladnie reagowac na ilosc zakumulowanej energii, nawet teraz majac klime w salonie.

Pare dni temu spadla temp, dom byl dosc nagrzany i probowalem ostatniego dnia upalow mniej chlodzic, ale konczy sie to tym, ze temp podskakuje powyzej tej "komfortowej", wtedy wlaczamy klime i za chwile jest juz ok, ale to jest zabawa bez sensu, wolalbym niewielka akumulacje ktora nie pozwoli "przeladowac" domu.

W tamtym roku bez klimy cierpielismy wiecej niz korzystalismy z tej akumulacji bo:

- jak sie nawet skonczyly upaly to dom sie cale 4-5 dni chlodzil, to byla masakra.

- jak przyjdzie duzo gosci to podbija temp. powyzej 25 i co mi po tym jak najcieplej bedzie z teog powodu w nocy?

- w okresach przejsciowych to tez problem, bo co z tego iz temp utrzymuje sie nieco dluzej, jesli juz spadnie, to jest nieprzyjemnie zimno i trzeba ogromnych ilosci energii zeby komfort wrocil...

Teraz jest nieco lepiej, komfort uzyskujemy w kilka minut dzieki klimie, moze to jest jakas droga zeby troche akumulowac i dynamicznie regulowac, zobaczymy jak przejdzie cala zima na klimie...,no i nigdy wiecej plytek na podlodze!!! Mloda na boso nie moze wejsc do kuchni ani do przedpokoju nawet w srodku lata :p

...

Pare dni temu spadla temp, dom byl dosc nagrzany i probowalem ostatniego dnia upalow mniej chlodzic, ale konczy sie to tym, ze temp podskakuje powyzej tej "komfortowej", wtedy wlaczamy klime i za chwile jest juz ok, ale to jest zabawa bez sensu, wolalbym niewielka akumulacje ktora nie pozwoli "przeladowac" domu.

To jakis fenomen ? Skoro caly czas chlodzisz klima i jak wylaczasz - to skad taki szybki skok temperatury? Przeciez nie ze scian, bo izolowane od zewnatrz ?

...,no i nigdy wiecej plytek na podlodze!!! Mloda na boso nie moze wejsc do kuchni ani do przedpokoju nawet w srodku lata :p

No widzisz - ja mam dylemat nierozwiazywalny: na zespol zimych stopek cierpimy ja i zona. Ja zima, ona latem. Dzieciakom wsio rawno.

To jakis fenomen ? Skoro caly czas chlodzisz klima i jak wylaczasz - to skad taki szybki skok temperatury? Przeciez nie ze scian, bo izolowane od zewnatrz ?

Klima daje tyle stpni ile ustawie dopoki dziala Jak wlacze to te dziesiatki kWh od slonca i goracej temp na zewnatrz zaczynaja podnosic temp.

Generalnie wiekszosc dnia podczas upalow klima chodzi a wylaczona ok. godz 20 daje na tyle duzo, ze juz wiecej niz o 0,5-1 stopien temp nie podskoczy.

Klima daje tyle stpni ile ustawie dopoki dziala Jak wlacze to te dziesiatki kWh od slonca i goracej temp na zewnatrz zaczynaja podnosic temp.

Generalnie wiekszosc dnia podczas upalow klima chodzi a wylaczona ok. godz 20 daje na tyle duzo, ze juz wiecej niz o 0,5-1 stopien temp nie podskoczy.

Czyli potwierdz sie fakt, ze masz jakis sloneczny problem a'la nydar, spotegowany wlasciwosciami akumulacyjnymi silki. Kamil czytaj :)

Z tego co pamietam, pisales o non stop otwartych drzwiach na taras. Co z tym fantem przy klimie ? W koncu masz przekonujace uzasadnienie do trzymania ich zamknietych ? ;)

Czyli potwierdz sie fakt, ze masz jakis sloneczny problem a'la nydar, spotegowany wlasciwosciami akumulacyjnymi silki. Kamil czytaj :)

Z tego co pamietam, pisales o non stop otwartych drzwiach na taras. Co z tym fantem przy klimie ? W koncu masz przekonujace uzasadnienie do trzymania ich zamknietych ? ;)

Potwierdzam fakt, ze mam za duzo przeszklen PD/ZCH :) spotegowany wlasciwiosciami silki bolal nawet kilka dni po..

Teraz sie w miare wszyscy nauczyli ze by chociaz lekko domykaac drzwi tarasowe, a klima chodzi caly dzien i utrzymuje te 23,5-24 stopnie.

Gość Arturo72
Potwierdzam fakt, ze mam za duzo przeszklen PD/ZCH :) spotegowany wlasciwiosciami silki bolal nawet kilka dni po..

Teraz sie w miare wszyscy nauczyli ze by chociaz lekko domykaac drzwi tarasowe, a klima chodzi caly dzien i utrzymuje te 23,5-24 stopnie.

Nie przesadzaj na temat tak wielkiej bezwładności silki,sądzę,że to nie jest jej wina,że przegrzewasz dom.

Fakt,ja miałem w największe upały aż 25,1st.C ale to było praktycznie na chwilę,po "górce" temperatura sukcesywnie spadała,nie gwałtownie ale jednak.

Na obecną chwilę mam 22,3-22,7st.C, nie mam rolet zewnętrznych,w najgorsze upały jedynie wewnętrzne roletki były spuszczone.