karolek75 15.06.2014 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 (edytowane) @miloszenko, mozesz mnie gdzies odeslac, gdzie udostepniasz info z rzutami i polozeniem domu ? @ arturo, silka nie jest zrodlem problemow. Ona tylko je poteguje u miloszenki. Edytowane 15 Czerwca 2014 przez karolek75 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 15.06.2014 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 Panele podłogowe przy podłogówce jak najbardziej. ale temperature zasilania w podlogowce podniesc bede musial. Wolę zimne panele/płytki niż kapcie... kto to w ogóle wymyślił... nigdy ich nie ma tam gdzie ich potrzeba dlatego na razie stoi na tym, ze kapcie tylko dla NIEJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 15.06.2014 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 Nie przesadzaj na temat tak wielkiej bezwładności silki,sądzę,że to nie jest jej wina,że przegrzewasz dom. Fakt,ja miałem w największe upały aż 25,1st.C ale to było praktycznie na chwilę,po "górce" temperatura sukcesywnie spadała,nie gwałtownie ale jednak. Na obecną chwilę mam 22,3-22,7st.C, nie mam rolet zewnętrznych,w najgorsze upały jedynie wewnętrzne roletki były spuszczone. Nie przesadzam, szkieleciaka w 1 noc bym spokojnie schlodzil... W tamtym roku po 10 dniach upalow mialem 29 stopni, gdzies to sie chyba zakumulowalo no nie? Odnosnie Twojego domu to ja sie nie wypowiadam, bo jestes dla mnie malo wiarygodny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 15.06.2014 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 (edytowane) Odnosnie Twojego domu to ja sie nie wypowiadam, bo jestes dla mnie malo wiarygodny... Pstryknąć Ci zdjęcie aktualnej temperatury w domu ? Mam dwa czujniki,w salonie i w sypialni i nie mam klimy P.S. Aktualnie w sypialni 22st.C bo żona wietrzy Edytowane 15 Czerwca 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 15.06.2014 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 ale temperature zasilania w podlogowce podniesc bede musial. Nie przesadzajmy, wydaje mi się, że dość ciepły domek chcesz budować. A poza tym jaki opór cieplny ma kilku milimetrowy panel... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 15.06.2014 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 Pstryknąć Ci zdjęcie aktualnej temperatury w domu ? Mam dwa czujniki,w salonie i w sypialni i nie mam klimy P.S. Aktualnie w sypialni 22st.C bo żona wietrzy Spoko, jak dobrze wietrzysz to moze i 13 stopni dzisiaj uzyskasz, tyle jest na zewnatrz To WM nie wystarcza do wietrzenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raptor1 15.06.2014 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 na podłoge wykładzine pvc i masz ciepłą " miękką" podłoge Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 15.06.2014 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 Nie przesadzam, szkieleciaka w 1 noc bym spokojnie schlodzil... W tamtym roku po 10 dniach upalow mialem 29 stopni, gdzies to sie chyba zakumulowalo no nie? Odnosnie Twojego domu to ja sie nie wypowiadam, bo jestes dla mnie malo wiarygodny... To może jednak dowód że trzeba było dać więcej ocieplenia na ściany i dach ( a nie koniecznie 30 cm w podłogę ) , oraz pomyśleć o lepszych zabezpieczeniach przed zyskami słonecznymi ??? Ja bez klimy przy 300 metrach powierzchni ( 40 m garaż ) przy reku z GGWC, roletach , i chłodzeniu podłóg Pc PW w największe upały w zeszłym roku miałem 23-24C . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 15.06.2014 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 nie możesz pisać o odczuciach, musisz je zwymiarować i opisać tylko cyframi dla Grzesia i Karolka;) No właśnie, bo wiesz Kamil, jak chcesz pogawędzić, to kolega kszhu czeka już w blokach startowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 15.06.2014 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 Technologia znana i owszem ale jak się postarać to EER powyżej 30 ,czego klimą nigdy nie zrobisz,o koszcie nie wspominając. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 15.06.2014 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 Nie przesadzam, szkieleciaka w 1 noc bym spokojnie schlodzil... W tamtym roku po 10 dniach upalow mialem 29 stopni, gdzies to sie chyba zakumulowalo no nie? Na parterze, czy poddaszu ? Swoją droga, 16cm piany jako izolacja dachu, to niewiele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 15.06.2014 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 (edytowane) ale temperature zasilania w podlogowce podniesc bede musial. W 90% przypadków wymaganą temperaturę zasilania instalacji determinuje łazienka. Bo tam ma byc 23-24°C, a powierzchnia grzejnika niewielka. I nieważne, co bedzie wykonczeniem podłog w innych pomieszczeniach - i tak bedą miały niższy wskaźnik W/m2. Wyjątkiem może być tu na przyklad klasyczny parkiet w pomieszczeniu z dużymi stratami, np ogrodzie zimowym. Wtedy on będzie pewnie wymuszał temperature zasilania. Tak wiec sposobem na obniżenie temperatury zasilania nie jest bezsensowne zagęszczanie podlogowki w pomieszczeniach typu salon, sypialnia, tylko zaprojektowanie w łazience ogrzewania ścienno-podłogowego Edytowane 15 Czerwca 2014 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 15.06.2014 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 To może jednak dowód że trzeba było dać więcej ocieplenia na ściany i dach ( a nie koniecznie 30 cm w podłogę ) , oraz pomyśleć o lepszych zabezpieczeniach przed zyskami słonecznymi ??? Ja bez klimy przy 300 metrach powierzchni ( 40 m garaż ) przy reku z GGWC, roletach , i chłodzeniu podłóg Pc PW w największe upały w zeszłym roku miałem 23-24C . Masz zupełnie inny stosunek powierzchni domu do ścian zewnętrznych i dodatkowo jak mam na południe wystawiona ścianę szczytowa i zaden okap tego nie zasłoni. Z zyskami już sobie radzę Klima za to od września do kwietnia mam dużo kWh na grzanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 15.06.2014 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 Na parterze, czy poddaszu ? Swoją droga, 16cm piany jako izolacja dachu, to niewiele. Wszędzie tyle było. Tak już słyszałem parę razy ze tej piany mało ale jakoś w rachunkach nie widać żeby z domu więcej uciekalo niż się spodziewałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 15.06.2014 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 OK ale radzisz sobie kosztem pieniędzy i komfortu ( klima nie jest bezgłośna ani bezpłatna w użytkowaniu ). Przy jakich temp. zewnętrznych musisz załączać klimę i ile za to płacisz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 15.06.2014 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 Wszędzie tyle było. Tak już słyszałem parę razy ze tej piany mało ale jakoś w rachunkach nie widać żeby z domu więcej uciekalo niż się spodziewałem. Ucieka ile ucieka , ale latem poza przeszkleniami to przez dach Ci najwięcej wchodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 15.06.2014 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 Wszędzie tyle było. Tak już słyszałem parę razy ze tej piany mało ale jakoś w rachunkach nie widać żeby z domu więcej uciekalo niż się spodziewałem.Na pewno? Kto narzekał na duże zużycie przez podłogówkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 15.06.2014 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 Na pewno? Kto narzekał na duże zużycie przez podłogówkę? Duze? To ja duzo zuzywam? Dokladnie tyle, ile mialem policzone. Teraz tylko wychodzi, ze nadmuchowo potrzeba tej "energii" dostarczac mniej. I tak sama podlogowka jest znacznie bardziej efektywna i wydajna do grzejnikow z nia podlaczonych, jako ze piec pracuje prawie caly sezon na CO w zakresie kondensacji. Tak samo mozna "popsuc" system CO wkladajac do niego piec gazowy z wysoka moca startowa np. 10 KW, ktora potrzebna jest moze pare razy w roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 15.06.2014 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 Odpowiesz na pytanie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 15.06.2014 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 (edytowane) W 90% przypadków wymaganą temperaturę zasilania instalacji determinuje łazienka. Bo tam ma byc 23-24°C, a powierzchnia grzejnika niewielka. I nieważne, co bedzie wykonczeniem podłog w innych pomieszczeniach - i tak bedą miały niższy wskaźnik W/m2. Wyjątkiem może być tu na przyklad klasyczny parkiet w pomieszczeniu z dużymi stratami, np ogrodzie zimowym. Wtedy on będzie pewnie wymuszał temperature zasilania. Tak wiec sposobem na obniżenie temperatury zasilania nie jest bezsensowne zagęszczanie podlogowki w pomieszczeniach typu salon, sypialnia, tylko zaprojektowanie w łazience ogrzewania ścienno-podłogowego Wlasnie dlatego pisze o podnoszeniu temp. podlogowki z powodu paneli, bo lazienka bedzie cieplejsza nie dzieki wyzszej temp, a odpowiednio zaprojektowanym ogrzewaniu scienno-podlogowym: zegeszczenie + solidna drabinka robiaca od razu za suszarke. Wszędzie tyle było. Tak już słyszałem parę razy ze tej piany mało ale jakoś w rachunkach nie widać żeby z domu więcej uciekalo niż się spodziewałem. Ochronna przed przegrzaniem to co innego jak przed ucieczka ciepla. Edytowane 15 Czerwca 2014 przez karolek75 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts